Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: Parintii Africani
In acest articol, vom vorbi despre metodele de educatie folosite de catre parintii africani. Este lesne de inteles ca nu vom discuta despre partea civilizata a Africii, cum ar fi Africa de Sud, deoarece, in aceasta zona, parentalitatea este „imprumutata” de la alte culturi, cum ar fi cea britanica, despre care vom discuta intr-unul dintre articolele urmatoare.
De asemeni, va readucem aminte ca acest articol este o parte a unei serii, in care sunt cuprinse si urmatoarele titluri:
Chiar daca, la prima vedere, educatia din Africa pare a fi una dintre cele mai slabe, lucrurile nu stau chiar asa. Avand in vedere ca multe persoane din Africa traiesc in salbaticie si, totusi, supravietuiesc, ba chiar prospera in unele locuri, educatia reprezinta fundamentul acestei culturi. Comparand adolescentii europeni, de exemplu, cu cei africani, ne putem da seama ca, in randul culturii „civilizate”, cei mici sufera de probleme mult mai grave fata de omologii africani, mai ales din punct de vedere psihic. Cu unul dintre cele mai slabe niveluri de trai din lume, Africa este, totodata, continentul cu cele mai putine cazuri de depresie si tulburari psihice. Ar avea educatia si, implicit, parentalitatea vreo influenta asupra acestui lucru?
Particularitati ale parentalitatii africane
In primul rand, copiii africani sunt invatati ca imaginile (pozele) cu propria persoana sunt sacre si trebuiesc pazite pentru a evita un eventual abuz al lor. Adeseori, din cauza unor filme sau poze, viata adolescentilor este distrusa, din cauza unei greseli pe care acestia au facut-o. Totusi, este in natura umana sa gresim, mai ales in perioada copilariei, unde este chiar necesar sa facem acest lucru, pentru a putea invata din aceste experiente.
In Africa, majoritatea triburilor adopta o politica ce impune ideea ca toti cei dintr-o comunitate sunt frati. Cu ajutorul acestei „reguli”, abuzul sexual este aproape inexistent in interiorul unui trib, iar partenera/ partenerul de viata este cautat, adeseori, in alt trib. Acum, ganditi-va in comunitatea noastra modul in care se comporta un adolescent cu altii de varsta lui, care e numarul de abuzuri, violuri, si asa mai departe. In Africa, in interiorul acestor triburi, rareori exista o incalcare a legilor promovate de acestia. De exemplu, in Africa de Sud, zona „civilizata” a Africii, rata de criminalitate (raportata pe an) este de 1.000 de ori mai mare fata de zona „necivilizata”.
Pe scurt, acesta este cel mai important aspect din cultura africana: un copil nascut in interiorul unei comunitati este copilul tuturor, nu doar al celor doi parinti. Astfel, nici un copil nu este orfan si oricine are un parinte, nimeni nu este lasat nesupravegheat, nu exista copii neglijati si, cel mai important lucru, nu exista abuzuri sexuale!
Parinti autoritari
Acest tip de educatie este regasit si in multe alte tipuri de parentalitate, dar cel mai des in cel african. Acest lucru este, totusi, de la sine inteles de ce este aplicat: deoarece copiii sunt nascuti intr-un mediu mai putin prielnic, in care exista multe animale de prada, iar ei trebuie sa evite sa fie singuri, intr-un mod sau altul. Astfel, deoarece curiozitatea si aventura reprezinta o parte adanc implementata in subconstientul uman, autoritatea parintilor pare a fi singura metoda de a ii tine pe acestia departe de pericol.
Totusi, acestia nu isi impun autoritatea, adeseori, prin violenta, Ei ii „ameninta” pe cei mici ca, daca nu ii asculta, nu isi vor primi ratia de mancare pentru o zi sau nu au voie sa se joace cu ceilalti de varsta lor.
Aspecte inedite ale tipului de educatie african
Copiii africani de sex masculin
Asa cum am mentionat mai sus, in acest articol discutam despre partea mai putin civilizata a continentul african. Asadar, cei care cresc in triburi sau in anumite zone ce nu se afla in apropierea oraselor civilizate, primesc un alt tip de educatie. Totusi, este bine de stiut ca educatia difera, intr-o oarecare masura, in fiecare trib in parte, dar ele se aseamana la baza lor.
Inca de la varsta de 4 – 5 ani, cei mici sunt dusi in salbaticie, alaturi de parinti si alte persoane, pentru a invata cum sa supravietuiasca. Totusi, ei nu au voie, acum, sa vaneze, ci doar sa observe si sa invete „teoria” care sta la baza acestui stil de viata. Acest lucru continua, adeseori, pana cand persoanele care il acompaniaza decid ca este timpul sa treaca la urmatoarea treapta.
Copiii invata, de mici, cum sa supravietuiasca de unii singuri, implicit cum sa isi creeze propriile arme, ce alimente gasite in natura sunt sanatoase si, cel mai important, cum sa vaneze. Exista un adevarat ritual care dureaza chiar si cativa ani, in care un copil african se transforma intr-un „barbat”, dupa ce invata toate tehnicile si tacticile de a supravietui si de a oferi hrana familiei.
Dupa ce un astfel de copil devine un „barbat”, el isi poate alege partenera cu care va trai tot restul vietii sale, desigur aceasta trebuind sa provina dintr-un alt trib. El va trebui sa isi demonstreze abilitatile de vanator si va trebui sa aduca acelui trib o cantitate relativ impresionanta de carne, pentru a o putea „cuceri” pe fata pe care o doreste.
Copiii africani de sex feminin
Chiar si acum 100.000 de ani, cand specia noastra era, inca, la inceput, rolurile erau cam aceleasi. Femeia trebuia sa ramana insarcinta, sa aiba copii sanatosi si sa aiba grija de ei, in timp ce barbatul aducea mancare si proteja familia de influentele negative din exterior. In ziua de astazi, in triburile africane, nu s-au schimbat prea multe fata de atunci. Desigur, putem spune ca si in societatea noastra aceasta este baza, dar, de cateva secole, persoanele de sex feminin au incercat si, totodata, au reusit, sa scape de aceasta „preconceptie” si au inceput sa ocupe diferite posturi importante in societate. („Dezvoltarea rolului sexual si a conceptului de gen”)
Din pacate, in Africa, mai ales in aceste triburi, copiii de sex feminin cresc cu aceasta mentalitate. Mamele sunt principalele persoane care ii educa pe cei mici, in special pe fete. Copiii de sex feminin isi vor petrece aproape toata copilaria lor alaturi de mame, pana cand un „barbat” dintr-un alt trib va veni cu o prada si parintii vor trebui sa renunte la ea.
Ce putem invata din aceasta cultura
Desi ne aflam intr-o era a Internetului, iar libera exprimare si libertatea in media sunt doua lucruri ce nu pot fi schimbate, parintii pot sa schimbe anumite lucruri pe care le promoveaza in educatia copiilor. De exemplu, ideea ca toti dintr-o comunitate sunt frati si surori pare sa functioneze in randul africanilor, mai ales din cauza ca rata de criminalitate si abuz tinde sa fie spre 0.
In plus, comuniunea cu natura este, si va fi, intotdeauna, un lucru pe care parintii ar trebui sa il adopte in educatia pe care o ofera celor mici. Este demonstrat ca un copil dezvolta un psihic mai bun atunci cand efectueaza, in mod constant, drumetii alaturi de parinti. Acestia invata sa respecte natura si, totodata, animalele, iar, conform unui studiu din Statele Unite ale Americii, drumetiile ajuta la dezvoltarea sociabilitatii, din cauza unui exces de adrenalina pe care corpul il produce.
Desigur, un aspect negativ pe care aceasta cultura il promoveaza este asumarea de roluri. Barbatii trebuie sa vaneze si sa protejeze tribul, in timp ce femeile trebuie sa ramana insarcinate, sa gateasca si sa ii creasca pe cei mici. Intr-adevar, aflati in mijlocul junglei sau desertului aceasta pare a fi singura metoda de succes, dar, cu siguranta, exista copii cu un potential incredibil ce sunt suprimati de acest mediu mai mult sau mai putin ostil.