Fetitele si machiajul: de la ce varsta apare interesul pentru el?
Mamicile care au citit titlul acestui articol probabil s-au si gandit la momentul in care, imbracate in hainele mamei lor, incercau sa se machieze, in fata oglinzii, cand erau mici, incercand sa o imite. Poate ca, la randul lor mamici de fetite, privesc aceasta actiune ca o simpla joaca sau isi ridica semne de intrebare asupra corectitudinii acestui lucru.
In sprijinul lor, vom incerca, in acest articol, sa dezbatem aspectul copiilor si al machiajului, atingand subiecte precum varsta potrivita pentru interesul mainfestat de catre cei mici fata de el, cand prea mult devine „prea mult” si care sunt consecintele acestui lucru si vesnica problema a adolescentelor care doresc sa isi aplice mai mult machiaj decat au nevoie, in ciuda grijilor mamelor pentru tenul lor.
Psihologia machiajului
In 2010, bloggerul Rachel Rabbit White si-a provocat cititorii sa o insoteasca intr-o „lupta contra machiajului”, prin nepurtarea lui timp de o saptamana. Ideea care a luat nastere din acest experiment a fost aceea ca femeile privesc cosmeticele ca avand un rol permanent in viata lor, fara de care femeile se simt „goale” si, daca acestea nu sunt aplicate o perioada mai lunga, stima de sine scade foarte mult („Stima de sine la adolescenti”).
In timpul experimentului, au existat cititori care au spus ca nu ar iesi o zi din casa fara machiaj, in timp ce altii, care nu purtau de obicei, au spus ca o astfel de perioada ar fi foarte usoara, deoarece ei si-au descoperit frumusetea interioara si o promoveaza pe aceasta. Experimentul lui White a atins un nerv sensibil si a creat furori pe internet, in acea perioada.
In urma lui, s-au ridicat intrebari precum „de ce poarta oamenii machiaj?” sau „este, acesta, un factor important pentru cresterea stimei de sine?”. Prezent in viata oamenilor inca din vremurile antice, atunci cand egiptenii il foloseau pentru a isi marca rangul social, machiajul a capatat proportii foarte mari, la inceputul secolului al XX-lea, atunci cand a inceput sa fie prezent in casa oricarei femei, prin intermediul companiilor de vanzari. Astazi, dupa o istorie atat de lunga, multe femei nici nu concep ideea de a iesi din casa fara machiaj, iar, daca o fac, stima lor de sine scade.
Machiajul ramane ce a fost intotdeauna: un simbol. Asa cum pentru adulti el este un simbol al frumusetii, pentru cei mici el devine un simbol al perioadei adulte. Faptul ca el este atat de comun, le face pe tinerele fetite sa nu poata concepe maturitatea fara existenta lui si, dorindu-si sa ajunga „mari” cat mai repede, si-l aplica, atunci cand mama le permite acest lucru.
Cand aceasta practica devine o problema?
Problema machiajului apare cand mama si fiica invata ca nu exista frumusete fara el, prima simtindu-se „goala” cand nu il poarta, iar a doua consideradu-se ca nu va fi frumoasa decat cand i se va permite sa il aplice.
Nu fiecare intelege frumusete prin machiaj, insa, multi dintre noi il atribuim unor trasaturi asemanatoare, precum eleganta, noblete, sexualitate, ascunderea defectelor, etc. O femeie care crede ca machiajul confera una dintre aceste trasaturi purtatoarei lui, il va purta tot timpul, transmitand aceeasi ideologie si fetitei ei. („Am nevoie de un model pozitiv!”). Drept urmare, degeaba va incerca mama sa sa ii explice acesteia ca machiajul nu este bun pentru ten, atunci cand ea va dori sa il incerce, pentru ca fetita nu va putea fi convinsa, considerand ca un rid la varste care oricum par foarte departe, este un pret care merita platit pentru a fi frumos, elegant, nobil, etc. Si, chiar daca din casa va pleca fara machiaj, in timpul pauzei de la scoala sau in apropierea primei oglinzi il va aplica.
Se poate, insa, ca mama sa nu considere aceste lucruri. Asta nu inseamna ca fetita nu va putea asimila aceste idei gresite din alte parti. („Influenta televizorului asupra copiilor”). Printesele din desene animate obisnuiesc sa se dea cu rimel, cand se duc la petreceri la palat, actritele din filme sunt machiate perfect, chiar si pe insule pustii, iar afisele stradale ne promit stralucirea, daca vom folosi cosmeticele care sunt prezentate pe ele. Colegele de la scoala incep sa poarte machiaj inca de la 10 – 12 ani, iar baietii din clasa le acorda mai mulra atentie celor care folosesc cosmetice decat celor care nu.
„Prea mult”, in cazul cosmeticelor, fie pentru mame, fie pentru fiice, reprezinta momentul in care acestea nu se mai simt bine fara el, in care cred ca, in lipsa lui, sunt mai putin frumoase si atragatoare si in care se fac compromisuri pentru a il aplica, asa cum sunt aparitia unor probleme ale tenului sau imbatranirea acestuia inainte de vreme.
Se pune aceeasi problema ca si in cazul laudelor prea multe. Purtarea machiajului ne face sa ne simtim intr-un fel in care altfel nu ne-am simti. Este ca atunci cand, rezolvand o problema de matematica, desi nu am facut-o intr-un mod deosebit, profesoara ne lauda mai mult decat am merita, spre deosebire de ceilalti colegi, care au rezolvat-o si ei, insa nu primesc laude. S-a demonstrat, intr-un experiment, ca, dupa o astfel de experienta, copiii incearca sa minta, legat de rezultatele lor, pentru a primi si ei laude. Astfel, machiajul se aplica pentru a primi „laude”, chiar daca nu ne identificam cu el foarte mult, doar pentru ca unele persoane care il poarta le primesc.
De la ce varsta este machiajul potrivit?
Cercetatorii cred ca fiecare dintre noi avem in gene „detectori de frumusete” si ca suntem mereu in cautarea fetelor frumoase, indiferent din ce cultura facem parte. Au fost facute nenumarate studii in care participantii au fost pusi sa dea o nota atractivitatii fetei unui om, care au condus la concluzia ca frumusetea poate fi rezumata la o foruma matematica: ne plac fetele simetrice, in care nasul se afla la un numar de milimetri distanta de ochi, in care buzele se afla in punctul exact de la jumatatea distantei dintre barbie si varful nasului, etc. Tot cercetatorii au descoperit ca ne plac mai degraba persoanele tinere decat cele batrane, in special daca este vorba despre alegerea unui partener.
Machiajul, asadar, cred cercetatorii, este un fel de a scoate in evidenta si de a amplifica tineretea si caracteristicile faciale ale unei femei. Pana la pubertate, femeile si barbatii au fete similare, iar copiii nu simt atractie unii de altii. Dupa acest punct, insa, fiecare parte este interesata de cealalta, iar fetitele doresc sa experimenteze machiajul, pentru a fi mai atractive in ochii baietilor. Cosmeticele ne ajuta sa subliniem si faptul ca, pana la varsta pubertatii, suntem femei, si, de aceea, este posibil ca ele sa doreasca sa se machieze mult mai devreme.
Poate ca cea mai ingrijoratoare critica ce poate fi adusa firmelor de cosmetice este aceea ca fete din ce in ce mai tinere folosesc machiajul. Daca, intr-adevar, acesta ar servi pentru a atrage atentia barbatilor, atunci nu, cumva, purtarea unui lipgloss si a unei mascara sexualizeaza fetitele prea devreme? Sta, el, la baza unei vieti in care ele se vor simti nemultumite de trupul lor, iar nepurtarea lui le va aduce nefericire? Daca machiajul este toxic pentru adulti, atunci cat de toxic ar putea fi pentru tenul tanar al fetitelor? Fetitele din perioada prescolara sunt ultimul target al firmelor de cosmetice, acestea creand tot mai multe produse care spun ca sunt naturale si nu dauneaza pielii tinere.
Recent, s-a aratat ca multe fetite incep sa foloseasca machiaj inca de la varsta de 10 ani! Totusi, va vom prezenta o lista de motive pentru care cosmeticele nu ar trebui sa atinga pielea lor, pana la varsta de 14 ani, cel putin.
In primul rand, multe persoane stiu ca machiajul cauzeaza probleme ale tenului adultilor. De aceea, el poate fi mai daunator tenului unui copil. In plus, chiar au nevoie copiii tineri sa poarte machiaj? Desigur, toti ajung in stadiul in care sunt interesati de cum arata, vrand sa fie ca si colegii lor. Multi psihologi, insa, sunt de parere ca acesta este doar un stadiu de dezvoltare, si ca felul cum invatam, acum, sa ne acceptam, va sta la baza perceptiei fizicului nostru de mai tarziu („Crize de dezvoltare”). De aceea, o fetita ar trebui sa invete sa se placa fara a apela la artificii, pentru a isi ascunde defectele, iar daca nu o face acum, mai tarziu va fi foarte greu. Desigur, acest aspect va fi foarte greu de inteles pentru o tanara fata, insa va aduce cu sine mult mai multe beneficii, pe termen lung.
Desigur, cei mai multi pre-adolescenti nici nu vor sa auda despre existenta unei frumuseti interioare, care ar trebui sa fie apreciata la adevarata sa valoare, insa, parintii ar trebui sa isi acorde suficient timp pentru a le explica faptul ca frumusetea nu inseamna doar trupul, ci si personalitatea. Acest lucru ar trebui explicat de la o varsta frageda, astfel incat, pana cand ajung la perioada de pubertate, sa poata intelege acest lucru mult mai usor.
Exista o problema, insa. Multi parinti sunt de parere ca a lasa copilul sa poarte machiaj dauneaza tenului insa, daca ii lasa sa se machieze doar in casa, de distractie, atunci este ok. Desigur, credem ca puteti observa si dumneavoastra eroarea de logica ce se strecoara in aceasta gandire.
Desigur, am putea veni cu multe motive pentru care fetitele nu ar trebui sa poarte machiaj cel putin pana la varsta de 14 ani, insa, pana la urma, este decizia parintilor. Nu ar trebui sa ne uitam la ceilalti parinti, care isi lasa copiii sa se machieze, atunci cand luam aceasta decizie, ci ar trebui sa ne ascultam logica si sa incercam, totusi, sa amanam pe cat posibil momentul in care fetita noastra va purta machiaj in mod regulat.