Yoga, pentru copii si adulti
Yoga, putin cunoscuta la noi si adeseori privita cu scepticism, este una dintre cele 6 „āstika” – scoli, ale filozofiei hinduse. Ea urmareste ca cel care o practica sa obtina o pace permanenta, din punct de vedere fizic, psihic si spiritual. In „Yoga Sūtras of Patañjali”, aceasta este denumita ca fiind „arta de a trece prin schimbarile mintii”. De aceea, daca va numarati printre cei care au citit cu mare interes articolul „Cum ne afecteaza stresul femei vs. Barbati”, probabil ca si acesta va fi pe placul dumneavoastra.
Desigur, Yoga reprezinta o intreaga spiritualitate, bazata pe religiile hinduse si buddhiste insa, deoarece in tara noastra se afla, preponderent, o alta religie, vom insista doar pe partea practica a ei, care are in vedere fizicul si psihicul, facand abstractie de cea spirituala. Practicata la intervale regulate, precum un sport, yoga va poate ajuta sa eliminati multe dintre problemele fizicului, precum surplusul de greutate sau durerile de spate, si cele ale psihicului, precum depresiile sau anxietatea.
Cum functioneaza yoga?
Conform unui studiu facut in anul 2008, peste 15.8 milioane de americani practica aceasta disciplina, la acest numar adaugandu-se si cel din tarile europene. Per total, Yoga devine, astfel, cea mai populara disciplina filozofica, din lume. Lucrurile au mers pana acolo incat, in unele tari, aceasta a devenit o afacere, oamenii de pretutindeni cheltuind miliarde de euro si dolari pentru a participa la clase specifice, pe DVD-uri sau pentru a calatori in tarile-mama. Puteti gasi aceasta disciplina incepand de la salile de gimnastica si pana la azile de batrani.
Atunci cand o celebritate este intrebata cum reuseste sa isi mentina formele de invidiat, de obicei, raspunsul primit este „Yoga”. Exista, in lume, clase de yoga pentru caini, copii, nudisti, cupluri, batrani si, in general, cam tot ceea ce va puteti imagina. Asadar, avand atat de multa popularitate si fiind o disciplina veche de 5000 de ani, avem certitudinea ca ea functioneaza, altfel nu ar fi ajuns la o istorie atat de indelungata si la atat de multi adepti. Insa, care este principiul pe care ea se bazeaza?
O clasa tipica de Yoga implica o serie de posturi, numite „asana”. Posturile, departe de a fi cele la care majoritatea dintre cei care nu le cunosc se gandesc, implica intinderea anumitor grupe de muschi si pastrarea pozitiei pentru o anumita perioada de timp. De asemeni, sunt implicate si cateva exercitii de respiratie, dar si de meditatie, astfel incat yoga devine, din acest punct de vedere, un sport complex, care ajuta la elasticitatea muschilor, functionarea organelor si eliberarea mintii de problemele cotidiene.
Sa nu uitam, totusi, ca Yoga este o filozofie si nu un sport. De aceea, daca veti intreba diferiti oameni care o practica, felul cum se simt dupa o astfel de sedinta, veti primi raspunsuri diferite. Unii va vor spune ca aceasta ii ajuta sa slabeasca (si chiar o face!), altii ca se simt mai calmi si mai relaxati, altii ca au mai multa energie si altii ca au reusit sa treaca peste problemele psihice pe care le au. Felul cum percepeti si ce beneficii obtineti practicand yoga, depinde doar de dumneavoastra si partea de exercitii asupra careia va concentrati.
In teorie, printr-o anumita pozitie, se directioneaza fluxul de sange spre un anumit organ si se lucreaza anumite grupe de muschi, astfel incat se obtine un rezultat fizic, palpabil. Prin meditatie, ni se distrage atentia de la mediul inconjurator, indreptand-o spre interior, unde putem face pace si ordine printre gandurile noastre.
Notiuni elementare de yoga
Yoga este o disciplina ce poate fi practicata la orice varsta, incepand din frageda pruncie si pana in ultimele zile ale vietii noastre. Exista clase dedicate mamei si copilului sau, asa um am spus in randurilee de mai sus, dedicate pensionarilor din azilele de batrani.
Poate ca, privita din exterior, numerosii termeni din yoga va vor induce o frica de aceasta disciplina - ceea ce este foarte normal, de altfel, deoarece sta in natura umana sa ne fie frica de necunoscut. De aceea, iata o scurta lista cu cei mai intalniti termeni din yoga:
- Yama – standardele etice din yoga, precum acela prin care se spune ca nu trebuie sa le facem rau celorlalti si sa avem incredere in noi si in ei.
- Niyama – se refera la normele de auto-disciplina, precum curatenia si acumularea de cunostinte pe toata durata vietii
- Asana – se refera, asa cum am mentionat mai sus, la acele posturi care reprezinta exercitiile fizice.
- Pranayama – sunt exercitiile de respiratie, prin care se intelege unirea mintii cu trupul, intr-un tot unitar, pentru a elibera resursele interioare de energie (nu difera, cu mult, de ceea ce crestinii fac in timpul rugaciunilor, aici fiind, insa, vorba, despre concentrarea asupra propriului trup si nu asupra divinitatii).
- Pratyahara – reprezinta ceea ce spuneam in randurile de mai sus, si anume distragerea atentiei de la lumea inconjuratoare si concentrarea asupra propriului corp.
- Dharana – se refera la concentrarea asupra unui singur lucru.
- Dhyana – se refera la meditatia la „nimic”, eliberarea tuturor gandurilor.
- Samadhi – se refera la ultimul scop al yoga, la realizarea unei conexiuni cu divinitatea. Aceasta etapa este intalnita in toate religiile lumii, modalitatea de a ajunge la ea diferind foarte putin.
Asadar, cunoscand acesti 8 termeni din yoga, ne este foarte usor sa stabilim punctele comune cu alte religii si filozofii ale lumii, dar si sa o intelegem pe aceasta, in amanuntul ei. Cum am putea sa ii spunem, altfel? Putem sa o numim limpezirea mintii dimineata, in timp ce ne facem exercitiile fizice si cele de respiratie. Putem sa o comparam cu o sedinta la psiholog, in care terapeutul ne intoarce atentia spre sine. Putem sa spunem ca este acelasi lucru cu o dupa-amiaza linistita, in care stam pe o patura, in iarba, citind o caret care ne place. Pe scurt, yoga este o actiune care ne lucreaza trupul, aducandu-ne, in acelasi timp, pacea sufleteasca.
Tipuri de yoga
Cea mai comuna forma de Yoga este cea bazata pe posturi, numita hatha yoga, insa si ea se imparte in diferite genuri, de aceea, daca v-am convins sa incercati aceasta disciplina, ar trebui sa incercati sa aflati care dintre ele se potriveste cel mai bine personalitatii si nevoilor dumneavoastra.
Daca doriti sa faceti aerobic, prin Yoga, atunci s-ar putea sa va placa ashtanga sau „Power Yoga”, asa cum este ea numita in SUA. Spre deosebire de alte tipuri de Yoga, in cadrul acesteia veti transpira si veti face exercitii fizice care va vor regla respiratia si va vor creste ritmul cardiac. Insa, cu rezultate mai bune decat aceasta, este Bikram Yoga, desi este mai greu de practicat in tara noastra, deoarece necesita o clasa speciala, in cadrul careia se realizeaza 26 de posturi la o temperatura de 38 de grade Celsius.
Totusi, daca nu vreti sa depunti prea mult efort si preferati o actiune de intretinere, va recomandam Iyengar Yoga, care foloseste multe dintre posturile ashtanga, insa intr-un ritm mai putin alert.
Yoga care include binecunoscuta meditatie se numeaste Jivamukti Yoga, insa aceasta pune accentul pe spiritualitate, implicand incantatii si citirea cartilor acestei filozofii. Tot cu incantatii si meditatie se ocupa si Kundalini Yoga, prin care se urmareste eliberarea unei cantitati de energie de la baza coloanei. Pe de alta parte, Ananda Yoga ofera doar meditatie, urmarind eliberarea sinelui de problemele cotidiene.
Pentru conditiile psihice exista Terapiile integrative prin Yoga, care ajuta la tratarea depresiilor si bolilor fizice, care se concentreaza pe capacitatea mintii de a vindeca trupul, asa cum se intampla si in Psihologia somatica.
Beneficiile yoga asupra sanatatii
Datorita practicilor unor grupuri ce pretindeau ca practica Yoga (nu o faceau, insa), in tara noastra s-a creat o imagine foarte neplacuta a acestei discipline, in ciuda faptului ca ea poate aduce beneficii foarte mari, indelung studiate si dovedite. Printre cele fizice, mentionam:
- imbunatatirea flexibilitatii, posturii si rezistentei fizice
- muschi mai puternici (ceea ce ofera o mai mare stabilitate la batranete)
- eliminarea toxinelor din nodulii limfatici
- scaderea nivelelor hormonilor de stres din organism
- imbunatatirea sistemului imunitar
- scaderea tensiunii arteriale
- imbunatatirea functionalitatii sistemului digestiv
- scaderea nivelului hormonilor care cauzeaza depresia („Depresia in randurile copiilor”)
- scaderea durerii specifice bolilor cronice
- tratarea durerilor de spate si a celor cauzate de artrita
- imbunatatirea somnului
Toate aceste beneficii au fost demonstrate prin cercetari si, mai mult, unele companii farmaceutice au incercat sa ii imite efectele prin pastile – din pacate, nu se poate reduce o intreaga filozofie la o capsula minuscula, astfel incat nu au obtinut prea multe rezultate. Unele studii, chiar, recomanda yoga ca si supliment la unele tratamente medicamentoase, pentru a se obtine rezultatele optime.
Totusi, va recomandam ca, daca nu veti gasi o clasa de Yoga si veti decide sa practicati aceasta disciplina acasa, fara un instructor, sa nu va fortati organismul, deoarece, pe langa beneficii, ea poate aduce cu sine intinderi si rupturi musculare sau probleme ale gatului. Atat timp cat se asculta mesajele trupului si nu i se forteaza limitele, insa, rezultatele vor fi dintre cele mai placute.
Yoga, pentru toata familia
Atat timp cat aceasta filozofie si disciplina este atent inteleasa, ea poate fi practicata atat de copii, cat si de parintii acestora sau chiar de bunici. Dupa cum am putut vedea in randurile de mai sus, este chiar indicata in cazul copiilor, deoarece ea le va mentine flexibilitatea si nivelul de stres, inca din perioada cand acestia sunt mici, ajutandu-i foarte mult, atunci cand vor fi mari.
Pe internet, exista numeroase cursuri de Yoga gratuite, fie in format video, fie text, datorita carora va puteti ghida in alegerea asanelor. De asemeni, in orasele mari din Romania exista cursuri ale acestei discipline, la care puteti apela cu incredere, ca o alternativa a mersului la sala sau practicarii unui alt sport.
Yoga se recomanda, in special, inainte si dupa nastere, deoarece nu doar ca va ajuta mama sa treaca prin act, in sine, dar va si ajuta la crearea legaturii dintre aceasta si copilul sau („Atasamentul parental”).