Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Injectii cu apa sterila

Injectii cu apa sterila - eliminarea durerilor de spate din timpul travaliului

image

Injectiile cu apa sterila, folosite pentru femeile care se afla in travaliu, constau in injectarea unor cantitati foarte scazute de apa sterila in piele. Acest tip de injectii sunt o metoda destul de noua folosita pe perioada travaliului, dar a aratat rezultate minunate. Aceasta metoda este o alternativa la anestezia epidurala sau alte metode folosite pentru ameliorarea durerilor facerii.

Sunt injectiile cu apa sterila doar preparate pe baza de apa?

Da, realmente este doar apa!

Cum s-a ajuns la utilizarea apei in acest fel?

Folosirea injectiilor cu apa sterila la femeile care se afla in travaliu a venit de la utilizarea lor in cazul persoanelor cu pietre la rinichi sau colica renala. Sunt foarte eficiente pentru aceaste afectiuni.

In sine, tehnica folosirii injectiilor cu apa sterila este una foarte veche, fiind mentionata pentru prima data de Halsted in 1885 (Med J. 1885;3:23-27) : "Pielea poate fi complet anesteziata prin folosirea injectiilor subcutanate cu apa sterila". Aceasta tehnica a mai fost folosita si in cazul operatiilor minore, dar doar pentru acei pacienti care aveau reactii adverse la medicamentele folosite in anesteziile normale.

Conceptul din spatele dezvoltarii injectiilor cu apa sterila pentru durere este "teoria controlului de poarta", formulata de Melzack and Wall in 1965. Pielea are mii de receptori si de terminatii nervoase, care scaneaza durerea, presiunea, atingerea etc., si care transmit aceste informatii foarte foarte rapid la creier. Senzatiile lovesc nervii, maduva spinarii si ajung la creier. Senzatiile (care sunt chimice si electrice) trec prin stadii de control al "traficului" senzatiilor.

"Releele de semnal" sunt manipulate de semnalizatorii chimici, care aduc la cunostinta creierului durerea, presiunea, atingerea etc.. Aceste "relee" (concentratoare) din caile nervoase sunt denumite "porti", deoarece ele aleg ce semnal lasa sa treaca. Atunci cand creierul primeste semnalele, acesta decide ce masuri trebuie sa ia.

"Controlorii de trafic" (chimicalele) arata preferinta "portilor" asupra semnalelor pielii fata de semnale interne, deoarece pielea monitorizeaza mediul extern si permite creierului sa stie momentul in care nu exista niciun pericol imediat. Atunci cand o femeie are dureri de spate in timpul travaliului, semnalele de durere sunt lente, generate intern. Unele dureri de spate sunt firesti atunci cand capul copilului coboara in pelvis, cand apasa pe sacrum, impingand in exterior, deoarece bebelusul s-a intors cu capul in jos. Acesta este semnalul naturii catre mama, care spune ca nasterea copilului este iminenta. Atunci cand o femeie are dureri de spate greu de suportat, din cauza bebelusului care se afla in pozitie posterioara, injectiile cu apa sterila pot fi folositoare. Daca unei femei i se administreaza injectii cu apa sterila in piele, intepatura va ustura pentru aproximativ 30 de secunde. Aceasta usturime va declansa fibrele cu contractie rapida. Semnalele fibrelor cu contractie rapida alearga la "porti", "agentii de trafic" care controleaza chimicalele recunosc semnalul si il trateaza imediat, se inchide poarta catre mesajele durerii lente si se lasa sa treaca mesajele rapide, asociate cu usturimea pielii. Durerea interna este oprita, iar femeia nu va mai simti senzatia interna. Acest efect dureaza aproximativ 90 de minute.

Cat de eficiente sunt injectiile cu apa sterila?

Sunt foarte eficiente pentru majoritatea femeilor. Nivelul durerii de spate trebuie sa fie suficient de ridicat, astfel incat usturimea intepaturii sa merite. Pe o scara de la 0 la 10, 10 fiind cea mai rea durere imaginabila, nivelul durerii ar trebuie sa fie in jurul cifrei 8 sau chiar peste aceasta.

Cat de repede functioneaza si cat de multa durere elimina?

Functioneaza imediat si indeparteaza durerea interna.

Injectiile cu apa sterila functioneaza pentru toata lumea?

Chiar si femeile care au spus ca nu s-a meritat sa li se faca aceste injectii, au impins copilul afara foarte repede dupa injectii cand, inainte de injectii, efectiv nu impingeau deloc, din cauza durerii de spate.

Cand este momentul potrivit, din timpul travaliului, pentru a se face injectiile cu apa sterila?

Ele sunt cel mai bine utilizate atunci cand durerea de spate a femeii este intre nivelurile 8 si 10 si nu o poate gestiona.

Ce trebuie sa faca o femeie care este interesata de a avea injectii cu apa sterila in perioada travaliului?

Femeile ar putea, in mod cert, sa intrebe spitalul/doctorii cu privire la folosirea acestor injectii pentru durerile de spate. In Romania aceasta tehnica nu este forte folosita/cunoscuta, dar exista si exceptii.

Comentariile doctorilor depre injectiile cu apa seterila

Aceste injectii sunt rapide, usoare si sigure. Femeile sunt capabile sa ramana mobile si nu exista efecte secundare dupa folosirea lor. Evident, infectia ar putea fi un risc, daca procedurile normale nu sunt urmate. De fapt, se folosesc aceste injectii si pentru durerea suprapubiana (senzatie atribuita deschiderii colului uterin, simtita chiar desupra osului pubian). Aceasta durere este un alt indiciu al naturii care ii spune mamei ca travaliul progreseaza, dar, anumite femei, nu sunt capabile sa-l suporte. S-a constatat ca injectiile cu apa sterila functioneaza si in acea situatie – sistemul functioneaza pe tot corpul, datorita "portilor".

Daca travaiul este unul lung, femeia poate avea nevoie de mai multe doze, dar, pentru majoritatea femeilor, alinarea durerii interne le permite sa se relaxeze, muschii pelvieni se relaxeaza, copilul se intoarce cu capul in jos, cervixul se dilata si bebelusul se naste! Etapa a doua a travaliului poate fi uimitor de rapida. In prima faza, functionarea rapida a injectiilor depinde de cat de deschis este deja cervixul, atunci cand se administreaza injectiile.

Majoritatea doctorilor spun despre rezultatele injectiilor cu apa ca "sunt miraculoase". Nivelul durerii de spate scade in majoritatea cazurilor de la scara 9 la 0 in doar 2 contractii. Aproape mereu, rezultatele sunt uimitoare. Foarte putine femei au spus ca nu ajuta deloc.

Cum trebuie administrate injectiile cu apa sterila femeilor care se afla in travaliu

  • sa se utilizeze ace fine (masura 25);
  • sa se utilizeze 0,1 ml apa sterila (da, asta este tot);
  • sa se puna femeia sa indice locul in care simte durerea cel mai intens, si sa o injecteze in acel loc;
  • doua moase trebuie sa administreze injectiile in acelasi timp; usturimea poate opri pacienta sa mai vrea o alta intepatura, daca acestea nu sunt facute in acelasi timp;
  • partenerul trebuie sa tina mana femeii si sa ii vorbeasca in timp ce i se administreaza injectia, pentru ca, in mod automat, ea poate lovi persoana care o injecteaza;
  • sa se administreze injectia in piele, intradermic, nu subcutanat, nu sub piele; Ideea este sa se ridice o mica umflatura care sa intinda pielea si care activeaza receptorii;
  • sa se lase zona in pace; intepatura este ideea, iar daca va freaca zona respectiva, isi va pierde eficienta;
  • moasele suedeze de exemplu, aplica patru injectii, fie in patru puncte in rand pe sapte, fie in patru puncte ale unui trapezoid inversat pe osul sacral al femeii.