Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Adolescentii si sexul

Adevarul despre adolescenti si sex

image

In acest articol vom discuta despre faptul ca sexul este un lucru normal, in randul adolescentilor, dar ca, totusi, primul contact sexual apare mult mai devreme decat ar trebui, varsta de incepere a vietii sexuale fiind una mult mai frageda fata de anii trecuti. In principiu, lipsa unei parentalitati adecvate duce la acest lucru, dar, doar cu ajutorul unor sfaturi si pasi simpli, puteti sa amanati, in mod indirect, momentul in care cel mic isi incepe viata sexuala.

Da, tuturor ne-ar placea sa credem ca fiii sau fiicele noastre nu isi vor incepe viata sexuala prea devreme, dar, din pacate, conform statisticilor, varsta la care copiii au pentru prima oara, contact sexual, este de aproximativ 15 ani. Desi aceasta cifra este una alarmanta, ea este reala si este o problema cu care comunitatea noastra se confrunta, in viata de zi cu zi. Adeseori, adolescentii nu sunt constienti de problemele pe care le risca si nu au avut o discutie cu parintii lor in aceasta privinta. Desigur, este posibil ca cel mic sa aiba, totusi, un raport sexual chiar daca ati avut o discutie cu el, dar el poate sa o faca in mod constiincios, folosind toate metodele de prevenire a sarcinii sau de transmitere a unei boli. („Educatia sexuala a copiilor”) Pentru Romania, abia de curand a fost finalizat si facut public, primul studiu pe aceasta tema, realizat de UNICEF in colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului. Conform acestui studiu, 15 la suta dintre adolescenti au declarat ca si-au inceput viata sexuala (23 la suta dintre baieti si 11% dintre fete, 20% in urban fata de doar 14% in rural). In functie de categoria de varsta, un sfert din adolescenţii de peste 14 ani si 1% sub 14 ani au declarat ca si-au inceput viata sexuala. In medie, adolescentii si-au inceput viata sexuala la varsta de 15 ani şi jumatate.

Statistici internationale privind sexul in adolescenta

Pana la varsta de 13 ani, aproximativ 10 – 15% dintre copii experimenteaza primul raport sexual, conform statisticilor internationale. Pana la varsta de 15 ani, peste 35% dintre adolescenti au trecut deja prin prima experienta sexuala, iar pana la 18 peste 50%.

Ceea ce este mai rau este faptul ca ei nu au primit vreo educatie sexuala, iar un numar mare de rapoarte sexuale – 8% - sfarsesc intr-o sarcina nedorita, corpul copilului nefiind pregatit sa suporte un asemenea proces.

Ce putem face pentru a preveni sexul la o varsta mica?

In primul rand, este bine de stiut ca nu este recomandat sa ii impuneti celui mic „sa nu faca sex”, deoarece, din cauza restrictiei, este posibil ca el sa fie mai tentat sa o faca. La urma urmei, aceasta este decizia celui mic, iar noi putem doar influenta rezultatul experientei pe care o va avea sau nu. In schimb, puteti sa ii subliniati ce probleme pot aparea din cauza unui contact sexual intr-o perioada fragila, atat fizice cat si psihice. („Sexualitatea copilului nu-i priveste pe parinti”)

Intotdeauna incurajati folosirea prezervativului si a altor forme de prevenire a sarcinii, cum ar fi anticonceptionale, chiar daca nu sunteti de acord cu decizia copilului de a isi incepe viata sexuala. Adeseori, dupa ce un copil a avut o discutie serioasa cu unul sau ambii parinti, se amana momentul in care va avea loc primul raport sexual.

Comunica mult cu cel mic

Comunicarea este, si va ramane, cel mai important aspect din orice tip de relatie, fie ca vorbim de una de amicitie, de cea dintre doua persoane indragostite sau dintre un parinte si un copil. Avand paterne bune de comunicare cu cel mic va veti asigura ca stiti, macar in mare parte, ceea ce se intampla in viata copilului, si veti putea, intr-o oarecare masura, sa influentati deciziile pe care acesta le va lua. Puteti incerca astfel: „Din experienta mea, nu este bine sa faci asa, pentru ca uite ce am patit eu...” sau „Eu sunt de parere ca ar trebui sa mai astepti, pana cand esti sigur/ sigura, pentru ca nu vreau sa te vad ranit/ ranita”.

Conform studiilor, copiii care au o relatie de comunicare puternica cu parintii lor, ajung sa aiba prima relatie sexuala mai tarziu in viata, fata de ceilalti. In plus, in mod direct, scade rata de aparitie a unei sarcini sau de transmitere a unor boli din cauza numarului mic de rapoarte sexuale prin acest grup de tineri. („Noi metode de a imbunatati comunicarea dintre tine si copiii tai”)

Cine sau ce influenteaza inceperea vietii sexuale la o varsta frageda

Din pacate, traim intr-o era dominata de mass media, iar oriunde privim putem observa mesaje mai mult sau mai putin subliminale care ne fac sa ne gandim la sex. Fie ca ne uitam la televizor, navigam pe internet sau pur si simplu ne plimbam pe strada, mesajele cu o conotatie sexuala se afla la orice colt, cei mici neputand sa le ignore. Iar, din cauza ca ei sunt curiosi si in cautare de nou, lucru normal la varsta pe care o au, ei ajung, adeseori, sa isi inceapa viata sexuala din cauza mesajelor din jurul lor care ii instiga. („Influenta televizorului asupra copiilor”)

Odata ce un copil ajunge la 16 ani, atunci este mai usor sa aveti o discutie cu el, deoarece el isi cunoaste corpul si, totodata, are o gandire mai logica fata de cum o avea inainte. Cu toate acestea, din cauza ca multi copii isi pierd virginitatea mult mai devreme, este lesne de inteles de ce trebuie sa aveti o discutie legata de sex chiar si la 12 ani. Desigur, discutie pe care o veti avea nu trebuie sa fie „Nu ai voie sa faci sex...” sau „Iti interzic sa faci acest lucru...”, ci sa ii explicati celui mic ceea ce inseamna sexul, cum poate preveni o sarcina si, mai mult, aspecte negative, dar si pozitive, legate de acesta. Daca ii veti prezenta doar aspectele negative, atunci este posibil ca cel mic sa dezvolte anumite probleme legate de sex in perioada adulta, ce il poate impiedica sa aiba o relatie sexuala normala.

Presiunea sociala asupra copiilor

In ziua de astazi, a fi virgin reprezinta o rusine pentru adolescenti, chiar daca acestia au, uneori, doar 13 ani, de exemplu. Exista o presiune constanta exercitata pe cei mici, legata de sex, de catre colegii sau prietenii lor. Totusi, daca parintii s-ar implica, mai mult, in educatia sexuala a celor mici, in a le explica de ce decizia trebuie sa fie, de fapt, a lor, si nu a colegilor sau a altor prieteni. In fapt, din cauza anturajului, conform unor studii, peste 25% dintre adolescentii care au sub 16 ani intretin raporturi sexuale. („Efectul de cohorta – cum isi alege prietenii adolescentul?”)

Dar, desigur, problema nu este aceea ca cei mici intretin raporturi sexuale, ci faptul ca ei nu au, adeseori, nici o informatie concreta si constructiva legata da sex. Aceeasi problema a fost semnalata in Islanda acum 10 ani, iar, de atunci, guvernul a dezvoltat diferite actiuni in care se solicita ca parintii sa ii educe, din punct de vedere sexual, pe copii, cu ajutorul unor programe gratuite. Astfel, cu informatiile pe care parintii le aflau de la aceste intruniri, puteau sa isi educe copiii, din punct de vedere sexual. Prin urmare, in 2013, media din Islanda privind inceperea vietii sexuale este una dintre cele mai bune din Europa, si nu numai.

Poate, daca s-ar lua aceleasi decizii in Romania, dar si in multe alte tari din Europa, nu ar mai aparea atat de multe sarcini, boli cu transmitere sexuala si probleme psihice in randul adolescentilor. Indiferent de modul in care problema este privita, un lucru este cert: Comunicarea cu cei mici privind sexul este un aspect foarte important legat de educatia lor, dar, mai mult, in acest fel se pot evita diferite probleme neplacute in randul adolescentilor, nefiindu-le alterata dezvoltarea psihica si cea a personalitatii.

Asadar, folosind, de exemplu, comunicarea asertiva, „Mie mi-ar placea sa mai asptepti pana iti incepi viata sexuala, pentru ca eu... dar, desigur, este alegerea ta ce faci”, se pot obtine rezultate excelente, probabil neasteptate pentru multi parinti. („Asertivitatea in educarea adolescentilor”)

Poti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mame de adolescenti despre subiecte cum ar fi:
Fata mea e insarcinata - ce fac, cum reactionez?
Sexualitatea la copii-descoperirea propriului corp si masturbarea
Cum abordati problema SEXULUI?
Adolescentii, probleme mari