Teste de fertilitate
Cuprins
Test post-coital
De obicei, mucoasa uterina este foarte groasa pentru a putea preveni bacteriile si virusii sa intre in corp, astfel evitandu-se infectiile. Atunci cand o persoana se afla la menstruatie, mucoasa uterina ar trebui, in mod normal, se se substieze. Cu toate acestea, din cauza unor varii motive, ea ramane la aceeasi densitate, spermatozoizii neputand sa intre in contact cu ovulul.
Acest test se efectueaza destul de usor, prin colectarea unei probe din mucoasa uterina exact in momentul ovulatiei. Daca densitatea acesteia este aceeasi cu cea din orice alta zi a lunii, atunci infertilitatea este, cel mai probabil, cauzata de aceasta problema.
Sonohisterograma
Sonohisterograma este folosita pentru a putea detecta daca forma si marimea organelor reproductive este normala. Mai mult decat atat, uneori sonohisterograma este folosita pentru a vedea daca tuburile falopiene sunt deschise. Cu ajutorul unui cateter si a unui test cu ultrasunete, medicul poate vedea orice anormalitate legata de forma si marimea organelor reproductive.
Ecografie transvaginala
Pentru a putea vedea forma si marimea uterului, a tuburilor falopiene si a ovarelor, de obicei se foloseste o ecografie transvaginala. In fapt, acest test ajuta la detectarea unor cresteri anormale sau a altor anormalitati legate de organele reproductive. In plus, ecografia transvaginala mai poate oferi detalii despre grosimea mucoasei uterine, pentru a putea afla daca aceasta este pregatita sau nu de nastere.
Testele de fertilitate pentru barbati
Chiar daca exista foarte multe teste ce pot detecta infertilitatea la barbati, cele mai comune sunt:
- Testul pentru azoospermie
- Testul pentru criptorhidie
- Testul pentru infertilitate imunologica
- Testul pentru hiperprelactinemia
- Testul pentru epididimita
Azoospermia
Azoospermia este conditia in care barbatii nu mai ejaculeaza spermatozoizi. Testul care demonstreaza lipsa spermatozoizilor este efectuat intr-un laborator, in care se ia o proba din sperma pacientului.
Aceasta problema poate aparea din cauza unui blocaj la nivelul testiculelor, o motilitate scazuta sau o forma anormala a spermatozoizilor, si multe altele. Indiferent de motivul pentru care infertilitatea are loc, daca spermatozoizii nu se afla in sperma, atunci acest lucru va fi detectata cu ajutorul testului pentru azoospermie.
Puteti afla mai multe detalii citind articolul despre "Azoospermie".
Criptorhidie
Desi cauza pentru criptorhidie este necunoscuta, se crede ca ea apare daca testiculele nu au coborat dupa aproximativ o luna de la nastere, si se manifesta printr-o producere slaba (sau inexistenta) a spermatozoizilor. De obicei, din punct de vedere fizic, aceasta problema poate fi rezolvata cu o interventie chirurgicala, dar, daca vorbim de productia de spermatozoizi, adeseori ea este permanenta. Pentru ca sansa de a putea produce spermatozoizi sa fie cat mai mare, operatia chirurgicala trebuie sa fie efectuata cat mai devreme posibil.
Infertilitate imunologica
Uneori, sistemul imunitar ataca spermatozoizii, deoarece el crede ca acestia reprezinta corpuri straine. Asadar, chiar daca organismul produce spermatozoizi, acestia sunt atacati si eliminati inainte de a parasi corpul. Desi nu ii distruge pe toti, motilitatea si forma celor care „supravietuiesc” este anormala, neputand fertiliza un ovul.
Hiperprelactinemia
Aceasta conditie duce la o eliberare in exces a hormonului prolactina. Desi, la femei, acesta este benefic, deoarece ajuta la producerea laptelui si a suprimarii ovulatiei in timpul sarcinii, la barbati el este asociat, adeseori, cu disfunctii sexuale, ce se pot manifeste in diferite moduri, cum ar fi impotenta, inabilitatea de a ejacula, si asa mai departe.
Din fericire, exista mai multe metode ce pot combate aceasta problema, cum ar fi unele tratamente cu medicamente sau chiar o operatie chirurgicala. Operatia chirurgicala este folosita, de obicei, pentru a indeparta tumorile pe care hiperprelactinemia le poate cauza.
Epididimita
Epididimita este, de fapt, o infectie a epididiumului, locul unde sperma este depozitata inainte de a fi eliminata. Atunci cand are loc o infectie in acest loc, spermatozoizii sunt afectati si nu sunt capabili sa fertilizeze un ovul. Cu toate acestea, cu ajutorul unor antibiotice specifice si multe odihna, aceasta conditie poate fi tratata intr-un timp relativ scurt.
Este bine de stiut ca, in medie, dureaza intre 8 si 12 luni pana cand o femeie poate ramane insarcinata, indiferent de numarul de incercari. Asadar, nu va speriati inutil daca nu ati reusit sa concepeti un copil, dar, totusi, este recomandat sa mergeti la un medic pentru a testa daca exista anumite probleme la unul dintre membrii cuplului. Chiar daca unul dintre parteneri sufera de infertilitate, cauzata din varii motive, exista, in ziua de azi, o sumedenie de metode ce pot fi folosite pentru a putea dezvolta o sarcina.
<< Prima parte