Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Energia pozitiva – mit sau realitate?

Energia pozitiva – mit sau realitate?

image

„Energie pozitiva” este una dintre acele expresii foarte greu de definit insa, a carei atmosfera ne-o dorim cu totii in jurul nostru. Folosit intr-un numar mare de situatii, acest termen pare sa defineasca acei oameni optimisti, fericiti, generosi, curtenitori, e,patici, entuziasti, etc. Pe de alta parte, exista si termenul de „vampir energetic”, care este atribuit celor a caror prezenta oboseste, care lasa, in jurul lor, o energie negativa.

Din punct de vedere stiintific, termeni precum „energie pozitiva” sau „energie negativa” sunt abstracti si adeseori contestati insa, cu siguranta, atmosfera despre care vorbeam in randurile de mai sus exista, chiar daca oamenii de stiinta reuza sa o cerceteze indeaproape.

In functie de orientarea lor teoretica, psihologii sunt de acord ca exista oameni care raspandesc, in jurul lor, energie pozitiva, insa ii denumesc altfel. Conform taxonomiei Big Five, acestia sunt cei extravertiti („Timiditatea la copii: copil timid sau copil introvertit?”) , agreabili, stabili emotional si deschisi spre experiente noi.

In randurile acestui articol vom incerca sa invatam cum sa fim si noi persoane care sa raspandeasca in jurul lor energie pozitiva, vom incerca sa aflam de ce acest lucru este important si sa patrundem mai adanc in tainele acestui cuvant greu de definit.

Definitia energiei pozitive

Exista, desigur, si oameni care folosesc acest termen intr-un mod mistic, crezand, literalmente, in existenta unei energii pozitive, in Univers, asa cum se intampla si in Feng Shui-ul traditional, de exemplu. („Feng Shui”). Ea nu poate fi masurata folosind metodele conventionale, acest fapt facandu-i pe cei care cred in ea si mai entuziasti. Despre ea s-a vorbit si in cartea „The Secret”, ce si-a gasit miliarde de adepti in lume, in ea spunandu-se ca, daca te gandesti la lucruri pozitive, vei atrage aceasta energie pozitiva.

Din punct de vedere psihologic si stiintific, tindem sa dam dreptate ambelor variante, insa nu sub forma pe care o iau in considerare adeptii lor. Fiecare om stie ca, gandind pozitiv, vei incepe sa faci lucrurile intr-un mod mai bun, astfel incat vei obtine rezultate pozitive. Stim, deja, ca negativitatea creeaza stress („Cum afecteaza stressul barbatii vs femeile”), iar stressul zeci de alte probleme, dintre cele mai neplacute. Insa, ce ar insemna aceasta energie conform tipologiei Big Five?

Big Five este o taxonomie foarte intens studiata a personalitatii umane. Conform acesteia, cei 5 factori din punctul de vedere al carora se pot imparti trasaturile de personalitate sunt nevrozism, extraversiune, deschidere, agreabilitate si constiinciozitate. Trasatura de personalitate este, asa cum spune definitia ei din Dictionary of Psychology, 1985, „orice pattern de comportament, obisnuit si de durata, care apare intr-o varietate de situatii in care este pus individul”. Astfel, un om poate fi mai dominant sau mai supus, mai pasiv sau mai activ, mai extravertit sau mai intravertit, etc.

Din punctul de vedere al „energiei pozitive”, omul care creeaza, in jurul sau, o astfel de atmosfera, este cel care este mai agreabil, mai extravertit, mai deschis, mai constiincios si cu emotionalitate mai putin accentuata.

Asadar, este sigur sa spunem ca o persoana poate proiecta energie pozitiva mai multa decat altii. Insa, cum putem ajunge sa fim noi acea persoana?

Cum putem raspandi energie pozitiva in jurul nostru?

Citind randurile acestui articol, am putea fi tentati sa credem ca, achizitionand toate aceste trasaturi de personalitate, despre care vorbeam mai sus, putem sa devenim persoane care raspandesc energie pozitiva in jurul nostru. Totusi, ceea ce putini stiu, este ca acele 5 trasaturi de baza exista in structura noastra inca de la nastere si ca le putem modela doar foarte putin, prin invatare sociala („Tipuri de invatare si aplicarea lor in viata de zi cu zi”), insa nu le putem schimba. Cu alte cuvinte, cum ne nastem asa ramanem, putand, doar, contracara si incerca sa controlam aspectele neplacute ale personalitatii noastre.

Intr-un studiu facut in 2008 de catre Gawronski si Walther, s-a demonstrat existenta efectului TAR – Transferul de atitudini recursiv. Conform acestuia, oamenii au tendinta de a aprecia mai mult persoanele care isi exprima aprecierea fata de o a treia persoana. Acest fapt se intampla deoarece prima persoana crede ca, daca cea de-a doua este capabila sa o placa pe a treia, atunci este posibil sa o placa si pe ea. Tot acesta este motivul pentru care barfa ne face persoane dezagreabile in ocii celorlalti!

Asadar, una dintre metodele prin care putem sa „imprastiem” in jurul nostru energie pozitiva este prin a aprecia alte persoane. In momentul in care o persoana ne place, atunci senzatia pe care o lasam asupra sa este una pozitiva, o stare de bine care aduce cu sine o atitudine optimista. Prin aceasta, persoana careia ii cautam aprecierea, nu se va mai simti suspicioasa, in legatura cu noi.

O alta modalitate este prin comunicarea asertiva („Asertivitatea in educarea adolescentilor”). Prin aceasta, putem refuza persoanele din jurul nostru fara a parea dezagreabili, putem sa obtinem actiuni si lucruri, de la ele, fara a le lasa senzatia ca o facem din egoism, putem, chiar, sa le facem sa ne placa mai mult decat ar face-o in mod normal!

In functie de cei 5 factori ai taxonomiei Big Five, putem spune ca, daca dorim sa raspandim energie pozitiva, atunci ar trebui sa ne comportam cat mai aproape de polul pozitiv al acestor dimensiuni, pe care vom incerca sa le aratam in urmatorul tabel, facut de catre Howard si Howard, in 2001.