Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii arabi
Cuprins
Ne bucuram ca v-a placut articolul precedent, „Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii chinezi” si, de aceea, ne-am decis sa il facem parte dintr-o serie. In acest articol vom vorbi despre diferentele de ideologie paternala in cultura araba si, speram noi, vom extrage cateva idei din care sa ne inspiram in „meseria” de parinte.
Stim ca exista diferente fundamentale si multe dintre stilurile parentale arabe sunt imposibil a fi aplicate in Romania, insa, pe cat putinta, vom incerca sa subliniem doar ideile care, intr-adevar, ar putea sa contribuie la cresterea copiilor nostri. De asemeni, rugam parintii care traiesc in Tarile Arabe sa ne impartaseasca din propria experienta, pe forumul nostru sau in comentariile la acest articol.
Statistici
In anul 2006, s-a facut un studiu care dorea sa identifice diferitele stiluri parentale din societatile arabe, acesta fiind condus de catre cercetatori din diferite tari islamice. Chestionarul a fost aplicat pe un numar de 2893 de adolescenti din 8 societati arabe. Rezultatele au aratat ca, in fiecare societate, domina un stil parental diferit. („Tu ce stil parental ai adoptat?”).
La o analiza mai atenta, s-a aratat ca aceste 8 stiluri pot fi reduse, de fapt, la 3. Acestea sunt:
- Inconstant, parintii alternand intre permisivitate si autoritate („Inconstanta in comportament”)
- De control, fiind asemanator cu cel autoritar, pe care il putem intalni si in societatea romaneasca
- Flexibil, care combina autoritatea cu permisivitatea, insa nu este inconstant, acesta fiind asemanator cu cel laissez-faire
Stilul autoritar este mai des intalnit printre parintii de adolescenti baieti, asa cum putini ne-am fi asteptat, insa parintii de fete sunt mai poruncitori si le impun mai multe reguli. Adolescentii care erau primii nascuti din familie spuneau ca parintii lor sunt mult mai permisivi, fata de ai altor adolescenti.
De asemeni, nu exista decat un efect foarte mic in ceea ce priveste educatia parintilor, nivelul de urbanizare sau nivelul economic al familiei.
In acest articol vom incerca sa abordam stilurile parentale ale parintilor arabi prin prisma celor doua dimensiuni care se urmaresc in astfel de studii, acestea fiind afectiunea si controlul. Prima dimensiune se preocupa de legaturile emotionale dintre cel mic si tutorii sai, in timp ce cea de a doua reprezinta rolul activ pe care parintii il au in a promova respectarea regulilor si a conventiilor sociale si de integrarea adolescentului in societate.
Asa cum bine stiti din articolul „Tu ce stil parental ai adoptat?”, cele 3 stiluri parentale se diferentiaza prin doua aspecte particulare: cantitatea de menajare pe care parintii o ofera copilului, din punct de vedere psihic, si cea a controlului pe care il exercita asupra lui, urmarind supunerea sa.
Parintii arabi sunt mai autoritari
Cu siguranta, nimeni nu se indoia ca in societatile islamice este o atitudine autoritara venita din partea adultilor, insa, daca va gandeati ca societatea este cea care impune anumite reguli, in timp ce in familii atmosfera este mai lejera, se pare ca va inselati, deoarece atitudinea arabilor isi are radacinile in stilul parental adoptat.
Acesti parinti favorizeaza disciplina fortata, cerand, de obicei, ca cei mici sa se conformeze dorintelor lor, fara sa aiba dreptul sa puna intrebari, si se asteapta ca acestia sa le urmeze „ordinele” imediat. Privind prin prisma acestui aspect, nu este de mirare de ce inca mai persista, in stilurile parentale arabe, anumite ideologii pe care alte tari le-ar putea numi „depasite” – pentru ca inca de mici, ei sunt invatati sa asculte, fara sa isi foloseasca propriul discernamant.
Ei folosesc pedeapsa ca si modalitate de a isi face copiii sa asculte si rareori explica motivele pentru regulile pe care le implica. Alintul este, si el, rar intalnit, cuvintele confortabile sau care demonstreaza afectiunea sau admiratia fiind evitate.
Pe de alta parte, exista si parinti arabi care adopta un stil educational permisiv, desi acestia sunt destul de rari. Acestia evita confruntarea si au tendinta de a fi calzi, acordand suport si nedorind sa fie vazuti de catre copii drept o figura autoritara.
Cultura islamica defineste stilul parental arab
Cultura constituie un factor foarte puternic atunci cand vine vorba despre practicile parentale, deoarece aceasta poate transmite idei despre modul in care ar trebui crescut un copil. In anul 1994, Chao a aratat ca parintii chinezi isi extrag ideile despre parentalitate din filosofia lui Confucius, spunand ca cele 3 stiluri parentale definite de catre Baumrind se regasesc doar in cultura vestica. Am vazut, cu totii, aceste diferente, in articolul „Invata metode de a fi parinte de la alte culturi: parintii chinezi”, iar aceasta regula se aplica si in cazul celor arabi, in ciuda faptului ca pot fi vazute asemanari. De asemeni, si Kagitcibasi, care a studiat cultura turca, respinge tipologiile lui Baumrind, atunci cand vine vorba despre stilurile parentale arabe.
In contrast cu studiile care aratau ca in vest adolescentii nu sunt atat de incantati de un stil parental autoritar, in Tarile Arabe ca acestia se simt mai bine daca parintii sunt autoritari, justificand acest sentiment prin faptul ca astfel, simt ca parintilor le pasa de ei. De asemeni, acestia nu se plang nici de stilul abuziv – agresiv al profesorilor.
Acestea sunt consecinte ale influentei culturii, pentru copiii arabi agresivitatea si autoritatea fiind normale.
Partea a doua >>