Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Testele de ovulatie

Testele de ovulatie - teste de fertilitate

image

Testele de ovulatie ajuta la determinarea perioadei fertile a unei femei, informatie ce ulterior este folosita pentru a sti cand exista cele mai mari sanse in conceptia unui copil sau pentru contraceptie.

Testele de ovulatie urmaresc nivelul hormonului LH (Hormon Luteinic) in urina, deoarece acesta creste inainte de cea mai fertila zi din luna. Astfel, pentru a explica procesul anatomic in detaliu: cand o femeie este pe cale sa ovuleze, hormonul LH este descarcat intr-o cantitate mare din hipofiza, iar, in consecinta, are loc ruperea foliculului si eliberarea ovulului catre trompele uterine. Aceasta eliberare a ovulului are loc dupa o perioada de 24 – 48 ore de la descarcarea hormonului LH.

De ce este important sa-ti monitorizezi ovulatia?

Sarcina si ovulatia sunt doua chestiuni interdependente, astfel fecundatia ce apare dupa fenomenul de ovulatie conduce direct la sarcina. Datorita acestui fapt, este foarte important sa-ti constientizezi ciclul de fertilitate, avand in vedere faptul ca ciclul menstrual difera de la femeie la femeie. Perioada propice pentru conceperea unui copil este cea din timpul ovulatiei sau uneori cu 1 – 2 zile inainte. De precizat este faptul ca ovulul este fertil doar pentru o perioada de 12 – 24 de ore.

Cum putem afla daca suntem la ovulatie?

Cea mai cunoscuta metoda prin care putem afla daca suntem la ovulatie sau nu, este masurarea temperaturii vaginale. Temperatura se va masura dimineata pe nemancate, iar rezultatele pot fi notate pe un grafic ce va cuprinde trei perioade ale ciclului menstrual.

Pentru femeile care au un ciclu menstrual foarte regulat, le este la indemana metoda calendarului. Aceasta metoda este benefica pentru cele ce stiu cand vor avea urmatoarea menstruatie si cu ajutorul acestui calendar vor scadea 14 zile, deoarece ciclul menstrual incepe la 14 zile dupa fenomenul de ovulatie. Puteti folosi o astfel de aplicatie de calcul a ovulatiei in functie de durata medie a ciclului menstrual chiar pe siteul 7 pitici.

O a treia metoda este cea bazata pe mucusului cervical, si consta in observarea pozitiei cervixului si, de asemeni, in observarea mucusului cervical.

Cum se face un test de ovulatie?

Testul de ovulatie este asemanator celui de sarcina, astfel se va colecta urina intr-un vas curat, dupa care se va introduce testerul in vasul cu urina, urmand a fi citit dupa aproximativ 10 minute. Daca rezultatul testului este unul pozitiv, acesta va indica doua liniute de culoare rosie, iar daca rezultatul este negativ, va arata doar o singura liniuta, ceea ce inseamna ca nu a fost eliberata o cantitate suficient de mare de LH pentru a se produce fenomenul de ovulatie.

In mod normal, descarcarea hormonului LH are loc in perioada de la mijlocul ciclului menstrual (spre exemplu, in cazul unei femei cu un ciclu regulat de 28 zile, descarcarea de LH va avea loc in ziua a 13-a). Pentru femeile care nu au un cliclu menstrual regulat, criteriul este sa va monitorizati cel mai scurt ciclu (spre exemplu, daca ciclul apare intre 25 si 30 de zile, este recomandat sa faceti testul din a 25-a zi pana in ultima).

Tipuri de teste de ovulatie

Fertile Focus este un test de ovulatie pe baza de saliva, ce poate fi utilizat in determinarea ovulatiei, pentru o perioada nelimitata. Acest test poate fi facut in orice perioada a zilei si are marele avantaj ca poate fi refolosit.

Biocheck este un alt tip de test ce se axeaza mai mult in determinarea nivelului ridicat de FSH (hormonul foliculo-stimulant) din urina. Acest test de fertilitate este ideal pentru femeile cu varsta de peste 30 de ani, deoarece se poate vedea daca nivelul de FSH reduce capacitatea de a concepe un bebelus.

Testul de ovulatie clasic este cel de tip banda, si asemanator celorlalate teste, are scopul de a determina nivelul hormonului LH in urina. Pentru o precizie mai mare, este recomandat ca acest test sa fie repetat timp de 5 zile consecutive, la acelasi interval orar. Singura restrictie pe care trebuie sa o luati in calcul cand alegeti sa faceti acest test, este reducerea consumului de lichid cu cel putin 2 ore inainte de a face testul.

In prezent, datorita tehnologiei avansate, au aparut teste de ovulatie digitale. Acestea au un mic ecran pe care afiseaza o fata vesela daca nivelul hormonului LH este ridicat, iar daca rezultatul este negativ, va aparea un cerc gol.

Sfaturi utile pentru inceperea testelor de ovulatie

Perioadele propice aplicarii acestor teste sunt destul de confuze in randul femeilor, si asta datorita faptului ca ciclul menstrual difera de la femeie la femeie. Astfel, pentru a clarifica aceste perioade:

  • daca distanta dintre doua cicluri menstruale este de 26 de zile, puteti face testul in ziua a 9-a dupa instalarea menstruatiei
  • daca distanta dintre doua cicluri menstruale este de 27 de zile, puteti face testul in ziua a 10-a dupa aparitia menstruatiei
  • daca distanta dintre doua cicluri menstruale este de 28 de zile, puteti face testul in ziua a 11-a dupa instalarea menstruatiei
Exista diverse opinii referitor la intervalul orar al unei zile la care trebuie facut testul. Nu conteaza foarte mult daca este facut dimineata sau la pranz, ci sa fie facut la aceeasi ora in fiecare zi si sa nu se consume lichide cu 2 ore inainte de a se face testul.

Un alt sfat util este acela de a nu folosi aceste teste de ovulatie ca metoda contraceptiva, deoarece sarcina se poate instala si cand nu esti in perioada de ovulatie.

Acuratetea testul de ovulatie

Pentru a intelege mai bine, testul de ovulatie arata doar faptul ca hormonul LH a fost eliberat si ca este posibila ovulatia in urmatoarele 24 de ore. Testul nu va poate spune ca veti ovula, deoarece exista sansa ca foliculul sa nu fie rupt si astfel ovulul nu va mai fi eliberat. Testul nu foloseste la nimic daca sunteti deja insarcinata, sau daca luati anumite pastile anticonceptionale ce contin progesteron sau estrogen.

Legatura dintre ovulatie si sarcina

Daca vorbim de conceperea unui copil, monitorizarea si cunoasterea perioadei de ovulatie este foarte importanta. Perioada fertila a unei femei incepe cu aproximativ 4-5 zile inainte de perioada de ovulatie si se incheie la maxim 48 de ore dupa aceasta. Pragul maxim de fertilitate este atins cu 24 de ore inainte si dupa fenomenul de ovulatie.

Ovulatia poate influenta sexul copilului?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul pozitiv, ovulatia poate influenta sexul copilului. Astfel, pentru conceperea unei fetite, sansele devin mai mari daca aveti contact sexual cu aproximativ 3-4 zile inainte de perioada de ovulatie. Pentru conceperea unui baietel, perioada propice este cu o zi inainte de ovulatie, in ziua de ovulatie sau maxim la o zi dupa.

Astfel, sperma transporta doua tipuri diferite de cromozomi: cromozomi de tip X – feminini, si cromozomi de tip Y – masculini. Aceste doua tipuri de cromozom sunt foarte diferite, cei de tip Y fiind mai mici si mai rapizi, iar cei de tip X fiind mai lenti dar mai puternici. Datorita acestui fapt, actul sexual cu 3-4 zile inainte de ovulatie are sanse foarte mari sa conceapa o fetita, deoarece cromozomii de tip Y vor muri primii, si vor ramane cei de tip X. In cazul sanselor de a concepe un baietel, celulele de tip Y sunt mai rapide si vor fertiliza primele ovulul eliberat.

Intrebari frecvente si raspunsuri referitor la testele de ovulatie

1. Pe ce perioada de timp trebuie efectuat testul?
Testul trebuie efectuat pe o perioada de minim 5 zile sau pana la depistarea nivelului cel mai ridicat al hormonului LH.

2. Rezultatul testului este valabil dupa mai mult de 5 minute de la aplicare?
Rezultatul trebuie citit dupa 5 minute de la aplicare, deoarece daca este pozitiv, poate fi pastrat mai multe zile insa daca e negativ, el se poate transforma in pozitiv fals.

3. Daca utilizez metoda temperaturii bazale, mai este necesar sa fac testul de ovulatie?
Vorbim aici de doua chestiuni diferite deoarece temperatura bazala arata faptul ca ovulatia a avut deja loc, iar testul de ovulatie arata faptul ca ovulatia urmeaza sa se produca.

4. Daca testul de ovulatie este unul pozitiv, care este perioada optima pentru a avea un contact sexual?
Daca testul de ovulatie este pozitiv, fenomenul de ovulatie va aparea in urmatoarele 24-48 de ore, iar aceasta este perioada cea mai fertila in care este recomandat actul sexual pentru conceperea unui bebelus.

5. Daca testul de ovulatie a fost pozitiv si am avut contacte sexuale in zilele fertile, dar nu am ramas insarcinata, ce se poate face?
Depinde de la femeie la femeie cat de repede poate ramane insarcinata in perioada fertila. Testele de ovulatie trebuie facute pentru o perioada de 3-4 luni, iar daca dupa aceasta perioada tot nu reusiti sa ramaneti insarcinata, este recomandat sa consultati un medic.

6. Consumul unei cantitati mari de lichide inainte de a face testul poate afecta rezultatul?
Categoric ca da, datorita acestui fapt pe prospectul testului de ovulatie scrie sa nu consumati multe lichide cu 2 ore inainte de a face testul. O cantitate mare de lichide poate dilua nivelul hormonului LH din urina.

7. Pot afecta unele medicamente rezultatul testului de ovulatie?
In mod normal nu ar trebui sa afecteze testul de ovulatie decat anticonceptionalele ce contin estrogen si progesteron. Recomandat este sa intrebati doctorul dumneavoastra inainte de a lua unele medicamente.

8. Ce inseamna daca pe linia de test apare o pata de culoare roz sau uneori o linie verticala?
Nu are nici o semnificatie aparitia acestei pete sau a liniei verticale. Ea apare deoarece urina este diferita in permanenta, din punct de vedere chimic. Daca linia de control apare in primele 5 minute dupa aplicarea testului, atunci acesta este considerat a fi valid.

9. Linia de control difera de la test la test, exista vreo semnificatie?
Nu are nici o semnificatie, culoarea liniei de control trebuie comparata doar cu, culoarea liniei de test a aceluiasi test.

Interpretarea rezultatelor unui test de ovulatie

Daca testul este pozitiv, pe acesta vor aparea doua benzi colorate, una fiind denumita Zona de Control (C), iar cealalta Zona de Test (T). Culoarea zonei de Test va fi mai intensa decat culoarea benzii de Control, iar in acest caz sunt sanse mari sa aveti o ovulatie in urmatoarele 24-36 de ore.

Daca testul este negativ, va aparea numai o banda colorata pe Zona de Control sau uneori apare si pe Zona de Test, insa este foarte putin colorata. Cand aveti un asemenea rezultat, inseamna ca nivelul hormonului LH este unul normal, iar ovulatia nu va aparea.

Daca testul este invalid, va aparea o banda colorata numai pe Zona de Test sau uneori nici o banda. In acest caz se recomanda repetarea testului, bineinteles ca repetarea se va face cu un test nou si nu cu cel invalid.

Puteti discuta pe forumul 7 pitici cu alte mamici sau viitoare mamici, despre:
Testele de ovulatie
Ovulatia - ce stim si ce nu stim?
Calculator ovulatie
Ovulatia