Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Balbaiala

Balbaiala

image

Tulburare des intalnita a limbajului oral, balbaiala la copii este o afectiune ce ii afecteaza nu doar exprimarea, ci si alte planuri ale vietii, precum cel relational sau emotional. Nu de putine ori, logopatul a inregistrat o scadere a stimei de sine din aceasta cauza („Stima de sine la prescolari”), care i-a influentat si alte planuri, nepermitandu-i acestuia sa isi dezvolte personalitatea intr-un mod corect.

In acest articol vom incerca sa intelegm mai bine cum si de ce apare balbaiala, cum se poate trata prin logopedie si cum pot ajuta parintii.

Statistici privind balbaiala

In Europa de Est, balbaiala este destul de des intalnita. De exemplu, in Bulgaria, 1% dintre copii sufera de aceasta afectiune de vorbire, in timp ce in Polonia, este manifestata de catre 5%. Cu mici exceptii, statisticile nu fac diferenta intre copii si adulti, in zona noastra existand un numar de 2% logopezi cu aceasta tulburare.

Faptul ca nu se fac diferente reprezinta un semnal de alarma, deoarece balbaiala este, de cele mai multe ori, tratabila, insa parintii nu isi trateaza copiii, lasandu-i sa se confrunte cu ea pana in perioada adulta.

In alte tari, insa, aceasta tulburare de vorbire este luata in considerare in mod serios. Anul acesta, a avut loc, in Spania, un congres in care s-a discutat despre eventuale noi tratamente, dar si despre metode de a informa publicul, cat mai eficient, despre gravitatea acestei tulburari de vorbire, daca nu este tratata corespunzator.

Simptomele balbaielii

Daca ar fi sa facem o clasificare simpla a simptomelor balbaielii, atunci ele ar fi impartite in:

 • Simptome fiziologice
 • Simptome psihologice
Unele dintre cele mai dese simptome fiziologice sunt spasmele in vorbire, dar si altele legate de sanatatea fizica. Este posibil ca structura oaselor si a muschilor sa nu ii permita copilului sa poata vorbi intr-un mod adecvat. Mai mult decat atat, pot exista tulburari legate de sistemul nervos central, aceste probleme putand duce, adeseori, la balbaiala.

Blocajele in vorbire sunt cauzate, de cele mai multe ori, de anumite probleme psihice, pe care un copil le-ar fi putut mosteni din familie sau sa le fi dezvoltat din cauza unei educatii inadecvate, o trauma, si asa mai departe. Alte simptome psihice sunt reprezentate de logofobie, intreruperi in actul vorbirii si fenomenul fixarii asupra defectului.

In plus, atunci cand un copil este constient de tulburarea in vorbire pe care o are si nu doreste sa o repare, refuzand sa merga la tratament, de exemplu, el poate dezvolta anumite probleme psihice, cum ar fi timiditatea, insingurarea, ii este frica sa vorbeasca, se simte deprimat, si asa mai departe. („Timiditatea la copii: solutii”).

Adeseori, daca un copil sufera de o tulburare de vorbire si incepe scoala, fara un tratament adecvat, aceasta afectiune se va inrautati, mai ales in perioada dezvoltarii sexuale. Aproximativ de 3 ori mai multi baieti decat fete sufera de tulburari de vorbire.

Cauze pentru care apare balbaiala

Desi nu a putut fi demonstrata, cu certitudine, vreo cauza a balbaielii, se crede ca aceasta se instaureaza, adeseori, dupa o trauma sau un soc afectiv intens sau o dezvoltare inadecvata a motilitatii si a structurii generale a fetei. Mai mult decat atat, si familia are un rol in aparitia balbaielii la copii, existand o sansa de 30% ca un parinte sa transmita genetic aceasta tulburare de vorbire.

In trecut, se credea ca tulburarile endocrine erau principala cauza a balbaielii. Cu toate acestea, unele studii au concluzionat ca tulburarile endocrine nu au o legatura concreta cu tulburarile de vorbire.

Totusi, o cauza psihologica ce are mai mult sens ar fi aceea care spune ca balbaiala apare din cauza unei dezvoltari slabe a emisferei din creier care se ocupa cu vorbirea si scrisul. Travis si Orton au ajuns la aceasta teorie dupa ce au incercat sa studieze activitatea din emisfera cerebrala care dezvolta aceste aspecte importante ale vietii noastre.

In anul 1943, H. Koop a aratat faptul ca mai multe persoane care aveau o tulburare de vorbire, sufereau, de asemeni, de intarzieri in dezvoltarea motrica sau intelectuala. Totusi, din punct de vedere logic, aceasta nu poate fi o cauza, ci, de fapt, un aspect care agraveaza simptomele cauzate de balbaiala.

Desi exista o sumedenie de teorii si studii care incearca sa ajunga la un consens cu privire la cauza de aparitie a balbaielii, toate dintre ele au un lucru in comun: nu au dovezi. Desi putem spune ca exista unii factori, cum ar fi istoria medicala, nu se cunoaste, pana acum, vreo cauza concreta a tulburarilor de vorbire.

Ce se intampla la logoped

In primul rand, un logoped este o persoana care incearca sa previna, corecteze sau sa studieze tulburarile de vorbire. Acesta vrea, de fapt, sa imbunatateasca procesul de vorbire al unei persoane, indiferent daca aceasta sufera sau nu de vreo tulburare.

Un logoped va incearca, la inceput, sa cunoasca sau sa previna posibilele cauze ce provoaca tulburarile de vorbire. Dupa aceasta, el va incerca sa creeze profilul pacientului, pentru a putea crea cea mai buna strategie de prevenire sau de vindecare a balbaielii, prin studierea si cunoasterea simptomelor pe care acesta le arata.

Pe langa faptul ca un logoped incearca sa previna sau sa rezolve problema de balbaiala pe care o are un copil, acesta ii va dezvolta si gandirea si personalitatea. Totusi, daca un copil are o tulburare de vorbire mai avansata, se va forma o echipa de specialisti in logopedie, care au o pregatire si experienta in psiho-pedagogie.

Pe scurt, logopedul va trece copilul prin urmatoarele etape:

 1. Un examen sumar in urma caruia se inregistreaza cazul. In general, acest examen sumar se realizeaza si in scoli, la inceputul anului, pentru a se depista cazurile ce necesita tratament. Alteori, parintii sunt cei care semnaleaza cazurile logopedului.
 2. Anamneza implica discutia logopedului cu unul dintre parinti si consultarea fisei medicale, pentru a afla istoricul familial in privinta bolilor si a tulburarilor de vorbire, in incercarea de a depista cauza.
 3. Examinarea copilului implica exercitii de intelegere a vorbirii, de verificare a auzului, de control a modului de pronuntie si un examen al vocii.
 4. Examenul lexic si grafic se face incepand cu varsta de 5 ani, pentru a se verifica daca nu exista si alte tulburari logopedice, precum dislaxie.
 5. Motricitatea – miscarea muschilor necesari vorbirii – se face prin aplicarea unor serii de teste specifice.
 6. Dezvoltarea mintala este si ea verificata, intr-un caz de balbaiala, deoarece, asa cum am mentionat si in randurile de mai sus, adeseori se intalneste o asociere intre aceste probleme.
 7. Nici personalitatea si nici fizicul nu sunt lasate deoparte, ele fiind verificate la finalul examenului. De asemeni, se iau in considerare si activitatile scolare, astfel incat nu trebuie sa va speriati daca logopedul va va pune astfel de intrebari.

Tratamentul logopedic al balbaielii

Chiar daca exista mai multe tipuri de tratamente, mai mult sau mai putin conventionale, cele mai des folosite in ziua de azi sunt:

 • Vorbirea prelungita
 • Vorbirea intarziata
 • Vorbirea ritmica

Vorbirea prelungita

Atunci cand se efectueaza acest tratament, se recomanda incetinirea vitezei cu care se vorbeste, iar vocalele trebuiesc lungite. In plus, daca se efectueaza exercitii de respiratie, este posibil ca un copil sa dobandeasca, la un moment dat, o vorbire normala.

Vorbirea intarziata

Acest tratament a fost conceput dupa ideea ca sunetul ajunge la ureche cu o fractiune de secunda mai tarziu, iar corpul copilului nu a dezvoltat o „putere” naturala de a il adapta. Asadar, la fel ca si in vorbirea prelungita, viteza de vorbire trebuie sa scada, doar ca la acest tratament totul se intampla la un nivel mai inalt. In plus, se pune accent pe tranzitiile articulatorii, pe consoane si pe vocale prelungite, intonatia sunetelor trebuind sa fie naturala.

Vorbirea ritmica

Acest tratament este unul dintre cele mai vechi, avandu-si originile in anul 1937. Se crede, cu ajutorul acestui tratament, ca balbaiala poate chiar fi eliminata. Asa cum spune si in titlu, silabele si consoanele sunt pronuntate intr-un mod ritmic cu ajutorul unui metronom. Ceea ce este important in vorbirea ritmica este faptul ca tonusul muscular este suprasolicitat pentru cei care sufera de balbaiala, deoarece retardarea motorie afecteaza intreaga structura musculara.

Prevenirea aparitiei balbaielii

Cea mai buna metoda de prevenire a balbaielii este mersul la logoped cu cel mic de la o varsta frageda. Din primele momente cand acesta poate sa lege o propozitie, este recomandat sa se efectueze sedinte periodice de vorbire. Logopedia nu inseamna doar tratarea sau ameliorarea tulburarilor de vorbire, ci, mai mult, prevenirea aparitiei acestei afectiuni. Prin a efectua sedinte periodice, in care au loc diferite exercitii de vorbire, copilul poate sa ajunga sa aiba o dictie frumoasa si, tototdata, una de apreciat.

Discuati pe forumul 7 pitici despre Vorbirea la copii de 3 ani
Discuati pe forumul 7 pitici despre Vorbitul la un copil de 4 ani
Discuati pe forumul 7 pitici despre Copilul Balbait