Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Legarea trompelor uterine

Legarea trompelor uterine

image

Ce este legarea trompelor uterine (sterilizarea chirirgucala)?

Legarea trompelor uterine are ca scop prevenirea sarcinii. Aceasta este o solutie contraceptiva permanenta. Asadar, trebuie sa te gandesti la aceasta procedura doar daca esti sigura ca nu iti mai doresti sa ai copii. Tuburile falopiene, care transporta ovulele din ovar in uter, sunt sigilate prin ardere, prinse cu cleme, taiate sau innodate (in orice caz, se inchid ermetic). Ulterior acestei sigilari, ovulul care nu va mai ajunge in uter, se va dizolva singur si va fi absorbit de organism.

Operatia

Sterilizarea poate fi facuta prin metoda laparoscopica sau minilaparotomica. Poate sa fie facuta si in timpul operatiei de cezariana sau dupa nasterea pe cale naturala a copilului. Ambele metode au inregistrat succese similare, iar riscurile sunt asemanatoare. Ambele sunt operatii dupa care se poate pleca acasa in aceeasi zi. Pacienta este anesteziata general, dar se poate folosi si anestezia locala. Laparoscopic, doctorul foloseste un telescop usor (numit laparoscop), care este introdus printr-o mica incizie sub buric, pentru a putea vedea uterul, tuburile, ovarele si alte organe. Un al doilea instrument este introdus printr-o mica incizie deasupra osului pubian, folosind instrumente de specialitate. Tuburile sunt "legate" prin clipsuri, inele sau sunt arse cu curent electric. Uneori, este necesara o incizie mai mare in partea de jos a abdomenului, pentru a bloca trompele. Operatia dureaza in jur de 30 de minute. Efectele secundare sunt minime, iar pacienta poate pleca acasa in aceeasi zi. Ea nu are voie sa conduca, deci va fi nevoie sa o ajute cineva. Recuperarea dureaza de la 2 la 5 zile, dar exista si situatii speciale cand poate dura si mai mult.

Legarea trompelor uterine este considerata a fi permanenta. In cazul in care se doreste inversarea procesului, operatia este foarte scumpa si este sortita esecului. Inainte de a lua decizia de a se steriliza, o femeie, impreuna cu partenerul, trebuie sa fie siguri ca nu mai vor sa aiba copii. Daca exista dubii din acest punct de vedere, este mai intelept sa fie luate in considerare alte metode contraceptive.

Recuperarea dupa operatie

Recuperarea depinde foarte mult de toleranta la durere, de tipul de anestezie si de abilitatea generala de vindecare. Pot aparea dureri abdominale si oboseala. Rareori, apar ameteli, greturi, dureri de umar, crampe abdominale, senzatie de balonare sau moleseala generala. Daca ai avut parte de anestezie generala, poti sa ai gatul inflamat. Ar trebui sa nu conduci timp de 24 de ore dupa operatie. Nu exista alte restrictii.

Majoritatea simptomelor dispar in primele 2 – 5 zile, iar cele mai multe femei isi reiau rutina in cateva zile. Dupa asta, este posibil sa te simti obosita in partea a doua a zilei, sa ai inciziile umflate sau schimbari la nivelul miscarilor intestinale. Toate aceste discomforturi pot fi rezolvate cu medicamente slabe pentru durere.

Sterilizarea femeilor are efect imediat, iar alte metode contraceptive nu mai sunt necesare. Totusi, sterilizarea nu protejeaza impotriva BTS-urilor (bolile cu transmitere sexuala). De asemenea, operatia nu influenteaza ciclul menstrual sau placerea resimtita pe parcursul actului sexual.

Vei avea in continuare cicluri dupa operatie. Daca menstruatia se schimba, aceasta se datoreaza, cel mai probabil, imbatranirii sau opririi pastilelor contraceptive, dar nu operatiei. Legarea trompelor uterine nu provoaca schimbari hormonale.

Ce se intampla daca legarea esueaza?

Este posibil ca o femeie sa ramana insarcinata dupa aceasta operatie. Rata de esec a procedurii este mai mica de 2-10 femei din 1000. Nu exista nicio garantare 100% cu nicio metoda de legare a trompelor uterine. Daca, totusi, ramai insarcinata, sarcina va decurge normal, desi exista un risc mai mare de sarcina ectopica (extrauterina – in tuburi). Semnele care ar trebui sa iti dea de gandit, atunci cand este vorba despre o sarcina extrauterina, sunt durere intr-o parte sau in ambele parti ale abdomenului, durere si sangerare dupa un ciclu ratat, o menstruatie superficiala, sentiment de lesin sau de ameteala si presiune asupra intestinelor. Daca simti oricare dintre aceste simptome dupa o legare a trompelor uterine, trebuie sa te duci la doctor cat de rapid se poate.

De retinut

Alegand aceasta metda, iei decizia de a nu mai avea copii niciodata, deci trebuie sa te gandesti bine inainte. Sa-ti lasi o perioada de timp dupa sarcina, pentru a cantari posibilitatile, este cea mai buna varianta si cea mai recomandata. Daca tu si partenerul decideti sa optati pentru o varianta permanenta de contraceptie, exista si posibilitatea ca operatia sa o faca el. Vasectomia se poate face in cabinetul doctorului sau intr-o clinica, cu anestezie locala. Pentru o vasectomie, doctorul taie si leaga tuburile (vasele deferente) care vin de la testicule. Aceasta previne ejacularea.

Intrebari comune despre legarea trompelor uterine

Doctorul tau vrea sa fie sigur ca intelegi toate optiunile contraceptive pe care le ai la dispozitie si ca legarea trompelor este un pas permanent. Asadar, nu trebuie sa faci aceasta operatie decat daca esti sigura ca nu iti mai doresti copii. Daca nu ai inteles ceva sau daca ai intrebari despre operatie, este foarte important sa ii adresezi intrebarile doctorului. Inainte de a incepe procedura, trebuie ca toate intrebarile tale sa fie raspunse si ca tu sa fii in regula cu decizia luata. Adreseaza orice intrebari doctorului tau.

1. Care sunt complicatiile legarii trompelor uterine?

Sangerarea, infectia sau reactia la anestezie, sunt efectele adverse care pot apar cel mai des. La 1 – 4% din operatii, pot aparea distrugeri ale organelor, cum ar fi intestine, vezica, uter, ovare, vase de sange si nervi. In 1 din 1000 de cazuri, este nevoie de o alta operatie pentru repararea unei vene importante sau de o colostomie temporara. Poate sa fie nevoie de operatie de urgenta, de transfuzii de sange sau de o incizie mai mare, pentru a repara problemele si pentru a finaliza operatia in siguranta. Unele probleme pot aparea dupa cateva zile. Foarte rar, poate aparea si decesul.

2. Cum o sa ma simt dupa operatie?

Te poti simti obosita sau sa ai dureri abdominale slabe, cateva zile dupa operatie. Tot in primele zile de dupa, poti simti:

  • ameteala de la medicamentele folosite in timpul procedurii;
  • durerea gatului si a umerilor;
  • durerea inciziei;
  • gat care sa te manance (daca a fost introdus un tub de respiratie in timpul anesteziei generale);
  • crampe (asemanatoare cu cele menstruale);
  • scurgeri (ca cele menstruale), oboseala si iritabilitate;
  • abdomen inflamat.

3. Cat de repede pot incepe sa muncesc?

Majoritatea pacientelor incep munca dupa 2 – 5 zile de la operatie.

4. Cand pot sa am contact sexual?

Momentul in care poti sa reiei contactele sexuale sunt atunci cand te simti confortabil, de regula dupa 4 – 7 zile de la operatie.

5. Care este rata de esec?

Femeile care pot ramane insarcinate dupa legarea trompelor uterine sunt foarte putine, insumand un procent de doar 1%.

6. Sterilizarea imi va afecta placerea sexuala?

Nu. Majoritatea femeilor se simt mai libere, deoarece nu isi mai fac probleme legate de o sarcina nedorita. Faptul ca majoritatea femeia nu se mai ingrijoreaza (la fel ca si partenerul de altfel), face ca placerea din timpul actului sexual sa creasca.

7. Imi trebuie consimtamantul partenerului sau al sotului?

Nu. In orice caz, fii sigura ca discuti despre aceasta procedura cu el, inainte de a o face.