Importanta consumului de fibre in sarcina

Fibrele in timpul sarcinii

image

Fibrele sunt foarte importante daca doriti sa aveti o digestie sanatoasa in timpul sarcinii. Daca evitati consumul de fibre in timpul sarcinii, puteti ajunge sa aveti probleme cu intestinul si constipatie.

Exista 2 tipuri principale de fibre:

  • Solubile
  • Insolubile
Unele alimente contin atat fibre solubile, cat si insolubile.

Fibrele solubile se regasesc in majoritatea fructelor si legumelor si s-a aratat ca acestea reduc nivelul colesterolului si astfel minimizeaza riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, incetinesc absorbtia carbohidratilor, zaharurile sunt eliminate incet in fluxul sanguin, acest lucru fiind util mai ales pentru persoanele care au diabet. Ele se dizolva in apa si formeaza o substanta cleioasa. Cele mai bune surse le constituie orzul, fasolea si mazarea uscata, fructele (mere, mango, prune, capsuni, smochine), lintea, ovazul, psyllium si legume (broccoli, varza, morcovi, cartofi).

Fibrele insolubile include orez, nuci si trec prin intestine fara a se modifica. Ele nu se dizolva in apa, ci functioneaza mai degraba pentru a ajuta la eliminarea resturilor nedorite. Previn constipatia si hemoroizii. Cele mai bune surse de fibre insolubile includ taratele, orezul brun, porumbul si floricelele de porumb, fructe ca mere si pere, legume ca spanac, asparagus, bame si 100% paine din cereale integrale si paste.

Fibrele diminueaza riscul de a dezvolta cancer de colon, rect, endometru si san.

Ambele tipuri de fibre au nevoie de multa apa, astfel incat trebuie sa va hidratati foarte bine. Daca mariti doza de fibre, trebuie sa mariti si doza de apa consumata de asemenea.

Sunt recomandate cca 20-30 gm de fibre / zi. Excesul de fibre in dieta poate sa dauneze si sa cauzeze chiar diaree si pierderea unor nutrienti.

Daca va hotarati sa va schimbati dieta, trebuie sa faceti acest lucru treptat, pentru a-i da timp organismului sa se adapteze la schimbari.

Daca veti incepe sa consumati brusc multe fibre nu veti face decat sa va balonati. Trebuie sa incepeti gradual, mai intai cu fibrele solubile, si sa beti multa apa, mai mult decat crederi ca aveti nevoie, de preferat intre mese.

Consumati incet si treptat fasole uscata, broccoli, varza si alte astfel de mancaruri, pentru a da ocazia bacteriilor din tractul digestiv sa se adapteze pentru a putea procesa carbohidrati complexi.

Incepeti dimineata cu un mix de cereale sau cereale cu fructe, apoi consumati pe la 10:00 un fruct sau fructe confiate in loc sa beti un suc. Beti multa apa, cel putin 8 pahare mari cu apa zilnic, pentru a evita constipatia.

Spalati bine fructele inainte de a le consuma si nu le curatati de coaja. Consumati portii adecvate de fructe proaspete zilnic.

Consumati paine din cereale integrale, paste.

Consumati orez brun in locul celui alb.