Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole copiii de scoala
Antreprenoriatul poate fi invatat?

Iti poti invata copilul sa devina un antreprenor de succes?

image

Banii de buzunar nu sunt un drept al copilului tau, ci un privilegiu pe care acesta trebuie sa il merite si apoi sa il castige. Nu fi mana larga atunci cand ii stabilesti o suma alocata lunar pentru cheltuielile lui personale, asadar fii moderat/a cand ii dai bani in mana si asigura-te ca el stie inca de la inceput suma fixa pe care o va primi, pentru a se evita astfel ulterioarele discutii si smiorcaieli ce adesea sfarsesc prin rugaminti fierbinti de suplimentare a alocatiei din buzunarul parintilor.

Invata-l diferenta dintre nevoi si dorinte. Nu tot ceea ce vedem cu ochii e necesar pentru noi si pentru existenta noastra, asa ca nu se merita sa aruncam banii pe lucruri care mai apoi se vor dovedi a fi total nefolositoare, deci ar insemna doar bani risipiti, bani care, desi au fost castigati cu sudoarea fruntii, au fost apoi stricati cu nesabuinta. Nu trebuie sa ne lasam pacaliti nici de reclamele publicitare. Trebuie sa ajungem a diferentia mesajele subliminale ce se transmit prin intermediul acestora, astfel incat sa nu facem cumparaturi in masa, doar pentru ca „asa arata la televizor” sau „pentru ca se poarta”, avand grija sa ne indepartam subtil de scuza cum ca „toti ceilalti copii au, asa ca trebuie sa am si eu”. („Influenta televizorului asupra copiilor”)

Prin jocul de roluri, povesti, exemple si experiente personale adaptate la un anumit context, povestite si dezbatute ulterior de parinte impreuna cu copil, se poate forma o educatie financiara inca de la o varsta frageda. Cu timpul, dupa ce va ajunge sa inteleaga mai multe, copilul va realiza si va pricepe mai bine ceea ce in trecut a luat drept o simpla joaca.

5 sfaturi pentru a-i dezvolta copilului tau abilitatile de antreprenor

1. Gustul de aventura

Incurajat sa exploreze, sa fie atent la tot ceea ce il inconjoara, micutul prinde drag de necunoscut si va incerca sa si-l explice, sa il patrunda in toate ascunzisurile lui. Va lua asta drept o provocare, o aventura in necunoscut pe care o va trata cu toata seriozitatea de care el e capabil la varsta sa. La final, drept recompensa, vazandu-se apreciat in primul rand de parinti pentru realizarea sa, se va simti special si va avea impresia ca a facut un lucru foarte maret, de care oricum toata lumea este mandra si doar pentru ca a incercat.

2. Stabilitatea emotionala

Copiii trebuiesc impulsionati de catre parinti sa incerce sa faca ceea ce le place, astfel avand sanse mai ridicate sa exceleze intr-un domeniu de care sunt preocupati. Abilitatile ligvistice nu sunt nici ele de neglijat, asa ca incurajati copilul sa scape de inhibitii si sa devina un bun orator, vorbitul in public si legarea de relatii interumane constituind un avantaj in orice domeniu ar urma el sa profeseze.

Emotiile, desi cel mai adesea starnesc stari interioare conflictuale, nu trebuie lasate sa castige teren in lupta cu ratiunea. In afaceri nu prea e loc de empatie sau de sensibilizare, asa ca tanarul trebuie invatat sa ramana ferm pe pozitii si sa nu sovaie atunci cand are de incheiat o afacere importanta, capabilitatea lui de a blufa ca la poker putandu-l salva din numeroase situatii critice. („Adolescentii si emotiile”)

3. Spiritul de observatie

Previziunea ivirii unui potential patener ori a unor viitor clienti nu sunt la indemana oricui, fiind greu de semnalat. Astfel, copilul trebuie sa stie sa fie cu ochii in patru, sa poata sa ademeneasca „din aer” toate aceste cai care ar putea sa ii inmulteasca profitul si sa ii sporeasca cifra de afaceri. Atent, chibzuit si detasat, poate remarca lacunele din mediul in care traieste printr-un joc la care e invitat de parinte. Astfel, copilul realizeaza de unul singur ce e bine si ce nu, dar mai ales ce ar putea fi imbunatatit.

4. Spiritul de echipa

Succesul presupune parcurgerea mai multor trepte in evolutia unei afaceri, astfel ca e foarte reconfortant sa stii ca te poti baza pe un prieten de nadejde, cel ce se dovedeste a fi un partener serios, onest si competent. Nu poti reusi de unul singur in viata, iar chiar daca o vei face totusi, gustul succesului este amar daca nu ai cu cine il impartasi si cu cine sarbatori izbanda pentru care ai trudit atat.

Tot aici se dezvolta imaginatia, creativitatea fiind o importanta componenta a retetei ideala de a avea succes in afaceri, caci un proiect care nu vine cu ceva nou, care nu aduce un plus fata ce deja era pe piata in materie, risca sa moara prematur, sa nu ajunga a avea macar posibilitatea reala de a face concurenta celorlalti participanti.

5. Exemplul personal

Nu uita ca primul contact al copilului tau cu lumea antreprenoriatului a fost chiar biroul la care zi de zi te vedea lucrand, ingropat in acte si dosare, stresat de deadline-urile ce se apropiau si care, din pacate, iti furau din timpul de calitate pe care l-ai fi putut petrece cu fiul sau fiica ta.

Majoritatea afacerilor pornesc din familie, cu si pentru membrii acesteia, astfel ca au succes datorita faptului ca cei ce formeaza acest parteneriat au deja o legatura stabilita intre ei, astfel ca stiu cu cine lucreaza, deci de la cine ce sa se asteapte. Daca ai deja o afacere, pe mainile cui ar fi mai bine sa o lasi decat ale copilului tau, cel pe care tu l-ai crescut si l-ai educat, l-ai format sa aiba o anumita gandire in actiunile intreprinse in folosul firmei ?!

Indiferent daca reuseste sau nu sa supravietuiasca in acest mediu al afacerilor, invata-l pe copilul tau sa isi respecte partenerii, dar mai ales sa fie atent la manevrele competitorilor sai, din acestea putand trage reale foloase. Orgoliul prostesc si incapatanarea nefondata nu isi au locul intr-un domeniu in care poti invata o multime de lucruri de la oameni care aparent nu starnesc nici un interes. Pana si de la persoana aflata pe cea mai joasa treapta a scarii ierarhice din companie ai ceva de invatat daca detii o minte deschisa si o gandire libera, in care prejudecatile si preconceptiile invechite nu isi au rostul.

Munca pe care o presteaza si pe care isi pune semnatura reprezinta cartea lui de vizita. Ca parinte, fa-l constient de acest lucru si responsabilizeaza-l ! Dupa cum prea bine stii, e important sa isi construiasca si sa se poata mandri cu o reputatie pozitiva in afaceri, acest lucru asigurandu-i un acces mai rapid la persoanele aflate in pozitii cheie din breasla.

Banii nu se castiga usor, iar pentru asta nu trebuie niciodata sa ia in deradere propria prestatie, caci cine il plateste cu siguranta a facut ceva pentru banii aia, asa ca el nu are de ce desfasura o treaba de mantuiala atata timp cat asteapta o remuneratie in acest sens. O lucrare prost efectuata, sau una care nu indeplineste conditiile si cerintele clientului, va fi cotata direct proportional cu interesul si efortul pe care copilul tau ca prestator l-a depus, asa ca implicarea trebuie sa fie maxima!