Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Alunite cancerigene la copii

Alunite cancerigene la copii

image

De obicei, alunitele la copii nu reprezinta ceva pentru care ar trebui sa va faceti griji, avand in vedere ca majoritatea dintre ele sunt benigne. Insa, este necesar pentru parinti sa isi dea seama care dintre acestea sunt alunitele cancerigene. Acest articol ofera o scurta informare cu privire la alunitele cancerigene la copii.

Alunitele pe pielea celor mici sunt normale si, in copilarie, majoritatea copiilor dezvolta alunite pe piele. Aceste alunite pe piele cresc odata cu varsta copilului si, de-a lungul timpului, se pot innegri sau inalbi. Dupa cum am mentionat mai inainte, aceste alunite pe piele sunt normale si nu reprezinta nici un fel de pericol, din moment ce sunt benigne (inofensive). Insa, nu toate alunitele sunt inofensive ci, de asemeni, exista cateva alunite cancerigene.

Ce sunt alunitele cancerigene?

Melanomul este un tip de cancer de piele al carui simptom (unul dintre ele), este prezenta alunitelor cancerigene pe piele. Exista anumiti factori care cresc riscul de a face melanom. Acestia sunt: numarul de alunite, expunerea la soare si genetica. Melanomul este un tip de cancer de piele foarte grav si tratamentul pentru aceasta boala este dificil in cazul diagnosticului tardiv. De obicei, parintii intra in panica atunci cand vine vorba despre alunitele in crestere de pe piele copilului lor. Insa, acestia nu ar trebui sa se streseze, ci sa isi pastreze calmul, deoarce nu fiecare alunita este cancerigena.

Alunite cancerigene la copii - Factori de risc

Un numar de cercetari si studii au aratat o legatura directa intre numarul mare de alunite si riscul crescut de melanom. Astfel, daca parintii constata o valoare mare a numarului de alunite al copilul lor, este bine sa se consulte un dermatolog cat mai devreme. Alunitele care sunt mai mari de 5-6 milimetri nu ar trebui sa fie neglijate, deoarece este posibil ca acestea sa fie cancerigene. Alti factori care cresc riscurile melanomului la copii sunt: susceptibilitatea la arsuri solare, sistem imunitar deficitar, genetica etc. Daca oricare dintre rudele copilului a suferit de melanom, atunci copilul prezinta un risc ridicat de a dezvolta aceasta conditie. Unii pacienti cu melanom au avut mai mult de 100 de alunite pe corpul lor.

De obicei, alunitele care sunt prezente pe pielea copilului inca de la nastere se dovedesc a fi maligne. Astfel, parintii ar trebui sa tina sub supraveghere constanta caracteristicile acestor alunite. Exista mai multe tipuri de alunite care pot fi prezente pe corpul unui copil. Constientizarea si identificarea acestor alunite ii poate ajuta pe parinti sa cunoasca tipul de alunita pe care copilul lor o are. In continuare, sunt prezentate cateva tipuri de alunite:

  • Alunitele congenitale: Alunita congenitala este cea care exista inca de la nastere. Acestea pot fi numite semne din nastere si, de obicei, sunt inofensive. Cu toate acestea, daca dimensiunea acestei alunite congenitale este prea mare, atunci ea poate reprezenta un risc de melanom. Prezenta unor astfel de alunite gigant poate creste riscul de melanom cu aproximativ 10%. Astfel, atunci cand este observata o astfel de alunita la un nou nascut, ar trebui consultat, cat mai devereme, un dermatolog.
  • Alunitele comune: De obicei, acestea cunt mentionate ca fiind semne de frumuseste si se dezvolta in timpul copilariei. Ele sunt simetrice si se pot estompa pe masura de copilul creste. Ele sunt non canceroase si sunt prezente pe zonele pielii expuse la soare. De obicei, aceste alunite nu prezinta nici o problema, dar in cazul in care sangereaza, provoaca mancarimi sau orice alt disconfort, ar trebui sa fie examinate de un dermatolog. Diametrul lor este mai mic decat un capat de creion.
  • Alunitele displazice: De asemeni, acestea mai sunt numite si alunite atipice. Ele nu sunt simetrice asa cum sunt alunitele comune. Acesta pot avea forma pliata si margini neregulate. De obicei, aceste alunite prezinta mai mult de o singura culoare si diametrul lor poate fi mai mare de 6 milimetri. In cazul in care copilul dumneavoastra are o astfel de alunita, ea sau el ar trebui sa fie examinat/examinata regulat dupa perioada de pubertate.
  • Nevul Spitz: Aceasta alunita seamna foarte indeaproape cu melanomul. Asadar, de multe ori, este dificil pentru medic sa spuna daca este vorba despre melanom sau despre Nevul Spitz. Aceste alunite pot avea culoarea rosie, maro sau neagra si cateva au forma de bolta. Uneori, aceasta alunita sangereaza. Orice alunita care arata ca Nevul Spitz ar trebui sa fie examinata imediat de catre un dermatolog.

Alunitele canceroase - cum arata?

De obicei, aceste alunite sunt asimetrice, au marginile neregulate, prezinta mai mult decat o singura culoare, pot provoca mancarimi si diametrul lor este mai mare de 5 milimetri. Atunci cand vine vorba despre alunitele de pe corpul copilului, iata o lista cu simptomele dupa care parintii ar trebui sa se uite. Daca vreo una dintre urmatoarele conditii nu este respectata de alunita, consultati imediat un medic.

  • Verificati diamentrul alunitei. Acesta nu ar trebui sa fie mai mare de 5 mm.
  • Forma alunitei ar trebui sa fie simetrica
  • Alunita ar trebui sa aiba margini regulate
  • Culoarea alunitei ar trebui sa fie aceasi de-a lungul timpului
  • Bolta alunitei nu ar trebui sa se mareasca
Alunitele cancerigene la copii pot fi evitate cu ajutorul anumitor masuri de prevenire. Expunerea extrema la razele soarelui este, de asemeni, unul dintre motivele de a dezvolta melanom. Deci, asigura-ti-va ca ati acoperit copilul complet atunci cand el sau ea merge afara. Folosirea lotiunilor de protectie solara este una dintre cele mai bune masuri de prevenire. Numarul de cazuri de melanom creste de pe o zi pe alta, mai ales la copiii mici. Asadar, nici o alunita suspecta de pe pielea copilului nu ar trebui sa fie neglijata si ar trebui sa fie consultat un dermatolog cat mai devreme.