Tehnologia creeaza o generatie de inadaptati?
De cate ori v-ati gandit ca fiul sau fiica dumneavoastra sta prea mult in fata calculatorului? Dar ca, „pe vremea dumneavoastra”, copiii aveau mult mai multi prieteni decat astazi? Sau, poate, nu o data, a fost nevoie sa ii interziceti adolescentului sa foloseasca telefonul sau tableta in timpul mesei cu familia. Odata cu evolutia societatii noastre, creem, oare, o generatie de inadaptati social? Vor deveni filmele care arata o societate in care contactul interuman este inexistent, in afara mediului virtual, o realitate, cat de curand? („Pericolele jocurilor video”).
Intr-o maniera mai putin filosofica si mai mult practica, vom incerca sa intelegem ceea ce se intampla cu fiii si fiicele noastre in acest moment de evolutie tehnologica si unde ne va conduce calea pe care pasim.
Mesajele pe telefon, cea mai des intalnita forma de comunicare printre adolescenti
Stim, deja, despre formele de comunicare la risc, prin intermediul mesajelor de telefon. Este de ajuns sa facem o cautare dupa cuvinte precum „sexting” si, in fata ochilor, ne vor aparea mii de exemple de astfel de mesaje. Totusi, expertii atrag atentia ca popularitatea telefonului ne pune la risc fiii si fiicele si intr-un alt mod, afectandu-i pe plan social. („Adolescentii si socializarea”). Toate aceste mesaje care sunt trimise zilnic, impiedica adolescentii sa aiba parte de interactiunea propriu-zisa, care implica limbajul corporal si expresiile faciale – o abilitate de baza de care avem nevoie fiecare dintre noi, pentru o comunicare eficienta. („Noi metode de a imbunatati comunicarea dintre tine si copiii tai”)
In medie, un adolescent trimite aproximativ 2272 mesaje pe luna. In traducere, asta ar insemna aproximativ 9 ore petrecute in fiecare saptamana, fara a avea un contat social propriu – zis. Si, din ce in ce mai multi adolsecenti si chiar si adulti, incep sa foloseasca telefonul pentru a inlocui contactul fata in fata cu alte persoane!
Totusi, inlocuirea unui zambet real cu fata zambitoare specifica mesajelor nu este chiar cel mai bun lucru. Pentru adolescenti, este mult mai bine sa sa aiba o interactiune reala, deoarece, acum, la aceasta varsta, se testeaza si se invata, prin incercari si erori, atitudinile si comportamentele care functioneaza si care nu, pentru a construi relatii puternice intre oameni si care sa ii ajute, pe viitor, sa se adapteze unei comunitati, asa cum este cea de la serviciu sau in familie.
Mai mult, despartirile prin sms sunt, acum, foarte la moda! Din pacate, parte a maturizarii este si trairea unor emotii, uneori dureroase („Parinti si copii: momentul despartirii”), pe care adolescentii de astazi le evita folosind aceasta metoda, interzicandu-si, astfel, accesul la invatarea acceptarii responsabilitatii si a consecintelor pe care cuvintele si actiunile lor le au asupra celorlalti.
O alta parte a maturizarii este si „citirea” fetelor celorlalti, actiune pe care trimiterea mesajelor nu ne-o permite. Astfel, adolescentii nu mai invata sa respecte emotiile altora si nici sa actioneze la momentele oportune sau sa tina cont de felul de a fi al oamenilor.
Trimiterea mesajelor a ajuns atat de departe incat, la un moment dat, in Silicon Valley, de exemplu, intalnirile si sedintele zilnice intre cei care lucrau intr-o companie se faceau prin intermediul telefonului! De aceea, aici s-a interzis ca angajatii sa poarte telefoane, laptopuri sau tablete, in sprijinul intalnirilor si discutiilor fata in fata, in ciuda faptului ca acest loc este punctul zero al planetei noastre, in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologiei!
Ca si rezumat al ideilor cuprinse in acest capitol al articolului nostru, parintii se plang, din ce in ce mai des, ca adolescentii sunt apatici, distrasi si grabiti, sau ca nu pot privi alti oameni in ochi si sustine o conversatie decenta. Multi parinti se plang ca adolescentii isi petrec timpul acasa mai mult trimitand mesaje si ignorandu-si familia. Daca aceasta situatie continua, in cativa ani, atunci cand adolescentii de astazi vor fi parintii de maine si nu vor mai considera interactiunea fata in fata ca fiind necesara, astfel incat sa ii oblige pe fiii lor sa comunice, macar din cand in cand, vom asista la o rupere a comunicarii si comunitatilor, la o superficialitate interrelationala si la nasterea unei intregi societati de inadaptati social.
Nu doar socializarea este afectata
Va aduceti aminte de interminabilele liste de lecturi pe care trebuia sa le citim pe perioada vacantei de vara? Dar de rusinea care ne cuprindea atunci cand trebuia sa scriem un text, faceam o greseala, iar cineva ne atragea atentia? Uitati de toate aceste situatii pentru ca, astazi, internetul este plin de greseli gramaticale, oameni care considera necitirea unei carti o virtute si interese ale adolescentilor axate pe orice, numai pe propria dezvoltare personala nu. Marturie ne stau rezultatele la examenele obligatorii din ultimii ani, semn ca aceste aspecte sunt definitorii pentru aceasta generatie, si nu doar cateva cazuri izolate.
Atragerea atentiei asupra greselilor unui adolescent aduce, cu sine, inevitabilul raspuns „Dar sunt la scoala aici?”. Desi, astazi, „tocilarii” sunt la moda („Puntea dintre generatii: moda, pe intelesul parintilor”), cartile din mana sunt, adeseori, doar de decor si, nu de putine ori, sunt inlocuite de o tableta, prin care se realizeaza un acces usor la o literatura superficiala, fara fond. Poate ca de vina pentru aceste situatii sunt proasta organizare a educatiei, graba si lipsa parintilor, scaderea standardelor pentru ceea ce, odata, insemna rafinament intelectual, insa, ce este sigur, este faptul ca toate acestea au la baza si evolutia tehnologiei, care ne permite sa vedem ca si altii sunt ca noi si ca a fi analfabet functional, de exemplu, nu mai este un caz atat de grav, ci o trasatura comuna a adolescentilor si tinerilor adulti din ziua de astazi.
Insa, ce este mai grav, este izolarea sociala!
In comunitatile psihologilor si a psihiatrilor, se stie ca izolarea sociala este primul semn de boala psihica. Inlocuind contactul real cu unul virtual („Pericolele jocurilor video”), ne deschidem o cale periculoasa spre dezvoltarea unor tulburari deloc placute, asa cum este personalitatea antisociala, fobiile sau depresiile. („Depresia la adolescenti”)
Si, in ciuda faptului ca se stie ca izolarea sociala nu este tocmai ceva de dorit, ea este considerata a fi o trasatura „cool” printre tinerii de astazi. Contactele interumane sunt reduse la minim, discutiile se fac din fata unui monitor sau a unui ecran de telefon, supararile si razboaiele sunt purtate pe Facebook, iar nemultumirile sunt exprimate pe bloguri. Desi pare un lucru bun – ideile putandu-ne fi auzite de cat mai multe persoane – adevarul este ca aceasta nu reprezinta o comunicare reala, deoarece ea se realizeaza intr-un sigur sens.
Si atunci, ce putem face?
Privind din aceste puncte de vedere viitorul, acesta pare sumbru si lipsit de caldura interactiunilor sociale dintre oameni. Ca adulti care am trait socializarea la capacitatea ei maxima, nu ne putem abtine sa nu remarcam ca tendinta de inadaptare a generatiei tinere curente este una gresita, care ar trebui corectata. Insa, ce metode putem folosi?
Psihologii ne sfatuiesc sa aplicam urmatoarele reguli, in ceea ce priveste adolescentul nostru, sperand ca macar el sa se rupa de tendintele vremii si sa aiba o dezvoltare psihica asa cum ar trebui ea sa fie:
- Nu va lasati adolescentul sa petreaca prea mult timp in fata calculatorului sau a telefonului. Desi interzicerea lui l-ar transforma, iarasi, intr-un inadaptat social, avand in vedere ca, astazi, lipsa cunostintelor informatice este considerata analfabetism, aveti grija sa stabiliti o pondere corecta intre timpul petrecut in fata monitorului si cel petrecut in afara casei, avand contacte interumane propriu –zise.
- Cultivati-i, inca de mic, iubirea de carte, natura si socializare. Toate acestea ne feresc sa cadem in capcana tehnologiei si sa apreciem mai mult contactul interuman real.
- Inscrieti-l la cursuri de dans, sport sau activitati de voluntariat („Adolescentii si sportul”), pentru a il ajuta sa descopere si laturile frumoase ale socializarii si a ii oferi ocazia sa inteleaga limbajul trupului, responsabilitatea si diferitele tipuri de comunicare.
- Fiti chiar dumneavoastra un model pentru el, facandu-va un obicei din a lua masa in familie, macar o data pe saptamana, moment in care sa discutati intamplarile si emotiile din viata fiecaruia.
- Permiteti-i sa isi invite prietenii acasa si sa iasa cat mai mult impreuna cu ei, si, chiar, bucurati-va ca isi doreste sa aiba parte de o socializare reala, si nu una prin intermediul internetului!