Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii scandinavi
Desi multe persoane nu stiu acest lucru, educatia din tarile din Nord, cum ar fi in Danemarca, Suedia sau Norvegia, este recunoscuta a fi una dintre cele mai bune din intreaga lume. In acest articol, vom incerca sa analizam strategiile si aspectele care propulseaza aceasta educatia in topul celor mai bune.
De asemeni, va aducem aminte ca acest articol face parte dintr-o serie, in care au mai fost cuprinse si informatii despre cum isi cresc copiii parintii din China, parintii hispanici, si cei din tarile arabe.
Particularitati ale parentalitatii in tarile scandinave
In primul rand, este bine de stiut ca, in tarile scandinave, parintii nu isi bat si nu isi lovesc in nici un fel copilul, pe toata perioada dezvoltarii acestuia. In anul 1970, a fost creata o lege care le interzice parintilor sa ii loveasca pe cei mici.
Totusi, nu exista vreo pedeapsa penala, nici macar o amenda pentru a pedepsi violenta asupra copiilor. („Violenta verbala este tot o forma de violenta!”). Insa, atunci cand un copil este lovit, acesta este luat de langa parintii lui si dus la un centru special amenajat, iar, prin urmare, acestia isi pierd toate drepturile pe care le au.
Conform unui studiu publicat intr-o revista din Suedia, 1 din 10.000 de parinti isi lovesc copiii, aceasta fiind una dintre cele mai mici rate din lume.
De la momentul nasterii pana la varsta de 18 luni
Chiar daca, la prima vedere, parintii scandinavi pot parea putin nepasatori, primele 18 luni din viata ale copilului sunt petrecute alaturi de unul dintre ei. Conform modelului lor de educatie, in aceste 18 luni copilul isi dezvolta foarte mult personalitatea si, totodata, se contureaza caracterul acestuia. Intr-un mod sau altul, acest lucru este fortat de catre statele scandinave, deoarece nu exista nici o cresa sau institut specializat care sa aiba grija de copiii mai mici de 18 luni.
De la 18 luni pana la varsta de 6 ani
Incepand cu varsta de 18 luni, peste 95% dintre parinti isi duc copiii la institutii specializate. Acest lucru are loc, in principal, deoarece tarile nordice aloca o suma destul de mare pentru ca cei mici sa creasca alaturi de altii copiii, fiindu-le dezvoltate mai multe particularitati ale personalitatii, inteligentei, si asa mai departe. De exemplu, in Suedia, statul ofera 20.000 de Euro pe an per copil, pana la varsta de 6 ani, acesti bani fiind sub forma unei subventii.
Prin urmare, pana la varsta de 6 ani, un copil sta, practic, doar 18 luni alaturi de parinti, restul timpului fiind petrecut alaturi de alti copii de aceeasi varsta. Din cauza acestui lucru, din punct de vedere educational si, totodata, al inteligentei, copiii scandinavi ajung la varsta de 6 ani sa fie sociabili, dezvolta bun simt si invata normele sociale iar, ca medie, acestia au cel mai mare coeficient de inteligenta din Europa.
De la 6 ani pana la 18 ani
Odata ce au intrat in clasa primara, incepe, din nou, o perioada in care parintii se implica, foarte mult, in educatia lor. Majoritatea parintilor ii implica pe copii in toate situatiile care au loc in propria casa si familie, pentru ca cei mici sa poata invata si sa stie cum sa faca fata unei posibile probleme.
Respectul parintilor fata de copii
Spre deosebire de alte tipuri de educatie, unde copiii sunt invatati, indeosebi, sa isi respecte parintii, in cultura scandinava acest aspect are loc invers. Astfel, parintii sunt cei care isi respecta mai mult copiii, prin a ii educa intr-un mod cu totul aparte, punandu-i sa faca fata unor situatii mai putin placute inca de la o varsta frageda.
In aceste tari, copiii sunt indemnati sa isi spuna opinia si sa vina cu argumente pentru decizia sau ideea pe care o au. In acest mod, cei mici pot sa isi dezvolte o incredere in sine mai mare si, totodata, sa poata sa faca fata vietii mult mai usor, in viitor. („Stima de sine la scolari”)
Relatie de prietenie intre parinti si copii
De fapt, in tarile scandinave, educatia pe care parintii o ofera copiilor este printr-o relatie de prietenie cu acestia. Ei nu ii trateaza ca pe niste copii, ci, mai mult, ca pe niste colegi de apartament care trebuie sa participe, intr-un mod sau altul, in familie, fie ca au note bune la scoala sau ca lucreaza la un job part time, intre 16 si 18 ani, si contribuie la cheltuielile aferente unei case.
De obicei, parintii scandinavi nu isi impun autoritatea, adeseori, asupra copiilor, ci ii lasa pe acestia sa faca propriile greseli, pentru ca ei sa poata invata din ele si sa nu le repete, in viitor. Asertivitatea este promovata indeosebi in aceasta cultura, iar, conform multor studii, educatia oferita in tarile scandinave este una dintre cele mai bune si de succes. („Asertivitatea in educarea adolescentilor”)
Stima de sine este cel mai important aspect
Conform educatiei din tarile nordice, o stima de sine ridicata este asociata cu succesul pe toate planurile. Atunci cand esti increzator, chiar daca nu vei reusi sa faci un lucru pe care ti l-ai propus, vei iesi cu capul sus si vei incerca, din nou. Stima de sine este promovata ca o fundatie a educatiei scandinave, iar, din cauza acestui lucru, majoritatea copiilor pleaca din „cuib” imediat dupa ce termina liceul. („Parinti si copii: momentul separatiei”)
Conform unui studiu efectuat in Olanda, care a vizat efectul mai multor tipuri de educatie, s-a demonstrat ca cea din tarile scandinave, indeosebi din Suedia, promoveaza sociabilitatea la un nivel destul de inalt. Prin urmare, in Suedia, se gaseste cea mai mica rata de cazuri de persoane antisociale din Europa, urmata de Norvegia si Danemarca.
Varsta de 18 ani, un prag important din viata unui copil scandinav
In tarile nordice, cum ar fi in Suedia, Danemarca sau Norvegia, peste 85% dintre copiii care au terminat liceul, adica in jurul varstei de 18 ani, pleaca din casa parintilor. Majoritatea dintre ei se inscriu la o facultate si isi cauta un job pentru a se putea intretine, iar atunci cand vor intampina anumite impasuri, vor sti cum sa le gestioneze deoarece parintii lor au avut grija de acest lucru in educatia pe care au oferit-o celor mici.
Cum gestioneaza parintii problemele
Atunci cand apar diferite probleme in randul celor mici, mai mult sau mai putin grave, cum ar fi o sarcina, un parinte scandinav isi va mentine, intotdeauna, calmul si va incerca sa gestioneze situatia in asa fel incat copilul nu va suferi mai mult decat a facut-o. Suportul moral si acceptarea sunt lucrurile pe care un astfel de parinte le ofera, acestea fiind doua aspecte importante de care un copil are nevoie in momentele stresante.
Ce fac statele scandinave in privinta educatiei
Exista foarte multe institutii de stat care ofera cursuri de parentalitate pentru parintii scandinavi. Acestea sunt, adeseori, suportate de catre stat, iar parintii pot invata noi metode de educatie care s-au demonstrat a fi benefice pentru cresterea copilului. De exemplu, in Suedia si Danemarca, s-au investit mai multi bani in educatie, intr-un an, decat in 3 ani in armata. Din aceasta pricina, tarile nordice se afla in topul statelor europene cu rata cea mai mica de analfabetism. Este lesne de inteles ca, atunci cand statul se implica foarte mult in educatie, rezultate vor veni, desigur, de la sine.
Ce putem invata din stilul parental scandinav
In Romania, cazurile de abuzuri in familie cresc, de la an la an, acest lucru ducand la probleme mentale si psihice grave in randul copiilor. Ei dezvolta, adeseori, o frica fata de societate sau, mai rau, un dezinteres fata de aceasta, din cauza educatiei pe care o primesc. Chiar daca nu toti parintii sunt la fel, din pacate, cifrele atesta faptul ca educatia din Romania nu este una tocmai buna, acest lucru fiind ilustrat si de rata de promovabilitate la Bacalaureat, de exemplu, sau de cea de analfabetism.
Indiferent de cum privim situatia, ea reprezinta o problema care trebuie rezolvata cat mai rapid. Si, dupa cum puteti vedea si in acest articol, nu sunt atat de multe lucruri de schimbat, doar ca ele sunt cruciale in educatia celor mici. Puteti incepe prin folosirea asertivitatii, prin a ii oferi mai multa libertate si, cel mai important, prin a ii implica pe cei mici in rezolvarea problemelor pe care le aveti in casa.