Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Nasterea in apa - beneficiile acesteia

Nasterea in apa - beneficiile acesteia

image

Foarte multe persoane se simt confortabil si au un sentiment de relaxare atunci cand sunt in apa. Poate ca acest lucru se intampla pentru ca ne incepem viata inconjurati de lichidul din uter, iar aceasta situatie familiara ne insoteste de-a lungul vietii noastre.

Fiintele umane sunt alcatuite in primul rand din apa, iar foarte multe dintre carcateristicile noastre le intalnim la mamifere, o legatura care, probabil, isi gaseste explicatia in memoria unei perioade in care specia umana a avut un "interludiu acvatic". Un fat cu varsta de 3 zile este alcatuit din apa in procent de 97% si, atunci cand fatul are 8 luni, acesta este alcatuit din 81% de apa. Pana in momentul in care un om a ajuns la maturitate, procentul de apa din corp este inca in jur de 50 - 70%, acest lucru depinzand de grasimea din organism.

Alianta naturala a oamenilor cu apa este motivul cel mai potrivit pentru situatia in care bebelusii pot inota in mod natural si pot foarte usor sa invete sa stea in picoare si sa mearga usor. In primul an din viata, bebelusii vor fi calmi si fericiti, privind in jurul lor cu ochii larg deschisi, atunci cand se vor agita sub apa. In momentul in care vor simti nevoia de a respira, ei se vor ridica, in mod natural, deasupra suprafetei apei inainte sa inspire. Bebelusii stiu din instinct ca nu trebuie sa respire atunci cand capul lor se afla inca scufundat in apa. Se pare ca, o data cu inaintarea in varsta, oamenii isi pierd din aceste instincte si devin mult mai predispusi la inec.

De mii de ani, femeile au inceput sa foloseasca apa pentru a usura nasterea si travaliul. Oriunde a existat apa usor incalzita, femeile au folosit-o, ritualic, si s-au simtit foarte confortabil, mai ales in timpul travaliului.

Scufundarea in cada plina cu apa pentru a usura travaliul si naterea suna a fi o metoda tentanta pentru majoritatea femeilor. In cazul in care bazinul cu apa de afla acolo unde o femeie vrea sa fie si nu apare nici o complicatie, inseamna ca locul este unul in care femeia se simte foarte confortabil. Cand soseste timpul nasterii copilului, nu exista niciun motiv pentru ca mamei sa i se ceara sa iasa din apa.

Atunci cand o femeie care se afla in travaliu se relaxeaza intr-un bazin cu apa calduta, eliberata de gravitatea de apasa asupra copilului, cu stimularea senzoriala redusa, este mai putin probabil ca organismul ei sa secrete hormoni de stres. Acest lucru permite corpului sau sa produca hormonii inhibatori de durere, care completeaza travaliul, "endorfinele". Noradrenalina si catecolaminele, hormonii eliberati intr-o situatie de stres, cresc presiunea sangelui si pot inhiba sau pot incetini travaliul.

Ce este nasterea in apa?

Nasterea in apa este incredibil de simpla. Atunci cand travaliul incepe, pacienta trebuie sa se cufunde in apa de o temperatura apropiata de cea a corpului. Daca femeia se simte bine dand nastere in acel bazin cu apa calduta, nu este nevoie de ii cereti sa iasa din apa.

In ultimele 9 luni, copilul a crescut intr-un mediu lichid. Bebelusii se adapteaza foarte bine atunci cand sunt nascuti in apa. Nastera in apa este miraculoasa.

Cat timp sta copilul in apa dupa ce a fost nascut?

In Romania, medicul care asista la nastere scoate, de obicei, bebelusul din apa in primele 10 secunde dupa nastere. Nu exista nici un motiv fiziologic pentru a lasa copilul in apa mai mult de 10 secunde. Exista mai multe videoclipuri cu nasterea sub apa care arata cum lasarea copilui in apa, dupa nastere, pentru cateva momente, nu reprezinta un risc.

Fiziologic, in acest moment, placenta este cea care asigura copilului alimentarea cu oxigen si nu se poate spune cu exactitate cand va fi momentul in care placenta se va separa si se va opri fluxul de oxigenul care ajunge la bebelus. Cordonul ombilical care pulseaza nu este o garantie ca bebelusul primeste suficient oxigen. Abordarea sigura este aceea de a lua copilul, fara a-l brusca, si de a-l aseza usor in bratele mamei.

Care este temperatura apei?

Apa ar trebuie sa fie monitorizata astfel incat temperatura sa fie una confortabila pentru mama, in jurul valorii de 35 – 37,7 de grade Celsius. Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 38 de grade Celsius, deoarece acest lucru ar putea creste temperatura corporala a mamei si, implicit, creste numarul de batai ale inimii copilului. O idee buna este aceea de a avea, cu sine, multe sticle cu apa de baut si prosoape reci pentru a sterge fata si gatul pacientei. De asemeni, o pulverizare rece a unui spray special pentru fata este o alinare binevenita pentru majoritatea pacientelor.

Ce previne bebelusul de la a respira sub apa?

Nasterea in apa este simpla. In spatele simplicitatii nasterii in apa si a travaliului in apa se afla o serie de intrebari complexe, de alegeri, de opinii, de cercetari, de experiente ale diferitelor femei si de observatii ale medicilor care asista la nastere.

In ultimii 5 ani, mai multe spitale au inceput sa creeze programe de sustinere a nasterii iar ziarele au inceput sa publice numeroase articole despre povestile de succes ale nasterilor in apa. In fiecare articol se incearca explicarea simplificata a procesului de nastere in apa si, de asemeni, se urmareste raspunderea la intrebarile cele mai comune. Fiecare poveste prezinta o mama fericita care a nascut intr-un bazin cu apa si care se afla alaturi de un copil linistit si un tata mandru, care a pregatit cu succes o piscina portabila pentru nastere. Titlurile surprinzatoare de genul "nastere umeda", "nasterea copilului a mers ca pe apa" sau "copilul isi face o intrare de senzatie", sunt considerate ca fiind simple povestiri are cuplurilor care au luat aceasta decizie si sunt incantati de rezultat.

Intrebarile principale care se regasesc in mintea tuturor sunt simple:

Cum respira copilul in timpul nasterii in apa?

Exista mai multi factori care previn inhalarea apei de catre copil atunci cand acesta a fost nascut. Acesti factori inhibatori sunt, in mod normal, prezenti la toti nou-nascutii. In uter, copilul este oxigenat de cordonul ombilical, prin intermediul placentei, insa exerseaza o viitoare respiratie a aerului prin miscarea muschilor intercostali si a diafragmei intr-un mod regulat si ritmic inca din saptamana a zecea de gestatie. Fluidele prezente in plamani sunt produse tot in plamani si, din punct de vedere chimic, sunt similare fluidelor gastrice. Aceste fluide sunt in mod normal inghitite de catre fat. O foarte mica parte din lichidul amniotic din uter este absorbita. Cu 24 - 48 de ore inainte de inceperea travaliului, fatul trece printr-o crestere substantiala a prostaglandinelor E2 din placenta, fapt care determina incetinirea sau chiar oprirea miscarilor de respiratie ale fatului. Din momentul in care miscarile muschilor si a diafragmei au fost suspendate, se constata o crestere a fluxului de sange din organele vitale, inclusiv din creier. Intr-un profil biofizic, se poate observa scaderea miscarii respiratorii fetale, la fel cum, in mod normal, puteti vedea cum fatul isi misca acesti muschi in timpul sarcinii. Atunci cand bebelusul este nascut si nivelul de prostaglandine este inca ridicat, muschii copilului care ajuta la respiratie pur si simplu nu functioneaza, astfel incat apare prima reactie inhibatoare.

Cea de-a doua reactie inhibatoare este faptul ca bebelusii sunt nascuti in timp ce se confrunta cu o hipoxie acuta si cu lipsa de oxigen. Aceasta este o reactie care se formeaza in procesul de nastere. Hipoxia cauzeaza apnee, ingreuneaza procesul de inghitire si afecteaza respiratia. Daca fetusul a trecut printr-o lipsa de oxigen prelungita si severa, este posibil sa respire de indata ce a fost nascut si, astfel, se poate gasi in situatia de a inhala apa in plamani. Daca bebelusul intampina probleme in timpul travaliului, se vor manifesta variatii ale ritmului cardiac, rezultatul fiind o bradicardie prelungita si, de aceea, medicul poate sa ceara mamei sa iasa din apa ianainte de a naste.

Un alt factor care este considerat de multi specialisti a fi inhibator si care impiedica bebelusul sa initieze procesul de respiratie in timp ce inca se afla in apa este diferenta de temperatura. Datorita faptului ca temperatura apei este foarte apropiata de cea a corpului mamei, situatia in care bebelusul ar detecta vreo schimbare de cadru este prevenita. Insa aceasta informatie trebuie reexaminata deoarece numarul de nasteri in oceane este unul ridicat, atat in prezent cat si in trecut. Temperaturile apei oceanelor nu sunt, cu siguranta, atat de ridicate precum cele din corpul mamei si, cu toate astea, copii care s-au nascut in aceste conditii au fost decalarati sanatosi. Desi temperatura apei a fost scazuta, acest lucru nu a stimulat copilul sa respire cat inca se afla scufundat in apa.

Un alt factor pe care foarte multe persoane nu il iau in considerare, desi este vital pentru intregul proces de nastere in apa si pentru problemele de aspiratie, este faptul ca apa este o solutie hipotonica, iar fluidele care se gasesc in plamanii copilului sunt hipertonice. Asadar, chiar daca apa trece pe langa laringe, aceasta nu poate ajunge in plamani, deoarece solutiile hipertonice sunt dense si previn solutiile hipotonice sa ajunga in prezenta lor sau sa fuzioneze cu acestea.