Totul despre stres
Cuprins
6 mituri despre stress
In ciuda faptului ca fiecare dintre noi am avut parte, la un moment dat, de o perioada de stress prelungit, exista cateva mituri despre el, des intalnite, asupra carora vom arunca lumina in randurile de mai jos:
Mit 1: Stressul este resimtit la fel de catre toata lumea
Stressul nu este resimtit la fel de toata lumea. De exemplu, o persoana se poate simti stresata de faptul ca se apropie un deadline, in timp ce o alta persoana poate fi foarte relaxata din acest punct de vedere. De asemeni, aceeasi persoana poate sa experimenteze acteva schimbari si raspunsuri fizice si psihice foarte puternice, in timp ce o alta persoana, la fel de stresata, poate sa nu experimenteze nici un simptom.
Stressul este diferit pentru fiecare dintre noi, atat din punctul de vedere al stimulului, cat si al raspunsului.
Mit 2: Stressul este intotdeauna rau.
Am aminitt si in primele randuri ale acestui articol, stressul nu este intotdeauna rau. Mai mult, o anumita cantitate de stress, pentru o perioada scurta, poate face chiar minuni, mobilizandu-ne si ajutandu-ne sa obtinem rezultate remarcabile. Zero stress nu ne face, obligatoriu, fericiti si sanatosi. Mai plastic exprimat, stressul este pentru conditia umana ceea ce pentru vioara este tensiunea corzilor – atat timp cat ea este la nivelul potrivit, ceea ce iese din vioara este minunat, cand aceasta este prea mare, insa, corzile se rup si vioara devine nefunctionala.
Mit 3: Nu ne putem feri de stress, deoarece este peste tot.
Da, este posibil ca, unde mergem, sa intalnim situatii stresante, insa este la fel de posibil sa nu le permitem ca ele sa ne afecteze. Puteti sa va controlati viata astfel incat sa nu lasati stressul sa joace un rol in ea si, in ultima parte a acestui articol, vom discuta despre modalitatile in care puteti face acest lucru.
Mit 4: Cele mai populare metode de a manageria stressul sunt si cele mai bune.
Asa cum am spus deja, stressul ne afecteaza diferit, pe fiecare in parte. De aceea, ceea ce functioneaza pentru o persoana, este posibil sa nu functioneze si pentru o alta persoana. Nu exista un „tratament minune”, desi multe reviste spun acest lucru.
Important este ca, dintre toate metodele de management a stressului, sa o alegeti pe cea care se potriveste cel mai bine dumneavoastra si care va ajuta sa obtineti rezultatul dorit.
Mit 5: Daca nu exista simptome, nu exista nici stress.
O absenta a simptomelor nu inseamna si absenta stressului. De fapt, unele corpuri au tendinta de a „camufla” aceste simptome, tocmai pentru a nu mai produce inca o cantitate de stress!
Multi dintre noi experimenteaza simptomele stressului intr-o forma fizica, in ciuda faptului ca aceasta este, de fapt, o conditie psihologica. Anxietatea, respiratia agitata sau oboseala – toate pot fi simptome ale stressului. Sentimentul de coplesire, dezorganizarea si dificultatile de concentrare sunt, insa, cele mai comune semne psihice de stress.
Mit 6: Doar semnele majore de stress necesita atentie.
Prin aceasta idee, intelegem, de fapt, ca simptomele minore precum durerea de cap sau acidul din stomac pot fi ignorate in siguranta. Din contra, simptomele minore de stress sunt tocmai cele care ar trebui luate in seama, pentru a nu se ajunge la altele, mai grave. Odata ce apar acestea, ar trebui sa va luati masurile de management a stressului, astfel incat sa nu ajungeti in punctul in care trebuie sa va confruntati cu simptomele majore.
20 de sfaturi pentru managementul stressului
Atunci cand va simtiti depasit de situatie, sfaturile de mai jos va pot ajuta sa faceti fata stressului intr-un mod mult mai sanatos, atat din punctul de vedere al psihicului, cat si fizic.
- Faceti exercitii de respiratie profunda sau cele menite pentru antrenamentul diafragmei.
- Asezati-va pe podea, cu fata in jos si incepeti sa respirati incet si adanc, cu mainile sprijinindu-va capul. Faceti acest lucru pentru 5 minute.
- Asezati-va intr-un scaun rabatabil. Puneti-va o mana pe abdomen si una pe piept. Pe masura ce respirati, asigurati-va ca mana de pe abdomen se misca mai mult decat cea de pe piept.
- Incercati tehnicile de relaxare musculara specifice yoga: incordati-va fiecare muschi din corp, pentru 30 de secunde – 1 minut, apoi descordati-i pe toti odata, pentru 2 minute. Reluati.
- Meditati. Oferiti-va macar 5 minute, in care sa contemplati o imagine placuta, in timp ce respirati profund. Daca nu aveti la dispozitie un astfel de mediu, inchideti ochii si imaginati-va unul.
- Faceti exercitii regulat.
- Consultati un psiholog („Familia ca sistem - rolul terapiei de cuplu”)
- Faceti-va timp sa ascultati muzica sau sa practicati hobby-urile care va relaxeaza.
- Invatati sa identificati si sa monitorizati stressorii. Faceti-va un plan organizat pentru a ii combate si fiti atent sa nu va lasati coplesit de ei.
- Faceti o lista cu lucrurile importante de care trebuie sa va ocupati in fiecare zi. Incercati sa o urmati, astfel incat sa aveti sentimentul organizarii.
- Fiti atent la semnele care va arata ca e posibil sa nu va descurcati prea bine cu stressorii. Ca de exemplu, fumati sau beti mai mult, in ultimul timp?
- Pastrati o lista care sa arate cum si cand au fost cele mai stresante perioade din viata dumneavoastra. Astfel, veti sti ce e de facut cand un eveniment asemanator se va intampla iar.
- Pastrati un program fix de munca, in fiecare zi, si stabiliti unul pentru relaxare.
- Evitati consumul de alcool, nicotina, cofeina sau junk food, ca si modalitati de a va descurca in perioadele stresante. Desi ele pot fi folositoare, din cand in cand, consumul exagerat al lor poate conduce la probleme de sanatate.
- Invatati sa spuneti „Nu”, ocazional, punand prioritate pe sanatatea dumenavoastra mai degraba decat pe sentimentele altor oameni.
- Dormiti suficient. Pentru majoritatea adultilor, cantitate de somn recomandata este de 7 ore.
- Cultivati-va un simt al umorului; radeti cat mai des.
- Studiile au aratat ca o relatie de prietenie apropiata, bazata pe confidenta, ne poate feri de multe simptome ale stressului.
- Nu fugiti de problemele dumneavoastra! Aceasta nu va face decat sa le inrautateasca!
- Vorbiti cu familia si prietenii, vedeti daca ei va pot ajuta.
Daca aceste sfaturi nu va ajuta, poate ca este timpul sa luati o pauza de relaxare. de asemeni, un psiholog va poate ajuta sa razbateti prin aceasta perioada mult mai usor si va poate arata alte metode, care sa se potriveasca stilului dumneavoastra.
Aduceti-va aminte ca noi suntem singurii stapani in viata noastra si ca avem controlul chiar si in astfel de perioade de stress. E necesar, uneori, sa facem putina practica pana ajungem stapani peste tehnicile de control, insa, odata ce ati ajuns in acest punct, veti putea sa gestionati mult mai bine stressul si propriile emotii.
<< Prima parte