Comportamente sexuale problematice in adolescenta
Iata cum am ajuns, impreuna, si la unul dintre subiectele preferate ale adolescentilor: sexul. Totusi, desi stim, deja, ca „Sexualitatea copilului nu-i priveste pe parinti”, uneori, exista unele comportamente ale acestuia care sunt menite a ne ridica semne de intrebare si ne chestioneaza, astfel, datoria noastra de a ne proteja copilul de alegerile gresite, in viata.
Asadar, in acest articol, vom discuta despre aceste aspecte ale vietii sexuale a copilului nostru si cum le putem aborda, astfel incat sa il ajutam sa faca cele mai bune alegeri pentru el. Va readucem, insa, aminte, ca filosofia de parentalitate pe care noi o recomandam, in privinta copiilor, este aceea de a le respecta alegerile, pe cat mai mult posibil, chiar daca ele ni se par a fi nocive, si de a incerca sa fim langa ei, pentru a „ii ridica si a ii scutura”, daca acestea au fost gresite. Si acest domeniu este unul intocmai si, chiar daca adolescentul dumneavoastra are un comportament sexual problematic, va recomandam ca, in general, sa il abordati din pozitia de prieten si nu din cea de parinte.
Ce definim a fi un comportament sexual problematic?
Adolescentii cu un comportament sexual problematic au primit, de-a lungul timpului, multe nume, in cadrul literaturii de specialitate. Li s-a spus „tineri agresori sexuali”, „infractori sexuali juvenili” sau, pur si simplu, „aberanti sexuali”. Totusi, de la perioada la perioada si de la cultura la cultura, definitiile acestor termeni au variat. De exemplu, daca cei cu un comportament homosexual erau considerati a fi „bolnavi”, chiar si de catre stiinta, pana nu de mult – in tara noastra fiind chiar si pedepsiti cu inchisoarea, astazi suntem perfect constienti ca aceasta este o manifestare normala, desi, daca este sa facem un studiu la nivelul opiniei publice, vom fi surprinsi cat de putini sunt cei care o considera astfel.
Si, de asemeni, sa luam in considerare faptul ca acesti termeni nu sunt destul de relevanti, pentru a defini o persoana. De exemplu, nu toti adolescentii care au un comportament sexual problematic sunt si infractori! Mai mult, acesti termeni au menirea de a pune o eticheta pe umerii tanarului, si nu pe cei ai comportamentului sau, asa cum ar fi corect.
Prin comparatie, comportamentul sexual in adolescenta este un termen mult mai larg, care cuprinde tinerii cu manifestari sexuale care nu implica idei legale, dar care, prin natura lor, ar putea conduce, pe viitor, la manifestari mai grave ce vor da nastere unei astfel de situatii. De asemeni, vom introduce in aceasta categorie si comportamentele care nu reprezinta o problema, in sine, dar care pot fi considerate astfel de comunitatea in care traim, asa incat parintii sa stie cum sa reactioneze, daca fiul sau fiica lor se confrunta cu o astfel de situatie.
Cum apare un comportament sexual problematic?
In literatura profesionala, cea mai mare atentie s-a acordat copiilor aflati sub varsta de 12 ani, care au manifestat un comportament sexual inadecvat. Aceasta ingrijorare este de la sine inteleasa, avand in vedere faptul ca tot mai multi copii isi incep viata sexuala de la varste foarte mici, mult inainte ca organismul lor sa fie pregatit! Insa, ceea ce nu se stie exact este daca aceste ingrijorari vin din cresterea numarului copiilor care isi incep viata sexuala de la aceste varste sau de la constientizarea din ce in ce mai mare ca aceste cazuri exista.
Comportamentul sexual problematic al adultilor e diferit de cel al copiilor, printr-o serie de criterii:
- Copiii normali se angajeaza, adeseori, intr-o varietate de comportamente menite sa ii ajute in explorarea sexualitatii lor
- Copiii cu probleme de sexualitate reprezinta un grup divers, care nu implica ilegalitate
Acest grup divers poate include copii care reactioneaza la victimizare sau trauma printr-o activitate compulsiva, auto – stimulativa; copii care se angajeaza in relatii de consens mutual cu alti copii; copii cu o agresivitate sexuala ridicata, care devin intrusivi si coercitivi. Acestia din urma, apartin unei categorii aparte de copii cu probleme sexuale, reprezentand extrema unui continuum al acestei axe, aceste comportamente avand o caracteristica agresiva, ce poate reprezenta un pattern pentru viitoare manifestari nu tocmai legale.
Studiile asupra copiilor foarte mici care manifestau un comportament sexual aberant au aratat ca un procent cuprins intre 49% si 80% dintre acestia au fost abuzati sexual! Problemele sexuale manifestate de catre copiii aflati in perioada prescolara au o corelatie puternica in cazul altor probleme de comportament. In timp ce studiile au aratat ca, cu cat este mai mic cel care manifesta probleme sexuale, cu atat exista o probabilitate mai mare sa aiba un istoric de abuz sexual, un procent relativ mic, de doar 38%, a aratat ca aceste comportamente sunt o urmare a unui abuz, daca cel mic este in perioada prescolara.
Totusi, desi comportamentul sexual inadecvat este cel mai des intalnit indicator al abuzului sexual in copilarie, prezenta acestor probleme nu inseamna, intotdeauna, acest lucru!
Exista si alte probleme care cauzeaza comportamente inadecvate, din punct de vedere sexual, insa sunt mai putin studiate. Se pare ca acei copii care au fost expusi la sexualitatea familiei, nuditate sau la comportamente sexuale din media („Influenta televizorului asupra copiilor”), la violenta domestica („Violenta verbala este tot o forma de violenta!”), abuz fizic sau neglijenta („Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?”), pot manifesta, de asemeni, comportament sexual problematic.
Au fost descoperite, de asemeni, diferente semnificative intre copiii mici, cu varste cuprinse intre 6 si 9 ani, care manifestau astfel de comportamente, si cei mai mari, intre 10 si 12 ani. Prescolarii care aveau astfel de probleme le manifestau mai des decat cei aflati la varsta scolarizarii. Rate mai mari ale comportamentului abuziv din partea unui membru de familie, expunerea la violenta familiala si probleme generale de comportament au fost inregistrate in cazul primilor.
Trebuie luati in considerare atat factorii sociali, cat si cei de dezvoltare, atunci cand comparam copiii si adolescentii cu comportamente sexuale problematice. Copiii au o dezvoltare cognitiva limitata si nu au foarte multe strategii de a face fata stresului („Cum afecteaza stressul barbatii vs femeile”). Esecul tinerilor si al copiilor de a empatiza cu ceilalti oameni („Empatia – diferente de varsta si gen”) poate sa nu fie patologic, ci un produs al dezvoltarii lor.
Partea a doua >>