Energia pozitiva – mit sau realitate?
„Energie pozitiva” este una dintre acele expresii foarte greu de definit insa, a carei atmosfera ne-o dorim cu totii in jurul nostru. Folosit intr-un numar mare de situatii, acest termen pare sa defineasca acei oameni optimisti, fericiti, generosi, curtenitori, e,patici, entuziasti, etc. Pe de alta parte, exista si termenul de „vampir energetic”, care este atribuit celor a caror prezenta oboseste, care lasa, in jurul lor, o energie negativa.
Din punct de vedere stiintific, termeni precum „energie pozitiva” sau „energie negativa” sunt abstracti si adeseori contestati insa, cu siguranta, atmosfera despre care vorbeam in randurile de mai sus exista, chiar daca oamenii de stiinta reuza sa o cerceteze indeaproape.
In functie de orientarea lor teoretica, psihologii sunt de acord ca exista oameni care raspandesc, in jurul lor, energie pozitiva, insa ii denumesc altfel. Conform taxonomiei Big Five, acestia sunt cei extravertiti („Timiditatea la copii: copil timid sau copil introvertit?”) , agreabili, stabili emotional si deschisi spre experiente noi.
In randurile acestui articol vom incerca sa invatam cum sa fim si noi persoane care sa raspandeasca in jurul lor energie pozitiva, vom incerca sa aflam de ce acest lucru este important si sa patrundem mai adanc in tainele acestui cuvant greu de definit.
Definitia energiei pozitive
Exista, desigur, si oameni care folosesc acest termen intr-un mod mistic, crezand, literalmente, in existenta unei energii pozitive, in Univers, asa cum se intampla si in Feng Shui-ul traditional, de exemplu. („Feng Shui”). Ea nu poate fi masurata folosind metodele conventionale, acest fapt facandu-i pe cei care cred in ea si mai entuziasti. Despre ea s-a vorbit si in cartea „The Secret”, ce si-a gasit miliarde de adepti in lume, in ea spunandu-se ca, daca te gandesti la lucruri pozitive, vei atrage aceasta energie pozitiva.
Din punct de vedere psihologic si stiintific, tindem sa dam dreptate ambelor variante, insa nu sub forma pe care o iau in considerare adeptii lor. Fiecare om stie ca, gandind pozitiv, vei incepe sa faci lucrurile intr-un mod mai bun, astfel incat vei obtine rezultate pozitive. Stim, deja, ca negativitatea creeaza stress („Cum afecteaza stressul barbatii vs femeile”), iar stressul zeci de alte probleme, dintre cele mai neplacute. Insa, ce ar insemna aceasta energie conform tipologiei Big Five?
Big Five este o taxonomie foarte intens studiata a personalitatii umane. Conform acesteia, cei 5 factori din punctul de vedere al carora se pot imparti trasaturile de personalitate sunt nevrozism, extraversiune, deschidere, agreabilitate si constiinciozitate. Trasatura de personalitate este, asa cum spune definitia ei din Dictionary of Psychology, 1985, „orice pattern de comportament, obisnuit si de durata, care apare intr-o varietate de situatii in care este pus individul”. Astfel, un om poate fi mai dominant sau mai supus, mai pasiv sau mai activ, mai extravertit sau mai intravertit, etc.
Din punctul de vedere al „energiei pozitive”, omul care creeaza, in jurul sau, o astfel de atmosfera, este cel care este mai agreabil, mai extravertit, mai deschis, mai constiincios si cu emotionalitate mai putin accentuata.
Asadar, este sigur sa spunem ca o persoana poate proiecta energie pozitiva mai multa decat altii. Insa, cum putem ajunge sa fim noi acea persoana?
Cum putem raspandi energie pozitiva in jurul nostru?
Citind randurile acestui articol, am putea fi tentati sa credem ca, achizitionand toate aceste trasaturi de personalitate, despre care vorbeam mai sus, putem sa devenim persoane care raspandesc energie pozitiva in jurul nostru. Totusi, ceea ce putini stiu, este ca acele 5 trasaturi de baza exista in structura noastra inca de la nastere si ca le putem modela doar foarte putin, prin invatare sociala („Tipuri de invatare si aplicarea lor in viata de zi cu zi”), insa nu le putem schimba. Cu alte cuvinte, cum ne nastem asa ramanem, putand, doar, contracara si incerca sa controlam aspectele neplacute ale personalitatii noastre.
Intr-un studiu facut in 2008 de catre Gawronski si Walther, s-a demonstrat existenta efectului TAR – Transferul de atitudini recursiv. Conform acestuia, oamenii au tendinta de a aprecia mai mult persoanele care isi exprima aprecierea fata de o a treia persoana. Acest fapt se intampla deoarece prima persoana crede ca, daca cea de-a doua este capabila sa o placa pe a treia, atunci este posibil sa o placa si pe ea. Tot acesta este motivul pentru care barfa ne face persoane dezagreabile in ocii celorlalti!
Asadar, una dintre metodele prin care putem sa „imprastiem” in jurul nostru energie pozitiva este prin a aprecia alte persoane. In momentul in care o persoana ne place, atunci senzatia pe care o lasam asupra sa este una pozitiva, o stare de bine care aduce cu sine o atitudine optimista. Prin aceasta, persoana careia ii cautam aprecierea, nu se va mai simti suspicioasa, in legatura cu noi.
O alta modalitate este prin comunicarea asertiva („Asertivitatea in educarea adolescentilor”). Prin aceasta, putem refuza persoanele din jurul nostru fara a parea dezagreabili, putem sa obtinem actiuni si lucruri, de la ele, fara a le lasa senzatia ca o facem din egoism, putem, chiar, sa le facem sa ne placa mai mult decat ar face-o in mod normal!
In functie de cei 5 factori ai taxonomiei Big Five, putem spune ca, daca dorim sa raspandim energie pozitiva, atunci ar trebui sa ne comportam cat mai aproape de polul pozitiv al acestor dimensiuni, pe care vom incerca sa le aratam in urmatorul tabel, facut de catre Howard si Howard, in 2001.
Partea a doua >>