Cand parintele si adolescentul sunt foarte diferiti
Cum caracterizam adolescentul?
Desi arata ca o intrebare simpla si ne apar multe raspunsuri in minte cu care putem raspunde la aceasta, daca reflectam ceva timp asupra acestei intrebari, o sa ne dam seama ca raspunsul nu este unul foarte usor. Din acest motiv, consideram ca ar trebui clarificat cine este adolescentul si cand incepe sa se manifeste aceasta perioada.
Adolescenta a fost definita ca fiind acea etapa din viata unui om ce se instaleaza intre varsta de 11 si 18 ani. Acest interval de ani nu este fix, ci difera de la om la om, astfel ca, in unele cazuri, se poate instala mai devreme, iar in alte cazuri, mai tarziu. Perioada adolescentei se poate imparti in doua etape mai mici, prima dintre ele fiind etapa de preadolescenta, cunoscuta si sub numele de pubertate, iar cea de-a doua etapa fiind adolescenta propriu-zisa. Adolescentul poate fi definit ca o persoana ce este in tranzitie, de la copil la adult, sau, cu alte cuvinte, un amestec intre manifestarile unui copil si o gandire mai apropiatata de cea a unui adult.
Adolescenta, cea mai zbuciumata etapa?
Majoritatea parintilor intampina probleme in perioada in care copiii lor devin adolescenti. Problema majora a parintilor este ca simt ca pierd teren in fata copiilor si sunt mereu in cautarea unei solutii de a controla cat mai mult viata adolescentului. Adolescenta este considerata a fi cea mai zbuciumata perioada din viata unui copil, deoarece acesta simte ca a crescut si ca nu mai vrea sa fie tratat ca un copil. Pusi in fata acestei situatii, parintii devin foarte confuzi pentru ca nu stiu cum sa reactioneze si cum sa accepte aceasta schimbare de rol. („Eu te respect. Dar tu pe mine?”)
Conflictul principal apare atunci cand copilul creste si incepe sa se transforme intr-un adult, iar parintele incepe sa se intrebe care este noul sau rol, cum trebuie sa actioneze in noua postura. Acest “razboi intre generatii” nu porneste numai de valorile pe care adolescentul incearca sa si le insuseasca ci si din cauza faptului ca parintele nu sesizeaza ca anii trec, si isi lasa amprenta atat asupra sa cat si a copilului. („Puntea dintre generatii: alcoolul, la varste din ce in ce mai fragede”) Ca si parinti, trebuie sa intelegem ca nu putem avea aceiasi atitudine fata de copilul nostru, pe care o aveam si acum 10 ani, deoarece acesta nu mai este chiar un copil. („Parinti si copii: momentul despartirii”)
In timpul perioadei de inceput si mijloc a adolescentei, apar cele mai multe conflicte intre parinti si adolescenti. Deseori acestea apar datorita faptului ca adolescentii incearca sa-si gaseasca identitatea si sa fie cat mai independenti posibil. Aceasta gasire a identitatii implica razvratirea copiilor impotriva valorilor morale si regulilor parintilor. Acestia prefera sa evite anumite discutii cu parintii, fiindu-le frica sa nu aiba necazuri. Un alt motiv pentru care tinerii prefera sa nu poarte unele conversatii cu parintii, este acela de a-si demonstra atat lor cat si parintilor ca se pot descurca singuri cu situatiile mai grele. Totusi, ei prefera sa apeleze la prieteni pentru ajutor, deoarece cu acestia se pot consulta de pe pozitii egale si difera total fata de discutiile cu parintii. („Efectul de cohorta – cum isi alege prietenii adolescentul?”)
Uneori, exclud conversatia cu parintii din start deoarece cred ca acestia nu ii vor intelege, si nu le vor lua in serios problemele.
Ce probleme apar in viata unui adolescent?
Avem tendinta sa subestimam problemele pe care le intampina un adolescent si sa ne intrebam deseori ce probleme atat de grave poate avea o persoana la o varsta atat de frageda, insa trebuie sa fim constienti ca in viata acestora pot aparea anumite dificultati ce se pot transforma in conflicte cu parintii. Cauzele acestor dificultati pot fi diverse, iar problemele variaza de la abandon scolar, viata sentimentala, si poate duce pana la comportamente deviante. Vom incerca in urmatoarele randuri sa exemplificam principalele probleme pe care le poate confrunta un adolescent.
Viata sentimentala
Sentimentele si emotiile sunt trairi noi pentru un adolescent, iar acestea pot deveni, uneori, foarte greu de inteles. Acesta se poate indragosti pentru prima oara, insa, in acelasi, timp poate suferi si o deceptie, iar faptul ca nu s-a mai confruntat cu astfel de trairi pana acum il poate pune in dificultate, nestiind cum sa reactioneze. („Cand parintii nu sunt de acord cu relatia amoroasa a adolescentului”)
Sexualitatea
Acest subiect este unul foarte dezbatut in zilele noastre si in ciuda acestui fapt, el inca reprezinta un subiect tabu in majoritatea familiilor. Aceasta latura importanta a vietii trebuie sa fie gestionata cu mare atentie si cu mult calm de catre parinti. Printre problemele ce privesc acest subiect, le enumeram pe cele mai importante: inceputul vietii sexuale, orientarea sexuala si sarcina. („Sexualitatea copilului nu-i priveste pe parinti”)
Depresia si emotivitatea
Aceste doua stari psihice pot destabiliza foarte puternic viata unui adolescent. Ele pot afecta atat viata sociala cat si cea profesionala, precum: examenele, rezultatele scolare, interviuri pentru gasirea unui loc de munca. Daca parintele a neglijat in trecut unele probleme ale adolescentului, acesta poate ajunge sa aiba aceste stari psihice. („Depresia in randurile copiilor”)
Comportamente deviante
Aceasta este o problema foarte grava ce poate afecta viitorul adolescentului in cele mai groaznice moduri. Indiferent ca vorbim despre furt, violenta, fuga de acasa sau consumul de droguri, alcool sau tutun, aceste fapte necesita interventia unui psiholog sau a unei institutii de reeducare. Parintii ajung sa fie foarte frustrati deoarece simt ca nu mai pot face nimic, si toate incercarile lor nu aduc nici un rezultat pozitiv. („Un copil – problema”)
Cum putem preveni si ameliora aceste conflicte?
Cand vine vorba de a gasi solutii si rezolvari la problemele adolescentului nostru nu este chiar atat de usor ca si in rezolvarea unui test de matematica sau a unei ecuatii. In primul rand, trebuie sa fim constienti ca adolescentul va intampina unele probleme in aceasa perioada tumultoasa, insa depinde numai de noi cum putem ameliora aceste probleme si cum vom gestiona situatia. In randurile ce urmeaza vom incerca sa prezentam cateva sfaturi care va pot fi utile in prevenirea sau gestionarea conflictelor pe care le puteti avea cu adolescentul dumneavoastra.
Incearca sa-i cunosti prietenii
Poti incerca sa organizezi mici petreceri impreuna cu copilul tau in care sa-si invite prietenii. Aceasta este o buna oportunitate prin care ii poti cunoaste prietenii, iar dupa ce ti-ai facut o anumita parere, ii poti lasa sa se distreze singuri. Cu siguranta, prietenii copilului tau vor dori sa mai revina, iar acest lucru il va bucura enorm. In cazul in care unul dintre prietenii copilui tau iti va displacea, pot incerca sa discuti cu copilul tau despre acel prieten si sa afli mai multe detalii.
Fii un sprijin in algerea profesiei lui
Nu trebuie sa iti obligi copilul sa faca ce vrei tu ci sa fii atenta la inclinarile lui si sa-l incurajezi pe baza alegerilor si aptitudinilor sale. Poti incerca sa-l pui in contact cu persoane care practica anumite profesii, si de care se poate simti atras. Trebuie sa aveti grija insa ca copilul sa fie atras de profesie si nu de felul in care este persoana care o practica. („Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii – Cum ar putea ajuta parintii?”)
Incearca sa fii atat parinte cat si prieten pentru copilul tau
Cel mai important lucru pe care il poti face in relatia ta cu copilul tau adolescent este sa-l asculti cu tot ce are el de spus. Este foarte important sa asculti si sa intelegi deoarece la randul sau, adolescentul te va rasplati cu aceiasi moneda. Incearca sa ai cat mai multe activitati comune cu copilul tau, activitati precum sport, jocuri pe computer, shopping, plimbari in natura, deoarece acesta te va percepe ca pe o prietena si se va simti minunat stiind ca are un confident in problemele sale. („Noi metode de a imbunatati comunicarea dintre tine si copiii tai”)
Incearca sa nu-l certi prea mult si sa nu-l critici
Daca aveti discutii contradictorii, incearca sa nu-l convingi ca parerea ta este corecta iar a lui este gresita. Cu cat mai mult te vei contrazice cu el, cu atat mai mult il vei face sa-ti demonstreze ca el are dreptate. Aceasta chestiune trebuie abordata cu calm si cu intrebari logice prin care sa-l faci sa inteleaga singur daca are sau nu dreptate.
Sa nu cumva sa faceti greseala sa-l criticati atunci cand greseste, deoarece copilul se afla inca la o varsta in care confuzia este la ea acasa. Nu trebuie sa-i reprosati ca a gresit ci sa-l ajutati sa inteleaga unde a gresit si sa-l sfatuiti cum sa faca pe viitor pentru a nu mai gresi.
Din fericire, aceasta perioada conflictuala din viata dumneavoastra si a copilului dumneavoastra nu dureaza la nesfarsit. In mod normal, copiii se vor alatura parintilor din nou in timpul adolescentei tarzii. Daca inaintea perioadei adolescentei, a-ti avut o relatie apropiata si baza pe incredere cu copilul dumneavoastra, acestea vor reveni si dupa perioada adolescentei, cand conflictele se vor diminua. Conflictele dintre parinti si copii scade din diverse motive. Un prim motiv ar fi acela ca rolul parintelui se schimba in perioada adolescentei tarzii, deoarece nu mai este nevoie ca parintele sa fie cel care dicteaza, ci adolescentul incepe sa fie mai disciplinat. Un al doilea motiv este maturizarea adolescentului, facandu-l pe acesta sa fie mult mai capabil sa aiba relatii bune cu toata lumea, inclusiv cu parintii lui.
De retinut este faptul ca modul in care relationati cu adolescentul dumneavoastra este decisiv pentru felul in care acesta va relationa in viata atat cu dumneavoastra cat si cu cei care-l inconjoara.