Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Teste de fertilitate

Teste de fertilitate

image Cuprins

Din pacate, din ce in ce mai multe cupluri trec printr-o experienta neplacuta, si anume aceea de a nu putea concepe un copil, iar, de cele mai multe ori, infertilitatea este cea care joaca rolul principal in aceasta problema. Cu toate acestea, datorita avansului tehnologic, mai ales in ramura medicala, exista multe metode pentru care un cuplu poate sa testeze si sa isi rezolve problemele legate de infertilitate.

Inainte de a merge la un medic, exista unele moduri in care nivelul de fertilitate poate fi testat de acasa, doar in randul femeilor. Acestea sunt:

 • Test pentru mucoasa uterina
 • Test de ovulatie
 • Testul temperaturii bazale

Test pentru mucoasa uterina

In apropierea de momentul menstruatiei, mucoasa colului uterin se subtiaza pentru a putea permite spermatozoizilor sa intre in uter si in tuburile falopiene. Este posibil sa exista unele probleme legate de mucoasa cervixului, cum ar fi de consistenta ei, acest lucru putand fi verificat cu ajutorul unui test simplu.

Test de ovulatie

Hormonul luteinizant este eliberat de catre hipofiza, in timpul menstruatiei, pentru a „forta” ovarele sa elibereze un ovul. De obicei, nivelul acestui hormon apare cu o zi si jumatate inainte ca ovulatia sa apara. Testul poate fi cumparat de la orice farmacie, iar el se foloseste prin a il introduce in urina. Desi el poate detecta un nivel mare al hormonului luteinizant, nu ne poate spune daca procesul de ovulatie a inceput sau se afla spre sfarsit. Pentru a afla, cu exactitate, momentul ovulatiei, este recomandat ca acest test sa fie efectuat in fiecare zi, la aceeasi ora. Pentru mai multe detalii va invitam sa cititi articolul "Testele de ovulatie".

Testul temperaturii bazale

Temperatura bazala reprezinta temperatura normala pe care o are o persoana atunci cand se odihneste. Atunci cand o femeie incepe sa ovuleze, temperatura corporala poate creste chiar si cu 1 grad Celsius, desi acest aspect variaza, destul de mult, de la o persoana la alta. Totusi, daca temperatura corporala a crescut pentru 3 zile (sau mai mult), atunci, cel mai probabil, ovulatia a inceput deja. In fapt, femeile sunt foarte fertile cu cateva zile inainte de ovulatie, deci va fi nevoie sa afli cu inainte, pentru a prezice ciclul normal.

Temperatura bazala este luata foarte usor, folosind un termometru oral. Ea ar trebui sa fie luata in fiecare zi, in aceleasi intervale orare si inainte de a efectua exercitii fizice sau alte lucruri ce pot mari temperatura corporala. Aceasta este, fara indoiala, cea mai simpla si ieftina metoda de a determina daca ovulezi.

Ce faci atunci cand testele de mai sus nu au efect

In primul rand, este bine de stiut ca barbatii au aceleasi sanse de a fi infertili ca si femeile. De fapt, conform ultimelor studii, barbatii constituie 51% dintre cazurile de infertilitate, in timp ce femeile 49%. Daca testele initiale de fertilitate nu pot oferi un raspuns clar, atunci exista altele mult mai complexe care pot ajuta cuplurile sa ia o decizie in privinta conceperii unui copil.

Testele de fertilitate pentru femei sunt:

 • Test de imunitate
 • Biopsie endometriala
 • Histeroscopie
 • Histerosalpingografie
 • Laparoscopie
 • Test post-coital
 • Sonohisterograma
 • Ecografie transvaginala

Test de imunitate

Uneori, este posibil ca organismul unei femei sa aiba un sistem imunitar care ataca spermatozizii in momentul in care acestia intra in corp. Acest lucru are loc deoarece sistemul imunitar vede spermatozoizii ca fiind „substante straine” si ii ataca prin a ii inhiba miscarile, iar, prin urmare, acestia nu mai pot trece prin mucoasa colului uterin, fiind eliminati in cel mai scurt timp.

Pentru a putea detecta aceasta problema, se extrage sange din femeie si se amesteca cu spermatozoizii barbatului. Daca sangele contine anticorpii specifici, acest lucru se va putea observa, cu usurinta, cu ajutorul unui microscop.

Biopsie endometriala

Chiar daca o femeie ovuleaza, este posibil ca ea sa aiba un defect luteal sau o mucoasa uterina marita. Biopsia endometriala este folosita pentru a putea afla daca o femeie ovuleaza si daca acest proces are loc in parametri normali. In plus, cu ajutorul acestui procedeu, se poate afla daca mucoasa uterina raspunde, in mod normal, asupra estrogenului si a progesteronului.

Aceasta procedura se efectueaza prin a introduce un cateter prin canalul vaginal si a extrage o mostra din mucoasa uterina. Apoi, proba este trimisa catre laborator pentru a se efectua teste care sa arate existenta unor defecte luteale.

Histeroscopie

Cu ajutorul acestei proceduri, se poate inspecta interiorul uterului unei femei. Mai mult decat atat, se pot detecta anumite conditii medicale, cum ar fi polipi si adeziuni uterine, fibroame, dar si anormalitati fizice. Toate dintre acestea pot afecta fertilitatea intr-un mod negativ.

Aceasta metoda se efectueaza prin a introduce un histeroscop prin canalul vaginal, cu care, dupa ce a ajuns in uter, se elibereaza un lichid sau un gaz pentru a separata peretii uterini. Astfel, se pot observa mai usor unele defecte din aceasta zona.

Histerosalpingografie

Acest procedeu este folosit pentru a testa permeabilitatea tuburilor falopiene, cu ajutorul unui tub si a razelor X. Prin urmare, se poate evalua marimea, structura si forma uterului, detectand aparitia anumitor defecte, dar si a anumitor conditii, cum ar fi de fibrom uterin.

Totusi, exista anumite riscuri asociate cu acest test, precum sangerari abundente, infectii, dureri de cap, crampe abdominale sau o reactie alergica la substanta folosita pentru a putea structura uterul.

Laparoscopie

Aceasta este una dintre cele mai folosite metode pentru a detecta infertilitatea la femei. Ea poate evalua starea ovarelor si a tuburilor falopiene. Adeseori, procesul laparoscopiei este efectuat, mai ales, atunci cand exista un risc de endometrioza. Totusi, multe persoane refuza sa li se efectueze acest test, deoarece presupune o interventie chirurgicala, chiar daca taietura este una minuscula.

Un aspect foarte important al acestui test este acela ca, in cazul in care endometrioza este detectata, tratamentul poate incepe imediat, prin urmare eliminand riscul de agravare a acestei conditii.