Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Psihologia atractiei fizice

Psihologia atractiei fizice

image

Atractia fizica reprezinta o stare emotionala prin care trasaturile fizice ale unei persoane sunt considerate frumoase sau placute, din punct de vedere estetic. Termenul de atractie fizica implica foarte des atractia sexuala sau dorinta, dar poate avea si alta semnificatie precum, adultii se pot simti atrasi foarte mult de copiii lor.

Sunt mai multi factori ce pot influenta atractiile fizice intre doua persoane, iar aspectul fizic este unul dintre acesti factori. Atractia fizica include perceptii culturare comune tuturor oamenilor, precum si aspectele ce sunt culturale si sociale dependente, impreuna cu preferintele fiecarui individ.

In multe cazuri, oamenii atribuie caracteristici pozitive persoanelor atractive din punct de vedere fizic, cum ar fi inteligenta si onestitatea, si, de obicei, fac aceste lucruri fara a fi constienti. In urma unor cercetari efectuate in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, s-a constatat ca asocierea dintre inteligenta si atractie fizica este mai puternica in randul barbatilor decat in cel al femeilor. In ultima vreme, psihologii au incercat sa raspunda de ce persoanele fizic atractive ar trebui sa fie mai inteligente, si au pus accentul pe ideea ca atat inteligenta si atractia fizica pot fi indicatori ai geneticii care a stat la baza.

Atractia fizica este o caracteristica ce sugereaza fertilitatea si sanatatea. Acesti factori contribuie la probabilitatea de supravietuire si de reproducere pentru continuarea vietii pe pamant. In medie, barbatii tind sa fie atrasi de femeile care sunt mai mici de inaltime ca ei, sa fie tinere, si sa aiba trasaturi fizice precum: o fata simetrica, sani mari, si o talie subtire. In medie, femeile tind sa fie atrase de barbati care sunt mai inalti ca ele, care au o fata simetrica, umeri largi, o talie relativ ingusta si un corp in forma de V.

Principalii factori ai atractiei fizice

In general, atractia fizica poate fi studiata din mai multe unghiuri de vedere, incluzand perceptiile universale comune tuturor culturilor umane, aspectele scoiale si culturale, si preferintele individuale. In plus, perceptia atractivitatii poate avea un efect semnificativ asupra modului in care oamenii sunt judecati in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca sau alte oportunitati sociale, precum prieteniile, comportamentul sexual sau mariajul.

Ce trasaturi sunt considerate atractive de catre oameni?

  1. Simetria – s-a constatat ca fetele simetrice sunt considerate mai atragatoare decat cele nesimetrice, si acest lucru se intampla in toate culturile. Nu e necesar sa fie o fata perfect simetrica pentru a fi considerata atractiva, dar s-a constatat ca, cu cat mai simetrica este, cu atat mai atragatoare va fi considerata de catre ceilalti.
  2. Raportul talie – sold – Barbatii devin foarte atrasi de femeile care au o talie mica, sau femeile care au un corp in forma de “clepsidra”. In unele culturi nu se respecta aceasta preferinta ca o caracteristica pentru atractia fizica.
  3. Sanatatea – in unele culturi, oamenii sanatosi sunt considerati a fi mult mai atragatori decat cei mai putin sanatosi. Cercetarile au aratat ca cu cat mai sanatoasa este o persoana, cu atat va arrata mai bine si va fi mai atragatoare pentru oamenii din jur.
  4. Inaltimea – Numeroase studii au evidentiat faptul ca majoritatea femeile prefera sa iasa la intalniri cu barbati care sunt mai inalte ca ele, insa din punct de vedere psihologic, frumusetea este in ochii privitorului si de aceea exista cazuri cand se pot vedea cupluri cu femei mai inalte ca partenerii lor. Cu alte cuvinte, aceste caracteristici sunt standarde universale ale frumusetii dar asta nu inseamna ca daca nu corespunzi unei caracteristice nu ai nici o sansa.
  5. Trasaturi feminine ale fetei – barbatii prefera femeile cu trasaturi feminine ale fetei. Pe de alta parte, femeile prefera barbatii cu trasaturi feminine ale fetei, cand acestea sunt in perioada nefertila a lunii si prefera barbatii ce au trasaturi masculine ale fetei, cand acestea sunt in perioada fertila. Astfel, aceiasi femeie poate gasi atragator un barbat in anumite zile, si mai putin atragator in alte zile.
  6. Un corp bine construit – femeile prefera barbatii ce au un corp bine construit (nu chiar exagerat). Femeile prefera barbatii ce au umerii largi si talia ingusta, si fara grasime pe burta. Cel mai bun lucru este ca acest aspect se poate corecta la sala de fitness.
  7. Pometii si maxilarul – femeile prefera barbatii ce au pometii proeminenti, deoarece acestia dau senzatia de masculinitate. Aceasta preferinta se poate schimba insa dupa perioada fertila a lunii, prin care trece femeia.

Chiar daca punctele precizate mai sus sunt foarte bine cunoscute in psihologia atractiei, sunt numeroase relatii in care unul dintre cei implicati nu au multe dintre aceste caracteristici. Acest fapt nu inseamna ca punctele precizate mai sus sunt gresite, ci ca sunt foarte multi factori ce pot influenta atractia fizica dintre doua persoane.

Efectele sociale

Perceptiile atractiei fizice contribuie la ipotezele generalizate bazate pe aceste atractii. Oamenii au tendinta sa presupuna ca atunci cand o persoana este frumoasa, aceasta are si alte caracteristici pozitive, facand-o sa fie o persoana foarte atractiva. Aceasta tendinta este cunoscuta si sub numele de “efectul frumos inseamna bun”. In numeroase culturi, ceea ce este frumos, inseamna bun; oamenii atragatori sunt presupusi a fi mai extravertiti, populari si fericiti. Acest fapt ar putea duce la o “auto-profetie”, de la o varsta frageda, oameniii atragatori sa primeasca mai multa atentie pentru a se ajuta sa-si dezvolte caracteristicle atractiei fizice.

Intr-un studiu, s-a constatat faptul ca oamenii frumosi sunt in general mai bucurosi decat cei mai putin frumosi sau decat oamenii simpli, si acest lucru poate fi posibil din cauza faptului ca aceste trasaturi de personalitate sunt in stransa legatura cu fericirea, sau poate ca frumusetea conduce la o stare financiara buna, ce poate explica fericirea crescuta. Intr-un alt studiu la care au participat 56 de femei si 17 barbati din cadrul Universitatii British Columbia, s-a constatat faptul ca trasaturile de personalitate ale oamenilor atragatori, sunt mult mai pozitive si precise decat ale celor mai putin atragatori.

Cu toate acestea, atractia fizica variaza in functie de societate, spre exemplu in China antica era considerat atragator sa ai o talpa cat mai mica, iar din acest motiv au inceput multe practici prin care piciorul era limitat sa creasca prin anumiti pantofi foarte stramti, ce nu dadeau voie piciorului sa creasca in mod normal. In Anglia, femeile obisnuiau sa poarte corsete ce le afecta grav respiratia si organele interne, insa faceau acest lucru pentru a obtine un efect vizual al raportului dintre talie si solduri.

Oamenii trag concluzii despre atractia fizica in functie de ce vad, dar si in functie de ce stiu despre persoana respectiva. Perceptiile despre frumusete sunt maleabile deoarece anumite informatii despre trasaturile de viata ale unei persoane pot influenta aprecierea altcuiva in ceea ce priveste frumusetea persoanei respective. In anul 2007 s-a efectuat un studiu in care cativa participanti au primit un numar de fotografii cu fete ale altor oameni si trebuia sa acorde anumite note. Dupa ce au acordat aceste note, la pozele respective li s-a adaugat si anumite informatii despre trasaturile de personalitate ale fiecarei persoane din poza. Cand participantii au aflat despre personalitatea acestora (inteligenta, amuzanta, bunatate etc), persoanele ce au avut trasaturi pozitive au primit note mai mari si au fost vazute mai atragatoare fizic. In schimb, o persoana cu trasaturi de personalitate negative (materialista, nepoliticoasa, mincinoasa), a fost considerata mai putin atragatoare. Testul a fost realizat atat pe subiecti de gen masculin, dar si feminin.

Multe persoane au afirmat ca anumite avantaje tind sa apara celor ce sunt perceputi a fi mai atragatori, printre avantaje se include si posibilitatea de a obtine locuri mai bune de munca sau promotii; sau pot primi un tratament mai bun din partea autoritatilor si a sistemului legal, pot alege intre o diversitate de parteneri de viata, au mai multa putere intr-o relatie, etc.

Deasemeni, persoanele atragatoare au un comportament mult mai pozitiv decat persoanele neatragatoare. Un studiu a constatat faptul ca profesorii au tendinta sa se astepte de la copiii care sunt mai atragatori, sa fie in acelasi timp si mai inteligenti, si sa aiba mai multe sanse de a progresa in cadrul scolii. Alegatorii voteaza candidatii politici care sunt mai atragatori din punct de vedere fizic, in detrimentul celor care sunt mai putin atragatori.

Unii cercetatorii au concluzionat faptul ca exista o mica diferenta intre barbati si femei, in ceea ce priveste comportamentul sexual. Barbatii si femeile simetrici au tendinta sa inceapa sa aiba contact sexual la o varsta frageda, pentru a avea mai multi parteneri si pentru a cunoaste cat mai mult din viata sexuala. Acestia sunt predispusi deasemeni la infidelitate si la relatii deschise. Trasaturile lor de personalitate sunt susceptibile de a fi mostenite de catre generatiile viitoare.

In zilele noastre, oamenii sunt preocupati de imbunatatirea atractiei lor fizice, fapt ce a condus la alternative, cum ar fi chirurgia estetica. In acest sens, oamenii de stiinta au facut studii si cercetari pentru a construi o fata ideala din punct de vedere chirurgical, prin utilizarea anumitor algoritmi in functie de preferintele oamenilor. Un stiu de cercetare a constatat faptul ca operatia estetica a fost o modalitate de a stimula castigurile, si nu una foarte profitabila. Cercetarile au aratat ca in general atractia fizica pare a avea doar un mic efect asupra fericirii.