Alunite cancerigene la copii
De obicei, alunitele la copii nu reprezinta ceva pentru care ar trebui sa va faceti griji, avand in vedere ca majoritatea dintre ele sunt benigne. Insa, este necesar pentru parinti sa isi dea seama care dintre acestea sunt alunitele cancerigene. Acest articol ofera o scurta informare cu privire la alunitele cancerigene la copii.
Alunitele pe pielea celor mici sunt normale si, in copilarie, majoritatea copiilor dezvolta alunite pe piele. Aceste alunite pe piele cresc odata cu varsta copilului si, de-a lungul timpului, se pot innegri sau inalbi. Dupa cum am mentionat mai inainte, aceste alunite pe piele sunt normale si nu reprezinta nici un fel de pericol, din moment ce sunt benigne (inofensive). Insa, nu toate alunitele sunt inofensive ci, de asemeni, exista cateva alunite cancerigene.
Ce sunt alunitele cancerigene?
Melanomul este un tip de cancer de piele al carui simptom (unul dintre ele), este prezenta alunitelor cancerigene pe piele. Exista anumiti factori care cresc riscul de a face melanom. Acestia sunt: numarul de alunite, expunerea la soare si genetica. Melanomul este un tip de cancer de piele foarte grav si tratamentul pentru aceasta boala este dificil in cazul diagnosticului tardiv. De obicei, parintii intra in panica atunci cand vine vorba despre alunitele in crestere de pe piele copilului lor. Insa, acestia nu ar trebui sa se streseze, ci sa isi pastreze calmul, deoarce nu fiecare alunita este cancerigena.
Alunite cancerigene la copii - Factori de risc
Un numar de cercetari si studii au aratat o legatura directa intre numarul mare de alunite si riscul crescut de melanom. Astfel, daca parintii constata o valoare mare a numarului de alunite al copilul lor, este bine sa se consulte un dermatolog cat mai devreme. Alunitele care sunt mai mari de 5-6 milimetri nu ar trebui sa fie neglijate, deoarece este posibil ca acestea sa fie cancerigene. Alti factori care cresc riscurile melanomului la copii sunt: susceptibilitatea la arsuri solare, sistem imunitar deficitar, genetica etc. Daca oricare dintre rudele copilului a suferit de melanom, atunci copilul prezinta un risc ridicat de a dezvolta aceasta conditie. Unii pacienti cu melanom au avut mai mult de 100 de alunite pe corpul lor.
De obicei, alunitele care sunt prezente pe pielea copilului inca de la nastere se dovedesc a fi maligne. Astfel, parintii ar trebui sa tina sub supraveghere constanta caracteristicile acestor alunite. Exista mai multe tipuri de alunite care pot fi prezente pe corpul unui copil. Constientizarea si identificarea acestor alunite ii poate ajuta pe parinti sa cunoasca tipul de alunita pe care copilul lor o are. In continuare, sunt prezentate cateva tipuri de alunite:
- Alunitele congenitale: Alunita congenitala este cea care exista inca de la nastere. Acestea pot fi numite semne din nastere si, de obicei, sunt inofensive. Cu toate acestea, daca dimensiunea acestei alunite congenitale este prea mare, atunci ea poate reprezenta un risc de melanom. Prezenta unor astfel de alunite gigant poate creste riscul de melanom cu aproximativ 10%. Astfel, atunci cand este observata o astfel de alunita la un nou nascut, ar trebui consultat, cat mai devereme, un dermatolog.
- Alunitele comune: De obicei, acestea cunt mentionate ca fiind semne de frumuseste si se dezvolta in timpul copilariei. Ele sunt simetrice si se pot estompa pe masura de copilul creste. Ele sunt non canceroase si sunt prezente pe zonele pielii expuse la soare. De obicei, aceste alunite nu prezinta nici o problema, dar in cazul in care sangereaza, provoaca mancarimi sau orice alt disconfort, ar trebui sa fie examinate de un dermatolog. Diametrul lor este mai mic decat un capat de creion.
- Alunitele displazice: De asemeni, acestea mai sunt numite si alunite atipice. Ele nu sunt simetrice asa cum sunt alunitele comune. Acesta pot avea forma pliata si margini neregulate. De obicei, aceste alunite prezinta mai mult de o singura culoare si diametrul lor poate fi mai mare de 6 milimetri. In cazul in care copilul dumneavoastra are o astfel de alunita, ea sau el ar trebui sa fie examinat/examinata regulat dupa perioada de pubertate.
- Nevul Spitz: Aceasta alunita seamna foarte indeaproape cu melanomul. Asadar, de multe ori, este dificil pentru medic sa spuna daca este vorba despre melanom sau despre Nevul Spitz. Aceste alunite pot avea culoarea rosie, maro sau neagra si cateva au forma de bolta. Uneori, aceasta alunita sangereaza. Orice alunita care arata ca Nevul Spitz ar trebui sa fie examinata imediat de catre un dermatolog.
Alunitele canceroase - cum arata?
De obicei, aceste alunite sunt asimetrice, au marginile neregulate, prezinta mai mult decat o singura culoare, pot provoca mancarimi si diametrul lor este mai mare de 5 milimetri. Atunci cand vine vorba despre alunitele de pe corpul copilului, iata o lista cu simptomele dupa care parintii ar trebui sa se uite. Daca vreo una dintre urmatoarele conditii nu este respectata de alunita, consultati imediat un medic.
- Verificati diamentrul alunitei. Acesta nu ar trebui sa fie mai mare de 5 mm.
- Forma alunitei ar trebui sa fie simetrica
- Alunita ar trebui sa aiba margini regulate
- Culoarea alunitei ar trebui sa fie aceasi de-a lungul timpului
- Bolta alunitei nu ar trebui sa se mareasca
Alunitele cancerigene la copii pot fi evitate cu ajutorul anumitor masuri de prevenire. Expunerea extrema la razele soarelui este, de asemeni, unul dintre motivele de a dezvolta melanom. Deci, asigura-ti-va ca ati acoperit copilul complet atunci cand el sau ea merge afara. Folosirea lotiunilor de protectie solara este una dintre cele mai bune masuri de prevenire. Numarul de cazuri de melanom creste de pe o zi pe alta, mai ales la copiii mici. Asadar, nici o alunita suspecta de pe pielea copilului nu ar trebui sa fie neglijata si ar trebui sa fie consultat un dermatolog cat mai devreme.