Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Ce ar trebui sa stie parintii despre droguri

Ce ar trebui sa stie parintii despre droguri?

image

Cocaina

Al doilea cel mai folosit drog din Romania este cocaina. Mult mai puternica decat marijuana, acesta creeaza si o dependenta fizica, alaturata unor alte simptome, deloc placute si, creeaza, adeseori, probleme la nivel inter-relational.

Ce este?

Cocaina este o pudra alba, care se obtine din frunzele uscate ale plantei de coca, care se gaseste doar in America de Sud. Insa, desi pare ca locatia sa de bastina este prea departe pentru a ne afecta adolescentii, trebuie sa stim ca exista si o forma sintetica, obtinuta in laborator, mult mai periculoasa si, din pacate, mult mai accesibila in tara noastra. Crack-ul este o cocaina preparata sub forma de mici fasii albe, pastrate, de obicei, in staniol, pungi de plastic sau hartii.

In argou, se numeste si: crack, praf, alb, nasuc, magie alba, faina, pudra, etc.

Cum se consuma?

Cocaina este inhalata printr-un pai sau este injectata in vena. Crack-ul este fumat la pipa.

Ce efecte are?

Fiind un stimulant, aceasta elibereaza serotonina, ceea ce conduce la o stare de energie si fericire intensa, lipsa remuscarilor si a fricii. Atunci cand nu este consumata si nivelul serotoninei scade, adolescentul are o stare depresiva si irascibila. De aceea, apare si dependenta, dupa doar cateva doze, uneori chiar si dupa ce a fost consumata o singura data.

Dupa ce efectul cocainei trece, nivelul serotoninei scade foarte mult, motiv pentru care acesta este si drogul care are cea mai mare corelatie cu sinuciderile, depresia fiind una covarsitoare. Pentru a intelege cat mai bine efectele dependentei produse de acest drog, va vom explica un experiment recent, facut pe sobolani: concomitent, au fost pusi, intr-o camera, sobolani impreuna cu cocaina si, in alta, sobolani impreuna cu heroina. Cei din camera cu heroina isi luau o alta „doza” doar cand efectul celei precedente trecea, insa cei din camera cu cocaina consumau incontinuu, pentru ca, intr-un final, sa ia supradoza si sa moara!

De ce ar trebui sa ne temem, ca parinti

Nu dorim sa va speriem insa, prezentandu-va experimentul de mai sus, dorim sa tragem un semnal de alarma asupra acestui drog, in special din cauza popularitatii lui.

Ce putem face?

Foarte nociva, cocaina are efecte psihice puternice, fizice si, intr-un final, se poate solda cu moartea, din cauza depresiei sau supradozei. De aceea, daca suspectati ca adolescentul consuma cocaina, va recomandam sa il duceti la analize cat mai repede, pentru a depista consumul, si sa il internati intr-un centru de dezintoxicare, daca acestea se dovedesc a fi pozitive. Nu va lasati induiosati de starea de suferinta pe care o are adolescentul cand nu consuma si ganditi-va ca ii faceti un bine, in ciuda acesteia. Incercati sa ii ridicati nivelul serotoninei prin momente fericite, consum de dulciuri, etc., chiar si dupa ce medicii au declarat ca nu mai exista dependenta fizica. Starea de depresie continua mult timp si dupa acest moment si, de obicei, acesta este si motivul pentru care fostii consumatori se reapuca de consum! Dragostea este, si ea, un bun stimulent pentru productia de serotonina.

Va recomandam sa cititi cat mai multe articole despre depresie („Depresia la adolescenti - semne si cum pot ajuta parintii”), pentru a intelege, exact, cu ce se confrunta adolescentul dumneavoastra.

Heroina

Facand parte din grupul narcoticelor, heroina este obtinuta din opium. Unele narcotice sunt legale si sunt administrate pentru dureri, in multe tari ale lumii, asa cum este morfina sau codeina, insa, chiar si acestea, nu se elibereaza fara prescriptia medicului. In tara noastra, insa, pana nu demult, codeina se putea cumpara de catre oricine, din orice farmacie, inclusiv de catre copii.

Ca si subcapitol al acestei sectiuni a articolului nostru, vom discuta putin si despre alte medicamente, usor accesibile copiilor, care prezinta aceleasi efecte, astfel incat sa puteti, ca si parinti, sa va dati seama daca adolescentul dumneavoastra consuma droguri sau alte tipuri de substante halucinogene. Mentionam, in aceste randuri, pastile precum Tusin, Tantrum Rosa, Romparkin, Ketamina si Rofedex. Daca gasiti astfel de pastile sau ambalajele lor la copilul dumneavoastra si nu stiti sa i le fi recomandat medicul, este cazul sa va ridicati un semn de intrebare si sa deveniti vigilenti in cautarea altor „dovezi” ale consumului de droguri.

Ce este?

Floarea din care se obtine heroina creste in tari precum Mexic, cele din Asia sau cele din America de Sud. Aceasta are forma unei pudre albe, insa, uneori, poate fi si maro sau poate veni si sub forma de batoane negre, moi.

In argou, se numeste si: smack, cal, bila 8, junk, TNT, dinamita, calut, etc.

Cum se consuma?

De obicei, heroina este injectata sau fumata. Formele mai pure ale ei sunt inhalate. Multe persoane, insa, isi injecteaza acest drog, dupa ce el a fost dizolvat intr-o lingura. De aceea, ca parinti, ar trebui sa va uitati dupa seringi, linguri ascunse, semne de intepaturi pe brate si intre degetele de la picioare, etc.

Ce efecte are?

Efectul heroinei este asemanator cu cel al unui carusel. Daca, dupa injectarea ei, adolescentul este acaparat de o multitudine de sentimente pozitive, insotite de o relaxare foarte mare, imediat dupa ce efectul a trecut, apare o stare de greata si ameteala.

De ce ar trebui sa ne temem, ca parinti

Creand dependenta foarte mare, uneori, heroina este cauza deceselor prin supradoza. Totusi, pericolul principal pe care il prezinta acest drog este acela ca adolescentii consumatori obisnuiesc sa foloseasca acelasi ac, atunci cand consuma impreuna, motiv pentru care, nu de putine ori, au fost inregistrate cazuri de HIV sau hepatita transmisa de la unul la altul. Inca de la primele doze, heroina ataca neuronii si muschii, motiv pentru care va puteti da seama daca adolescentul consuma heroina daca acesta are o scadere brusca a memoriei sau prezinta un inceput de atrofie musculara.

Ce putem face?

Ca si cocaina, heroina poate fi depistata in urma analizelor medicale. Daca suspectati ca adolescentul dumneavoastra consuma heroina, prezentati-va cu el la medic, numaidcat, insa faceti-i si alte analize, pentru a vedea daca nu a contractat vreo boala transmisibila. Creand o dependenta foarte mare, este foarte dificil sa se renunte la consumul de heroina si, de aceea, va recomandam sa va sprijiniti copilul cat mai mult posibil, pe toata durata tratamentului si mult timp dupa acesta.

Unele dintre manifestarile incetarii consumului de heroina sunt durerile, atacurile de panica, lipsa somului, transpiratiile, durerile musculare, crampele stomacale, greata, starile de voma, diareea si, nu in ultimul rand, halucinatiile. Acestea sunt normale si nu trebuie sa va ingrijorati, pentru ca, odata manifestate, adolescentul se afla pe drumul cel bun si are nevoie de tot sprijinul dumneavoastra pentru a scapa de aceasta dependenta.