Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Tulburarile de alimentatie in cazul copiilor

Tulburarile de alimentatie in cazul copiilor

image

Confruntandu-se cu multitudinea de schimbari prin care trec mintea si corpul sau, adolescentul ajuns la pubertate are o noua preocupare: modul in care arata si in care e perceput de cei din jur, motiv pentru care pune mare pret pe aspectul sau fizic, corpul sau fiind templul pe care se straduieste zilnic sa il impodobeasca pentru ca, la finalul istovitorului proces, totul sa arate bine, fara cusur, eventual sa si starneasca niste invidii constructive in randul celorlalti adolescenti care se lupta, de asemenea, cu increderea si stima de sine. („Stima de sine la adolescenti”)

Presiunile sociale asupra adolescentilor

Societatea in care traim nu ajuta deloc adolescentii, ci, din contra, le pune piedici la mai tot pasul, in special prin mediatizarea excesiva a unor subiecte care ii determina pe adolescenti sa dezvolte ganduri obsesive, deloc constructive, ajungand adesea sa tergiverseze, astfel, in episoade de angoasa, spaima, frica nejustificata si depresie.

Presiunile sociale sunt multiple, ele nu pot fi controlate, avand loc in mod inevitabil. Cu toate astea, pentru a le mai tempera putin, adolescentii se supun la tot felul de torturi pe care le fac in mod constient, doar din dorinta de a fi acceptati in grupurile pe care le frecventeaza, deciza lor fiind una de uniformizare, de asemanare in masa, pentru a se putea simti importanti, desi nu realizeaza ca trasul unei personalitati la xerox nu te face mai „cool” sau mai popular.

Preocuparile obsesive ale adolescentului

Traind toate experientele din aceasta perioada la extrem, adolescentii devin obsedati de-a dreptul de corpul lor, adesea divagand in probleme grave de alimentatie, ajungand sa aiba obiceiuri deloc sanatoase, care le pericliteaza, in primul rand, sanatatea fizica, desi nici elementul psihologic si emotiile care se resimt in aceasta perioada nu sunt deloc de neglijat. Astfel, tulburarile de alimentatie precum anorexia si bulimia sunt ceva comun, la ordinea zilei printre tineri, cele doua scenarii sumbre putand sa intervina in mod dramatic in viata lor de zi cu zi, ocazie cu care risca sa isi dea peste cap intregul program riguros si sanatos cu care au fost obisnuiti de catre parinti, pana in prezent.

Putandu-si incuraja copiii, parintii sunt sfatuiti, asadar, sa se ocupe sa ii confere adolescentului un mediu sanatos in care sa traiasca, sa creasca si sa ajunga, la final, un adult stabil, fizic si emotional, care sa fie capabil sa se intretina de unul singur si care sa fie atat de competent incat sa nu se lase rapus de tendintele impuse de tabloidele care promoveaza manechine photoshopate in diverse programe care denatureaza realitatea. („Influenta televizorului asupra copiilor”)

Ce sunt tulburarile de alimentatie?!

Gandirea critica si negativista determina, in general, un risc crescut al aparitiei acestor tulburari de alimentatie in randul tinerilor adolescenti. In acest fel, fluctuatiile isi fac loc in alimentatia lor, aceste instabilitati calorice fiind in mare parte cauzate fie fie de crestere, fie de pierderea brusca a kilogramelor, reusind sa le zapaceasca metabolismul, astfel ca tranzitul intestinal nu mai reactioneaza in mod optim, iar functiile sale adiacente se destabilizeaza si le pot pune in pericol grav sanatatea.

Desi studiile recente au aratat faptul ca aceste probleme sunt cu precadere intalnite in randul fetelor, nici baietii nu scapa prea usor de ele. Cu toate ca se inregistreaza tot mai multe cazuri de anorexie si bulimie printre tineri, majoritatea dintre ei reusesc sa isi ascunda aceste probleme fata de parinti, familie sau chiar si in fata celor mai apropiati prieteni, uneori chiar si pe perioade lungi, de ani intregi. Fie ca o fac din rusine sau din teama de a nu fi intelesi, fie ca realizeaza ca procuparile lor nu sunt firesti, adolescentii se retrag, astfel, inca o data, in lumea lor pe care ei si-au creat-o anume drept un refugiu, acolo unde nimeni si nimic nu poate patrunde pentru a ii ajuta si a ii salva in cele mai multe cazuri de ei insisi.

Anorexia determina persoanele anorexice sa fie extrem de ingrijorate de forma corpului lor si de modul in care aceasta s-ar putea contorsiona daca ar pune cateva grame in plus pe ei. Din aceasta cauza, anorexicii se infometeaza in mod constient, doar din dorinta excesiva de a fi cat mai slabi si cu mai putina grasime pe ei. Cativa dintre cei ce se confrunta cu aceasta problema, apeleaza intr-o prima faza la tot felul de diete, de regimuri alimentare sarace in calorii, extenuandu-se in diferite sali de antrenamente insa, la final, vazand ca nu slabesc pe cat de repede s-ar astepta ei, trec la o faza mai agresiva a programului auto-impus, recurgand tot la lipsa mancarii, cea care e portionata in mod drastic, tinzand spre infometare.

Bulimia este reprezentata de prostul obicei de a manca in cantitati foarte mari, deseori exagerate, ca mai apoi, la scurt timp dupa terminarea procesului de masticatie, persoana care sufera de aceasta tulburare sa isi induca singura voma, procedeu prin care toata hrana procesata e scoasa in mod violent din organism, din dorinta de a nu se depune nimic din ceea ce initial fusese inghitit.

Desi tind si ei sa isi controleze oarecum portiile, bulimicii nu ajung la rezultatele spectaculaose scontate, asemenea anorexicilor. Daca acestia din urma slabesc si se mentin pe aceasta traiectorie liniara, bulimicii, chiar daca izbutesc totusi sa slabeasca sau chiar sa nu se ingrase in pofida exagerarii in mancare, nu vor reusi niciodata sa arate la fel de subtirei si slabuti precum primii, ceea ce ii debusoleaza puternic si recurg din nou la practici nesanatoase ale mancatului fara limite. Vomitativele autoadministrate si inducerea starii de rau in mod constant pot degenera in ulceratii ale organismului care in unele cazuri nu doar ca sunt ireversibile, dar pot ajunga sa fie chiar fatale, punct terminul din care nu mai exista cale de intoarcere, iar abia atunci adolescentul va putea realiza ca tot acest proces de autotortura nu si-a avut rostul, caci e mai important sa fii in viata, sanatos, decat sa arati bine intr-un sicriu.

Trebuie avut in vedere faptul ca tulburarile alimentare nu sunt o chestiune cu care sa poti jongla dupa bunul plac, asa ca, cel mai frecvent, ele denatureaza planul initial al adolescentului care se confrunta cu ele, ocazie cu care acesta sfarseste prin a prezenta niste complicatii ultrioare care se dovedesc a fi de competenta unui specialist, medic curant, dar si terapeut, caci proastele obiceiuri nu se demonteaza la fel de usor precum ideea care apare si se sadeste in mentalitatea inca necoapta a tanarului ce se gandeste la modul cel mai serios pentru a apela la aceste trucuri rapide pentru a arata precum vedetele de la Hollywood. („Familia ca sistem - rolul terapiei de cuplu”)