Psihologia dietelor de slabit
Barbatii prefera femeile plinute
Departe de ideile pe care vrea sa le promoveze media, intreband orice barbat din jurul dumneavoastra, daca ar prefera o femeie slaba mai degraba decat una plinuta, veti constata cu uimire ca raspunsul este „nu”. Acest lucru se intampla datorita inconstientului nostru si nu, asa cum explica barbatii, pentru ca femeile plinute au fundul sau sanii mari.
Psihologia evolutionista este cea care explica aceasta atractie, prin faptul ca, de-a lungul timpului, grasimea corporala era un semn al bunastarii. Asta insemna ca o femeie bine hranita era capabila sa duca o sarcina la bun sfarsit, avea de unde oferi mancare celor mici si ca sotul ei era un vanator suficient de bun incat sa ii mentina aceasta conditie.
Desi vremurile cand traiam in pesteri sau triburi par de mult apuse, din punct de vedere al evolutiei, acestea sunt nu mai departe de ieri. De aceea, daca „ieri” erau la moda femeile grase, astazi e imposibil ca acestea sa nu mai fie pe placul barbatilor. Mai mult, daca tot am adus aminte de picturile lui Rubens, moda femeilor subnutrite a aparut abia in anii `80, astfel incat nici nu a avut timp sa fie cunoscuta de toti, dar sa se si instaleze in inconstientul nostru.
In cazul barbatilor, insa, lucrurile sunt relative. Pe de o parte, inconstientul ne dicteaza ca barbatul gras nu ar putea vana suficient incat sa isi intretina familia, insa vremurile feudale ne spune ca cine are burta are si bani sa o intretina, acesta fiind un semn al boierilor de demult. Tindem sa dam ascultare inconstientului si sa spunem ca, in ciuda faptului ca nu mai este nevoie de vanatoare, o conditie fizica aproape de normal este mai indicata decat obezitatea, fie ca este vorba despre femei sau barbati.
Efectul Yo-Yo
Insa, oricat am pleda noi in favoarea unei greutati apropiata de cea normala din tabelul Indicelui de Masa Corporala, foarte multe persoane, femei, in special, vor incerca diferite diete de slabit, chiar daca nu au nevoie. Astfel, ele risca sa fie supuse efectului yo-yo.
Adus in atentia cercetatorilor de catre Kelly Brownell, efectul yo-yo inseamna un ciclu de slabire–ingrasare prin care trece o persoana. Dorind sa piarda in greutate, aceasta obtine rezultate satisfacatoare printr-un regim, pentru ca, mai apoi, sa recastige in greutate, nereusind sa o pastreze pe cea obtinuta. Ciclul se reia, atunci cand persoana in cauza doreste sa slabeasca din nou.
Cauzele pentru care apare acest efect sunt, adeseori, dietele extreme la care se apeleaza. Dietele slabe in calorii cauzeaza nu doar o subnutritie a organismului, insa si un dezechilibru hormonal, care conduce la oboseala si depresie, astfel incat persoana in cauza se indreapta spre vechile sale obiceiuri alimentare, insa, acum, cu o stima de sine mult scazuta, din cauza esecului. Din cauza acestei stari emotionale, ea va manca mai mult, va castiga mai mult in greutate si increderea in sine ii va scadea si mai tare, astfel incat va reveni la regimul de slabit initial. Din pacate, ciclul va continua, iar stima de sine si psihicul persoanei respective, in general, vor avea cel mai mult de suferit.
Solutia?
S-a descoperit faptul ca dietele, fie ele de succes sau nu, sunt mai degraba o problema psihologica decat fizica. Cei care au o problema cu propria greutate simt, in mod inconstient, o vina pentru tiparul lor alimentar. Intr-adevar, faptul ca mecanismele de reglare ale alimentatiei sunt compromise, duc, in timp, la mancat in exces si un surplus de kilograme, implicit. S-a remarcat ca exista o corelatie intre stima de sine scazuta si problemele de greutate, dar si intre aceasta si apelarea la diete de slabit atunci cand ele nu sunt necesare. Impreuna, acestea creeaza foarte mult stres. („Cum afecteaza stresul barbatii vs femeile”). Acest stres, impreuna cu fluctuatiile de greutate specifice efectului yo-yo, ameninta si mai mult sanatatea fizica si psihica a persoanei in cauza.
Astfel, dieta devine mai mult o problema decat o solutie. De aceea, recomandam o reala precautie in alegerea unei diete de slabit si apelarea la aceasta doar cand medicul recomanda, dupa consultarea, in prealabil, a unui nutritionist.
Va oferim, astfel, cateva idei de baza, cu ajutorul carora sa reusiti sa faceti alegerea corecta:
- ingrasarea apare ca si cauza a unui regim alimentar gresit, astfel incat solutia nu este infometarea, ci reglarea acestuia. Asa cum spuneam si in articolul „Ceasul biologic – ritmul circadian”, problemele apar din cauza unei dereglari de ritm biologic, de foarte multe ori, astfel incat ar trebui sa luati in considerare si aceasta posibila cauza.
- in timpul unei diete de slabit, desi porniti la drum cu gandul ca nu veti manca prea mult, efectul psihologic este contrar celui asteptat. Daca, inainte sa va apucati de dieta, doua oua si o salata erau suficiente, in timpul dietei vi se va parea, dupa ce le-ati mancat, ca tot va este foame. Oricum, daca veti discuta cu un nutritionist, veti vedea ca un regim alimentar nu consta in infometare, ci in echilibrul substantelor.
- cei care sunt cred despre sine ca trebuie sa slabeasca vor simti nevoia sa manance mai mult din mancarurile care ei cred ca au mai multe calorii, chiar daca ele nu au. In contrast, cei care nu simt nevoia sa slabeasca se indreapta mai mult spre mancarurile fara calorii.
- fiecare om se naste cu un mecanism de reglare nutritional. Din pacate, neglijandu-ne psihicul si acordand mai multa atentie agendei de calorii, aceste mecanisme se atrofiaza, intr-un final. Astfel, nu mai apar masurile inconstiente corective pe care le luam atunci cand nu credem ca avem probleme cu greutate ci, dimpotriva, se creeaza un haos in regimul nostru alimentar. De exemplu, dupa o perioada petrecuta tinand o dieta de slabit restrictiva, persoana in cauza nu va mai simti nevoia sa manance cand ii este foame, dandu-si, astfel, organismul peste cap, care, cu prima ocazie cand va „prinde” mancare, o va inmagazina in tesuturile adipoase, pentru a avea mai tarziu, cand ii va fi foame. Iar asta inseamna ingrasare.
Astfel, recomandarea noastra, daca dumneavoastra credeti ca aveti probleme de greutate, este sa apelati la un nutritionist care sa va ghideze, sa evitati, pe cat putinta, „retetele de slabit miraculoase”, sa faceti cat mai mult sport si sa va reglati regimul alimentar dupa standardele medicale si nu dupa cele ideale. Apoi, sa lucrati la stima de sine si, cu multa rabdare, sa ajungeti sa va iubiti corpul, exact asa cum este el, pentru ca, in viitorul apropiat, poate ca se vor schimba standardele, iarasi, in moduri drastice.si atunci, nu are rost sa va consumati energia, sa va imbolnaviti fizic si psihic, pentru lucruri atat de iluzorii.
<< Prima parte