Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Sarcina tarzie - o alegere egoista?

Sarcina tarzie - o alegere egoista?

image

Cuvantul “alegere” este un pic exagerat, deoarece nu este tot timpul vorba sa faci o alegere, ci uneori esti constrans sa faci un anumit lucru. Astfel, atunci cand vine vorba de o femeie ce naste dupa 30 sau dupa 40 de ani, se iveste o dezbatere, argumentata atat cu pareri pro, cat si contra.

Unul dintre motivele vehiculate este acela ca femeile care aleg sa nasca dupa varsta de 35 de ani, pun cariera inaintea maternitatii. Aceasta ipoteza reflecta faptul ca in zilele noastre, valorile sociale cu care am fost crescuti, obliga intr-un fel ca rolul femeii sa fie cel de a deveni mama cat mai repede, si sa se ocupe de gospodarie, lasand barbatul sa aduca banii in casa. Desi inca predomina aceasta idee, in ultimul timp femeile au inceput sa ocupe functii cat mai importante in toate sectoarele economice, ceea ce duce bineinteles la a face o prioritate din cariera. Nu stim daca este de condamnat o asemenea atitudine din partea femeilor care aleg cariera, deoarece e foarte important sa asiguri o stabilitate financiara pentru o viitoare sarcina. Aceasta nu este obligatoriu alegerea ei, ci poate fi alegerea cuplului, in special cand vine vorba de planuri de viitor si de a crea un mediu cat mai stabil si confortabil pentru momentul in care se vor decide sa aibe un copil. Sunt multe cazuri de femei ce au devenit mame de tinere, si ulterior familiile s-au destramat, iar copii au fost dati spre adoptie, deci nu poate fi de condamnat daca o femeie alege sa fie mama mai tarziu, in scopul de a asigura un trai stabil viitorului copil.

Un alt motiv pentru care o sarcina tarzie poate fi considerata un semn de egoism, este acela ca unele femei ajunse la varsta de 40 de ani, intra intr-o perioada de criza si vor cu tot dinadinsul sa aiba un copil, acea nevoie de a se simti iubita neconditionat si de a experimenta dragostea dar si dependenta unei persoane fata de ea. In acest caz, intervin anumite probleme de ordin psihologic, iar acea femeie trebuie sa consulte un specialist care sa-i explice riscurile unei sarcini tarzii si ce implica aceasta.

Consideram ca pentru majoritatea femeilor, o sarcina tarzie nu este o alegere egoista, ci o alegere bazata pe doua mari circumstante de viata: pozitia financiara si gasirea partenerului potrivit. Desi sunt blamate de societate ca aleg sa nasca mai tarziu doar din egoism, aceste femei sunt practic mai responsabile in incercarea lor de a produce o situatie buna pentru viitorul copil.

In general, femeile au intodeauna o poveste despre sarcina: sunt cele care si-au dorit si nu au putut avea, sunt cele care au pierdut o sarcina si le-a fost frica sa mai incerce dupa, si bineinteles sunt cele care au nascut deja. Aceste povesti sunt deobicei incarcate cu sentimente precum: bucurie, placere dar si durere sau regret.

Care sunt riscurile unei sarcini tarzii?

Pentru o femeie care doreste sa devina mama dupa varsta de 35 ani, trebuie sa fie constienta ca exista anumite riscuri mult mai mari in inceperea unei noi etape din viata sa. Pentru a cunoaste aceste riscuri si pentru a privi din punct de vedere obiectiv aceste implicatii, principala calitate a viitoarei mamici trebuie sa fie responsabilitatea. Vom incerca in urmatoarele randuri sa va prezentam cateva riscuri frecvente.

  • Dupa varsta de 35 de ani, femeile risca sa ramana mai greu insarcinate deoarece ovulatia se produce mai rar, desi puteti avea o menstruatie regulata. Nu este un motiv de ingrijorare decat daca aceasta asteptare se prelungeste pana la o perioada de 6 luni, iar in cazul acesta este recomandat sa cereti parerea unui medic.
  • Va trebui sa aveti grija la dieta dumneavoastra si sa aveti un stil de viata sanatos, deoarece dupa varsta de 35 de ani, poate aparea diabetul de sarcina. Acest tip de diabet se manifesta doar pana la nastere, insa presupune o crestere a nivelului de glucoza din sange ce conduce la cresterea fatului mai mare decat ar fi normal si astfel veti avea un travaliu si o nastere mult mai dificile.
  • Nasterea prin cezariana este deseori metoda cea mai folosita in cazul mamicilor cu varsta de peste 35 de ani, din cauza anomaliilor la nivelul placentei sau a travaliului dureros.
  • Tot varsta mai inaintata este cauza cresterii la nivel mondial a nasterilor cu malformatii congenitale sau cele premature.
Doctorul Barry Walters, de la Spitalul King Edward din Australia, este unul dintre adeptii conceptiei ca femeile ce raman insarcinate dupa varsta de 40 de ani, sunt egoiste. Acesta sustine ca majoritatea femeilor de aceasta varsta care au fost paciente la spitalul sau, prezentau probleme medicale majore, precum: obezitate, diabet zaharat, hipertensiune. Acesta este deasemeni si impotriva fertilizarii in-vitro a femeilor dupa 40 de ani, deoarece este foarte greu de dus o sarcina pana la capat.

Pe langa riscurile fizice, exista si acele riscuri psihice ce apar deobicei dupa nasterea copilului. Astfel, potrivit unui studiu al Universitatii “British Columbia” din Vancouver, femeile ce decid sa ramana insarcinate dupa varsta de 35 de ani risca sa sufere o depresie postpartum. Specialistii canadieni au experimentat acest lucru pe aproape 8.000 de femei cu varsta de pana la 44 de ani, iar 9% dintre acestea au suferit o depresie in primele 12 luni de la nasterea copilului. Depresia a aparut foarte mult in randul femeilor cu varste cuprinse intre 40 si 44 de ani, fata de cele cu varsta cuprinsa intre 35 si 39 de ani.

S-a constatat faptul ca desi aceste femei au o situatie stabila din punct de vedere financiar, acestea sunt foarte ingrijorate in ceea ce priveste sanatatea proprie si bineinteles a copilului lor. Stresul este principalul factor al acestei depresie, deoarece femeile sunt constiente de faptul ca o sarcina tarzie implica anumite riscuri.

Un alt risc la care este expus copilul in cazul in care mama are o varsta de peste 44 de ani, este acela de a creste intr-o familie in care valorile morale sunt destul de inapoiate fata de generatia sa. Sunt foarte multe cazuri in care copiii cu parinti cu varste de peste 44 de ani, sunt nascuti deja “maturi”, deoarece copilul poate prelua involuntar obiceiurile, gesturile, credintele si starile emotionale ale parintilor. La acest lucru se mai adauga si faptul ca o femeie mai in varsta nu mai are aceiasi energie ca una de 25 de ani.

Sfaturi generale pentru cele ce au decis sa aiba o sarcina intarziata

  • Sunt cazuri fericite in care sarcina decurge foarte normal si dupa varsta de 40 de ani. O sarcina cu succes necesita un control medical amanuntit si depinde foarte mult de sanatatea pacientei. Mediul va cerceta istoricul medical al pacientei si implicit al familiei, pentru a se asigura ca nu exista riscuri. Nu trebuie sa ezitati sa discutati cu medicul orice problema sau temere legata de sarcina, pentru a evita ca sarcina sa fie un stres in plus.
  • Pe toata perioada sarcinii, atat pacienta cat si bebelusul trebuie sa fie monitorizati la un anumit interval de timp, pentru a se inlatura orice implicatie ce poate aparea pe parcurs.
  • Este foarte important sa faceti toate testele pentru identificarea unei posibile anomalii cromozomiale a copilului.
  • Este foarte indicat sa renuntati la absolut toate substantele daunatoare precum: tutunul sau alcoolul. Deasemeni, daca obisnuiati sa luati anumite medicamente pana a ramane insarcinata, trebuie sa discutati cu medicul de familie pentru a va spune ce puteti lua si ce nu.
  • Este necesar sa consumati alimente ce va aduc un surplus de vitamine, si sa va controlati greutatea periodic. Greutatea normala pe parcursul sarcinii este intre 11 si 16 kilograme.

In cazul in care medicul constata ca a aparut o anumita complicatie, atunci va fi nevoie sa faceti anumite controale medicale la un interval de 15 zile sau investigatii mai amanuntite in functie de complicatia aparuta. Aceste investigatii pot fi: ecografia, eimbrioscopia sau amniocenteza, cunoscuta si sub numele de fetoscopie.

Cercetarile au aratat faptul ca nu numai varsta mamei are un rol important in conceperea unui bebelus, ci si varsta tatalului, ce poate interveni in sanatatea ulterioara a copilului. Aceste studii au constatat faptul ca unii copii cu tata in varsta de peste 50 de ani, au anumite tulburari de concentrare, memorie sau chiar autism.

De retinut este faptul ca principalul risc ce il implica o sarcina tarzie este incapacitatea femeii de a ramane gravida, chiar si in urma unei fertilizari in vitro. Corpul uman al unei femei ajunge la punctul culminant al fertilitatii in intervalul varstei 20 – 24 de ani. Astfel, probabilitatea de a ramane insarcinata la 35 – 40 de ani se reduce cu un sfert, iar intre 40 si 45, sansele scad cu un procent terifiant de 95%.