Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Bioritmul - Ceasul biologic sau Ritmul Circadian

Bioritmul - Ceasul biologic sau Ritmul Circadian

image

Bioritmul este un subiect destul de slab cunoscut in Romania, in special din cauza impunerii unui model „standard” de catre regimul comunist, prin stingerea luminii la ora 9 si intreruperea si pedepsirea activitatilor care continuau dupa aceasta ora. De aceea, astazi inca mai sunt intalnite idei precum „Somnul de noapte este cel mai sanatos” sau „Masa de dimineata este cea mai importanta”.

Ceea ce nu stiu multi dintre cei care aduc in discutie astfel de idei este ca exista trei tipuri de bioritm: unul de zi, unul de noapte si unul care le combina pe amandoua. Pentru fiecare dintre acestea apartine un numar suficient de mare de oameni, astfel incat nici unul sa nu fie considerat „majoritar”. Despre bioritm, ritmul circadian si cum ne influenteaza acestea productivitatea, capacitatea de invatare si, in general, sansele de reusita in viata, vom discuta in randurile acestui articol.

Ce este ritmul circadian?

Ritmul circadian este procesul biologic prin care organismul nostru prezinta o ritmicitate masurabila o data la 24 de ore. Aceasta ritmicitate este data de ceasul circadian – „ceasul biologic” – si poate fi mult mai bine observat la animale si plante.

Numele de „circadian” vine de la latinescul „circa”, care inseamna „aproximativ” si „diem”, care inseamna „zi”. Alaturarea acestor cuvinte nu este intamplatoare, deoarece ele ne spun ca acesta poate varia de la un caz la altul. Totusi, exista o stiinta care studiaza ritmurile organismelor, care se numeste cronobiologie.

Desi ritmul circadian este o „setare de baza” a organismului, el poate fi ajustat, in timpul vietii, in functie de diferiti factori, precum obisnuinta de a ne trezi dimineata. Asta, insa, nu inseamna ca vom obtine aceleasi rezultate ca atunci cand avem un ritm circadian de zi. De exemplu, un tanar cu un ritm circadian de noapte, obligat sa mearga la scoala dimineata („Liceul dimineata – o irosire de timp!”) nu va obtine aceleasi rezultate ca si colegii sai cu bioritm de zi, chiar daca va reusi sa se mentina, cat de cat, pe „linia de plutire”.

Studiile asupra ritmului circadian a aratat ca oamenii prefera o zi de aproximativ 25 de ore, atunci cand nu se afla in prezenta stimulilor care sa ii influenteze, asa cum este lumina zilei sau prezenta unui ceas. Tot in cadrul acestui studiu s-a aratat ca puterea de a aprinde lumina electrica, atunci cand sunt in stare de veghe, si de a o stinge, atunci cand le este somn, a mutat ritmul circadian al subiectilor seara. De aici si concluzia ca lumina artificiala afecteaza ritmul circadian, astfel incat majoritatea oamenilor au parte de „cel mai bun somn” atunci cand ceasul biologic le dicteaza acest lucru, si nu asa cum se credea, in timpul noptii tarzii.

Fascinant este faptul ca, ceasul biologic al adultilor se „reseteaza” la un interval de 24 de ore si 11 -16 minute, odata ce rotatia Pamantului a fost incheiata.

Ritmul circadian se „masoara” in functie de urmatoarele valori:

  • temperatura corporala
  • secretia de melatonina
  • nivelul de cortizol
Independent de ritmul general, insa, exista organe, in corpul nostru, care au propriul lor ritm. Printre acestea se numara plamanii, ficatul, splina, pancreasul, etc.

Tipuri de ritm circadian

Persoanele cu ritm de zi sunt iubite de catre parinti si de catre angajatori. Sunt cei care obisnuiesc sa adoarma devreme si sa se trezeasca la ore mici ale diminetii. Se considera, chiar, ca aceasta este cea mai buna formula pentru sanatate.

In acelasi timp, in multe societati, persoanele cu un ritm de noapte sunt considerate ciudate si, de multe ori, periculoase. La acest aspect a contribuit lipsa electricitatii, pana acum cateva sute de ani, dar si cartile si filmele, dupa inventarea ei, care au impus personaje rele, care se invaluiau in noapte, asa cum era Dracula sau Frankenstein, de exemplu. Toate tragediile grecesti ating apogeul noaptea. Criminalii in serie, sociopatii, vampirii – sunt, cu totii, personaje ale acestei perioada.

Totusi, majoritatea oamenilor de creatie, spun ca lucreaza cel mai bine noaptea. In acelasi timp, insa, exista oameni prinsi intr-un program de zi, care nu reusesc sa dea randamentul dorit, pentru ca acesta nu se muleaza pe ritmul lor circadian.

Cea mai buna metoda pentru a afla ce ritm circadian aveti, este sa va masurati temperatura corporala in fiecare ora. Astfel, vazand la ce ore este temperatura mai ridicata, veti sti si cand puteti obtine cel mai bun randament.

Oamenii cu bioritm de zi au o temperatura ridicata incepand cu ora 8 dimineata, care creste, pana in perioada serii, cand incepe sa scada. Oamenii de noapte, insa, au o temperatura mai ridicata incepand cu orele serii, care scade inspre dimineata, atunci cand simt, si ei, nevoia de a merge la somn.

Asadar, exista doua tipuri principale de ritmuri circadiene, denumite, in general,de zi si de noapte. Acestora li se mai adauga si alte derivatii, grupate intr-un „al treilea ritm”, care ofera o combinatie intre caracteristicile acestora. Indiferent care ar fi tipul dumneavoastra, un om cu un ritm circadian sanatos este capabil sa:

  • se trezeasca la timp pentru a face ceea ce isi propune si sa adoarma astfel incat sa primeasca suficient somn inainte de a se trezi
  • sa adoarma si sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare zi, daca asta isi doreste
  • daca este fortat sa inceapa o noua rutina, prin acre sa se trezeasca mai devreme decat in mod normal, sa adoarma, de asemeni, mai devreme.
Daca va intrebati de ce zilele de Luni, la serviciu, ni se par atat de grele, atunci raspunsul este acela ca, pe timpul weekendului, ne „dam peste cap” ceasul biologic, caruia ii trebuie o anumita perioada pentru a isi reintra in ritm. Asta ne face letargici, irascibili si, in general, rautaciosi si fara un randament notabil, pana spre dupa-amiaza, atunci cand el isi reintra in ritm.

Se presupune ca dusmanul de temut al acestui secol – stressul – este o consecinta a desincronizarii ritmului circadian pe care fiecare dintre noi il are. („Cum afecteaza stresul barbatii vs femeile”).