Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Nume bune vs nume rele

Exista „nume bune” si „nume rele” pentru copii?

image

Pentru inceput, multe persoane cred ca alegerea unui nume reprezinta un lucru simplu si relativ usor de facut, fara a fi influentat, in vreo masura, de mediul exterior. Totusi, de ce apar unele nume mai des decat altele? De ce unii parinti pun numele unei rude copilului lor? Care sunt influentele din exterior care duc la alegerea unui nume? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care le vom dezbate in acest articol.

Care sunt cele mai folosite nume din Romania?

In randul adolescentilor, cele mai acceptate nume sunt cele mai uzuale, cum ar fi Andreea, Alina, si asa mai departe. Cu toate acestea, in ultimii ani, si altele au inceput sa fie folosite de catre parinti, iar, conform ultimului recensamant, cele mai uzuale nume din Romania la persoanele care au maximum 12 ani sunt: Luca, Sara, David, Issaura, Cristina si Mercedesa – peste 10% din populatia Sectorului 5 din Bucuresti poarta acest nume. Totusi, mai sunt si alte nume care sunt folosite in preponderenta, si anume cele de sfinti, care apar destul de des la persoanele care au o varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani, precum Ioana, Elena, Teodora, Stefan, Maria si Alexandru.

Mai nou, in 2012, au inceput sa fie folosite nume ce nu isi au originile din Romania. Cele mai folosite nume in anul 2012 au fost: Amira, Antonia, Mara, Alessia, Alejandro, Juan si Paolo.

Ce probleme pot cauza acele „nume rele”?

Din pacate, in societatea in care traim, numele unor persoane pot reprezenta o modalitate de batjocura pentru celelalte, mai ales in randul copiilor si a adolescentilor. Adeseori, un copil nu este acceptat intr-un cerc de prieteni din aceasta cauza, iar el poate sa ajunga sa sufere destul de mult, din punct de vedere psihic. („10 semne ca adolescentul se afla intr-o prietenie nociva”)

Un „nume rau” poate fi, de exemplu, Mercedesa, iar acest lucru poate fi demonstrat cu ajutorul statisticilor. Chiar daca majoritatea persoanelor care poarta acest nume sunt de etnie rroma, peste 90% dintre ele nu au ajuns sa isi finalizeze sau sa isi continue studiile si exista o legatura stransa intre „numele rele” si rezultate slabe la scoala. Adeseori, un copil care nu este acceptat intr-un grup de prieteni sau, mai rau, este batjocorit din cauza aceasta la scoala, va fi mai predispus sa isi piarda din concentrarea pe care trebuie sa o acorde la scoala sau ajunge chiar sa renunte la studii. („Puntea dintre generatii: moda, pe intelesul parintilor”)

Conform unui studiu, in Romania, peste 25% dintre persoanele care au un „nume rau” renunta la studii, in timp alti 25% au rezultate foarte slabe la scoala. Prin urmare, aproximativ 50% dintre persoanele care au un „nume rau” sufera din aceasta cauza in privinta rezultatelor academice. („Probleme la invatatura si rezolvarea lor”)

Dar problemele sunt mult mai grave daca privim din punct de vedere psihic. Un copil ce nu se poate adapta la scoala nu va putea sa isi dezvolte, in mod corespunzator, personalitatea si, totodata, nu se va simti acceptat de persoanele de aceeasi varsta. Astfel, este posibil ca cel mic sa dezvolte o personalitate antisociala, poate chiar si o timiditate, lucruri ce nu il vor ajuta sa se adapteze, mai ales in perioada adulta. („Timiditatea la copii: copil timid sau copil introvertit?”)

O alta statistica demonstreaza ca un „nume rau” poate dezvolte o latura violenta a unui copil, deoarece el nu mai stie cum sa se faca acceptat, decat prin agresivitate. Iar, odata ce a inceput sa fie violent si observa, intr-o oarecare masura, rezultatele pe care si le-a dorit, el va continua acest comportament, daca nu se iau masurile corespunzatoare de catre parinti. Daca aveti, totusi, o astfel de problema cu cel mic, este recomandat sa il duceti, cat mai rapid, la un psiholog, deoarece el este printre singurele persoane care il pot ajuta in privinta problemei lui. („Familia ca sistem - rolul terapiei de cuplu”)

De ce apar unele nume mai des decat altele?

Mass-media si mediul inconjurator au un rol mult mai important in alegerea numelui decat credem noi. De exemplu, exista foarte multi parinti care au auzit la televizor un nume pe care l-au indragit si au decis sa i-l dea si celui mic. Sau, conform unui studiu efectuat in Marea Britanie, numele pe care i-l dam copilului reprezinta un fel de competitie fata de numele pe care unii prieteni i l-au dat copilului lor. Astfel, numele nou nascutului trebuie sa fie „mai bun” decat al altor cupluri. Acest lucru are loc, de cele mai multe ori, din cauza unor frustrari ale parintilor, si nu din pricina faptului ca cel mic trebuie sa poarte acel nume pe toata durata vietii sale. („Influenta televizorului asupra copiilor”)

Chiar daca pare de neconceput, exista multe familii din Romania, mai ales din mediul rural, care isi numesc copilul la fel ca pe tata, bunic, strabunic si asa mai departe. Aceasta este o forma de traditie care spune ca un nume trebuie purtat pe linia masculina a unei familii, dar care a inceput sa dispara, in ultimii ani. Multe studii au demonstrat ca nu este recomandat ca un copil sa aiba acelasi nume ca a unui parinte sau o alta ruda, deoarece, astfel, el simte, in mod subconstient, ca i s-a luat dreptul de a avea propria identitate si va incerca sa se regaseasca in acea persoana.

De ce numele baietilor au, adeseori, un sunet mai lung decat cele ale fetelor?

Conform unui studiu, in care au participat cercetatori din Australia si din Marea Britanie, s-a descoperit ca aceasta diferenta nu este tocmai accidentala. Asa cum se intalneste la aproape toate speciile de animale, masculii sunt mai inalti si mai mari decat femelele. Exact acelasi lucru are loc si la oameni, iar societatea ne-a indus ideea ca barbatii mai inalti sunt mai predispusi sa aiba mai multi copii sanatosi, in timp ce femeile mai mici de statura prezinta o atractivitate sexuala mai mare si nasc, de asemeni, bebelusi sanatosi. Astfel, in mod inconstient, numele baietilor se pronunta mai lung, pentru a se demonstra o oarecare superioritate, acest lucru fiind numit „simbolismul sunetului”.

Simbolismul sunetelui” spune ca parintii care pun unui baiat un nume mai lung, doresc, de fapt, ca el sa creasca inalt si sanatos si, probabil, sa fie mai masculin. Totodata, cei care pun un nume mai scurt fiicei lor, doresc ca aceasta sa ajunga mai feminina. In plus, parintii care sunt, ca si personalitate, mai masculini, vor fi mai predispusi sa puna un nume mai lung copilului, chiar daca acesta este de sex feminin. („Dezvoltarea rolului sexual si a conceptului de gen”)

Numele si succesul social

Odata ce un copil a ajuns in perioada adulta, numele sau influenteaza, din pacate, intr-un mod sau altul, succesul social. Adeseori, corporatiile de succes nu isi vor asocia numele lor cu „Mercedesa”, de exemplu, ci vor alege unul mai simplu si mai agreat de populatie. Astfel, chiar daca o persoana este foarte buna in ceea ce face, poate fi respinsa la un interviu din cauza numelui pe care il are.

Din aceasta cauza, trebuie sa aveti grija ce nume ii veti da celui mic, doarece el va avea de suferit, mai tarziu in viata, daca nu este unul adecvat. Din pacate, aceasta este societatea in care traim, iar noi trebuie sa fim in conformitate cu ea, pentru a putea avea un parcurs cat mai usor in viata. Desigur, nu trebuie sa ii dati un nume uzual pe care il auziti oriunde ati intoarce capul, dar, totodata, nici unul care sa il bantuie pe cel mic de-a lungul vietii sale.



S-ar putea sa va intereseze si articolul:
Numele Iti Poate Determina Destinul? cu liste de nume de baieti si fete grupate alfabetic.

Puteti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici sau viitoare mamici despre:
Nume de fete
Nume de baieti
Importanta numelui asupra vietii ulterioare a copilului
Cum ne hotaram asupra unui nume?
Ati pune acelasi nume cu al sotului si copilului?
Cine alege numele copilului?