Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Alcoolismul si paternitatea

Alcoolismul si paternitatea

image

Chiar daca este una dintre realitatile urate ale Romaniei, pe care multi dintre noi aleg sa o ignore, alcoolismul unuia dintre parinti sau chiar a amandurora reprezinta o problema curenta in multe familii, transformand viata celorlalti membri intr-un adevarat cosmar. Iar, daca adultii sunt cei care sunt responsabili de propriile decizii si consecintele pe care le suporta, adeseori, copiii nu au nici un cuvant de spus, fiind victime ale abuzului de substante a celor care ar fi trebuit sa ii ingrijeasca si sa ii fereasca.

De aceea, in acest articol vom vedea care sunt efectele alcoolismului unuia dintre parinti, asupra celor mici, dar, in special, ce se poate face pentru a ajuta copiii din astfel de familii.

Ce spun statisticile?

Spuneam, in randurile de mai sus, ca alcoolismul reprezinta o problema grava in Romania. Asta, deoarece, in aceasta tara, una din zece persoane este o impatimita a consumului de alcool. In total, inseamna ca aproape 2 milioane dintre locuitorii tarii noastre sufera de alcoolism.

Statisticile spun ca 50% dintre copiii care au avut un parinte alcoolic se vor casatori cu un om care sufera de aceasta boala, fapt despre care stiam, deja, din articolul „De ce este importanta pentru femei relatia cu tatal lor?”.

Un studiu recent al Ministerului Sanatatii din Romania a scos la iveala faptul ca 5.9% din totalul cheltuielilor lunare ale unei gospodarii sunt pentru alcool. Poate nu ar parea o cifra chiar atat de mare, daca suma cheltuita lunar pe educatia copiilor nu ar fi doar 0.9% din total...

Peste 70% dintre cazurile de violenta in familie si ½ dintre crime au ca baza alcoolul, anual, murind aproximativ 100 de romani din cauza consumului.

Avand in vedere aceste cifre si faptul ca multi dintre acesti alcoolici sunt si parinti, ne putem, oare, imagina, cati copii sufera, zilnic, din pricina viciului parintilor lor?

Idei gresite despre alcoolism

Exista o perceptie gresita a alcoolismului la nivel social. Dependenta de alcool nu este un viciu de care poti sa te lasi, asa cum s-ar crede, iar alcoolicul nu bea din cauza personalitatii sale, in ciuda faptului ca stie ca alcoolul ii face rau. Alcoolismul este o boala si, ca oricare alta boala, nu depinde de vointa bolnavului decat in mica masura.

O alta preconceptie gresita, care sta la baza suferintelor multor familii, este aceea ca „a fi alcoolic este o rusine”, dar si ca membrilor familiei ar trebui sa le fie rusine ca, in grupul lor, este un alcoolic. Acesta este cel mai des invocat motiv pentru care violenta in familiile alcoolicilor nu poate fi oprita, pentru care copii si sotii sufera ani de zile si pentru care, uneori, exista un final tragic.

O a treia preconceptie gresita este aceea ca „alcoolism” inseamna doar consumul exagerat de alcool, in fiecare zi. Gresit, deoarece alcoolismul are mai multe stadii si, in primul, este suficient ca persoana in cauza sa consume alcool la intervale regulate, indiferent daca acestea sunt o data pe saptamana sau chiar o data pe luna.

Ce este alcoolismul?

In articolul „Pericolele jocurilor video pentru psihic si personalitate”, am incercat sa evidentiem ceea ce inseamna o „dependenta”. Ea apare in urma manifestarii regulate a unei actiune care, intr-un final, se transforma intr-un obicei, a carui lipsa o simtim , cand actiunea inceteaza. Astfel, apare o dependenta psihica.

In cazul consumului regulat al unor substante, asa cum este si etanolul (alcoolul), apare si o dependenta fizica. Astfel, in momentul in care se intrerupe obiceiul, bolnavul nu se simte rau doar pe plan psihic, insa apar si simptome ale sevrajului psihic. De aceea, apare nevoia impedioasa de „a bea”.

Insa, alcoolismul nu ar fi o problema, daca simptomele si manifestarile sale nu ar afecta persoana si familia in cauza. Asa cum am mentionat in randurile de mai sus, exista mai multe faze ale alcoolismului:

1. Faza prealcoolica: aceasta este specifica unui numar foarte mare de oameni si incepe timpuriu („Puntea dintre generatii: alcoolul, la varste din ce in ce mai fragede”). Apare obiceiul de a bea o bautura, atunci cand se iese impreuna cu prietenii, pentru ca, pe masura ce trece timpul, cantitatea de alcool sa fie din ce in ce mai mare.

Astfel, „Nu pot sa dansez fara sa beau o bere” sau „O bere la un meci” devin semne timpurii de risc ale alcoolismului, daca acesta se transforma intr-un obicei.

2. Faza prodromala: in acest stadiu, bolnavul se simte vinovat pentru dorinta sa de a bea alcool, asa ca o face in secret. Un semn al celui de-al doilea stadiu al alcoolismului este gandirea orientata mereu spre consum, dar si momentele din timpul betiei, de care persoana in cauza nu isi mai aduce aminte.

3. Consumul prin constrangere: abia in acest stadiu, cei din jurul persoanei in cauza isi dau seama ca ceva este in neregula, deoarece, pe fondul consumului de alcool, incep sa apara crizele de gelozie („Violenta verbala este tot violenta!”), accesele de furie, stricarea relatiilor sociale, preocuparea pentru aprovizionarea cu bautura. Tot acum se incepe si bautul dimineata.

4. Faza cronica: majoritatea persoanelor incadrate la capitolul „Statistici” fac parte din categoria care a ajuns la acest stadiu de alcoolism. Persoana in cauza nu mai tine cont de faptul ca a decazut social, astfel incat anturajul sau este mult inferior fata de statutul sau, apar tulburari cognitive sau de personalitate, manifestari agresive, etc. In lipsa alcoolului, starea de sevraj se manifesta prin tremuraturi, anxietate, colaps.

Tulburarile psihologice cauzate de alcoolism

In spiritul ideei de a ajuta familiile in cauza, insistam pe ideea ca alcoolicul este doar o persoana bolnava si nu un om a carui natura il impinge la acte de violenta sau la consum. Desigur, exista si oameni a caror personalitate s-ar fi manifestat astfel si fara consum de alcool, ale caror trasaturi sunt agravate de aceasta substanta, insa, in marea majroitate, alcoolicii au nevoie de ajutorul societatii si a celor din jur pentru a iesi din prapastia in care au alunecat.

In spiritul acestei idei si pentru o mai buna intelegere a situatiei, iata care sunt tulburarile psihologice cauzate de alcoolism:

Betia patologica

 • excitatie emotionala/ sedare emotionala
 • iluzii
 • halucinatii
 • agresivitate puternica
 • furie
 • amnezia evenimentului
Delirium tremens
 • halucinatii vizuale
 • agitatie fizica severa
 • transpiratii puternice
 • dereglari ale tensiunii arteriale si a ritmului cardiac
Este o stare specifica sevrajului alcoolic, ale carui efecte, insa, sunt diminuate, datorita medicamentelor prescrise in cazul acestei boli. Intreruperea medicamentatiei poate duce la moarte!

Halucinoza alcoolica
 • bolnavul aude voci care il judeca sau altele, care vorbesc intre ele.
 • nivel de anxietate foarte ridicat
Gelozia obsesiva a alcoolicului

Discutati pe forumul 7 pitici cu alti parinti despre pericolele alcoolismului