Importanta meselor in familie
Conform unor studii efectuate de catre specialisti asupra mai multor familii, mesele regulate in cadrul familiei pot imbunatati starea psihica a copiilor, chiar daca acestia uneori nu se simt foarte confortabil cand vorbesc cu parintii. Acelasi studiu a demonstrat ca mesele in familie pot da o stabilitate emotionala copiilor dumneavoastra, si in acelasi timp, ii pot face mult mai increzatori in fortele proprii. Alte studii asociaza mesele in familie cu faptul ca acestea influenteaza performantele scolare intr-un mod pozitiv si ca reduc riscurile obezitatii sau a altor boli de nutritie.
Un studiu efectat in Marea Britanie, asupra a 2000 de elevi de liceu, a demonstrat faptul ca tinerii care iau cina in familie zilnic au rezultate mult mai bune la invatatura decat cei care iau masa impreuna cu familia in 3 sau mai putine zile pe saptamana. Un alt studiu realizat de cercetatorii de la Harvard, ce a urmarit 65 de copii pe o perioada de 8 ani, a demonstrat faptul ca dintre activitatile copilului precum: jocurile, cititul, plimbarile sau altele, acestia au preferat sa puna pe primul loc mesele alaturi de familia lor.
Un alt rol principal al meselor de familie este acela de a ajuta la unitatea familiei, deoarece interactiunea produsa in timpul meselor ajuta la intarirea sentimentului de apartenenta. Mesele in familie ajuta deasemeni si la un risc mult mai mic ca copiii sa fumeze sau sa consume droguri in viitor. („De ce consuma adolescentii droguri sau alcool?”)
De ce nu se mai pune accentul pe mesele in familie in zilele noastre?
In prezent, pentru multe familii, luatul mesei impreuna a devenit o corvoada, atat pentru parinti cat si pentru copii. Desi parintii au fost crescuti in alte perioade de timp, in care luatul mesei in familie era o traditie, acestia incep sa nu mai puna accent pe acest lucru. In zilele noastre, am ajuns sa fim mai mereu pe fuga, atat parintii care au programe diferite la serviciu, cat si copiii cu programul de la scoala. Acesti factor conduc la diminuarea clipelor petrecute impreuna cu familia si totodata la o comunicare mai slaba intre membrii familiei. („Noi metode de a imbunatati comunicarea dintre tine si copiii tai”)
Cele mai frecvente 3 motive pentru care nu este posibila luarea mesei in familie:
1. Activitatile extra-scolare
Atunci cand copilul dumneavoastra are un program incarcat la scoala si chiar si dupa scoala, ar trebui sa incercati sa il convingeti sa isi mai elibereze un pic orarul, desi acestea sunt foarte folositoare. Un copil trebuie sa aiba si un interval de timp in care sa se odihneasca si sa puteti vorbi cu el despre ce a facut la scoala, iar daca are un program incarcat este putin probabil sa ajunga la una dintre mesele in familie.
2. Tehnologia si Internetul
Orice sursa de tehnologie reprezinta o distragere a copilului dumneavoastra in special de la mesele luate impreuna. Majoritatea copiilor se roaga de parintii lor sa ii lase sa mananace in camera pentru a se uita la televizor sau pentru a naviga pe Internet. Astfel, copilul dumneavoastra renunta la masa luata cu familia pentru o emisiune de divertisment la TV, sau pentru un joc pe calculator. In cazul in care sunteti un parinte un pic mai exigent, („Tu ce stil parental ai adoptat?”) copilul va incerca sa ia masa cu dumneavoastra, insa se va grabi sa mananance tot pentru a se intoarce la televizor. Din acest motiv, trebuie sa incercati sa le explicati ca trebuie sa stea la masa pana se ridica toata lumea, sau pana le spuneti dumneavoastra ca se pot ridica, pentru a nu le insufla ideea ca a petrece timpul cu familia la masa , nu este ceva foarte important. („Influenta televizorului asupra copiilor”)
3. Exemplul pe care il ofera adultii
In zilele noastre, adultii au un program foarte incarcat, fiind mereu pe fuga intre servici si casa. Parintii ajung, de obicei, acasa si fac ceva de mancare in graba, si nu mai asteapta sa fie si copiii prezenti deoarece spun ca mai au si altele de facut. Ca si parinti, trebuie sa incercati sa va faceti timp pentru masa de seara, pentru a aduna toata familia impreuna, deoarece este foarte important sa insuflati un stil organizat de viata copilului dumneavoastra.
Care sunt efectele benefice ale meselor in familie?
Conversatiile
Luatul mesei impreuna cu familia ofera posibilitatea de a comunica membrilor familiei fara a fi distrasi de telefoane, televizoare sau computere. Prin implicarea copiilor dumneavoastra in conversatie, ii puteti invata cum sa asculte si in acelasi timp cum sa-si exprime opiniile. Cateva sfaturi pentru a va face copilul sa participe la conversatie si sa se simta confortabil:
- Il puteti intreba cum a fost ziua lui la scoala, ce evenimente au avut loc, aratandu-i ca sunteti interesat de viata de zi cu zi a acestuia.
- Este necesar sa ascultati pe toata lumea care vrea sa-si impartaseasca trairile zilnice, deoarece, in acest mod, va veti invata copilul sa fie un bun ascultator.
- Incurajati-va copilul sa participe la conversatie si nu ii subestimati capacitatea de a purta una complexa.
Beneficiile de dezvoltare
Sentimentul de siguranta si uniune, din cadrul meselor in familie, ajuta copiii sa se transforme in adulti sanatosi si foarte bine organizati. Frecventa meselor in familie are un impact puternic asupra valorilor morale ale copilului, cele mai importante fiind stima de sine, motivarea si identitatea personala. Copiii care cineaza impreuna cu familia lor sunt mult mai susceptibili in a intelege, recunoaste si respecte limitele si asteptarile parintilor. („Stima de sine la adolescenti”). Pentru a avea o masa in familie reusita:
- Inchideti televizorul, radiol, iar telefoanele mobile le puteti pune pe modul silentios, pe toata perioada cinei;
- Este recomandat sa luati masa impreuna cu familia de 4 sau 5 ori pe saptamana.
- Mentineti o conversatie pozitiva pe toata durata cinei.
- Petreceti aproximativ o ora mancand, discutand si strangand impreuna masa.
Beneficiile nutritionale
Luatul mesei impreuna cu familia incurajeaza obiceiurile alimentare sanatoase ale copilului, pe care acesta si le insuieste in viitor. Studiile specialistilor au aratat ca cina in familie creste aportul de fructe si legume, si se bazeaza pe un consum de proteine, calciu si alte vitamine. Cateva sugestii in privinta pregatirii mesei ar fi:
- Este recomandat sa gatiti si sa aranjati masa impreuna.
- Este distractiv si interesant sa aveti teme ale mancarii in fiecare seara, cum ar fi: mancare mexicana, italiana etc.
Cum percep copiii luatul mesei impreuna cu familia?
Beneficiile prezentate mai sus, variaza in functie de varsta copiilor dumneavoastra:
De obicei, atunci cand copilul are o varsta frageda, cina pentru acesa va fi foarte scurta, deoarece majoritatea copiilor mici stau la masa foarte putin pentru a putea fugi inapoi la joaca. Astfel, este important sa le asigurati acestora o alimentatie sanatoasa si sa le modelati anumite obiceiuri alimentare. In general, copiii sunt obisnuiti sa manance paste, aripioare de pui, hot-dog, si asta datorita faptului ca acestia doresc ceva care sa se faca rapid. Atunci cand copiii mananca impreuna cu familia, acesta va vedea cum dumneavoastra mancati anumite mancaruri intr-un anume fel, iar cu timpul veti vedea ca cel mic va incepe sa doreasca sa incerce si el.
Pentru copiii care merg deja la scoala, masa impreuna cu familia reprezinta un moment de a impartasi si discuta evenimentele intamplate la scoala. Acestia vor avea diferite evenimente de povestit, spre exemplu: o insecta gasita in curte, despre ceilalti copii, despre scoala sau despre ce au desenat in ziua respectiva. Cina in familie ofera o oportunitate de a atribui sarcini si responsabilitati membrilor familiei, deoarece copii ar trebuie sa invete ca familia este mult mai puternica daca fiecare are o anumita responsabilitate.
Pe masura ce copiii dumneavoastra cresc, mesele in familie devin din ce in ce mai importante. Aceasta perioada este un pic mai dificila, deoarece adolescentii trec printr-o etapa in care se distanteaza de parinti si incep sa aiba anumite anturaje de prieteni.(„Parinti si copii: momentul separatiei”) Din acest motiv este foarte important sa faceti in asa fel incat sa-i adunati tot timpul la mesele in familie si sa vorbiti cu acestia in permanenta. Daca mesele in familie sunt frecvente, veti putea observa, cu siguranta, atunci cand adolescentul dumneavoastra are o anumita problema.
Cel mai indicat ar fi sa se formeze un obicei in a lua masa in familie de cat mai multe ori posibil. Totusi, realizarea acestei rutine este foarte greu de facut in fiecare zi, in special in timpurile in care traim. Sunt numeroase motive pentru care nu putem fi prezenti tot timpul la masa zilnica impreuna cu familia, motive precum serviciul, scoala sau gradinita. Trebuie sa retineti ca cina este una dintre cele mai importante mese ale zilei, deoarece seara, majoritatea membrilor familiei ajung acasa si este o oportunitate pentru a dezbate intamplarile zilnice din viata fiecaruia. Unii psihologi sustin faptul ca familia ar trebui sa ia masa impreuna de minim 3 ori in decursul unei saptamani. Conversatiile din timpul mesei familiale ajuta la pastrarea unei atmosfere pozitive si sprijina consolidarea increderii din sanul familiei.