Calitati necesare pt. succes la invatatura

Succes la invatatura? Ce calitati ar trebui sa ii cultivati copilului?

image

De cele mai multe ori, succesul la invatatura este asociat cu mediul in care este crescut si educatia pe care o primeste copilul acasa. Chiar daca un copil este foarte inteligent si are un potential enorm, el tinde sa neglijeze scoala din cauza diferitelor probleme pe care le intampina in mediul familial. Adeseori, totusi, din cauza parentalitatii autoritare un copil va avea succes la invatatura, dar, odata ce a scapat de acesti parinti, el va tinde sa stagneze sau sa regreseze, deoarece nu mai este nimeni sa il „forteze” sa faca acest lucru. („Probleme la invatatura si rezolvarea lor”)

Cum este recomandat sa il educati pe cel mic pentru a avea succes la invatatura

Cea mai buna metoda de educatie, pentru a promova succesul la invatatura, este cea prin recompensa. Atunci cand cel mic ia 10, de exemplu, puteti sa il rasplatiti prin a ii oferi o ora in plus atunci cand iese cu prietenii sau prin a il scuti de diverse obligatii. Indiferent de recompensa pe care o alegeti, fiti sigura ca ea este spre interesul celui mic, pentru ca acesta sa se simta motivat sa invete si sa aiba rezultate bune la scoala.

Conform studiilor, atunci cand mediul familial este unul calm si nu au loc certuri sau alte lucruri ce pot schimba „universul” celui mic, apar, adeseori, rezultate mai bune la scoala, spre deosebire de celelalte familii.

A fost publicat un studiu intr-o revista cu caracter psihologic din Statele Unite ale Americii, in care era demonstrat faptul ca, atunci cand copiii sunt fericiti in mediul familial, ei tind sa aiba rezultate foarte bune la scoala. In plus, s-a descoperit ca cei mici sunt mai fericiti atunci cand sunt mai liberi, pot sa isi exprime ideea si sunt tratati ca un egal. Prin urmare, este lesne de inteles ca ei vor face greseli de-a lungul perioadei copilariei si cea a adolescentei, dar, totodata, cu ajutorul lor vor putea sa isi cladeasca increderea in sine, puterea de invatare si fericirea pe lunga durata. Iar, pentru a fi fericit, un copil nu trebuie doar sa faca ceea ce ii place, ci sa se simta ca se afla intr-o zona de confort si sa poata descoperi lumea dincolo de limitele impuse de societate.

Din pacate, educatia din Romania este una destul de slaba, acest lucru fiind atestat si media IQ-ului din tara noastra, ea fiind de 80, ceea ce inseamna retard usor. Chiar daca nivelul IQ-ului este dat, in mare parte, de genele mostenite de la parinti sau alti membri din familie, el creste, adeseori, cu ajutorul informatiilor „absorbite” de-a lungul anilor si cu diferite exercitii de dezvoltare psihica. Pentru ca cel mic sa se dezvolte, din punct de vedere psihic, intr-un mod corespunzator si, totodata, sa aiba rezultate la scoala, trebuie sa va implicati, cat de mult puteti, in educatia acestuia. („Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii australieni”)

Influenteaza saracia rezultatele la invatatura?

Desi exista multe studii efectuate in aceasta privinta, multe dintre ele sunt contradictorii si multe dintre ele nu ofera un rezultat concret. In mod cert, saracia influenteaza rezultatele la invatatura, dar se pare ca acest lucru are loc in ambele extreme.

Exista foarte multe cazuri in care copiii au rezultate exceptionale la invatatura, chiar daca nivelul de saracie pe care il experimenteaza este unul ridicat. Este posibil ca acestia sa fi avut multe experiente negative de-a lungul vietii, ei maturizandu-se mult prea rapid, incercand, astfel, sa obtina mai multe de la viata. Pe de alta parte, multi parinti care nu au un venit adecvat, tind sa aiba anumite frustrari personale si tind sa si le implementeze in randul copiilor, folosind metode mai putin bune. („Violenta verbala este tot o forma de violenta!”)

De ce unii parinti saraci ii forteaza pe cei mici sa aiba rezultate la scoala

Atunci cand un parinte „a esuat in viata”, incearca sa il faca pe cel mic sa aiba rezultate la scoala si sa se realizeze din motive mai mult egoiste, pentru ca, astfel, persoana adulta in cauza sa se simta ca, de fapt, ea s-a realizat, si nu copilul. („Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii”)

Nu este, in nici un fel, recomandat sa il fortati pe cel mic sa aiba rezultate bune la scoala, deoarece, astfel, el se va simti constrans si obligat sa faca un lucru. Fie ca ii place, sau nu, el va avea, intotdeauna, o reticenta in a invata, deoarece nu se va gandi la acest lucru ca fiind un aspect important din viata care sa ii placa si sa il faca, ci la unul impus de catre parinti. Iar, in momentul cand acestia nu vor mai fi in viata celui mic, el se va resemna si se va multumi cu ceea ce are, deoarece va asocia „munca” cu „autoritatea parintilor”. („Tu ce stil parental ai adoptat?”)

Studii privind legatura dintre saracie si rezultatele la scoala

Conform unui studiu din Marea Britanie, in care au participat peste 1.000 de adolescenti de varsta liceala pe o perioada de 3 ani, jumatate dintre ei fiind mai saraci fata de cealalta jumatate, s-a descoperit ca cei care aveau aspiratii sa termine un colegiu si sa aiba o cariera aveau rezultate mai bune, indiferent de situatia financiara. Desigur, aceasta ambitie de a avea o cariera vine de la exemplele din jur, unde, de obicei, ea lipseste in randul persoanelor mai sarace, dar ea poate proveni de la scoala, profesori, parintii colegilor, si asa mai departe. Acest lucru atesta, inca o data, ca personalitatea si anumite aspecte legate de ea nu este asociata doar cu genele mostenite, ci si de educatie, informatiile absorbite si experienta de viata pe care o are copilul. („Am nevoie de un model pozitiv!”)

Exploreaza lumea alaturi de copilul tau

A fost demonstrat, in nenumarate randuri, ca rezultate la scoala sunt asociate cu relatia pe care copiii o au cu parintii. Astfel, conform studiilor, cea mai buna metoda de a va apropia, din punct de vedere relational, de copii, este cea de a efectua drumetii pe munte, in padure, etc. Daca cel mic va ajunge sa respecte natura, va va respecta, implicit, si pe dumneavoastra. In plus, atunci cand nivelul de adrenalina creste, in randul celor mici, cum ar fi atunci cand dormiti intr-un cort noaptea, de exemplu, se elibereaza si alte substante de atasament in creierul copiilor, acestia ajungand sa fie mai apropiati de parinti, deoarece, in subconstient, ei au nevoie sa fie protejati. („Semne ca bebelusul tau te iubeste”)

Desigur, puteti folosi si alte metode de atasament parental. Fie ca alegeti sa mergeti la un curs de dans impreuna, sa faceti un sport sau pur si simplu sa va plimbati intr-un parc, ideea de baza este simpla: Petreceti cat mai mult timp cu cei mici si vorbiti cu ei ca un egal si nu ca un parinte. Este foarte important sa stiti sa le ascultati problemele si sa le oferiti – si nu impuneti – sfaturi. Este recomandat sa folositi exemple si experiente din viata dumneavoastra, cum ar fi „Nu iti pot spune ce sa faci, dar cand eu am patit acest lucru cand eram de varsta ta, am facut astfel... Eu cred ca si tu ar trebui sa faci la fel, daca doresti sa ai rezultatul pe care ti-l doresti”. („Sportul si copiii”)

A fi parinte inseamna mai mult decat sa ii oferiti unui copil mancare si posibilitatea de a face studii. Inseamna sa fiti alaturi de el atunci cand acesta necesita un ajutor, sa ii fiti mai mult prieten decat parinte si, cel mai important, sa nu ii impuneti anumite lucruri pe care sa le faca. Implementati dorintele dumneavoastra in alte moduri decat prin autoritatea parentala, pentru a nu risca sa apara rezultate slabe la scoala si, de asemeni, sa alterati buna dezvoltare psihica a copilului.