Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Trompe infundate - Salpingita

Trompe infundate - Salpingita (infectia trompelor uterine)

image

Definitie

Salpingita se refera la inflamarea tuburilor uterine. Avand aproximativ 10 – 15 cm in lungime, tuburile uterine se afla adiacent fata de ovare si transporta un ovul de la ovar catre uter, acesta reprezentand locul unde va avea loc fertilizarea. Atunci cand tuburile uterine sunt infectate, ele vor dezvolta un tesut cicatrizat. Aceasta cicatrizare poate crea un blocaj care previne ovulul sa ajunge la uter. Salpingita mareste, de asemeni, destul de mult, sansa de a avea o sarcina extrauterina, in tuburile uterine. Adeseori, acest lucru este vazut la persoanele care au o boala inflamatorie pelvina.

Inflamarea tuburilor uterine este, de obicei, cauzata de o infectie care s-a raspandit catre vagin, colul uterin sau uter. Cele mai comune infectii sunt chlamydia si gonoreea, ambele fiind boli cu transmisie sexuala. Infundarea trompelor (Salpingita) poate rezulta, de asemeni, de la o infectie cauzata de nastere sau avort. O inflamare a mucoasei abdominale (peritonita) sau chiar o infectie a sangelui, cum ar fi tuberculoza, poate cauza, de asemeni, salpingita.

Mucoasa si alte secretii ajuta, in mod normal, la prevenirea raspandirii unei infectii care vine de la colul uterin sau vagin. In timpul ovulatiei sau menstruatiei, aceste aparari sunt mai putin eficace. Daca sangele menstrual se duce inapoi din uter spre tuburile uterine, atunci acesta poate transporta cu el organisme care provoaca infectii. Acest lucru poate explica de ce simptomele salpingitei apar imediat dupa menstruatie, mai des decat in alte momente.

Risc: Aceasta conditie este mai comuna la femeile necasatorite si defavorizate. Alti factori de risc pot fi reprezentati de o prima activitate sexuala la o varsta frageda, multipli parteneri sexuali si nefolosirea unui prezervativ. Femeile care sunt active sexual si au o varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani au un risc mai mare de a dezvolta salpingita. Incidenta anuala de salpingita pentru femeile care au varsta cuprinsa intre 15 si 34 de ani este de aproximativ 1%; o adolescenta care este activa sexual are o sansa din 8 sa dezvolte aceasta boala.

Incidenta si raspandire: In Statele Unite ale Americii apar in fiecare an mai mult de 1 milion de cazuri de salpingita cronica in decursul unui an; este greu sa aproximezi incidenta de salpingita in toata lumea; conform Organizatiei Mondiale de Sanatate, exista 31 de milioane de cazuri de gonoree si 22.5 milioane de cazuri de infectii cu chlamydia, acestea fiind cel mai des intalnite in Africa sau Asia.

Diagnostic

Istorie: Simptomele includ dureri pelvine si abdominale severe, care sunt, de obicei, bilaterale, urinare frecventa, dureri de cap si un sentiment vag de a te simti rau, greata, cu o posibila stare de varsaturi si, adeseori, o scurgere vaginala purulenta. In timp ce abdomenul este foarte sensibil, multe dintre femei raporteaza o durere atunci cand stau intinse pe spate si cu picioarele indoite. Chiar daca poate cauza leziuni semnificative asupra tuburilor uterine, infectia cauzata de chlamydia poate produce simptome minore sau inexistente. De obicei, pacienta s-a plans de dureri pentru mai putin de 7 zile atunci cand cauta un diagnostic si tratament.

Examenul fizic: Acesta poate determina locatia si natura durerilor. Desi o examinare vaginala poate fi dureroasa, aceasta poate dezvalui prezenta unei descarcari cervicale sau vaginale anormale si orice dovada a unei infectii la nivelul colului uterin. Febra poate fi prezenta sau nu. Centrul European de Control si Prevenire a Bolilor a stabilit criteriile minime care sunt necesare pentru a putea diagnostica pe baza unui examen: sensibilitate la baza abdomenului, sensibilitate adnexiala si de miscare cervicala. Aceste criterii mai includ febra mai mare de 38.3 grade celsius, scurgeri vaginale sau cervicale anormale, nivel ridicat de proteine C reactive in sange, rata ridicata de sedentarism, culturi pozitive pentru gonoreea sau chlamydia.

Teste: Sunt recoltate culturi pentru a identifica organismele care sunt responsabile pentru infectie. Desi testele efectuate in mod rapid in biroul doctorului pot identifica multe astfel de organisme, ele pot fi mai putin precise decat culturile, de odata ce pot fi prezente, in mod simultan, mai multe organisme si, in consecinta, trecute cu vederea. Prin urmare, multi doctori prefera sa utilizeze atat testele efectuate in cabinet, pentru un diagnostic mai rapid, cat si cel de prelevare de cultura, pentru o documentare obiectiva a unui diagnostic precis.

Infectiile pot fi confirmate cu ajutorul unui test de sange, care indica un numar mare de celule albe. Testele care calculeaza rata de sedimentare a hematiilor si cel de proteina C reactiva pot, de asemeni, ajuta. Rapid Plasma Reagin este un test care ajuta destul de mult cu privire la excluderea sifilisului. Cultura si analiza de urina pot, de asemeni, sa fie efectuate pentru a exclude infectiile la nivelul tractului urinar. Un test de sarcina poate fi necesar pentru a exclude o sarcina localicazata in tuburile uterine. Studiile de imagistica pot sa ajute la excluderea unui abces tubo-ovarian, cu ajutorul unui test cu ultrasunete. Acesta poate ajuta la eliminarea altor cauze de durere pelvina bilaterala. Tomografia computerizata si testul de imagistica prin rezonanta magnetica pot, totodata, sa ajute daca testul cu ultrasunete nu ofera rezultate concludente.

O laparoscopie poate sa fie efectuata pentru a confirma diagnosticul si pentru a exclude conditiile care prezinta simptome similare, cum ar fi o sarcina din tuburile uterine sau apendicita. Laparoscopia este o procedura chirurgicala, unde un endoscop mic si usor este introdus printr-o incizie mica in abdomen. Acest lucru permite doctorului sa examineze vizual, tuburile uterine din zona inconjuratoare. Atunci cand se efectueaza diagnosticarea salpingitei, biposiile endometrului au o sensibilitate si o specificitate mai mare de 90%.

Tratament

Tratamentul include, de obicei, antibiotice, medicamente pentru dureri, consumarea mai multor lichide si odihna la pat. Deoarece mai multe organisme pot fi responsabile pentru infectie, este posibil sa fie oferite mai multe antibiotice in acelasi timp. Pe masura ce simptomele dispar inainte ca infectia sa fie complet tratata, este foarte important ca intregul tratament de antibiotice sa fie terminat, asa cum a fost prescris.

Persoanele care sufera de aceasta problema ar trebui sa fie reevaluate dupa ce tratamentul incepe, pentru a fi sigure ca antibioticele sunt eficace. Toti partenerii sexuali ar trebui sa fie examinati pentru bolile cu transmitere sexuala si tratati imediat. Salpingita netratata se poate dezvolta in boala inflamatorie pelvina. Anumite circumstante pot necesita spitalizarea pentru un tratament cu antibiotice, fiind administrate in mod intravenos. Acest tip de administrare poate fi efectuat daca pacienta are o urgenta chirurgicala, este insarcinata, nu raspunde la tratamentul oral, este necorespunzator pentru un tratament ambulatoriu, are un abces tubo-ovarian, sufera de o insuficienta a sistemului imunitar sau de o boala severa, care implica temperaturi ridicate si stari de voma.

O salpingectomie (extragerea chirurgicala a unui sau a ambelor tuburi uterine) poate fi necesara pentru a corecta complicatiile (a drena abcesele) sau pentru a indeparta tuburile uterine afectate, care nu raspund la un tratament cu antibiotice. Acest lucru implica, uneori, inlaturarea uterului, precum si a ovarelor (histerectomie cu salpingo-ovarectomie).

Evolutie

O evolutie favorabila este direct legata de promptitudinea unui tratament adecvat. Infectiile pot persista, uneori, in ciuda faptului ca are loc un tratament, iar acest lucru poate rezulta in dureri continue de spate, abdominale, pelvine, cicluri menstruale frecvente si dureri in timpul actului sexual. Pacientii raspund, de obicei, la tratamentul cu antibiotice in 48 – 72 de ore prin scaderea intensitatii durerilor. Intre 60 si 80% dintre pacientii care sufera de abces tubo-ovarian sufera de o imbunatatire a simptomelor doar cu tratamentul cu antibiotice; intre 20 si 40% au nevoie de un drenaj al abcesului suplimentar, chirurgical sau prin aspirare cu ajutorul unui ac, cu un procent de spitalizare de 20% pentru femeile care sufera de o infectie a tuburilor uterine.

Pacientii au o sansa de 5 – 10% sa moara din cauza unui abces tubo-ovarian daca are loc o ruptura, iar 25% dintre pacienti cu salpingita sufera de complicatii pe termen lung, cum ar fi sarcina extra-uterina, dureri pelvine cronice si infertilitate.

Complicatii

Se poate aduna puroi in tuburile uterine, urmat, uneori, de o adunare de lichide in tuburile uterine. Colectarea de puroi din cavitatea abdominala poate cauza un abces pelvin. Este posibil sa fie necesar ca abcesele sa fie inlaturate chirurgical. Aproximativ 10 – 15% dintre femeile din spital cu salpingita dezvolta un abces tubo-ovarian. Pacientii pot dezvolta, de asemeni, infertilitate, o sarcina extra-uterina, dureri pelvine cronice, in timpul actului sexual, dificultati menstruale si aderente pelviane. Moartea are loc, la persoanele cu salpingita si/sau boala inflamatorie pelviana, la 0.29 persoane din 100.000, cu o varsta care variaza intre 15 si 44 de ani. Sindromul Fitz-Hugh-Curtis reprezinta o inflamare a unei zone din jurul ficatului, care afecteaza 5 – 10% dintre pacientii cu salpingita.

Intoarcerea la munca - Restrictii/Acomodari

S-ar putea ca responsabilitatile legate de munca sa fie ajustate in functie de necesitatile jobului fiecaruia. Daca a fost necesara o procedura chirurgicala, atunci cea mai adecvata munca ar fi cea usoara sau sedentara.

Esecul in recuperare

Daca o femeie esueaza in a se recupera in maximul perioadei asteptate, s-ar putea ca raspunsul la urmatoarele intrebari sa aduca informatii suplimentare pentru o intelegere mai buna asupra detaliilor fiecarui caz in parte.

Intrebari cu privire la diagnostic:

 • Au existat dureri severe la baza abdomenului si dureri pelvine in ambele parti?
 • Apare urinarea frecventa? Dureri de cap sau un sentiment de bolnaviciune (stare generala de rau)?
 • Au existat scurgeri vaginale anormale? Daca da, au fost luate culturi pentru a identifica organismul responsabil de infectie? Ce organism este responsabil de infectie?
 • A existat o analiza generala si completa a sangelui? A fost efectuata o laparoscopie pentru a confirma diagnosticul?
Intrebari cu privire la tratament:
 • Urmeaza acea persoana tratamentul exact cum a fost prescris? Trateaza antibioticile cu succes infectia?
 • Au fost examinati si tratati toti partenerii sexuali?
 • Au fost avariate tuburile uterine, pana la punctul in care este necesara inlaturarea lor? Necesita femeia indepartarea uterului sau a tuburilor uterine?
Intrebari cu privire la evolutie:
 • A fost adecvata terapia cu antibiotice pentru organismul identificat? Este recomandata o alta terapie cu antibiotice?
 • S-au dezvoltat alte conditii sau complicatii asociate, precum abcesul sau boala inflamatorie pelviana, care ar putea avea un impact asupra duratei recuperarii?
 • A trecut un timp adecvat pentru recuperare?
 • A dezvoltat individul un abces? Are nevoie de un drenaj chirurgical?
 • A dezvoltat individul boala inflamatorie pelvina? Daca acesta este cazul, a fost adresata boala in planul de tratament?