Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Trecerea la un singur episod de somn

Trecerea de la doua episoade somn la unul singur

image

Este copilul tau pregatit sa renunte la somnul de dimineata? Iata cum sa faci trecerea de la doua episoade de somn la unul singur.

Majoritatea copiilor fac aceasta trecere intre varsta de 12 si 24 de luni. In acest articol va vom prezenta cateva indici despre cum va puteti da seama daca copilul dumneavoastra este pregatit sa renunte la somnul de dimineata.

De ce copii au nevoie de doua reprize de somn

Intrebarea referitoarte la necesitatea a doua reprize de somn fata de o singura repriza are legatura cu nevoile biologice. Somnul la diferite ore ale zilei ajuta la diferite aspecte in dezvoltarea creierului la bebelusii de varsta mica. Somnul de dimineata implica mai multe vise sau somn REM, fiind foarte important atat pentru bebelusi cat si pentru copii mai mari. Bebelusii au nevoie insa de mai mult somn REM fata de copii mai mari datorita tipului de dezvoltare a creierului ce apare in primele luni. Cu cat este mai mic copilul, cu atat mai important este somnul de dimineata.

Temperamentul copilului tau poate fi afectat daca faceti aceasta trecere prea devreme. Cu cat copilul este mai mare, cu atat mai mari pot fi pauzele intre episoadele de somn fara ca acesta sa devina nervos, dar este foarte important sa monitorizezi comportamentul sau pentru a te asigura ca este pregatit sa faca trecerea la un singur episod de somn pe zi.

Semne ca, copilul tau are nevoie inca de doua episoade de somn pe zi

Copilul tau are nevoie de doua reprize de somn pe zi daca:

  • Este sub varsta de un an. (Un mic procentaj din bebelusi sunt pregatiti sa renunte la o repriza de somn. Totusi, daca toate celealte semne arata catre un singur episod de somn, poti face aceasta schimbare mai devreme).
  • Uneori vorbeste, se joaca sau rezista atunci il pui la a doua repriza de somn, dar tot timpul ajunge sa adoarma si doarme cate o ora sau mai mult.
  • Aproape tot timpul adoarme in masina
  • Daca sare un episod de somn devine nervos sau somnoros
  • Devine plangacios, frustrat sau irascibil sau are accese de furie dupa trei sau patru ore de la trezire
  • Daca, deobicei, pierde reprizele de somn deoarece tu esti tot timpul pe drum, dar cand ajunge acasa doarme cate doua reprize de somn

Semne ca este pregatit sa treaca de la doua reprize de somn pe zi la una singura

Copilul tau este pregatit sa faca trecerea de la doua reprize de somn pe zi la una singura daca:

  • Atunci cand il pui la somn, se joaca sau e agitat pentru aproximativ 30 de minute inainte sa adoarma. Atunci cand in sfarsit adoarme, va fi pentru scurt timp.
  • Poate merge in plimbari cu masina in timpul zilei fara sa adorma.
  • Poate sari o repriza de somn si sa ramana vesel si energic pana la cealalta repriza de somn sau pana la ora de culcare
  • Doarme foarte bine in prima repriza de somn, dar rezista la a doua repriza.

Cum sa faci trecerea de la doua reprize de somn la una singura

In loc sa te gandesti in termeni de “cum sa sarim o repriza de somn”, mai bine te gandesti in termeni de schimbare a programului. In majoritatea cazurilor, noul si singurul episod de somn este, de fapt, o contopire intre cele doua reprize de somn in mijlocul orelor in care erau cele doua reprize de somn initiale. Adesea, acest somn este mai lung decat cele fiecare dintre cele doua reprize initiale, dar nu la fel de lung decat cele doua adunate impreuna.

Trecerea la un singur episod de somn se face rareori intr-o singura zi. Cel mai adesea va fi o perioada de tranzitie de cateva luni cand copilul tau are nevoie de doua episoade de somn in unele zile, si de un singur episod in alte zile. In unele zile nu-ti vei putea da seama daca e un singur episod de somn sau sunt doua. Iata aici cateva modalitati de a face fata in timpul tranzitiei:

1. Fa ce vrea bebelusul

Urmareste cu atentie semnele copilului tau care pevestesc somnul, cum ar fi frecarea ochilor si pune-l sa doarma cand apar aceste semne.

2. Pastrati o rutina de doua reprize de somn

Pastrati doua reprize de somn programate, dar nu-l fortati sa doarma in ambele reprize – permiteti "odihna linistita" in schimb. Acest lucru, functioneaza de obicei, ca un singur episod mai lung de somn de dimineata si unul mai scurt dupa-amiaza. Daca se intampla ca, copilul tau sa adoarma in timpul celui de-al doilea episod de "odihna linistita", ori il puteti lasa sa doarma cat vrea (dar in acest caz fiti pregatita sa mutati ora de culcare mai tarziu) sau il puteti trezi usor dupa aproximativ o ora.

3. Mutarea la un singur episod de somn

Alegeti un singur episod de somn care sa fie mai tarziu decat de cel obisnuit de dimineata, dar nu atat de tarziu ca cel de dupa amiaza. Pastrati copilul activ (si afara din casa daca se poate) pana la aproximativ 30 de minute inainte de intervalul de timp care l-ati ales. Apoi pregateste-i copilului tau o gustare sanatoasa si incepe sa-l pregatesti pentru somn. Aceasta te poate ajuta uneori sa imparti masa de pranz in doua parti, dandu-i ceva sa manance inainte de somn si a doua parte dupa ce se trezeste. Timp de cateva saptamani, el poate fi agitat sau plangacios in intervalul de o ora. Trebuie doar sa fii rabdatore pana acesta se adapteaza la noul program.

4. Culcarea de seara mai devreme

In zilele in care un episod de somn se termina mai devreme, mutati ora de culcare mai devreme cu 30 de minute sau o ora pentru a reduce durata dintre episodul de somn din timpul zilei si cel de noapte.