Copiii care nu vor sa mearga la scoala
Mersul la scoala este de obicei un eveniment interesant si placut pentru copiii mici. Cu toate acestea, pentru unii dintre ei acesta poate provoca frica intensa sau panica. Parintii ar trebui sa fie ingrijorati in cazul in care copilul lor plange in mod regulat si se simte rau sau de prea multe ori prefera sa ramana acasa de la scoala invocand plangeri fizice minore. A nu dori sa mearga la scoala poate sa apara in orice moment, dar este cel mai frecvent la copiii cu varsta intre 5-7ani și 11-14 ani, ori atunci cand copiii se confrunta cu noi provocari la scoala. Acesti copii pot suferi de o frica paralizanta de a parasi confortul si siguranta casei si a parintilor lor. Panica si refuzul copilului de a merge la scoala sunt foarte dificil de a fi manageriate de parinti, dar aceste temeri și comportamente pot fi tratate cu succes cu ajutor profesional.
Refuzul de a merge la scoala incepe de multe ori dupa o perioada lunga de stat acasa in care copilul a devenit prea apropiat de parinte, cum ar fi vacanta de vara, zile de absenta scoalara sau o boala scurta. De asemenea, poate urma dupa un eveniment stresant, cum ar fi moartea unui animal de companie sau o ruda, o schimbare a scoalii sau o mutare intr-un nou cartier.
Cum influenteaza stilul parental
Stilul parental autoritar sau hiperprotector si anxietatea unui parinte pot favoriza aparitia tulburarii la copil. Teama de esec, starea de ingrijorare permanenta, modalitatile gresite de rezolvare a situatiilor de viata ale parintelui anxios pot modela copilul intr-o directie gresita.
Supravegherea si protejarea exagerata din partea adultilor creste anxietatea copilului deoarece el nu are timp sa invete cum sa faca singur fata provocarilor si nu poate deveni autonom. Si un parinte care critica, pedepseste si este nemultumit de evolutia copilului poate fi responsabil de anxietatea copilului.
Parintii ar trebui sa-si rezolve propriile anxietati si apoi sa invete sa-si diminueze comportamentele de reasigurare ale copiilor pentru a dezvolta idependenta si obtinerea autonomiei copilului.
Simptome ale anxietatii de separare
Copilul care nu vrea sa mearga de acasa se poate plange de o durere de cap, durere in gat, dureri de stomac, nu cu mult timp inainte de a fi timpul sa plece la scoala. Boala dispare dupa ce ii este permis copilului sa stea acasa, dar reapare in dimineata urmatoare inainte de a merge la scoala. In unele cazuri, copilul poate refuza pur si simplu sa iasa din casa. Deoarece panica vine de la a pleca de acasa, mai degraba decat a fi la scoala, adesea copilul devine calm odata ajuns la scoala.
Copiii cu o teama irationala fata de scoala:
- se simt nesiguri stand intr-o camera singuri;
- afieaza un comportament de agatare sau dependenta;
- afieaza griji excesive si frica de parinti sau de ceva rau ce li s-ar putea intampla;
- au dificultati in a merge la culcare;
- au cosmaruri;
- au temeri exagerate, nerealiste fata de animale, monstri, hoti;
- se tem de a ramane singuri in intuneric, sau
- au accese severe de furie atunci cand sunt fortati sa mearga la scoala.
Aceste simptome si comportamente sunt frecvente in randul copiilor cu tulburare de anxietate de separare. Anxietatea de separare este una dintre cele mai intalnite tulburari de anxietate la copii. Puteti afla despre alte tulburari frecvente la copii din articolul "Fobiile copilariei". Copiii emigrantilor romani sunt predispusi sa dezvolte o tulburare de acest fel, pe care parintii, bunicii ar fi bine sa o recunoasca. Potentialele efecte pe termen lung (anxietate si atacuri de panica ca adult) sunt serioase pentru un copil cu anxietate de separare care persistenta si nu primeste asistenta de specialitate. Copilul poate dezvolta probleme educationale sau sociale grave in cazul in care temerile si anxietatea il tin departe de scoala si prietenii pentru o perioada mai lunga de timp.
Cum pot ajuta parintii
Cand temerile persista parintii si copii lor ar trebui sa consulte un specialist in sanatate mintala, care va lucra cu ei pentru a dezvolta un plan pentru a reveni imediat copilul la scoala si la celelalte activitati specifice varstei. Refuzul de a merge la scoala la copilul mai in varsta sau la adolescent este, in general, o tulburare mai grava care necesita de multe ori tratament mai intensiv.
Temerile excesive si panica de a pleca de acasa sau de a se desparti de parinti pentru a merge la scoala sau de a participa la activitati in lipsa unui parinte pot fi rezolvate cu succes.
Articol scris de Psiholog Delia Ciobancan
Cabinet Individual de Psihologie