Sarcina in cel de-al 2-lea trimestru: La ce sa te asptepti
Cel de-al 2-lea trimestru de sarcina este, adeseori, mult mai placut. Este bine ca inainte sa ajungi in trimestrul doi de sarcina, sa sti deja care sunt cele mai comune simptome si ce poti face pentru a le ameliora sau cum sa te pregatestio pentru unele dintre ele.
Al 2-lea trimestru de sarcina aduce cu sine, de obicei, o imbunatatire semnificativa a starii generale de bine. Starea de greata este, de obicei, pana in acest punct, depasita, iar copilul nu este indeajuns de mare sa iti inghesuie organele interne si sa te faca sa te simti incomoda. Totusi, exista inca multe simptomele ale sarcinii care urmeaza sa apara, in curand. Cele de mai jos sunt doar o parte din ceea ce te poate astepta.
Cel de-al 2-lea trimestru al sarcinii: Corpul tau
In timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina, s-ar putea sa observi unele schimbari fizice, incepand de la cap si terminand la picioare.
Sani mariti
Fiind stimulate de estrogen si progesteron, glandele, care produc lapte din interiorul sanilor, se vor mari in timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina. Mai mult decat atat, s-ar putea ca si grasimea sa se acumuleze in sani. Desi starea de sensibilitate la nivelul sanilor de va imbunatatati, cel mai probabil, sensibilitatea la nivelul mameloanelor s-ar putea sa dureze pe toata perioada sarcinii. Un sutien de suport este mai mult decat necesar. Puteti afla mai multe despre acest subiect citind articolul "Modificarile Sanilor in Timpul Sarcinii".
Pe masura ce uterul devine mai greu si se extinde pentru a face loc copilului, abdomenul se mareste, uneori, foarte rapid. Incepand cu cel de-al 2-lea trimestru de sarcina, s-ar putea sa te ingrasi cu aproximativ 1.4 – 1.8 kilograme pe luna, pana cand vei da nastere. Mai multe informatii despre acest subiect poti afla citind articolele "Miscarea fatului de-a lungul sarcinii" si "Cresterea in greutate in timpul sarcinii".
Contractiile Braxton Hicks
S-ar putea ca uterul sa inceapa sa se contracte, pentru a isi pregati musculatura necesara in momentul nasterii (travaliul). S-ar putea sa simti aceste contractii Braxton Hicks in partea de jos a abdomenului si la vintre. Ele sunt, de obicei, slabe si apar si dispar imprevizibil. Vorbeste cu doctorul tau, daca aceste contractii devin dureroasa si regulate. Acesta ar putea fi un semn al unui travaliu timpuriu. Chiar daca vizita la doctor este imetuos necesara in acest caz, poti sa afli mai multe despre cum sa recunosti un travaliu timpuri din articolul "Semnele timpurii ale travaliului – Recunoasterea simptomelor si semnelor travaliului".
Schimbari la nivelul pielii
Pe masura ce numarul celulelor care contin pigmenti creste, s-ar putea sa observi niste pete negre pe sani sau pe coapsele interioare. De asemeni, s-ar putea sa vezi o linie slaba, de culoare inchisa, pe abdomen (linea nigra).
Petele de culoare inchisa (Melasma sau Masca de sarcina) s-ar putea sa apara pe fata. Expunerea la soare poate agrava aceasta problema. Atunci cand te afli afara, fii sigura ca vei folosi indeajuns de multa crema de protectie solara.
Vergeturile
S-ar putea sa observi dungi – care au o culoare roz, rosie sau mov – de-a lungul abdomenului, sanilor, partea superioara a bratelor, fese sau coapse, in timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina. De asemeni, aceste vergeturi pot provoca mancarimi. Poate ajuta daca vei umezi acele locuri (sa hidratezi zonele afectate folosind creme speciale). Desi vergeturile nu pot fi prevenite, majoritatea dintre ele vor disparea, intr-o oarecare masura, in intesitate. Mai multe despre acest subiect puteti citi in articolul "Vergeturile in timpul sarcinii".
Probleme nazale si la nivelul gingiilor
Pe masura ce sarcina se mareste, volumul sangelui din corpul tau creste si el, astfel incat, mai mult sange trece prin mucoasa membranelor din corpul tau. Acest lucru poate cauza ca mucoasa nazala si respiratia sa elimine un miros neplacut, lucru ce ar putea restrictiona, oarecum, fluxul de aer si astfel poate duce la sforait, congestie sau sangerari nazale. Fluxul marit de sange poate, de asemenea, sa iti inmoaie gingiile, ceea ce poate cauza sangerari minore, atunci cand, de exemplu, te speli pe dinti sau folosesti ata dentara. Poti evita iritatia prin folosirea unei periute de dinti mai delicata. Mai multe sfaturi despre acest subiect poti citi in articolul "Igiena orala si sarcina".
Ameteala
Vasele de sange se dilata din cauza hormonilor de sarcina. Pana cand volumul de sange va creste suficient pentru a compensa acesta crestere a vaselor de sange, tensiunea va scade si s-ar putea sa treci prin experienta unor stari ocazionale de ameteala. Daca ai probleme cu acest lucru, bea indeajuns de multe lichide si ridica-te lent dupa ce te-ai asezat sau aseaza-te lent atunci cand vrei sa stai jos. Daca te simti ametita, stai intinsa pe partea stanga pentru a iti restabili tensiunea. Mai multe despre acest subiect poti afla citind articolul "Stari de ameteala si lesin in timpul sarcinii".
Crampe la nivelul picioarelor
Acestea sunt comune pe masura ce sarcina progreseaza, aparand, cel mai adesea, pe timpul noptii. Pentru a putea preveni cramepele la nivelul picioarelor in timpul sarcinii, intinde-ti muschii de la gambe inainte de a te culca. De asemeni, poate fi de ajutor daca esti activa din punct de vedere fizic si bei indeajuns de multe lichide. Daca apare o astfel de crampa, intinde-ti muschii gambei din partea afectata. Un dus fierbinta, o baie calda sau un masaj cu gheata poate, de asemeni, ajuta.
Insuficienta respiratori
Plamanii proceseaza mai mult aer decat o faceau inainte de sarcina. Acest lucru permite sangelui sa transporte mai mult oxigen catre placenta si, implicit, copil – si poate cauza ca tu sa respiri putin mai rapid si sa treci prin experienta unei insuficiente respiratorii.
Scurgeri vaginale
S-ar putea sa observi o scurgere vaginala alba si subtire. Este crezut ca aceasta scurgere acida ajuta la suprimarea cresterii unei bacterii, care are potentialul de a fi periculoasa. Vorbeste cu doctorul tau daca aceasta scurgere dezvolta un miros puternic, este de culoare verde sau galbuie, sau daca este acompaniata de roseata, mancarimi sau iritatie. Acest lucru poate indica o infectie vaginala.
Infectii la nivelul vezicii si rinichilor
Schimbarile hormonale pot incetini fluxul de urina, iar uterul aflat in crestere s-ar putea sa stea in cale – ambii fiind factori care maresc sansa unei infectii la nivelul rinichilor si a vezicii. Vorbeste cu doctorul tau daca observi o senzatie de ardere atunci cand urinezi sau daca ai o febra, dureri abdominale sau de spate. Lasata netratata, infectia urinara poate mari sansa unor complicatii ale sarcinii. Poti afla mai multe despre acest subiect citind articolul "Infectiile la nivelul tractului urinar in timpul sarcinii".
Cel de-al 2-lea trimestru de sarcina: Emotiile tale
Sarcina este o calatorie psihologica si, totodata, una biologica. In timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina, s-ar putea sa te simti mai putin obosita si mai pregatita pentru provocarea ce urmeaza: a pregati un camin pentru copilul tau. „Bate cat fierul este cald”. Du-te la cursurile speciale pentru nastere. Gaseste un medic pentru copilul tau. Citeste tot ce gasesti despre alaptare.
Daca ai in plan sa te intorci la munca dupa ce ai nascut, familiarizeaza-te cu politica de maternitate a angajatului si analizeaza optiunile cu privire la ingrijirea copilului. In unele locuri, niciodata nu este prea devreme pentru a gasi, de exemplu, o cresa.
Pe masura ce sarcina avanseaza, schimbarile asupra formei corpului si ale functiilor lui iti pot afecta emotiile. Unele femei au o sexualitate marita in timpul sarcinii. Altele se simt neatragatoare – in special, pe masura ce burtica se mareste. Daca te lupti cu imaginea corpului, vorbeste despre ingrijorarile tale cu partenerul tau. Exprima-ti iubirea si afectiunea in modurile care te fac sa te simti confortabila.
In timpul lunilor de anticipare, s-ar putea sa te ingrijorezi cu privire la travaliu, nastere sau faptul ca vei fi mama. Tine minte ca nu poti planui sau controla totul cu privire la sarcina. In schimb, invata cat poti de mult. Axeaza-te in a face cele mai sanatoase decizii in stilul de viata, lucru care iti va oferi tie si copilului tau un inceput cat mai bun.
Programarile cu medicul tau
In timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina, programarile prenatale se vor axa pe dezvoltarea copilului, conformarea datei pronosticate de nastere si detectarea oricaror probleme legate de sanatatea ta.
Medicul tau va incepe prin verificarea greutatii si tensiunii. Acesta s-ar putea sa masoare marimea uterului prin verificarea inaltimii pantecului – distanta din partea superioara a uterului (fundus) pana la osul pubian. Examenele pelvine nu sunt, adeseori, necesare, in timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina, decat daca trebuie explorat un anumit lucru.
In acest stagiu, cel mai important lucru dintr-o vizita prenatala s-ar putea sa fie ascultarea batailor inimi ale copilului, folosind un dispozitiv special, numit Doppler. Medicul s-ar putea sa sugereze un test cu ultrasunete sau alte de tip screening in acest trimestru. De asemeni, poti afla sexul copilului – daca doresti, desigur.
Fii sigura ca mentionezi doctorului tau orice semn sau simptom care prezinta o ingrijorare pentru tine, chiar daca acesta ti se pare stupid sau neimportant.