Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole utile parinti
  Gateste sanatos  
  Bio Organic Eco  
  Sindromul bebelusului scuturat  
  Drogurile sau Moartea Alba  
  Parintele, un Exemplu de Urmat  
  Pregatirea pentru gradinita  
  Tatal Bebelusului Tau  
  Nu vei auzi de la copilul tau  
  Intrebari interviu bona  
  Ochelarili de Soare pentru Copii  
  Deshidratarea si insolatiile  
  Divortul pentru copii  
  Aerul conditionat si sanatatea copiiilor  
  Bebelusul tau si soarele  
  Muzica in viata adolescentului  
  Mituri despre somnul copiiilor  
  Obezitatea la copii  
  Depresia la copii  
  Cosmarurile  
  Spaimele din timpul noptii  
  Mituri si realitati despre vedere  
  Erectiile in cazul bebelusilor  
  Relatia dintre tatal vitreg si copil  
  Cum cream cooperarea la copii  
  Despre medicul tau pediatru  
  Cele 7 principii de baza ale bunelor maniere  
  Logica in perioada prescolara si scolara  
  Otraviri accidentale la copii  
  25 De Maniere obligatorii pana la 9 ani  
  7 sfaturi pentru o educatie financiara  
  Sa nu spui unei gravide  
  Frica de dentist  
  Importanta micului dejun  
  Afectiuneaa in fata copiilor  
  Psihologia cadourilor  
  Copiii agresivi (batausii)  
  Interpretarera desenelor copiilor  
  De ce nu ne amintim copilaria timpurie?  
  Frica de esec  
  Ce inseamna suficienta atentie pentru un copil?  
  Rolul terapiei de cuplu  
  Pericolele perfectionismului  
  Privarea afectiva  
  Cum gasim bona perfecta?  
  Mami stie cel mai bine  
  Asta numesc ei dans?!  
  Importanta tinerii unui jurnal  
  Ceasul biologic al unei femei  
  Adevarul, frumusetea si bunatatea in era digitala  
  Sportul si copiii  
  Perioade critice in viata copiilor  
  Totul despre stres  
  Consumul de droguri al parintilor  
  Yoga, pentru copii si adulti  
  Feng Shui  
  Alcoolismul si paternitatea  
  Bioritmul sau Ritmul Circadian  
  Fuga de acasa  
  Energia pozitiva  
  Fetitele si machiajul  
  Autocontrolul la adulti  
  Siguranta bebelusului in casa  
  Cum isi manifesta copiii afectiunea  
  Copilul care fura  
  Efectele violentei din filme  
  Un copil prea ambitios?  
  Empatia – diferente de varsta si gen  
  Copiii si bandele  
  Cand si cum spunem „NU” copilului?!  
  Interactionarea copil adult  
  Mecanisme de aparare la copii  
  Poate fi creativitatea antrenata?  
  Nume bune vs nume rele  
  Ce trebuie sa stim espre droguri?  
  Termometru clasic vs digital  
  Fata mea e insarcinata, ce fac?  
  Moartea animalului de companie  
  Protestele cand trebuie sa doarma  
  Genetica si riscul de divortul  
  Fiul meu este homosexual!  
Totul despre stres

Totul despre stres

image Cuprins

Ati trecut, de curand, printr-o perioada de stres? Ati simtit, pe propria piele, cum acesta va slabeste organismul, cum va face sa pierdeti si ultima farama de energie si va intinde nervii la maxim, pana cand, intr-un final, erati aproape de punctul de clacare? Dar acum a trecut si credeti ca si efectele stresului au disparut, nu?

Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. Stresul este o conditie care, odata instalata in mediul nostru, efectele sale se vor vedea pe termen lung nu doar asupra emotiilor, gandirii si, in general, a psihicului nostru, insa, mai ales, asupra fizicului nostru, care este cel mai mult afectat de el.

In acest moment, oriunde v-ati intoarce, auziti vorbindu-se despre stres: deschideti televizorul, cititi un ziar sau un blog, dati drumul la radio – inveitabil, veti auzi spunandu-se ceva despre acest subiect. Si, daca nu vorbesc despre el, cel mai probabil va vor oferi niste informatii menite sa va streseze – criza economica, o lege noua, schimbarile de clima, rezultatele slabe ale echipei favorite... Asta, deoarece, stresul este o conditie prezenta in toate aspectele vietii din ziua de astazi, afecand atat barbatii, cat si femeile dar si, asa cum pana acum 50 de ani nu ne-am fi asteptat, copiii. El este cea mai mare problema cu care omul modern se confrunta si cea mai raspandita cauza de boli.

Si, in ciuda faptului ca aceasta este o conditie cu care fiecare dintre noi se confrunta, putini sunt aceia care stiu ce inseamna el cu adevarat si care sunt urmarile sale asupra organismului nostru. De aceea, in acest articol vom acorda atentie stresului si a tuturor celorlalte probleme legate de el.

Ce este stresul?

Asa cum si in dictionarul limbii romane este definit, stresul reprezinta „un nume dat oricarui factor (sau ansamblu de factori) de mediu care provoaca organismului uman o reactie anormala;” sau, mai bine spus, el este o stare patologica ce reprezinta o supraincordare a corpului, atunci cand, asupra noastra, actioneaza factori negativi puternici din mediul exterior.

Are un efect considerabil in mediile de lucru. Ministerul Muncii, din Anglia, a publicat recent urmatoarele date statistice:

  • peste 1.24 miliarde lire se pierd anual din cauza stresului angajatilor
  • 11% din lipsa de la munca se datoreaza stresului
  • 52% dintre angajati spun ca stresul este intr-o continua crestere
  • 60% dintre acestia spun ca stresul este motivul pentru care uita ceea ce au de facut
  • 83% spun ca stresul dauneaza productivitatii.
Stresul de la locul de munca cauzeaza pierderi foarte mari organizatiilor printr-o lipsa a productivitatii si prin absenteism indelungat. Insa, daca la locul de munca, la care participam cu totii, avem parte de foarte mult stres, acesta nu se termina doar aici si vine si pe plan familial si social.

Presiunea nu este in totalitate rea. Pana la urma, aceasta este cea care ne mobilizeaza si, in urma ei, s-au nascut adevarate idei geniale. Insa, atunci cand aceasta tensiune se intinde pe o perioada mai lunga, abilitatea persoanei respective de a o gestiona scade din ce in ce mai mult, astfel incat, la un moment dat, se ajunge la o stare de anxietate („Relatia cu restul rudelor si anxietatea de separatie”). Astfel, atunci cand se ajunge in acest punct, inconstient avem tendinta de a lua masuri pentru a reduce stresul (munca mai putina, absenteism, fuga de acasa, in cazul copiilor) sau prin cresterea resurselor care ne ajuta sa il gestionam (rugam un coleg sau un prieten sa en ajute, mergem si vorbim cu o persoana, „descarcandu-ne”, etc).

Cum ne afecetaza stresul?

Stresul devine periculos atunci cand interfereaza cu abilitatea noastra de a ne trai viata intr-un mod normal, pentru o perioada mai lunga de timp. Va puteti simti „lipsiti de control” si fara nici o idee de ce puteti face, chiar si daca aveti de a face cu o cauza ce pare relativ minora. Asta va poate face sa va simtiti obosit/a incontinuu, incapabil/a sa va concentrati sau foarte irascibil/a in situatii de care, in alte conditii, nu v-ar pasa. Stresul prelungit poate da nastere unor probleme emotionale grave, care pot ajunge si pana la depresie si sinucidere.

Stresul poate afecta, de asemeni, si sanatatea dumneavoastra fizica, deoarece corpul uman este o masina de raspuns la mediu ingenioasa. Puteti sa transpirati foarte des sau in cantitati mari sau sa simtiti cum bataile inimii sunt foarte accentuate. Aceste reactii sunt cauzate de hormoni, despre care oamenii de stiinta cred ca ne ajutau, in trecut, sa ne aparam atunci cand aparea o primejdie.

Daca stimulul exterior care produce stresul nu are o durata foarte lunga, efectele fizice pe care le resimtim sunt, si ele, de moment. Intr-un studiu in care se studiau reactiile studentilor inaintea examenului, s-a aratat ca acestia aveau o „explozie” de acnee in perioada de teste, indiferent de programul lor alimentar sau de cat dormeau. Problema disparea imediat ce perioada de teste se termina. Adeseori, s-au aratat conexiuni intre durerea abdominala si stres.

Insa, cu cat mai mult mintea simte stresul, cu atat mai mult sistemul fizic va reactiona. Acest lucru poate conduce la probleme mult mai grave de sanatate.

Exista o zicala ce spune ca „stresul imbatraneste o persoana mai repede” care a reprezentat, recent, motivul unui studiu. In acest studiu au fost analiate femei care au petrecut ultimii ani avand grija de copii cu dizabilitati si alte boli grave. Deoarece corpurile lor nu mai erau capabile sa regenereze totalul celulelor din sange, s-a demonstrat ca acestea erau, din punct de vedere fizic, mai batrane cu cel putin 10 ani fata de alte femei care nu aveau conditii de stres in viata lor.

Expunerea prelungita la stres poate altera raspunsurile sistemului imunitar in multe alte feluri, adeseori asociate cu alte conditii responsabile de imbatranire, precum declinul capacitatilor motrice, artrite, diabet de tipul 2,anumite tipuri de cancer sau ridarea pielii.

Studiile au aratat ca stresul este responsabil de incetarea abilitatii creierului de a bloca anumite toxine, acesta fiind un simptom des intalnit in cazul celor care sufera de Alzheimer.

Desi stresul emotional puternic a fost descoperit la multi oameni care aveau disfunctionalitati ale inimii si care, in alte conditii, ar fi fost perfect sanatori, oamenii de stiinta nu sunt siguri daca doar stresul este responsabil de aparitia bolilor cardiovasculare. Ce este sigur, insa, este ca stresul excesiv poate inrautati factorii de risc, precum hipertensiunea sau nivelurile ridicate ale colesterolului.

Sentimentul de disperare, care acompaniaza stresul, se poate transforma usor intr-o depresie cronica, o conditie ce este foarte dificila („Depresia in randurile copiilor”). De asemeni, este des intalnita situatia in care, oamenii ce trec printr-o perioada de stres cronic, sunt mult mai agresivi decat in mod normal si mult mai ostili. Deseori, se neglijeaza dieta alimentara si somnul, astfel incat persoana in cauza se poate afla la un risc ridicat spre boli de inima, de stomac sau de rinichi.

Un studiu suedez a aratat ca femeile care au suferit un atac de inima au mai putine sanse de recuperare daca au parte si de stresori maritali, precum infidelitate, alcoolism sau o boala fizica sau psihica a sotului.