Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Sfaturi pentru o igiena orala corecta

Igiena orala la copii

image

Inca din primul an de viata, odata cu aparitia primilor dintisori, parintilor le revine sarcina de a incepe educatia copilul cu privire la igiena orala.

La inceput, aceasta sarcina ii revine parintelui, care trebuie sa se asigure zilnic ca periajul danturii este efectuat corect, iar ulterior, copilul va trebui sa invete cum se efectueaza un periaj corect, precum si rationamentul care sta in spatele mentinerii unei igine orale.

Alegerea periutei de dinti pentru copii

In functie de varsta copilului, parintele va opta pentru un anumit tip de periuta de dinti.

Pentru bebelusi exista niste periute de dinti speciale, care se pot pune pe degetul parintelui si au o consistenta mai moale, pentru a nu fi agresive cu gingia bebelusului.

Chiar si pentru copii mai mari, puteti opta pentru periute de dinti cu peri mai moi si mai flexibili, evitand periutele de dinti cu perii mai tari care pot rani cu usurinta gingia copilului.

Daca periajul este efectuat corect, nu este necesara o periuta cu perii tari.

De asemenea, luati in calcul o periuta mai mica, potrivita pentru manuta copilului, si de preferat cu maner de cauciuc pentru a nu-I aluneca din mana in timpul periajului. Optati pentru o periuta cu capatul rotunjit, care poate fi folosita mai usor de catre copil.

image

Alegerea pastei de dinti

Pasta de dinti trebuie sa fie aleasa in primul rand tinand cont de varsta copilului si de recomandarea medicului in privinta cantitatii de fluor necesare.

Unii copii au nevoie de mai mult fluor, altii de mai putin si in acest caz trebuie sa stiti sa alegeti pasta de dinti potrivita pentru copilul dvs.

Pasta de dinti trebuie sa aiba un continut adecvat de fluor in functie de varsta copilului, iar cantitatea de pasta folosita la un copil nu trebuie sa fie mai mare decat un bob de mazare. Copilul trebuie sa stie ca pasta de dinti nu trebuie sa fie inghitita.

Dentitia primara si riscul aparitiei cariilor

Dentitia primara incepe in jurul varstei de 6 luni, smaltul dintilor fiind mai intens mineralizat si mai predispus la carii in cazul unei igiene orale necorespunzatoare. O dantura primara bine formata si ingrijita ajuta foarte mult copilul, pentru ca va crea conditiile optime pentru dantura permanenta. In cazul in care din varii motive s-a procedat la extractia unui dinte primar, exista riscul ca dantura permanenta sa nu mai apara corespunzator, dintii sa iasa incalecati sau prea distantati.

Copiii trebuie sa invete inca de mici ca este absolut necesar sa isi perie dintii macar de 2 ori pe zi, sa manance sanatos si sa evite dulciurile care pot cauza aparitia cariilor.

De asemenea, parintii trebuie sa evite in cazul copiilor hraniti artificial sa le mai dea in cursul noptii sa bea lapte cu biberonul, intrucat acesta va ramane pe dintisori pana dimineata si va cauza cu timpul asa numita “carie de biberon”, ce va duce la macinarea treptata a dintisorilor.

Cariile frecvente ce apar la dintii de lapte, cresc riscul aparitiei cariilor si la dintii permanenti, asa ca este de preferat sa evitati tot ceea ce poate duce la aparitia cariilor chiar de la varste foarte fragede.

Copilul trebuie sa invete, la inceput prin joc, apoi sa inteleaga ca trebuie sa aiba o igiena orala foarte buna pentru a avea dinti puternici si sanatosi. Pentru aceasta, parintii trebuie sa fie ei insisi un exemplu si sa ii ajute sa efectueze un periaj corect, sa ii laude atunci cand reusesc sa isi perie corect dintisorii si sa ii incurajeze.

Pana la aparitia celor 32 de dinti permanenti, copilul va avea in acelasi timp in cavitatea bucala si dinti primari si dinti permanenti, acestia din urma fiind mai expusi riscului de carii pana cand suprafata initial poroasa si insuficient mineralizata devine mai rezistenta.

O atentie deosebita trebuie acordata atat pastei de dinti utilizate, cat si periutei alese, care trebuie schimbata periodic, si periajului corect efectuat. Odata cu aparitia danturii permanente, maxilarul este si el in crestere pentru a face loc mai multor dinti si prin urmare este foarte importanta si curatarea spatiilor interdentare.

De asemenea, dupa fiecare masa sau dupa consumul de sucuri, bauturi racoritoare, lapte, este bine sa invatati copilul sa isi curete dantura intrucat bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile si carbohidratii in acizi, ulterior aparand si placa dentara, cariile, gingivita.

Cand sunt suficient de mari ca sa invete sa mestece o guma de mestecat fara sa o inghita, ii puteti invata in cazul in care nu au posibilitatea sa isi perieze dantura dupa masa, sa mestece o guma de mestecat fara zahar pentru a indeparta resturile alimentare de pe suprafata dintilor si a contracara efectul dulciurilor si al bauturilor racoritoare asupra danturii.

Dentitia definitiva si ingrijirea ei

Dupa ce dentitia primara a fost complet inlocuita, copilul trebuie sa inteleaga ca dintii acestia nu vor mai fi schimbati si ii va avea toata viata, prin urmare trebuie sa aiba o deosebita grija in ceea ce priveste igiena bucala, trebuie sa fie foarte atenti la alimentatie, sa evite consumul de dulciuri, sucuri, bauturi racoritoare carbogazoase care ataca smaltul dintilor.

Ideal ar fi sa fie obisnuiti sa isi curete dantura dupa fiecare masa, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, sa stie ca pot folosi si anumite gume de mestecat care sa ii ajute in mentinerea igienei orale si neutralizarea bacteriilor ce pot duce la aparitia cariilor.

Trebuie sa fie invatati sa mearga periodic la medicul stomatolog, chiar si atunci cand nu au niciun fel de probleme aparent, pentru ca orice problema sa fie depistata din timp si tratata corespunzator, inainte de a se ajunge la interventii mai complicate care sa duca la pierderea dintelui respectiv sau la obturari de canal.

Periodic trebuie efectuat si un detartraj, atunci cand medicul stomatolog considera necesar acest lucru.

Reguli de baza pentru asigurarea unei bune igiene orale

  1. Periajul zilnic al danturii, de preferat dupa fiecare masa
  2. Folosirea unei paste de dinti si a unei periute de dinti adecvate varstei copilului
  3. In cazul in care acest lucru nu este posibil, folosirea unei gume de mestecat care sa inlature bacteriile ce pot provoca ulterior carii
  4. Alimentatie sanatoasa
  5. Controlul periodic la medicul stomatolog pentru depistarea timpurie a cariilor si tratarea acestora inainte de a cauza probleme mai complexe

Sfatul Medicului

Igiena orala a copilului in 4 pasi simpli

image Dr. Mariana Caramida, Medic Parodontolog, Doctorand in Implantologie Orala Obiceiurile bune se invata inca din copilarie. De aceea, iti voi recomanda 4 pasi pe care, daca ii urmezi zilnic, vei asigura copilului tau un zambet sanatos.

  • Pasul 1: Periajul dentar. Acesta se realizeaza cu o periuta de dinti adecvata varstei copilului, pe care o poti gasi in supermarket sau farmacie. Pe aceasta periuta se adauga pasta de dinti pentru copii, cam cat un bob de mazare. Pasta de dinti este aromata si, in plus, actioneaza chimic asupra placii microbiene. Atentie! Pasta de dinti cu fluor trebuie introdusa abia dupa ce copilul a implinit doi anisori.
  • Pasul 2: Ata dentara. Spatiul dintre dinti nu poate fi curatat decat folosind ata dentara sau, in limba engleza, dental floss. Daca neglijam aceasta metoda preventiva, atunci pot aparea carii interdentare, in oglinda, adica situate pe suprafetele a doi dinti vecini care privesc una spre alta.
  • Pasul 3: Clatirea gurii. Pentru a clati dupa un periaj obisnuit, se foloseste apa curata, la temperatura camerei. Exista insa si apa de gura, care contine substante antibacteriene capabile sa indeparteze placa microbiana. De asemenea, aceste ape de gura contin cantitati optime de fluor care, aplicat pe dinti, va intra in structura smaltului si il va face mai rezistent. Atentie! Dintii recent erupti pe arcada sunt mai „receptivi” la fluor decat dintii „cu vechime”.
  • Pasul 4. Guma de mestecat fara zahar. Daca esti in parc cu micutul si vrea o gustare, sau daca merge la gradinita sau la scoala si mananca alimente cariogene, ii poti oferi, o guma de mestecat pentru copii, fara zahar pe care este recomandat sa o mestece timp de 15-20 minunte dupa fiecare masa sau gustare. Gustul de fructe o va transforma intr-un desert, iar aciditatea produsa de resturile alimentare va fi neutralizata. De asemenea, prin masticatie, se va realiza o autocuratire a guriicopilului, iar saliva secretata va spala dintii, protejandu-i de carii.
image Pentru dinti puternici si sanatosi! Orbit for Kids este guma de mestecat creata special pentru copii, care ajuta dintii sa fie puternici si sanatosi, iar gustul este minunat!

S-ar putea sa te intereseze si articolul: "Eruptia dintilor – sfaturi si sugestii"
S-ar putea sa te intereseze si articolul: "Anatomia si dezvoltarea gurii si a dintilor"
S-ar putea sa te intereseze si articolul: "Sigilarea dintilor la copii"
Dicuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici despre probleme din sfera stomatologica