Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Poate fi creativitatea antrenata?

Poate fi creativitatea antrenata?

image

Despre creativitate

Atunci cand ne gandim la abilitatile de care are nevoie copilul nostru pentru a fi capabil sa reuseasca din punct de vedere academic, ne gandim adesea la concentrare, citit, scris sau matematica. Cu toate acestea, una dintre cele mai importante abilitati pe care copilul trebuie sa si-o dezvolte, este creativitatea. Aceasta din urma este acea abilitate pe care copiii o au atunci cand scriu poezii, creeaza muzica sau opere de arta, insa, in acelasi timp, pot sa isi rezolve problemele de zi cu zi intr-o maniera mai usoara.

Creativitatea poate fi definita ca atunci cand asamblam lucrurile intr-o maniera noua sau atunci cand vedem solutiile unei probleme dintr-un alt unghi decat majoritatea. Fiecare dintre noi are nevoie de creativitate pentru a rezolva situatiile in care suntem pusi zilnic, si credem ca fiecare persoana este creativa, desi sunt unii oameni care se nasc talentati precum viziunea unui artist sau modul in care un scriitor isi aseaza ideile.

Pentru a ne ajuta copiii sa devina creativi, trebuie sa le stimulam curiozitatea si simtul de aventura. Copiii sunt asemanatori unui burete, deoarece absorb foarte repede informatiile noi, iar un copil care este curios din nastere, va avea propriul sau mod de a invata lucrurile noi. Daca fiul sau fiica dumneavoastra gaseste foarte multe lucruri noi a fi interesante, ii va fi foarte usor sa faca conexiuni intre ele si sa vina cu idei noi. Exista multe moduri prin care putem incuraja gandirea creativa a copiilor nostri. Unele sunt destul de evidente, cum ar fi incurajarea coloratului sau a desenatului; iar altele mai putin evidente, precum sa va lasati copilul sa gandeasca pentru el insusi.

Ca parinti, trebuie sa stim ca nu putem sa ne facem copiii talentati, insa putem sa le antrenam gandirea si le putem ascuti simturile, pentru ca acestia sa aiba un mod creativ de a vedea lucrurile. Tot parintii ii pot ajuta sa fie concentrati, perserverenti si optimisti in ceea ce priveste telurile celor mici.

Cum ne putem ajuta copilul sa isi dezvolte creativitatea?

Curatenia exagerata – Fie ca le este frica sa isi murdareasca mainile sau ca nu-si pot expune picturile din cauza ordinii din casa. Curatenia si ordinea exagerata poate stavili creativitatea unui copil, deoarece acesta trebuia sa urmeze regulilele casei. S-a constatat faptul ca micutii ce au fost invatati sa puna un accent foarte mare pe curatenia din casa sunt considerati a fi mai putin creativi.

Copiii carora le sunt puse anumite limite nu au, de obicei, un punct de vedere propriu, ci mai mult un punct de vedere ce le apartine parintilor. Desi parintii isi doresc ca acestia sa aiba idei proprii si sa faca unele lucruri din intiativa personala, trebuie sa le acorde copiilor o anumita libertate cum ar fi decorarea camerei dupa cum isi doresc.

Concentrarea asupra procesului si nu asupra productivitatii – Atunci cand copiii isi manifesta creativitatea in scopul de a obtine comentarii pozitive de la parinti, acestia nu mai sunt atenti la procesul in care sunt, ci spera sa termine cat mai repede pentru a obtine laudele. Spre exemplu, nu este important daca acestia fac foarte multe picturi, ci conteaza cat de implicati sunt in procesul pictatului. Daca ii spuneti ca va place cat de mult s-a implicat atunci cand a facut acea pictura, acestia nu se vor mai grabi sa termine si sa treaca la alta.

Lasati-va copilul sa fie diferit – In multe cazuri, copiii cu un comportament aparte si cu un stil inovator sunt perceputi a fi diferiti de catre ceilalti copii. Nu trebuie sa va ingrijorati ci sa va lasati copilul sa fie unic si sa vada lumea cu ochii sai si nu dupa ideile dumneavoastra. Pentru a-si dezvolta personalitatea unica, copilul are nevoie de sprijinul dumneavoastra pentru a face fata presiunilor culturii din care face parte. („Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii”)

Stabiliti pentru copilul dumneavoastra un spatiu in care sa isi exprime creativitatea, un spatiu care sa fie accesibil si in acelasi timp ingrijit – Acest spatiu ar trebui sa includa acuarele, hartie, lipici si orice altceva ce il face confortabil. Nu este nevoie de o carte de colorat pentru a spori creativitatea micutului ci o foaia goala pe care acesta sa deseneze de la sine. Jocurile LEGO sunt foarte bune pentru creativitatea copilului, majoritatea copiilor la varsta de 4 ani pot construi zilnic timp de 4 ore, dezvoltandu-si abilitati spatiale, matematice si de solutionare. („Feng Shui”)

Facilitati jocurile creative ale micutului – In cazul in care copilul initiaza activitati legate de arta, fara ajutorul dumneavoastra, e foarte probabil ca acesta sa faca acest lucru atunci cand simte. Puteti sa ii cumparati una dintre acele jucarii ce detin o bucata de plastic pe care se coloreaza cu markere, se pune sclipici, se fac colaje si apoi se pot sterge imediat.

Ajutati-va copilul sa ramana concentrat – Sunt cazuri in care cei mai buni artisti s-au dovedit a fi copiii care au avut o copilarie grea, iar singura posibilitatea sa isi exprime sentimentele a fost prin arta. Cu toate acestea, unii oameni creativi au nevoie de un ajutor suplimentar pentru a invata cum sa ramana concentrat asupra unui lucru. Puteti fi alaturi de micutul dumneavoastra ajutandu-l sa-si dezvolte capacitatea de a putea sa-si mentina concentrarea pe toata perioada procesului. („Problemele copilului fara un parinte”)

Pe de alta parte, trebuie sa va ajutati copilul sa isi faca un anumit program si sa nu trebuiasca sa stea treaz noptile. Puteti, de asemeni, sa ii faceti cunostiinta cu anumiti artisti ce au o viata sanatoasa si echilibrata, si asigurati-va ca sunteti langa el oricand acesta are nevoie sa vorbeasca cu cineva. Cel mai important este sa-i introduceti ideea ca aceasta creativitate vine prin interiorul sau. Nu uitati, insa, ca bioritmul variaza de la om la om si copilul dumneavoastra poate fi diferit, din acest punct de vedere. („Ceasul biologic – ritmul circadian”)

Nu va ingrijorati cand micutul este plictisit – Parintii se ingrijoreaza, de obicei, cand vad ca micutii lor sunt plictisiti, si incearca sa le furnizeze diferite activitati. Dar copiii nu au nevoie mereu de un anumit program fix, ci, uneori, acestia incep sa devina creativi atunci cand sunt plictisiti si simt nevoia sa faca ceva nou. Acestia au nevoie de timp liber pentru a isi explora interiorul, deoarece de aici porneste creativitatea. Ca si parinti, ii puteti ajuta sa se gandeasca la anumite activitati ce doresc sa le faca, dar trebuie sa ii lasati pe ei sa aleaga cum isi petrec timpul liber.

Sfaturi cum sa antrenati creativitatea copilului dumneavoastra in functie de varsta

Pana la varsta de 4 ani – Cel mai minunat lucru la copiii de pana in 4 ani este ca acestia pot gasi unele lucruri minore ca a fi interesante. Micutii vor fi atrasi de unele asa zise “jucarii”, cum ar fi un sul de hartie ce poate fi folosit pe post de sabie si o coala de hartie pe post de masca. Astfel, in loc sa ii cumparati micutului jucarii ce pot limita creativitatea precum carti de colorat, truse de constructie; incercati sa ii furnizati cutii de carton, lipici, vopsea pentru a ii spori creativitatea. Aceste materiale pot ajuta copiii cuprins in aceasta grupa de varsta, sa isi exprime sentimentele, temerile sau ce li se intampla in viata la acel moment. In cazul in care copilul sta la calculator foarte mult, incercati sa impuneti un anumit program, deoarece calculatorul poate fi un impediment in dezvoltarea creativitatii. („Pericolele jocurilor video pentru psihic si personalitate”)

Intre 5 si 11 ani – Aceasta perioada este un pic mai dificila deoarece copiii incep sa fie atrasi de jocurile video, filme sau muzica, iar dumneavoastra ca parinte trebuie sa incercati sa ii antrenati creativitatea cat mai mult cu putinta. In aceasta perioada, copilul incepe sa descopere activitati noi, spre exemplu daca va vede gatind in bucatarie, il puteti lasa sa decoreze un tort sau sa va ajute la treburi daca se ofera. In ceea ce priveste copiii care abia asteapta sa vina de la scoala pentru a juca un anumit joc video, nu e obligatoriu sa va ingrijorati. Specialistii spun ca ceea ce copiii cuprinsi intre 5 si 11 ani vad la televizor, in filme sau in jocuri, pot expune in creatiile lor. Incercati pe cat mai mult posibil sa va implicati in activitatile pe care copilul dumneavoastra le intreprinde.

Peste varsta de 12 ani – La aceasta varsta, daca reusiti sa le smulgeti telefonul mobil din mana sau sa ii dezlipiti de pe Internet pentru mai mult de 10 minute, incercati in acest timp sa le explicati ca a fi creativi este ceva distractiv si nu o pedeapsa. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa va lasati copilul sa aiba acces la tehnologie, insa trebuie sa-i lasati sa-si dea seama ca aceste tehnologii nu sunt utilizabile doar pentru a vorbi cu prietenii pe retelele de socializare.

Este destul de dificil sa mentineti creativitatea copilului, deoarece acesta este susceptibil la a renunta foarte usor atunci cand are un esec. Parintii trebuie sa le explice copiilor ca nici unul dintre marii artistii ai lumii nu a reusit sa ajunga la acel nivel fara sa isi fi antrenat talentul si creativitatea. Trebuie sa fiti foarte pozitivi in ceea ce priveste creatiile copilului si sa il incurajati sa o faca in continuare. Spre exemplu, daca acesta vrea sa faca o felicitare de Craciun, il puteti sfatui sa o coloreze cu creioane sau markere. Cu perseverenta, orientare si sprijin, creativitatea oricarui copil poate fi antrenata.