Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina in primul trimestru

Sarcina in primul trimestru: La ce sa te astepti

image

Sarcina, in primul trimestru, poate fi coplesitoare. In acest articol te vom ajuta sa intelegi schimbarile prin care s-ar putea sa treci si sa afli cum ai grija de tine, in tot acest timp.

Primul trimestru de sarcina este marcat de o transformare invizibila – dar, totusi, uimitoare. Si totul se intampla foarte rapid. Hormonii iti declanseaza corpul sa inceapa hranirea copilului, chiar inainte sa apuci sa faci teste si examinari fizice care sa confirme sarcina.

Sa sti ce schimbari fizice si emotionale apar in timpul primului trimestru de sarcina te poate ajuta sa fi mai increzatoare cu privire la lunile de vor urma.

Corpul tau in primul trimestru de sarcina

Acestea sunt o serie de schimbari frecvente (comune) care apar in timpul primului trimestru de sarcina

Reprize de greata

"Greturile de dimineata", care pot apare, atat in timpul zilei cat si noaptea, incep, uneori, chiar si la 3 zile dupa concepere. Greata se presupune ca apare din cauza cresterii rapide a nivelurilor de estrogen si progesteron, care pot cauza deasemenea, ca stomacul sa se goleasca mult mai lent. Femeile insarcinate experimenteaza, de asemeni, o creste a sensibilitatii simtului olfactiv, astfel incat, diferite mirosuri – cum ar fi de la gatit, parfum sau fumul de tigara – pot cauza valuri de greata in sarcina timpurie.

Pentru ameliorarea greturilor, este indicat sa mananci putin si des. Alege alimente slabe in grasimi si usoar de digerat. De asemeni, ajuta sa consumi multe lichide. Evita alimentele ale caror mirosuri iti inrautatesc starea de greata. Incearca sa consumi bautura de ghimbir.

Pentru unele femei, ajuta puratarea bratarile pentru ameliorarea starilor de greata (cele mai cunoscute sunt cele Sea-Band, care sunt practic niste benzi din material elastic, care se poarta la incheietura mainii, si care actioneaza prin apasarea punctului de presopunctura NEI KUAN de pe incheietura bratelor). Pentru altele, terapiile alternative, cum ar fi acupunctura sau hipnoza, aduc o oarecare ameliorare. Daca tu consideri ca vrei sa efectuezi o terapie alternativa, vorbeste despre acest lucru cu doctorul tau.

Vorbeste cu medicul si daca greata pe care o ai este severa, daca urinezi o cantitate mica sau daca aceasta are o culoare inchisa, daca nu poti retine lichidele in corp, daca te simti ametita mereu, daca ai o stare de lesin atunci cand stai in picioare, batai rapide de inima sau ai varsaturi cu sange.

Sani sensibili si umflati

In scurt timp dupa concepere, schimbarile hormonale vor face ca sanii sa fie mai sensibili, sa simti furnicaturi in ei sau sa te doara. Se poate ca acestia sa se simta ca si cum ar fi plini sau mai grei. Poate fi de ajutor sa porti un sutien de sustinere sau de sport.

Urinari dese

E posibil sa urinezi mai des decat de obicei, in special noaptea. Din cauza presiunii cauzate de uter (aflat intr-o crestere continua) pe vezica s-ar putea sa ai scurgeri mici de urina atunci cand stranuti, tusesti sau razi. Pentru a preveni aparitia infectiilor tractului urinar, trebuie sa mergi la toalete de fiecare data cand simti nevoia. Daca nu te odihnesti indeajuns de mult din cauza calatoriilor la toaleta din miezul noptii, bea mai putine lichide dupa-amiaza – in special lichidele care contin cofeina, deoarece acestea te pot face sa urinezi mai mult. Daca esti ingrijorata de faptul ca ai putea sa ai scurgeri urinare, poti purta un tampon.

Oboseala

Oboseala este, de asemeni, unul dintre simptomele cel mai intalnite in primul trimestru de sarcina. In timpul sarcinii timpurii, nivelul de progesteron creste, ceea ce ar putea sa faca sa adormi mai usor. In acelasi timp, nivelurile mai mici de zahar din sange impreuna cu scaderea tensiunii si cresterea cantitatii de sange din corp te pot epuiza de energie.

Pentru a combate oboseala, odihneste-te cat poti de mult. Fii sigura ca primesti indeajuns de mult fier si proteine. Include activitatea fizica, precum mersul, in rutina zilnica.

Aversiunile sau poftele culinare

Atunci cand esti insarcinata, s-ar putea sa iti fie pofta de anumite alimente (si nu numai alimente), cum ar fi cafeaua sau alimentele prajite. Precum majoritatea simptomelor de sarcina, si aceste preferiente cu privire la alimente pot fi asociate schimbarilor hormonale – in special in primul trimestru, atuci cand schimbarile sunt cele mai dramatice.

Ameteala

Sarcina face ca vasele de sange sa se dilate si deci impicit ca tensiunea sa scada, lucru ce poate duce la o stare de ameteala. Stresul, oboseala si starea de foame pot avea, de asemeni, un rol, in aparitia starilor de ameteala. Pentru a preveni ameteala usora si ocazionala, evita statul in picioare pe o perioada mai lunga. Mai mult decat atat, ridica-te si aseaza-te lent. Daca incep sa te simti ametita atunci cand conduci, opreste masina. Daca esti in picioare atunci cand apare ameteala, stai jos sau intinde-te.

Cauta imediat ingrijire medicala daca ameteala este severa si apare impreuna cu dureri abdominale sau sangerari vaginale. Acest lucru ar putea indica o sarcina extrauterina – o conditie in care ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului. Pentru a preveni complicatiile ce pot pune in pericol viata mamei, tesutul extrauterin trebuie inlaturat.

Arsurile stomacale si constipatia

In timpul primului trimestru de sarcina, miscarile care imping alimentele inghitite din esofag catre stomac sunt mai lente. De asemeni, dureaza mai mult ca stomacul sa se goleasca. Aceasta "incetinire" ofera nutrientilor mai mult timp sa fie absorbiti in fluxul de sange si sa ajunga la copil. Din nefericire, acest lucru poate duce, de asemeni, la arsuri stomacale si constipare.

Pentru a preveni arsurile stomacale, mananca mese mici si dese si evita alimentele prajite, bauturile carbogazoase, citricele sau sucurile si alimentele condimentate. Pentru a prevnei sau ameliora constiparea, include multe fibre in dieta ta si bea multe lichide. De asemeni, ajuta sa faci exercitii fizice, in mod regulat.

Emotiile tale in primul trimestru de sarcina

Sarcina te poate face sa te simti incantata, anxioasa, voioasa sau extenuata – uneori, toate in acelasi timp. Chiar daca esti incantata de faptul ca esti insarcinata, un nou copil adauga stres emotional vietii tale.

Este normal sa te ingrijorezi de sanatatea copilului, ajustarea la sentimentul de a fi mama si de noile necesitati financiare. S-ar putea sa te intrebi cum va afecta copilul relatia dintre tine si partenerul tau sau ce vel de parinte vei fi. Daca lucrezi, s-ar putea sa te ingrijorezi de productivitatea pe care o ai la locul de munca si modul in vei echilibra familia si cariera.

De asemeni, s-ar putea sa ai anumite indoieli si schimbari de comportament. Pentru a face fata acestor emotii, tine minte ca ceea ce simti este normal. Trebuie sa ai grija de tine si uita-te la partenerul tau si la cei pe care ii iubesti pentru intelegere si incurajament. Daca schimbarile de comportament devin severe si intense, consulteaza-ti doctorul pentru a primi sprijin suplimentar.

La ce sa te astepti in primul trimestru de sarcina

Relatia dintre tine si partenerul tau

A deveni mama inseamna micsorarea timpului petrecut in alte roluri sau in relatia cu partenerul. S-ar putea sa te lupti pentru a retine identitatea psihologica, cu privire la partener si iubire – dar comunicarea buna poate ajuta la mentinerea intimitatii.

  • Fii sincera. Spune-i partenerului ca ai nevoie de sprijin si tandrete, uneori, fara implicatii sexuale. Identifica punctele de stres din relatia pe care o ai inainte ca acestea sa devina problematice.
  • Ai rabdare. Neintelegerile si conflictele ocazionale sunt inevitabile. Considera ambele parti. Daca partenerul se arunca, de exemplu, in munca, s-ar putea sa te simti ranita si respinsa, deoarece acest lucru pare a fi o retragere din partea partenerului. Acesta, pe de alta parte, poate vrea doar sa ofere o mai mare securitate in familie.
  • Sprijina. Incurajeaza-ti partenerul sa identifice orice dubiu sau ingrijorare. Fa acelasi lucru cu tine insati. Discuta despre sentimente, in mod deschis si sincer, deoarece acest lucru iti va intari relatia si te ajuta in a ii pregati o casa prielnica bebelusului tau.

Programarile cu medicul

Fie ca alegi sa mergi la un medic de familie, obstetrician, moasa-asistenta sau alt specialist de nastere, unul dintre ei te va trata, educa si reasigura pe toata perioada sarcinii. El sau ea exista acolo pentru a te ajuta sa celebrezi miracolul vietii.

Prima vizita se va concentra, in principal, pe evaluarea sanatatii generale, identificarea oricarui factor de risc si determinarea varstei gestationale a copilului. Medicul va pune intrebari detaliate despre istoria ta medicala. Fii sincera. Raspunsurile pe care le oferi te vor ajuta - atat pe tine, cat si pe copilul tau - sa primesti cea mai buna ingrijire medicala. Daca te simti incomod sa discuti cu medicul tau istoricul medical de fata cu prietenul, programeaza o consultatie privata.

De asemeni, asteapta-te sa efectuezi un test de tip screening pentru a putea detecta eventualele anormalitati cromozomiale.

Dupa prima vizita, cel mai probabil, doctorii te vor intreba cand doresti sa efectuezi verificarile de rutina – la fiecare 4 – 6 saptamani. In timpul acestor verificari, poti pune orice intrebare sau ii poti spune orice grija sau frica ai despre sarcina, nastere sau viata alaturi de un nou nascut. Tine minte ca nici o intrebare nu este caraghioasa sau neimportanta – si ca raspunsurile te pot ajuta sa ai parte, atat tu, cat si copilul tau, de cea mai buna ingrijire.