Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Cele 12 „praguri” ale adolescentei

Cele 12 „praguri” ale adolescentei

image
 1. Separarea de copilarie
 2. Contestarea autoritatii parentale
 3. Trecerea prin pubertate
 4. Formarea unui grup de prieteni
 5. Experimentarea lui „a fi diferit”
 6. Adaptarea la viata de liceean
 7. Pretul libertatii
 8. Un comportament mai matur
 9. Apararea propriilor idei
 10. Responsabilitatea
 11. Adaptarea la viteza
 12. Stabilirea independentei

7. Pretul libertatii

Acum, adolescentul are mai multa libertate decat avea pana in acest moment – iar parintii ar trebui sa ii acorde acest drept, in totalitate. Insa, tot acum este si momentul in care invata ca orice actiune are si reactiune si ca responsabilitatea suportarii acesteia din urma cade doar pe umerii sai. Pe scurt, invata ca exista un pret pe care trebuie sa il plateasca pentru libertate, ceea ce il va face mult mai atent pe viitor.

De aceea, acum, adolescentul trebuie sa greseasca, si sa fie lasat sa suporte consecintele, chiar daca pentru parinti va fi dificil sa permita acest lucru. Totusi, acest pas este spre binele lui si, chiar daca poate fi, uneori, dureros, este mai bine sa primeasca aceasta lectie mai devreme, decat prea tarziu.

8. Un comportament mai matur

Odata cu asumarea responsabilitatilor si cu dorinta de a fi tratat intr-un mod mai matur de catre adulti, adolescentul trebuie sa se confrunte si cu transformarea propriilor actiuni intr-unele care sa fie mature. Iar acest lucru se face, in primul rand, prin filtrarea a ceea ce parintii ar trebui sa stie si ce nu.

Multi parinti, din frica pentru fiul sau fiica lor, devin intruzivi, incercand sa afle tot ceea ce face acesta. Multi, chiar, se plang ca cel mic a devenit mult mai secretos, decat pana acum. Totusi, el ar trebui lasat sa poarte aceasta „viata dubla”, deoarece exact acest lucru inseamna maturitatea: a face diferenta dintre comportamentul care ar trebui sa fie „privat” si cel care ar trebui sa fie „public”.

Partea cea mai grea din acest proces este diferentierea corecta a ceea ce ar trebui sa stie parintii si ce nu, deoarece exista posibilitatea de a fi mai putin in contact cu ei, in special atunci cand ai nevoie de cunostintele lor mai mult.

9. Apararea propriilor idei

In viata, trebuie sa fii propriul tau avocat, iar acest lucru se invata in adolescenta. Daca, pana acum, mama si tatal erau acolo, pentru a iti proteja imaginea in fata celorlalti, incepand cu acest moment, trebuie sa inveti sa nu depinzi de nimeni pentru a face acest lucru. In aceasta categorie intra acceptarea si sustinerea propriilor nevoi, dorinte, idei si interese, apararea de hartuirile sociale, lupta pentru propriile scopuri.

Asertivitatea si limitele sociale in ceea ce priveste comunicarea sunt pietrele de temelie pentru a face acest lucru, insa ele nu pot fi achizitionate decat prin experienta. („Asertivitatea in educarea adolescentilor”) De aceea, parintii ar trebui sa permita adolescentului discutiile argumentative, sa creeze, chiar, momente in care aceasta abilitate sa se dezvolte, sa il lase sa socializeze cu oameni cat mai diferiti, de toate varstele. Cateva „lectii” despre negociere sunt, si ele, de dorit.

10. Responsabilitatea

Asa cum explicam si in randurile de mai sus, responsabilitatea este, poate, cel mai important element care se invata la varsta adolescentei. Totusi, ea nu se rezuma doar la suportarea consecintelor, ci si la modul cum stim sa ne organizam evenimentele din viata, sa ne respectam promisiunile sau sa invatam din greseli.

Partea dificila este aceea de a sti sa acceptam fata de noi insine si fata de ceilalti, atunci cand gresim, sa stim sa purtam o discutie contradictorie intr-un mod constructiv si sa luam decizii mai bune, pe viitor. Rolul parintilor, in acest prag, este acela de a oferi un exemplu pozitiv. („Am nevoie de un model pozitiv!”)

11. Adaptarea la viteza

Traim intr-o lume a vitezei, care creste, pe masura ce si noi crestem. Pentru a face fata stressului de mai tarziu („Cum afecteaza stressul barbatii vs femeile”), adolescentul trebuie sa isi „complice” viata, incetul cu incetul. De aceea, poate ca nu este o idee rea sa isi ia un serviciu part – time, sa se implice in proiecte de voluntariat sau sa iasa impreuna cu prietenii sai foarte mult.

Dificultatea apare in incercarea de a ne organiza timpul astfel incat sa putem sa ne indeplinim toate responsabilitatile si sa evitam procrastinarea.

12. Stabilirea independentei

Cosmarul parintilor – momentul in care cel mic nu va mai avea nevoie de ajutorul lor, incepe in adolescenta. De aceea, nu de putine ori, acestia incearca sa il impiedice sau sa amane acest moment, cat mai mult cu putinta.

Totusi, asa cum afirmam si in articolul „Parinti si copii: momentul despartirii”, este foarte important ca acest lucru sa se intample exact in momentul in care natura a stabilit ca trebuie sa se intample. Insa, trebuie sa vedeti si partea buna a lucrurilor: poate ca o saptamana departe de casa, intr-un concediu in care sa fiti alaturi doar de partenerul dumneavoastra, in timp ce adolescentul ramane singur, nu mai este o perspectiva atat de rea pe cat parea pana la aceasta varsta!

Este important ca parintii sa retina ca fiecare dintre aceste 12 „praguri” ale adolescentei vine si cu un prag pentru ei. Nu este o perioada dificila doar pentru copil, ci, la randul lor, parintii vor invata cum sa se desprinda de el si sa ii acorde consideratia de om matur. Increderea in adolescent si in ei este cheia prin care aceste praguri vor fi depasite de ambele parti, intr-un mod care va conduce la o maturizare corecta si la o relatie familiala fericita.