Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Adolescentii ca parinti

Adolescentii ca parinti: Fata mea e insarcinata - ce fac, cum reactionez?

image

Subiectele tabu au fost, rand pe rand, desfiintate din cauza permisivitatii erei in care traim. Astfel, daca pana mai ieri sexul era ceva rusinos, deseori ocolit, vorbindu-se doar strictul necesar despre aceasta actiune interumana absolut normala, azi nu mai e un topic la care sa fi ramas prea multe lucruri neexplicate, respectiv nedescoperite. Tocmai de aceea, desi nu am crede, din ce in ce mai multi tineri ai zilelor noastre stiu mai multe despre sex decat ne-am fi asteptat, fie din propriile documentari, sau chiar prin prisma experientei personale dobandite in urma contactelor sexuale cu unul sau mai multi parteneri, concomitent sau pe rand. („Adevarul despre adolescenti si sex”)

In adolescenta, principala complicatie a sexului adesea facut neprotejat, o reprezinta sarcina, respectiv cele noua luni de graviditate in eventualitatea in care un avort nu s-ar mai putea face. Desi exista numeroase metode contraceptive, de care tinerii sunt foarte constienti, in scoli implementandu-se o materie speciala in acest sens, din teribilism sau din nepasare, aleg sa ignore toate sfaturile relevante pentru un contact sexual sanatos, care sa ii protejeze in primul rand pe ei contra efectelor adverse ale sexului.

Sarcina timpurie pune capat adolescentei

Cunoscuta drept perioada schimbarilor, adolescenta nu e deloc o etapa usoara in viata unui tanar care nu prea intelege mare lucruri despre transformarile ce au loc in trupul si in mintea lui. Luptandu-se a se intelege in primul rand pe sine, se lasa coplesit de multitudinea „de ce”-urilor care il zapacesc si il debusoleaza deopotriva pe tanar. („Paternitatea si impresionantul creier al adolescentilor”)

Prea grabit pentru a gasi rapsunsurile corecte, dornic sa experiementeze tot ce e nou pentru el, adolescentul se avanta in necunoscut fara a fi constient de riscurile la care se expune. Sexul e marea atractie pentru majoritatea adolescentilor, din cauza tentatiei a tot ceea ce e interzis din pricina varstei si a instabilitatii emotionale a unor copii carora abia li s-a uscat cerneala pe buletin. Stiind ca e un subiect delicat, de care multi parinti fug, tinerii dau dovada de curiozitate atunci cand se grabesc sa intretina relatii sexuale inainte de a fi pregatiti chiar psihic pentru a face acest pas important ce le-ar putea marca intreaga viata, personala dar si profesionala. („Educatia sexuala”)

In momentul in care placerea s-a consumat, apar repercursiunile actiunii intretinute in doi: sarcina. Fata ramane, astfel, gravida si are doua optiuni: fie sa pastreze copilul sau sa il dea spre adoptie si, implicit, sa duca nasterea la bun sfarsit, fie sa se gandeasca la posibilitatea unui avort, procedura ce reprezinta intreruperea pe cale medicala, in conformitate cu normele legale in vigoare, a sarcinii.

Datorita faptului ca varsta i-a conferit pana acum cu totul alte preocupari axate in principal pe scoala si pe construirea unui viitor profesional, tanara viitoare mamica nu are experienta necesara pentru a avea de-a face cu un asemenea eveniment important din viata ei, a copilului sau, dar si a baiatului, cel care a avut o contributie la fel de importanta in conceperea fatului.

Tocmai de aceea, parintii fetei trebuie din nou sa reuseasca sa se adune, sa treaca peste socul descoperirii ca fiica lor nu numai ca si-a inceput viata sexuala la o varsta timpurie, dar a si ramas insarcinata, ocazie cu care se impune un consiliu de familie in urma caruia sa hotarasca impreuna ce e cel mai indicat lucru de facut atat pentru fata, cat si pentru copilul ei, asta in cazul in care ar urma sa rezulte unul. Pentru a lua aceasta decizie, adultii trebuie sa puna in balanta ce e mai bine pentru fata, dar sa aiba de asemenea in vedere si preferintele ei, caci nasterea e o alegere ce ii apartine in totalitate, preferabil fiind ca, in masura in care se hotaraste sa pastreze copilul, sa aiba pe cineva alaturi, cei mai indicati fiind parintii, mai ales ca in cele mai multe cazuri, dupa ce afla de starea de graviditate a fetei, baiatul se sperie, nu e capabil sa isi asume responsabilitatea, asadar o paraseste si nici nu se mai intereseaza de copil, chiar daca stie sigur ca e al sau.

Avortul – doar o solutie de moment

In cele mai multe cazuri, primul lucru la care un parinte se gandeste cand afla ca fiica sa este insarcinata, este avortul, caci pare compromisul cel mai eficient pentru a pune capat acestei stari de graviditate. Burta nu mai apare, copilul e dat uitarii, iar totul e sters cu buretele odata cu inaintarea in timp, acest incident survenit parand mai apoi doar o greseala a tineretii pe baza imaturitatii emotionale. Desi ar fi convenabil pentru toata lumea, scenariul nu e chiar asa simplist, caci pe langa faptul ca aceasta procedura poate avea loc cel tarziu dupa 12 saptamani de sarcina, avortarea implica de asemenea si eventuala depresie postoperatorie, stare care nu se compara cu nici o alta tragedie adolescentina.

Nu e de datoria parintelui de a lua aceasta decizie. El poate doar sa isi sfatuiasca fiica prezentandu-i toate argumentele pro si contra in favoarea acestei hotarari colosale care trebuie gandita bine, caci, odata facut, avortul nu este reversibil, iar adolescenta trebuie sa inteleaga ca e vorba de o chestiune pe viata si pe moarte.

Adultul din tine trebuie sa iasa la suprafata si sa pricepa ca procedura avortului este una cat se poate de serioasa, putandu-se solda cu diverse complicatii, unele chiar mortale, asa ca ideea mortalitatii infantile s-ar putea sa nu iti prea surada atunci cand in joc e viata copilului tau, chiar daca scopul final al procedurii e anihilarea unui altuia, a urmasului fiicei tale. Chiar daca ajungeti la concluzia ca e mai bine sa va descotorositi de bebelus pe cale legala, trebuie sa frecventati un cabinet medical specializat, pentru a va asigura ca fiica dumneavoastra e pregatita de o asemenea interventie si ca o va putea duce cu bine la capat si sa iasa cu bine, sanatoasa, din sala de operatii.

Sfaturi pentru parintii socati la aflarea vestii ca fiica lor este insarcinata

Ca parinte, nu e deloc usor sa te confrunti cu o asemenea noutate in viata copilului tau. Fie ca vrei, fie ca nu, fapta a fost consumata si nu se mai poate da inapoi, astfel ca e cazul sa incetezi sa iti mai plangi de mila, tie si copilului tau, sa nu te mai torturezi cu intrebari de genul „de ce tocmai mie/ noua?!” si sa incepi sa te porti in acord cu calitatea ta de parinte.

Ar trebui sa realizezi ca, daca tu esti speriat de ceea ce s-a petrecut, fiica ta este de-a dreptul inspaimantata, nu doar la gandul ca urmeaza sa aduca pe lume un copil, dar si de faptul ca, fiind singura, nu se va putea descurca cu el in eventualitatea in care tocmai acum parintii sai s-ar gandi ca e ocazia oportuna sa ii intoarca spatele drept pedeapsa ca a iesit din cuvantul lor. Nimic mai gresit de atat, caci, in momentul de fata, asta ar trebui sa fie ultima grija a viitoarei mamici, adolescenta care nu vede nici o scapare din aceasta situatie imposibila in care a ajuns accidental.

Dupa ce ai reusit sa te calmezi, trebuie sa iei in considerare ca nu doar fiica ta a fost implicata in conceperea viitorului tau nepotel, asa ca ar fi recomandat sa iei legatura cu baiatul si cu familia lui, sa puteti decide impreuna ce e de facut pentru viitorul celor trei: al copiilor vostri si al copilului lor. Oricum, indiferent daca ajungeti la un consens sau nu, in cazul in care baiatul se sustrage, trebuie sa va asigurati fiica de faptul ca poate conta pe dumneavoastra, in calitate de parinti, si ca veti face tot ce va sta in putinta pentru a ii asigura tot suportul financiar si emotional de care are nevoie in acest moment de cotitura la care se afla viata sa.

Nu mai lasa timpul sa treaca si du-ti copila la un medic ginecolog. El va putea sa o examineze si sa spuna exact in ce stadiu se afla sarcina, daca se mai poate sau nu pune problema de un eventual avort, caci acesta este posibil doar pana la maxim 12 saptamani, dupa cum prea bine stii. Tot aici sarcina va fi atent monitorizata, evolutia fatului va fi atent supravegheata prin conectarea la aparatura de calitate, care poate evalua corect speranta de viata a ceea ce, pentru moment, este doar un embrion. Consulta-te cu medicul si asculta-i sfaturile, caci sarcina oricarei femei are nevoie de suplimente care pot fi obtinute doar din medicamente adecvate, cele ce nu pot fi administrate decat pe baza unor analize medicale pertinente. Evident, toate aceste investigatii vor costa bani, asa ca, daca nu te descurci, nu e nici o rusine sa apelezi la programele ONG-urilor care sprijina mamele tinere care nu doresc sa recurga la gesturi necugetate.

Fiind prea prinsi de situatie, parintii adolescentei insarcinate s-ar putea intampla sa nu gandeasca limpede, asa ca ei sunt incurajati sa apeleze la ajutor specializat si in acest domeniu, o sedinta de terapie fiind foarte edificatoare in acest sens, caci persoana neimplicata afectiv poate privi din exterior mai bine lucrurile, plus ca vor avea astfel certitudinea ca psihologul respectiv e certificat in acest domeniu, deci ca, mai mult ca sigur, a mai avut experienta relevanta cu asemenea cazuri de graviditate timpurie. („Familia ca sistem - rolul terapiei de cuplu”)

Ca mama, nu te lasa rusinata la gandul ca fata ta va fi aspru judecata de comunitatea in sanul careia traiti. Bineinteles ca iti vei auzi criticile de rigoare, ca vei fi blamat in primul rand tu, parintele, cel ce se presupune a fi responsabil de tot ceea ce se manifesta in viata copilului sau, desi nu intotdeauna ai putea efectiv controla ceva, caci unele lucruri chiar nu tin de tine si de convingerile tale de viata, oricat ai fi incercat sa i le insufli si fiicei tale pentru o educatie sanatoasa.

Orice s-ar intampla, ramai alaturi de fiica ta pana la capat, asigura-te ca vei fi acolo, pentru ea, atunci cand va cauta sustinere, intelegere si adapost. Protejeaz-o de toate rautatile mediului in care convietuim, dar, in primul rand, ingrijeste-te de psihicul ei, caci el e mult mai greu de recuperat odata ce depresia, angoasa si frica se instaleaza confortabil. („Depresia la adolescenti - semne si cum pot ajuta parintii”)

Poti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mame de adolescenti despre subiecte cum ar fi:
Fata mea e insarcinata - ce fac, cum reactionez?
Sexualitatea la copii-descoperirea propriului corp si masturbarea
Cum abordati problema SEXULUI?
Adolescentii, probleme mari