Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Incontinenta urinara la copii

Incontinenta urinara la copii

image

Ce este incontinenta urinara la copii?

Incontinenta urinara reprezinta pierderea controlului vezicii urinare, rezultand in eliminarea accidentala a urinei. Un copil cu incontinenta urinara s-ar putea sa nu stea uscat in timpul zilei sau al noptii. Unele incontinente urinare sunt cauzate de probleme de sanatate cum ar fi:

  • o infectie la nivelul tractului urinar
  • diabet, o conditie unde nivelul de glucoza din sange (sau zaharul din sange) este prea ridicat
  • probleme la rinichi
  • probleme ale sistemului nervos
  • constipatie, o conditie in care copilul are mai putin de doua scaune pe saptamana, iar scaunul poate fi tare, uscat, mic si procesul poate fi efectuat cu greutate
  • apnee de somn obstructiva, o conditie in care respiratul este intrerupt in timpul somnului, in mare parte cauzat de amigdalele umflate
  • o problema structurala in tractul urinar
In majoritatea timpului, cauza exacta a incontinenta urinare este necunoscuta, dar este, deseori, rezultatul a mai mult decat un a unui singur factor.

Desi incontinenta urinara afecteaza multi copii, de obicei dispare natural odata cu trecerea timpului. Incontinenta urinara dupa varsta de 3 ani - varsta cand majoritatea copiilor raman uscati in timpul zilei - poate cauza stres si rusine. Multi copii sufera ocazional de incontinenta urinara iar tratamentul este valabil pentru majoritatea copiilor ce au probleme in a-si controla vezica. Datorita acestui lucru, bonele ce au in grija copii ce uda patul sau au accidente in timpul zilei trebuie sa priveasca acest lucru cu intelegere si rabdare.

Varsta la care copii incep sa se mentina uscati variaza. Udatul patului la o varsta frageda este comun si nu se considera a fi incontinenta urinara, tocmai din aceasta cauza incontinenta urinara nu este diagnosticata pana la varsta de 5 sau 6 ani iar in cazul udarii patului noaptea, incontinenta urinara nu este deobicei diagnosticata pana la varsta de 7 ani.

Incontinenta Urinara sau Enuresis

Incontinenta urinara se mai numeste si enuresis. Tipurile de enuresis include urmatoarele:

  • enuresis primar, cand copilul nu reuseste sa se mentina uscat in mod regulat
  • enuresis secundar, cand incepe dupa cel putin 6 luni de mentinere uscata
  • enuresis nocturn, cand copilul se uda in timpul somnului
  • enuresis diurn, cand copilul se uda in timp ce este treaz

Cum functioneaza tractul urinar?

Tractul urinar este "sistemul de drenare" pentru resturi si pentru apa in plus. Tractul urinar include doi rinichi, o uretra, o vezica si doua uretere. Rinichii sunt doua organe cu forma asemanatoare boabelor de fasole, un rinichi avand dimensiunea unui pumn. Se afla imediat sub coaste, aproape de mijlocul spatelui. In fiecare zi, cei doi rinichi proceseaza aproximativ 200 de litrii de sange si produc aproximatix 1, 2 litrii de urina compusa din deseuri si apa in plus. Copii produc mai putina urina decat adultii. Cantitatea de urina produsa variaza in functie de varsta. Fluxul de urina porneste de la rinichi catre vezica prin tuburi numite uretere. Vezica stocheaza urina pana o elibereaza prin urinare. Cand vezica se goleste, urina iese din corp printr-un tub numit uretra (pana la capatul vezicii).

Muschii circulari numiti sfincter ajuta sa nu se scurga urina din vezica. Sfincterele se strang bine precum elasticele de cauciuc in jurul uretrei. Pe masura ce vezica se umple cu urina, nevoia de a urina devine din ce in ce mai puternica pana se ajunge in stadiul in care vezica isi atinge limita. Urinarea reprezinta procesul de golire a vezicii. Pentru a urina, creierul trimite semnale muschilor vezicii pentru a se strange, eliminand urina. In acelasi timp, creierul trimite semnale sfincterelor sa se relaxeze. Pe masura ce sfincterul se relaxeaza, urina iese din vezica prin uretra. Cand toate semnalele apar in ordinea necesara, apare urinarea normala.

Vezica bebelusilor se umple pana intr-un anumit punct, apoi se contracta automat si se goleste. Pe masura ce copii inainteaza in varsta, sistemul lor nervos devine mai matur. Creierul incepe sa primeasca mesaje de la vezica ce incepe sa se umple si trimite semnale vezicii sa opreasca golirea automata pana cand copilul ajunge la o toaleta. Incontinenta urinara apare cand exista o problema de comunicare intre creier si vezica. Aceste probleme pot fi simple sau complexe.

Cat de comuna este incontinenta urinara la copii?

La varsta de 5 ani, mai mult de 90% pot sa controleze urinarea in timpul zilei. Udatul patului noaptea este mult mai comun decat ziua afectand 30% din copii cu varsta de 4 ani. Conditia dispare singura la aproximativ 15% din copii anual, aproximativ 10% la copii cu varsta de 7 ani, 3% la copii de 12 ani si 1% dintre persoanele de 18 ani care sufera de incontinenta urinara nocturna.

Ce cauzeaza incontinenta urinara nocturna?

Cauza exacta in majoritatea cazurilor de incontinenta urinara este necunoscuta. Totusi cateva dintre ele sunt cauzate de probleme structurale ale tractului urinar, majoritatea incontinentelor aparand probabil de la o mixtura de factori incluzand dezvoltarea fizica intarziata, o producere prea mare de urina noaptea si inabilitatea vezicii de a-si da seama ca se umple pe timpul noptii. Incontinenta urinara nocturna a fost in dese randuri asociat cu anxietate, apneea de somn obstructiva sau tulburare hiperkinetica. Copii pot de asemenea sa mosteneasca de la parinti genele ce le pot cauza incontinenta urinara nocturna.

Dezvoltarea fizica intarziata

Intre varsta de 5 si 10 ani, udatul patului poate fi datorat unei vezici de dimensiuni reduse, unei perioade lungi de somn si nedezvoltarii adecvate a semnalelor corpului pentru golirea vezicii. Aceasta forma de incontinenta urinara dispare odata ce vezica incepe sa ajunga la dimensiunea normala si "alarmele" devin operationale.

Producerea urinei in exces pe timpul noptii

Corpul produce hormon antidiuretic, un produs natural ce incetineste producerea urinei. Cu cat se produce mai mult hormon antidiuretic noaptea, cu atat apare mai rare apare nevoia de a urina. Daca organismul nu produce indeajuns de mult hormon antidiuretic noaptea, productia de urina nu scade si se umple repede vezica. Daca un copil nu simt vezica plina si nu se trezeste sa urineaza, apare "udatul patului".

Probleme structurale

Un numar redus de cazuri de incontinenta urinara sunt cauzate de problemele fizice are tractului urinar. Rareori, o vezica sau o uretra blocata pot cauza ca vezica sa se umple la maximum si sa apara scurgeri. Leziuni are sistemului nervos sunt deseori associate cu defecte de nastere ce cauzeaza incontinenta urinara. In aceste cazuri, incontinenta urinara poate aparea ca o scurgere minora de urina.

Tulburarea hiperkinetica

Copii cu tulburare hiperkinetica (sau ADHD, sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie) au sanse de trei ori mai ridicate sa sufere de incontinenta urinara nocturna fata de copii fara aceasta tulburare. Legatura dintre tulburarea hiperkinetica si incontinentele urinare nocturne nu a putut fi explicata, dar unii experti teoretizeaza ca ambele conditii au legatura cu intarzierea dezvoltarii sistemului nervos central.

Apneea de somn obstructiva

Incontinenta urinara nocturna poate fi un semn al apneei de somn obstructive. Alte simptome ale acesteia includ sforaitul, respiratia pe gura, infectii dese ale urechii sau ale sinusurilor, dureri in gat, inecat si lipsa energiei pe timpul zilei. Expertii cred ca oamenilor cu apnee de somn obstructiva li se inchid caiile respiratorii si un chemical este eliberat in corp ce creste productia de apa si interzice sistemul ce controleaza volumul lichidelor din corp. Daca apneea de somn obstructive este tratata cu success, deseori se vindeca si incontinenta urinara nocturna.