De ce violenta din filme conteaza
Violenta este prezenta literalmente in toata mass-media, fie ca vorbim de jocuri video, filme, carti, desene animate, reclame, sau de Internet. In zilele noastre, este foarte greu sa evitam acest “bombardament”, in special pentru ca media ruleaza 24 de ore din 24, iar intrebarea ce se iveste in mintea parintilor este: “Care este impactul asupra copiilor nostri?”.
De-a lungul timpului, raspunsurile la aceasta intrebare au fost atat pro cat si contra. Unele studii mai vechi estimau ca aproximativ 90% din filme, 68% din jocurile video, 60% din emisiunile TV si 15% din videoclipuri, includ unele scene violente. Un studiu mai recent a constatat faptul ca, copiii de pana la 8 ani, petrec aproximativ 7 ore jumatate pe zi avand acces la mass-media, ceea ce inseamna mai mult timp decat petrec cu familia sau la scoala. („Influenta televizorului asupra copiilor”)
Violenta din ce in ce mai prezenta in media impreuna cu comportamentele deviante tot mai dese ale unor copii par sa aiba legatura intre ele. Acest lucru se intampla datorita faptului ca cei mici tind sa puna in practica majoritatea faptelor ce le vad la televizor. Expertii sustin faptul ca oamenii nu actioneaza agresiv doar dintr-un singur motiv, insa nu neaga faptul ca expunerea prelungita la violenta din media, poate reprezenta un aport la un comportament violent. („Violenta verbala este tot o forma de violenta!”)
Avantajul de a fi parinte este acela ca putem alege ce anume sa poata vedea copilul nostru si ce nu are voia sa vada. Este necesar sa facem o cercetare amanuntita despre emisiunile TV, filme, sau jocuri video inainte de a ne lasa copiii sa se uite, joace sau sa interactioneze cu acestea.
Cum percep copiii violenta de la televizor?
- Bebelusii nu pot procesa imaginile, ci percep doar lumina si sunetul, insa asta nu inseamna ca este indicat sa lasati televizorul sa mearga pe programele cu emisiuni sau filme violente.
- Deja la varsta de doi ani, copiii sunt mult mai atenti la televizor, iar uneori incerc sa imite ce vad, desi nu sunt capabili sa distinga intre bine si rau.
- S-a constatat ca prescolarii si scolarii au tendinta sa devina violenti dupa ce urmaresc anumite desene animate, ale caror personaje au unele reactii agresive.
- In perioada adolescentei cand acestia pot distinge binele de rau, copiii au tendinta sa urmareasca anumite emisiuni TV sau filme si tind sa fie expusi la actiuni de suicid.
Care sunt efectele scenelor violente din filme asupra copiilor?
- dupa ce acestia urmaresc un film cu scene violente, au tendinta sa creada ca violenta este ceva normal
- acestia se pot identifica cu rolul de agresor sau de victima
- pot folosi violenta ca solutie de rezolvare a problemelor
- acestia pot ajunge sa imite comportamentul violent din filme, atunci cand interactioneaza cu cei din jur
De retinut este faptul ca trebuie sa fiti constient ca, copilul dumneavoastra nu este suficient de matur pentru a intelege de ce actorii actioneaza violent in anumite scene sau care sunt consecintele acestor acte violente. Din pacate, la aceasta varsta, creierul nu distinge raul de bine si se opreste doar la actiunea de copiere si punere in practica ulterior.
Desi par inofensive, pana si desenele animate prezinta un nivel de violenta, iar copiii nostri urmaresc de mici scene ce prezinta urmariri, lupte sau batai. Solutia nu este sa ii interizici copilului tau accesul la mass-media, ci sa il ajuti sa vada violenta de la TV altfel decat viata de zi cu zi.
Ce implica expunerea la violenta din filme?
Desenzibilizarea – Pe masura ce copiii nostri vad cat mai multe scene violente la televizor, acestora li se va parea normal sa aiba un asemenea comportament. Tot la desnzibilizare putem trece si faptul ca acestia pot deveni foarte suspiciosi in ceea ce priveste oamenii din jur, si se vor asteptat de la acestia sa actioneze violent in orice moment.
Imitarea – copiii incep sa imite actiunile eroilor din filme, in special cand vad ca acestia sunt recompensati pentru faptele lor. Vazand ca cei din filme nu patesc nimic dupa ce au un comportament violent, copiii incep sa creada ca nu exista consecinte pentru faptele violente.
Justificarea – dupa vizionarea unor scene violente, un copil ce a avut deja un comportament agresiv se va considera mai putin vinovat si va continua sa fie agresiv deoarece asa a vazut in film.
Sfaturi generale pentru parinti
- Explica-i consecintele. Ce parinte nu a auzit fraza “dar nu este sange deloc”, ca o scuza atunci cand il surprinzi uitandu-se la un film sau jucand un joc video ? Explica-i adevarate consecinte ale violentei, si incearca sa punctezi faptul nu este real ca cei ce comit fapte violente scapa nepedepsiti.
- Stai cu ochii pe ceas. Nu-ti lasa copiii sa petreaca mult timp cu violenta virtuala. Cu cat mai mult timp petrecut intr-un mediu virtual violent, cu atat mai mare este impactul si influenta asupra copilului tau.
- Invata-l cum sa-si rezolve problemele. Majoritatea copiilor stiu ca a lovi pe cineva nu este o solutie de rezolvare a problemelor, dar trebuie sa stie ca si limbajul vulgar este un semn de agresivitate. Invata-ti copiii sa foloseasca un limbaj adecvat si fara sa ajunga sa loveasca pe cineva.
- Este recomandat sa vizionezi macar un episod din serialele pe care le urmaresti pentru a putea cunoaste genul filmelor pe care acesta le urmareste.
- Il poti incuraja sa se uite la documentare sau programe cu activitate educationala.
- Trebuie sa-i explici ca in filme este doar fictiune si nimic nu este real, ca cei care au fost loviti nu au fost ucisi, iar daca aceste fapte s-ar intampla in realitate, consecintele ar fi foarte mari.
Cel mai bun exemplu care a demonstrat ca scenele violente din film au un oarecare aport la gandirea si comportamentul unui copil, este un studiu facut de niste cercetatori americani. Studiul a constat in selectarea a doi copii de aceiasi varsta, capacitate intelectuala si care proveneau din medii de viata identice, carora le-a fost dat spre vizionare doua filme diferite. Astfel, unul dintre ei a primit un film ce continea scene violente, iar celalalt a primit un film ce nu continea nici macar o scena cu tenta violenta. Dupa ce acestia au terminat de vizionat filmul, au fost pusi sa continue o fraza si sa compuna un final la alegere, fie el fericit sau trist. Cel care a vazut filmul cu tenta violenta a ales sa compuna un final trist, in care se intamplau lucruri groaznice, iar cel care a primit filmul fara violenta, a ales un final fericit in care nimeni nu a patit nimic. Sa nu intelegem gresit totusi, violenta din filme sau din mass-media nu te face sa actionezi imediat si sa comiti o fapta violenta, insa sporeste riscul de a deveni agresiv in timp.
Sfaturi in functie de varsta copilului dumneavoastra
- Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani: acestia vizioneaza cel mai des scene violente din desenele animate. Incercati pe cat de mult posibil sa-i tineti de tot ce reprezinta agresiune fizica, deoarece acestia vor imita ce vad.
- Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani: acestia pot urmari desene animate in care sunt urmariri, cazaturi, faze comice, insa nu este recomandat sa ii lasati sa se uite la cele in care este implicata moartea sau ranirea personajelor.
- Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 10 ani: acestia pot viziona desenele sau filmele cu lupte istorice, sau schimburi de focuri atata timp cat nu exista sange.
- Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani: actiunea istorica este permisa, impreuna cu dueluri sau lupte. Dar nu le permiteti sa se uite la scene cu sange sau cu grafica violenta, in special in combinatie cu scenele sexuale.
- Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani: chiar daca nu au fost lasati, acestia au reusit deja sa vada filme cu diferite scene violente, insa trebuie sa le explicati ca ceea ce vad este doar fictiune si ca in realitate oamenii ar suferi daca ar pati asa ceva. Incercati cat mai mult posibil sa le limitati timpul petrecut la vizionarea acestor filme.
Care sunt recomandarile psihologilor?
Psihologii recomanda sa petreceti cel putin 2 ore pe zi in compania copilului dumneavoastra, sa-i ascultati problemele si sa incercati sa-l ajutati, deoarece acesta trebuie sa se simta protejat. Deasemeni, il puteti lasa sa-si invite prietenii acasa cu care sa se joace, deoarece este un lucru pozitiv pentru el, facandu-l mult mai sociabil. Cand aveti timp liber incercati sa-l scoateti din casa cat mai mult, sa organizati iesiri in aer liber precum la munte, mare, teatru sau orice alta activitate.
De retinut este faptul ca accesul copilului la televizor nu trebuie restrictionat, ci trebuie redirectionat catre programe educationale, deoarece televizorul are un rol important in educatia copilului tau.