Schimbari fiziologice normale in timpul sarcinii
In timpul sarcinii, in mod normal, apar multe schimbari fiziologice normale. O mama insarcinata se poate astepta sa sufere schimbari la nivelul corpului, pe masura ce copilul se dezvolta in cele 9 luni de sarcina. Dar pentru mamele aflate la prima sarcina, aceste schimbari le pot surprinde si, uneori, pot cauza panica intr-un cuplu. Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele schimbari fiziologice la o femeie insarcinata:
Schimbari la sistemul reproductiv
Uterul va incepe sa se mareasca si subtieze, conditie numita hipertrofie uterina. Partea superioara a uterului reprezinta zona cea mai remarcabila. Aceasta va fi palpabila la nivelul cordonului ombilical, la mijlocul lunii a 5-a de sarcina (a 20-a saptamana de gestatie). In cea de-a 36-a saptamana de sarcina, zona superioara a uterului poate fi palpata la nivelul xifoidului, marginea verticala cea mai joasa a sternului. Apoi, va cobori usor in timpul ultimelor 3 saptamani de sarcina, din cauza descendentei fatului in pelvis.
Colul uterin va suferi o inmuiere pronuntata, o decolorarea albastruie, din cauza vascularizarii marite, umflaturi si o hipertrofie a glandelor colului uterin. Aceasta este stiuta ca „Semnul lui Goodell”. Se va forma, de asemeni, un dop cervical, la deschiderea colului uterin, format dintr-o coagulare de mucus gros.
Apoi, ovulatia se va opri, pe toata perioada sarcinii, deoarece sistemul hormonal va suprima aceasta functie a ovarelor.
In vagin, exista, de asemeni, o vascularitate marita, urmatata de o inmuiere a perineului si a vulvei. Aceasta rezulta intr-o aparenta cianotica a peretelui vaginal, stiuta, de asemeni, ca „Semnul lui Chadwick”. Mucoasa vaginala se va ingrosa, odata cu slabirea tesutului conjunctiv, si muschii celulelor din aceasta zona se vor mari. Este posibil ca secretiile vaginale cu pH 3.5 – 6 sa creasca in volum, datorita productiei marite de acid lactic de la prezenta normala a bacilului Dordelein din aceasta zona a corpului.
Mai mult decat atat, mama va trece prin experienta unei sensibilizari la nivelul sanilor si mancarimi asupra acestora, in timpul primelor saptamani de sarcina. Mameloanele vor creste in marime si pigmentare. Pana la inceputul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina, este de asteptat ca sa curga colostrul. In acelasi timp, are loc o elevare a glandelor Montgomery sau a celor sebacee hipertrofice.
Schimbari in sistemul tegumentar
Vor aparea, probabil, dungi rosiatice de-a lungul peretelui abdominal, coapse si chiar sani, stiute ca vergeturi. O alta pigmentare, „linea nigra”, este o linie de o culoarea intunecata care se extinde de la zona ombilicala pana la linia de mijloc a simfizei pubiane.
Un alt marker al sarcinii, stiut ca „masca sarcinii” sau cloasma, va aparea ca niste petice maronii de pigmenti pe fata. Toate celelalte schimbari de pigmenti vor apare din cauza stimularii de melanocite, din cauza unui numar marit de hormoni, incepand cu cea de-a 2-a luna de sarcina.
Schimbari in sistemul metabolic
Este de asteptat o crestere in greutate de aproximativ 11 – 13 kg. Aceasta greutate (ca medie statistica) este compusa din: fetus (3400 de grame); stocurile materne (1800 – 3600 de grame); sangele suplimentar (1700 de grame); tesutul mamar (1400 de grame); lichidul amniotic (1000 de grame); placenta (500 de grame); uterul (1000 de grame). Cresterea in greutate trebuie sa fie consistenta, vorbind in mod ideal. In timpul primului trimestru de sarcina, este de asteptat ca mama sa se ingrase in medie cu 1 – 1,5 kg.
In medie, o femeie insarcinata va pastra in jur de 6 – 7 litri de apa suplimentara de-a lungul sarcinii. Metabolismul va avea nevoie de mai multe proteine, din cauza necesitatilor suplimentare cauzate de fetus, uter si sangele matern.
Actiunea normala de insulina va fi inhibata in timpul sarcinii, datorita eliberarii unor hormoni de catre placenta: lactogen uman placental, estrogen, progesteron si, in mod ironic, insulina. Conform studiilor, sarcina are potentialul de a mari sansele de a dezvolta diabet si de a agrava statusul prezent al unei femei insarcinate care sufera de diabet. In timpul sarcinii glucoza se economiseste, fiind utilizata de catre tesuturile materne, si este directionata catre fetus, cu ajutorul placentei.
La un metabolism gras, grasimile sunt absorbite mai bine de catre corpul unei femei insarcinate. Acest lucru face ca nivelul lipidelor plasmatice sa se mareasca in cea de-al 2-lea semestru de sarcina. Asa cum era de asteptat, necesarul de fier creste la 20 – 40 mg pe zi. Din nou, in cel de-al 2-lea semestru de sarcina, fierul este livrat catre fetus si stocat in ficatul fetal pentru a fi folosit in viitor.
Schimbarile in sistemul endocrin
Placenta este ocupata cu producerea de hormoni, cum ar fi estrogen, progesteron, gonadropina umana corionica si lactogen uman placental. Cu nivelurile mai mari de estrogen si progesteron, glanda pituitara va suprima productia de hormon luteinizant, foliculostimulant si oxitocina.
Schimbarile in sistemul cardiovascular
Inima va fi impinsa in sus prin elevarea diafragmei. O descoperire medicala notabila, normala intr-o sarcina, este reprezentata de modificarea unor zgomote cardiace, de exemplu intensificarea murmurului sistolic la aproximativ 90% dintre femeile insarcinate.
Volumul cardiac se va mari cu aproximativ 40 – 50%, ceea ce rezulta intr-o usoara hipertrofie cardiaca si o elevare a productiei acesteia, acesta marindu-se, de asemeni, si atunci cand femeia insarcinata sta pe spate, inclinata pe partea stanga. Unele femei insarcinate dezvolta anemie. Rata de puls cardiac se mareste cu aproximativ 10 – 15 bataie pe minut. De asemeni, este posibil sa apara o scadere in tensiunea arteriala in ultimele 2 trimestre de sarcina.
Numarul total de celule rosii din sange poate creste, cu o elevare a numarului de leucocite, in timpul travaliului. Pe de alta parte, fibrinogenul si alti factori de coagulare vor creste cu aproximativ 50%.
Schimbari in sistemul respirator
Uneori, este posibil ca o femeie insarcinata sa sufere de hiperventilatie. Acest lucru se datoreaza ratei respiratorii marite si a volumului marit de aer inhalat. Chiar si dupa colectarea de probe de gaze arteriale din sange, este asteptat sa apara o forma usoara de alcaloza respiratorie, din cauza unui proces corporal de compensare axat pe cantitati mai mici de bicarbonat din sange.
Marirea uterului cauzeaza elevarea diafragmei. In acelasi timp, cusca toracica se mareste prin evazarea coastelor, rezultand intr-o mobilitate marita a accesoriilor coastelor. Puteti afla mai multe din articolul "Stari de ameteala si lesin in timpul sarcinii".
Schimbari in sistemul urinar
Uretrele femeilor insarcinate devin dilatate si alungite din cauza presiunii exercitate de cresterea fatului. Rata filtrarii glomerulare din rinichi poate, de asemeni, sa creasca. Glucoza poate fi detectata in urina datorita unui nivel marit al glucozei renale. Dar deja este alarmant atunci cand urme de proteine sunt prezente, intrucat acest lucru semnifica o tulburare hipertensiva de sarcina sau alte tulburari renale.
Asa cum a fost mentionat inainte, te poti astepta ca multe lucruri sa se schimbe, in corpul unei femei insarcinate, si sa se dezvolte de-a lungul procesului de sarcina. Multe dintre ele sunt fiziologice in natura, intrucat acestea sunt cele mai observabile si clare. Chiar si asa, un cuplu trebuie sa tina minte ca panica nu este niciodata raspunsul unui scenariu neasteptat, care se poate intampla in timpul sarcinii. Cel putin unul dintre cei doi din cuplu trebuie sa ramana calm si sa asiste si sa vada situatia, raportand-o apoi unui specialist.