Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Creierul adolescentilor

Paternitatea si impresionantul creier al adolescentilor

image

Riscurile la care se expun adolescentii

Abandonul scolar este tot mai des intalnit in zilele noastre. Tinerii nu mai au nicio atractie fata de carte si nu constientizeaza importanta obtinerii unei diplome in vederea unui loc de munca bine platit si vazut in societate. Traind cu impresia ca statutul social e ceva cu care te nasti, se bazeaza din ce in ce mai mult pe eforturile parintesti pentru a obtine lucrurile materiale de care au nevoie in viata.

Deprivarea de somn este o alta problema spinoasa cu care tinerii se confrunta, fie ca prefera sa isi petreaca timpul hoinarind pe strazile din cartier, ori ajungand a fi dependenti de posibilitatile infinite pe care li le ofera internetul, marea boala ce i-a cuprins pe tinerii din secolul XXI. („Dependenta de Internet, deprivare de somn sau ADHD?”)

Atat alaturarea copilului tau la un anturaj rau famat, cat si interiorizarea acestuia cu ajutorul mediului virtual, constituie serioase semne de alarma pe care singur trebuie sa ti le tragi ca parinte. Monitorizand-ti atent copilul, atat acasa, cat si-n cadrul activitatilor extracuriculare pe care le desfasoara, vei putea sa-ti dai seama care sunt procuparile lui si daca acestea ii sunt daunatoare sau nu, stiind astfel cand e momentul sa intervii, sau sa continui sa fii un observator fidel. („10 semne ca adolescentul se afla intr-o prietenie nociva”)

Graviditatea nu mai este de foarte mult timp un subiect tabu al societatii in care traim. Din ce in ce mai multe mame se trezesc cu fiicele lor ce vin acasa de la scoala cu "burta la gura". Unele nici macar nu au aflat la timp, astfel ca „nu se mai poate face nimic”, trecand perioada legala in care se poate apela la ajutorul medicilor de specialitate pentru efectuarea unui avort.

Nu e vorba ca tinerii nu ar fi constienti ca exista atatea metode contraceptive, dar din naivitate si din nechibzuinta, aleg sa ignore sfaturile legate de activitatea sexuala, astfel ca fac sex neprotejat, dornici doar de distractie, de placere, fara a medita putin la eventualele complicatii cu care ar urma sa aiba de-a face daca lucrurile nu vor merge asa cum au planuit ei.

Consumul de substante daunatoare reprezinta un alt miraj pentru tineri. Simtindu-se neintelesi, singuri contra tuturor, apeleaza fie la bauturi alcoolice, fie la substante narcotice, acestea conferindu-le pentru o scurta perioada de timp senzatia ca toate starile alea chinuitoare sunt trecatoare, ca o tigara sau o seringa bagata in vena este solutia optima pentru momentele in care nu mai vezi niciun rost sa-ti continui viata, moment in care noua „generatie emo” intra in scena si te sfatuieste pe tine, tanar pierdut si descumpanit, sa tragi o crestatura cu lama pe venele tale, pe principiul „o noua durere te face sa uiti de cealalta”. („De ce consuma adolescentii droguri sau alcool?”)

Rolul parintilor in viata adolescentilor dezorientati

Oricat de indurerati ar fi parintii, trebuie sa inteleaga ca, desi vine voluntar din partea adolescentului, acesta nu se manifesta nerespectuos si agresiv pentru a-i rani sau pentru ca ar avea ceva anume contra lor. Comportamentul copilului nu trebuie tradus ca un afront personal. Asa cum, atunci cand o felina din salbaticie se simte incoltita si amenintata, tot asa si adolesentul ataca din cauza nesigurantei cu care se lupta zilnic, acea temere ca ar putea pierde controlul asupra propriilor trairi.

Calmul, rabdarea si intelegerea parintilor vor compensa iritabilitatea, nervozitatea si tipetele copilului. Cumva, cei doi vor ajunge la un punct de echilibru, acolo unde toate tensiunile se vor anihila, insa asta nu se va intampla decat daca parintii isi vor aduce aminte ca, la un moment dat, si ei au fost adolescenti si ca, la fel ca proprii copii, si ei s-au comportat poate asa fata de cei care se ofereau in mod total dezinteresat sa ii ajute si nu sa ii controleze, asa cum traiau cu falsa impresie de atunci.

Dornici sa isi obtina asa-zisa autonomie, adolescentii vor face tot ceea ce depinde de ei pentru a se desprinde de parinti, iar asta nu reprezinta neaparat un lucru bun, mai ales atunci cand o fac fara a gandi si fara a constientiza ca inca nu se pot intretine si descurca pe cont propriu.

Fie ca actioneaza la nervi, fie ca o vad ca un mod de razvratire, tot mai multi tineri recurg la fugitul de acasa, crezand ca vor intra intr-o noua etapa a vietii lor, mai buna, mai sigura si mai productiva cand, de fapt, ei isi doresc doar libertate, concept prost inteles de catre marea majoritate dintre ei, caci poti sa fii si liber si in acelasi timp sa respecti anumite reguli de bun simt, de nivel minim, norme impuse care oricum vizeaza bunastarea si siguranta ta, copil aflat la inceput de drum in viata, deci fara o experienta relevanta.

In anii adolescentei copilului lor, parintii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, sa isi faureasca niste nervi de otel, caci vor fi pusi la grele incercari de catre cei pe care se straduiesc sa ii creasca, sa ii educe si sa le insufle o gandire sanatoasa, care sa le asigure un viitor la care orice parinte interesat de soarta celui pe care l-a adus pe lume viseaza.

Oricat de imposibila li s-ar parea comunicarea cu adolescentul, parintii nu trebuie sa dispere, sa aiba incredere in faptul ca, pana la urma, legatura de sange apa nu se face. Astfel ca, chiar daca adolescentul ii reneaga si ii respinge momentan, e de preferat sa fie acolo, langa el, in momentele in care va realiza singur ca rebeliunea lui nu i-a adus nimic bun si ca are nevoie de un umar pe care sa planga. Sprijinul de care are atata nevoie, adolescentul il va gasi tot in bratele parintelui sau, acel prieten care, indiferent resentimentele din trecut, va gasi forta si taria necesara pentru a-si face pana la capat in mod onorabil datoria parinteasca fata de copilul sau.