Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Probleme medicale
  OscilloCoccinum  
  Ce reprezinta buzele vinete?  
  Infectiile gastrointestinale si diareea  
  Boala celiaca  
  Varicela (Varsatul de vant)  
  Rujeola (pojarul)  
  Parotidita (oreionul)  
  Rubeola (pojarelul)  
  Raceala si gripa  
  Durerile de urechi  
  Diabetul la copii  
  Copiii nascuti prematur  
  Inecare si resuscitarea cardiopulmonara  
  Defectele copilului la nastere  
  Ce este autismul?  
  Loviturile la cap in cazul copiiilor  
  Infectii care iti pot afecta copilul  
  Alergiile la copii  
  Intoleranta la lactoza pentru copii  
  Gastroenterita la copii  
  Alergiile alimentare la bebelusi  
  Care este valoarea normala a temperaturii  
  Boala a cincea sau boala obrajilor palmuiti  
  Complicatii ale obezitatii la copii  
  Bruxismul (scrasnirea dintilor)  
  Deshidratarea la copii  
  Copiii cu ADHD  
  Boala mana-picior-gura  
  Eruptia cutanata de la caldura  
  Intrebari frecvente despre imunizare  
  Ambliopia la copii  
  Rahitismul la copii  
  Dislexia la copii  
  Durerile de crestere  
  Icterul la nou-nascuti  
  Convulsiile febrile  
  Astmul la copii  
  Vitamine pentru copii  
  Fimoza la copii  
  Obiectele inghitite  
  Toxocaroza  
  Rinita alergica la copii  
  Conjunctivita la copii  
  Giardioza  
  Pneumonia  
  Ulciorul si Chalazionul  
  Tenia la copii  
  Bronsiolita - Bronsita Asmatiforma  
  Bacteria Escherichia Coli  
  Probleme de Vedere la copii  
  Pericardita la copii  
  Diagrame de crestere ale copilului  
  Tusea convulsiva  
  Sindromul mortii subite la sugari  
  Hemofilia la copii  
  Afectiuni oftalmologice la copii  
  Prezi sanatatea copilului tau  
  Anemia – Notiuni de baza  
  Sigilarea dintilor la copii  
  Fobiile copilariei  
  Boala hemolitica a nou-nascutilor  
  Despre alergia la grau  
  Vindecarea ranilor unei copilarii traumatizante  
  Strabismul  
  Varsaturile  
  Tusea si raceala  
  20 mituri despre ADHD  
  Sistemul imunitar  
  Sinuzita la copii si la adolescenti  
  Infectii bacteriene vs virale  
  Torticolisul congenital  
  Terapie asistata de animale  
  Ochii copilului tau  
  Vegetarianismul la copii  
  Psihoterapia pentru copii  
  Anatomia si dezvoltarea dintilor  
  Caderea parului la copii  
  Nevii (alunitele) la copii  
  Greutatea la adolescenti  
  Incontinenta urinara la copii  
  Balbaiala - Logopedie  
  A auzi voci si a vedea lucruri  
  Copilul anxios  
  Tutunul si adolescentii  
  Alunite cancerigene la copii  
  Dependenta de Internet  
  Igiena orala la copii  
  Tulburarile de alimentatie  
  Tulburarea bipolara  
Obezitatea la adolescenti

Pierderea in greutate la adolescenti: Obiceurile sanatoase conteaza

image

Obiceiurile sanatoase reprezinta cheia succesului pentru pierderea in greutate la adolescenti. Pentru a avea o greutate buna, arata-i adolescentului cum poate sa puna in aplicare un plan practic de succes.

Obezitatea la adolescenti este o problema periculoasa si raspandita, motivul pentru care am incadrat acest articol in categoria problemelor medicale. Ca si orice alta provocare legata de pierderea in greutate, nu exista vreo metoda magica pentru copii. Totusi, exista multe lucruri pe care le poti face. Poti sa incepi prin a iti incuraja adolescentul sa adopte obiceiuri culinare sanatoase pe care sa le mentina pe toata viata.

Vorbeste cu cel mic

Daca cel mic este supraponderal, cel mai probabil acesta este la fel de preocupat ca si tine, de greutatea pe care o are in plus. Pe langa riscurile de sanatate pe care le are acesta stare (pe toata durata vietii), cum ar fi hipertensiunea sau diabetul, impactul emotional si social legate de a fi supraponderal poate fi devastatoar pentru un adolescent. Totodata, poate fi frustrant sa incerci sa pierzi in greutate si sa nu reusesti. Ofera sprijin si o intelegere si, totodata, bunavointa in a incerca sa iti faci adolescentul sa gestioneze problema.

S-ar putea sa spui, „Nu pot sa iti schimb eu greutatea. Acest lucru tine de tine. Dar te pot ajuta sa iei deciziile corecte”.

Vorbete despre imaginile ireale

Greutatea si imaginea corporala pot reprezenta probleme delicate, in special pentru adolescente. Atunci cand vorbim de pierderea in greutate la un adolescent, tine minte sa ii aduci aminte, constant, ca nu exista o greutate sau un corp ideal pentru el sau ea. Greutatea perfecta pentru o persoana nu este aceeasi pentru o alta.

Decat sa vorbesti despre „grasime” sau „subtire”, poti sa iti incurajezi adolescentul sa se concentreze pe anumite comportamente care promoveaza o greutate sanatoasa si o satisfactie cu marimea si forma corpului. Doctorul de familie te poate ajuta sa setezi scopuri realiste in privinta indexului de masa corporala, bazat pe varsta, intaltime si sanatatea generala.

Trebuie sa reziste

Ajuta-l pe adolescent sa inteleaga ca pierderea in greuatate – si mentinerea ei – reprezinta un angajament ce dureaza o viata. Dietele foarte slabe in calorii ii priveaza pe cei mici de fier, calciu si alti nutrienti esentiali. Pilulele care promoveaza pierderea in greutate si alte remedii nu rezolva baza problemei si pot cauza chiar ele anumite probleme. Chiar si atunci, efectele pe care le au sunt de scurta durata. Fara o schimbare permanenta in obiceiurile culinare, orice pierdere in greutate nu va fi de lunga durata.

Promoveaza activitatea

Adolescentii au nevoie de aproximativ 60 de minute de exercitii fizice pe zi – dar asta nu inseamna, neaparat, 60 de minute continue. Ideea este sa se ajunga la acest total pentru a arde caloriile, putandu-se efectua cate 20 de minute de exercitii, pe ora, timp de 3 ore.

Sporturile de echipa efectuate la scoala sau programele sportive externe (cursurile de dans, arte martiale, basket, fotbal) reprezinta o metoda buna de a fi activ. Daca adolescentul tau nu este un atlet sau ezita sa participe la anumite sporturi, nu il forta. Incurajeaza-l sa mearga cu bicicleta sau pe jos la scoala, sa inconjoare scoala inainte sa intra in ea, si asa mai departe. Sugereaza anumite metode care au succes, cum ar fi sa ii spui ca timp de 60 de minute, dupa scoala, sa joace un baschet, sa sara coarda, sa plimbe cainele, etc. Chiar si treburile casnice si jocurile video care necesita efort fizic il pot ajuta sa piarda din calorii.

Puteti citi mai multe despre alte beneficii ale sportului pentru copii in articolul : "Sportul si copiii".

Sugereaza-i micul dejun

Daca adolescentul se lupta cu alarma in fiecare dimineata, este greu sa il rogi sa se trezeasca mai devreme pentru a manca micul dejun – dar acest lucru este foarte important. Un mic dejun cu multi nutrienti ii va acestuia energia de care are nevoie pentru a face fata unei zile. Chiar mai mult, s-ar putea sa il mentina sa nu mai manance atat de mult pe perioada unei zile.

Daca cel mic nu doreste sa manance cereale bogate in fibre sau paine integrala prajita, atunci sugereaza-i mancare gatita ramase din ziua precedenta. Chiar si o felie de branza sau un pumn mic de nuci si un fruct poate sa il ajute in aceasta privinta.

Incurajeaza gustarile sanatoase

Poate fi dificil pentru oricine sa faca decizii sanatoase atunci cand peste tot se afla automate de mancare/bautura si fast fooduri, dar este posibil. Incurajeaza-ti copilul sa inlocuiasca chiar si o punga de chipsuri sau o portie de cartofi prajiti pe zi cu o alta gustare, cum ar fi:

  • Struguri inghetati
  • Portocale, capsuni sau alte fructe proaspete
  • Ardei grasi feliati (rosii, portocalii sau galbeni)
  • Rosii cherry
  • Morcovi pitici
  • Iaurt sau budinca degresata
  • Covrigei sarati
  • Biscuti graham
  • Diferite tipuri de cascaval degresat

Ai grija la marimea portiilor

Atunci cand vine vorba de portii, marimea conteaza. Incurajeaza-ti copilul sa consume o cantitate mai mica de alimente, sa manance incet si sa se opreasca atunci cand se simte satul – atat acasa cat si in alte locuri. S-ar putea sa mai ramana o felie de pizza sau jumatate din portia de paste, atunci cand s-ar simti plin. Este buna indulgenta ocazionala, dar chiar si atunci nu este nici o rusine sa imparti o masa, sa comanzi o portie mai mica sau sa sari peste desert.

Numara caloriile din lichide

Caloriile din sucuri, cum ar fi Coca-Cola, cele de fructe, energizantele, cafelele, si asa mai departe, se aduna rapid in corp. Bea, in schimb, mai multa apa, sau alte bauturi cu zahar, dar care contin mult mai putine calorii, putand consuma astfel chiar si cu cateva sute de calorii mai putin. Pentru ca cel mic sa aiba de unde sa aleaga, poti sa ii recomanzi ceaiuri cu diverse arome sau apa carbogazoasa.

Incurajeaza un nou stil de viata pentru toata familia

Decat sa ii evidentiezi toate aceste lucruri copilului tau, adopta mai bine aceste obiceiuri sanatoase ca o familie. In cele din urma, consumul alimentelor sanatoase si efectuarea mai multor exercitii fizice reprezinta un aspect pozitiv pentru oricine – iar cercetarile sugereaza ca implicarea familiei are un efect semnificativ asupra gestionarii greutatii in perioada copilariei/adolescentei.

De exemplu:

  • Cumpara multe fructe, legume si cereale integrale. Tine aceste alimente la vadere si fii sigura ca oferi un exemplu bun
  • Nu mai cumpara alimente nesanatoase. Chiar daca cele sanatoase costa, uneori, mai mult, acest lucru reprezinta o investitie care merita.
  • Tine mancarea in bucatarie. Manancati cu totii la masa din bucatarie – nu pe canapea in timp ce va uitati la televizor sau in timp ce copilul se joaca la calculator.
  • Limiteaza timpul petrecut in fata televizorului. In schimb, timp de o ora, de exemplu, efectuati activitati pentru familie, cum ar fi sa jucati prinsa sau alte jocuri interactive.
  • Nu te concentra pe mancare. Poti implementa exercitiile fizice ca un topic de conversatie, decat sa vorbesti despre ce sau cat mananca fiecare.

Fii pozitiv

A fi suprapoderal nu inseamna, in mod inevitabil, o viata intreaga de tima de sine scazuta. Totusi, acceptarea celorlalti este critica. Asculta grijile pe care si le face cel mic. Comenteaza asupra abilitatilor, eforturilor si realizarilor lui. Spune-i ca sa stie ca iubirea pe care o ai pentru el este neconditionata – nu dependenta pe pierderea in greutate.

Daca adolescentul se chinuie cu stima de sine scazuta sau nu este instare sa faca fata greutatii pe care o are intr-o maniera sanatoasa, considera sa mergi cu el la un grup de suport, un program formal de controlare a greutatii sau la psiholog. Acest sprijin ii poate da copilului uneltele pe care le necesita pentru a face fata presiunii sociale, sa cultive o stima de sine mai pozitiva si sa preia controla asupra greutatii. Beneficiile vor dura o viata intreaga.

Poti afla mai multe despre acest subiect, citind articolul : "Stima de sine la adolescenti"

Puteti discuta cu alte mamici, pe forumul 7 pitici, despre Copiii grasuti, si daca copiii pot tine regim.