Sangele din cordonul ombilical
A recolta sau a nu recolta?
Sangele din cordonul ombilical este sursa care ii da viata copilului, pana in momentul nasterii. Contine multe celule pretioase, cum ar fi celule stem de baza, celule rosii si albe (inclusiv celulele T, care lupta impotriva cancerului) care ajuta la lupta contra infectiilor si a bolilor.
Cu toate acestea, in ziua de azi, aceasta sursa de celule importante este taiata prea rapid, in momentul nasterii. Trei dintre motive sunt:
- Unii doctori cred ca nu exista (sau sunt prea putine) beneficii in interzierea taierii cordonului, in ciuda faptului ca exista multe studii si recomandari.
- Unii doctori cred ca intarzierea taierii poate cauza complicatii.
- Unii doctori se grabesc sa termine procesul de nastere.
A da nastere „in sistem” poate influenta taierea prematura a cordonului ombilical, prin faptul ca medicul sau cadrul medical care te asista cu privire la nastere doreste sa grabeasca procesul si sa inceapa cu urmatoarea nastere.
Daca nici acest lucru nu te-a convins, deja, cu privire la intarzierea taierii cordonului ombilical, exista, acum, o alta polemica – recent, au fost deschise afaceri care au ca scop depozitarea sangelui din cordonul ombilical, in caz ca apare, in viitor, vreo boala. Acest lucru suna bine in teorie, dar de ce sa fie privat un copil de acele celule extrem de sanatoase, la nastere, si sa ii fie date, mai tarziu in viata, cand sansele de a avea o conditie serioasa sunt, oricum, extrem de mici? Poate exista o legatura intre aparitia bolilor si privarea de la sangele din cordonul ombilical? Depozitarea sangelui din cordonul ombilical nu este doar scumpa, dar merita, de asemeni, sa afli ce tip de sange din cordon a avut succes in a ajuta si cat de comune sunt conditiile medicale care apar, mai tarziu in viata, la copil.
Care este probabilitatea ca bebelusul meu sa aiba nevoie de celule stem?
In 2010, un alt studiu, care atesta beneficiile intarzierii taierii cordonului ombilical, a fost publicat. Acesta a demonstrat ca taierea timpurie poate interfera cu primul transplant de celule stem pe care il face natura.
Conform unor studii statistice:
- Posibilitatea ca un copil sa aiba nevoie de propriile celule stem (care au fost depozitate) este estimata la 1 din 20.000.
- Este posibil ca donatiile de sange din cordonul ombilical sa fie ineficiente ca tratament pentru adulti, deoarece numarul celulelor stem este prea mic.
- Sangele ombilical poate avea celule care au suferit schimbari pre-leucemice si este posibil ca aceasta boala sa recidiveze la anumite persoane.
- Sangele autolog din cordonul ombilical este bun doar pentru copiii care dezvolta tumori solide, limfoame sau anumite tulburari auto-imune.
- Toate celelalte folosinte reprezinta doar speculatii.
Motivul cel mai comun pentru transplant, in perioada copilariei, este reprezentat de leucemie, dar nu este folosit, de obicei, propriul sange donat. Cea mai adecvata sursa de celule stem este de la o alta persoana, fie un membru al familiei sau un donator anonim.
Colectarea sangelui este, de asemeni, foarte profitabila pentru colector (unele moasele primesc o pregatire speciala in acest domeniu, dar unele refuza sa o faca). Colectorii sunt platiti cu multi bani pentru a face aceasta procedura.
Nu este doar despre celule stem – Ci si despre foarte mult sange
Unele studii au demonstrat ca sugarii, care au stat atasati mai mult timp de cordonul ombilical, au ajuns sa aiba cu 32% mai mult volum de sange fata de ceilalti – fara nici un risc mai mare de aparitie a unor probleme.
Intarzierea taierii cordonului ombilical mareste, cu siguranta, hemoglobina fetala, volumul de sange si depozitele de fier. Exista un beneficiu medical dovedit al intarzierii taierii cordonului. De fapt, nu exista nici o dovada care sa fie impotriva unei intarzieri de taiere a lui. Atunci cand vorbim despre interventii in medicina, interventia in sine este dovada de care avem nevoie. Unii oamenii spun ca nu se poate dovedi ca intarzierea cordonului ombilical este o practica care ajuta.Nu trebuie sa demonstrezi ca lucrul acesta este corect, ci trebuie sa demonstrezi ca este bine pentru copil sa fie privat de 40% din sange!.
Sincronizarea taierii cordonului ombilical
Au fost mai multe studii publicate care au studiat momentul in care ar trebui sa aiba loc taierea cordonului, inclusiv unul care a durat 16 luni ce a fost publicat in 2006. Acesta a fost efectuat la Spitalul de Ginecologie si Obstetrica din Mexico City, unde peste 350 de perechi (mama si copil) au asistat.
Acest studiu, in asociere cu multe altele, a oferit dovezi solide cu privire la beneficiile pe care le are intarzierea cordonului ombilical. Principalele beneficii sunt:
- Nivel marit de fier.
- Risc scazut de anemie.
- Mai putine transfuzii de sange.
- Mai putine incidente de hemoragii intraventriculare.
O intarziere de 2 minute mareste rezerva de fier din corpul copilului cu aproximativ 27 – 47 de mg, cantitatea pe care o necesita bebelusul pentru 1 – 2 luni. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea dezvoltarii deficientei de fier inainte de varsta de 6 luni. Un alt studiu a fost facut public in anul 2007, de catre Universitatea din Granada, si a avut descoperiri similare.
In timp ce intarzierea taierii cordonului este un proces benefic pentru bebelusii normal, studiile au demonstrat impactul este unul foarte mare pentru cei care s-au nascut cu o greutate mica, provin de la mame care sufera de o deficienta de fier, sunt nascuti prematur sau pentru copiii care nu au primit indeajuns de mult lapte praf sau lapte fortificat cu fier dupa nastere. Dat fiind faptul ca mama natura a oferit lapte de san pentru copil si nu lapte praf, ai crede ca ea a dat, de asemeni, acea sursa bogata de fier pentru un motiv. Ai putea sa observi ca formulele oferite de catre companii promoveaza ratele de deficienta de fier pentru a vinde produsele pe care le au.
Studiile au sugerat ca, intarzierea de taiere a cordonului, chiar si pentru doua minute, ar trebui sa fie implementata ca o practica standard, dar, din pacate, putine spitale au adoptat-o. Unele cupluri aleg sa lase cordonul netaiat pana cand acesta nu mai pulseaza, care poate dura cateva minute sau chiar 10 – in orice situatie, copilul dispune de propria provizie de sange placentar.
Intarzierea taierii cordonului ombilical si donarea/ depozitarea sangelui din acesta
Intarzierea taierii cordonului si donarea sangelui ombilical nu sunt, de obicei, compatibile. Motivul este acela ca, pentru a se putea colecta sange, unii dintre colectori vor spune ca va trebuia ca sa fie taiat cordonul ombilical, pentru a se putea folosi sangele ca donatie sau spre depozitare. Deci, daca doresti ca cel mic sa aiba un stoc de sange din cordonul ombilical, va trebui sa regandesti planurile legate de donarea sau depozitarea sagenlui ombilical.
Nu este nici un consens intre oamenii de stiinta si cadrele medicale cu privire la taierea cordonului si colectarea potrivita de sange din cordonul ombilical. Cel mai important lucru este evitarea pierderii unor celule stem pretioase in timpul nasterii si exact dupa aceasta. Deci, prevenirea este, in mod clar, mai buna decat vindecarea – este mai bine ca cel mic sa pastreze ce este al lui.
Partea a doua >>