Termometru clasic versus termometru digital
Abundenta diferitelor modele de termometre de pe piata ne poate induce, foarte usor, in deruta. Avem de ales intre cele clasice sau cele digitale, cele orale, auriculare, rectale, axiale... Foarte multe posibilitati de alegere, pentru mamele care vor sa cumpere un termometru pentru copii.
De aceea, in acest articol, vom incerca sa realizam un ghid de alegere a termometrelor si sa va prezentam punctele forte si cele slabe a celor mai populare modele.
Termometru digital sau clasic?
Prima parte a articolului nostru impune o alegere evidenta: cea intre termometru digital si cel clasic. Care este mai bun? Ale carui rezultate sunt cele mai credibile? De ce conteaza atat de mult acuratetea unui termometru? Acestea sunt doar cateva dintre aspectele pe care le vom aprofunda in randurile care urmeaza.
Termometrul clasic
Termometrul clasic cu mercur este unul dintre cele mai folosite instrumente de masurare a temperaturii corporale, de pe intreaga planeta. Totusi, au fost efectuate multe campanii in care se demonstrau efectele negative pe care le poate avea acest tip de termometru, fiind chiar interzis in multe dintre tarile din Uniunea Europeana si nu numai. Imaginati-va ce se poate intampla atunci cand un copil foarte mic pune in gura un termometru cu mercur si, din greseala, il sparge. Cu siguranta, efectele provocate de catre mercur ar fi devastatoare, aceasta fiind una dintre cele mai toxice substante cunoscute. Dar, ignorand toxicitatea lui, termometrul cu mercur reprezinta unul dintre cele mai precise instrumente de masurat, avand, de cele mai multe ori, o eroare de doar 0.1 – 0.01 grade Celsius.
Pe de alta parte, exista si alte tipuri de termometre clasice, cum ar fi cele umplute cu alcool, cristale lichide sau galistan, aparute la sfarsitul secolului al XX-lea, din cauza problemei toxicitatii mercurului. Cu toate acestea, nici unul dintre aceste tipuri de termometre nu sunt la fel de precise decat cel cu mercur, dar sunt, totusi, mult mai sigure.
Termometrul digital
Termometrul digital, desi construit si patentat in anul 1973, pe data de 5 ianuarie, a inceput sa prinda popularitate abia la inceputul anilor 1990, atunci cand au fost efectuate mai multe campanii impotriva folosirii instrumentelor de masurat cu mercur. Astfel, in ziua de astazi, doua tipuri de termometre sunt folosite, in general: cele de contact si cele pe baza de infrarosii. Cele de contact folosesc un senzor electronic plasat in locatia in care temperatura trebuie sa fie citita, in timp ce modelele de termometru cu infrarosii foloseste un senzor ce emite radiatii slabe catre punctul dorit.
Din punctul de vedere al riscurilor, termometrele cu infrarosii sunt cele mai sigure, deoarece nu este necesar nici un contact cu persoana careia i se citeste temperatura. Astfel, se elimina riscul de aparitie al infectiilor, de transmitere a unor boli si asa mai departe. In plus, din punctul de vedere al preciziei, termometrele cu infrarosii sunt destul de sigure, putand masura temperatura, ca si cele cu mercur, cu o rezolutie de 0.1 grade Celsius.
In fapt, in anii 2000 – 2001 a avut loc cea mai mare crestere a vanzarilor privind termometrele digitale, datorita mai multor campanii de informare a populatiei. Astfel, in ziua de astazi, este estimat ca peste 75% dintre toate persoanele de pe glob folosesc un termometru digital.
Termometre medicale, in functie de locatia de masurare
Pe langa modalitatea de masurare a temperaturii, modelele de termometre medicale se mai clasifica si in functie de locatia de masurare. Astfel, exista termometre digitale special concepute pentru masurarea temperaturii corporale de la nivelul urechii, subsuoara, din cavitatea bucala si anala. Desi temperatura colectata de la nivelul rectului ofera cele mai sigure rezultate, in ultimii ani, a fost dezvoltat un instrument care masoara temperatura corporala cu ajutorul arterei temporale superficiale, rezultatele fiind extrem de promitatoare.
Trebuie sa cititi cu atentie prospectul, pentru ca unele termometre au aplicata din start corectia de temperatura, in functie de zona de masurare. La altele insa, trebuie sa scadeti sau sa adugati dumneavoastra diferite valori peste valoarea afisata, in functie de locatia care este masurata.
Care termometru medical ofera rezultatele cele mai precise?
Cea mai raspandita zona de masurare a temperaturii corporale este, fara indoiala, subsuoara. In trecut, se credea ca aceasta ofera cele mai bune rezultate privind temperatura corporala, deoarece era zona cea mai putin expusa unor factori de mediu suplimentari, cum ar fi saliva din cavitatea bucala, etc. Dar, din pacate, aceasta analogie este cat se poate de gresita, temperatura luata de la subsuoara oferind cel mai nesigur rezultat. Desi, de exemplu, in cavitatea bucala, saliva joaca un rol crucial in privinta temperaturii afisate de catre termometru, este bine de stiut ca aceasta are, adeseori, acelasi nivel de temperatura ca si cel al corpului. Asadar, adeseori, mediul oferit in cavitatea bucala va fi unul mult mai apropiat de realitate fata de cel de subsoara.
In plus, una dintre cele mai sigure metode de a masura temperatura corporala este prin intermediul cavitatii anale. Indiferent daca folosim un termometru electronic sau clasic, rezultate vor fi, adeseori, aceleasi. Dar, totusi, intotdeauna este recomandat sa folositi un termometru electronic, deoarece acesta presupune riscuri aproape inexistente, spre deosebire de cel cu mercur.
Termometrul care masoara temperatura arterei temporale superficiale este unul inovativ, folosind atat tehnologia gasita la dispozitivele de contact, cat si la cele cu infrarosii, si se foloseste prin lipirea dispozitivului pe frunte, deasupra ochiului stang. In doar cateva secunde, acest termometru electronic va afisa rezultatul, rezolutia putand fi de chiar 0.01 grade Celsius.
De ce conteaza acuratetea unui termometru?
Este extrem de important ca termometrele sa ofere cele mai bune si sigure rezultate privind temperatura corporala. Cu totii stim ca temperatura corporala trebuie sa oscileze intre 36.5 si 37.2 grade Celsius, iar ceea ce depaseste acest prag se numeste hipertermie, in timp ce ceea ce se afla sub el este denumit hipotermie. Putem resimti simptomele febrei chiar si la 37.5 – 38 de grade Celsius, deci diferenta este destul de mica, rezolutia unui termometru trebuind sa fie de maximum 0.1 grade Celsius.
Atunci cand cel mic se simte rau, mai ales in perioada timpurie a vietii cand nu poate vorbi, singurul instrument care ne poate spune ceva despre starea de sanatate a unui copil este termometrul. Cu ajutorul lui, putem sti daca este necesar sau nu sa il ducem pe cel mic la medic. De exemplu, daca apare o crestere de doar 0.2 – 0.5 grade Celsius, atunci cel mic nu trebuie sa fie dus la spital, iar daca apare o crestere ce depaseste, considerabil, pragul de 0.5 grade Celsius, atunci copilul trebuie tratat imediat. Mai mult decat atat, in astfel de situatii este recomandat sa aveti un termometru electronic, deoarece, din cauza panicii si a altor factori, puteti scapa termometrul cu mercur, expunandu-l pe cel mic la o substanta toxica.
Din fericire, in ziua de astazi, majoritatea termometrelor sunt fabricate cu substante non-toxice si, in plus, sunt electronice, iar ceea ce conteaza este ca rezultatul apare foarte rapid, unele oferindu-l chiar si intr-o secunda, cu o rezolutie de maximum 0.1 secunde.
Beneficii aduse de un termometru digital
Pe langa faptul ca ofera un rezultat rapid si sunt foarte precise, ca se elimina riscul de expunere la mercur si, totodata, de transmitere a unor boli, infectii, si asa mai departe, termometrele electronice ofera si alte beneficii.
Atunci cand eram mici, este posibil ca multora dintre noi sa nu ne fi placut momentul cand trebuia sa ni se ia temperatura. Indiferent de metoda folosita, acel dispozitiv era, adeseori, rece, iar contactul destul de indelungat, ceea ce pentru un copil poate fi destul de enervant. De aceea, acum, termometrele electronice sunt inovative in aceasta privinta. Fie ca il folosim pe cel de contact, fie ca il folosim pe cel pe baza de infrarosii, masurarea nu dureaza mai mult de cateva secunde, adeseori copilul neconstientizand ceea ce se intampla. Putem sa ii luam temperatura in timp ce doarme, fara ca sa il trezim din somn. De aceea, cel putin din acest punct de vedere, al confortului, modelele de termometru digital reprezinta o alegere optima, pe care oamanii abia incep sa o descopere cu adevarat.