Torticolisul congenital
Aproximativ 1 dintre 200 de bebelusi sufera de torticolis, o scurtare a unui muschi din gat, ce are drept cauza directa inclinarea capului intr-o parte. Muschiul afectat se numeste muschiul sterno-cleido-mastoidian, iar acesta se intinde de la osul sternului pana in spatele urechii.
Torticolis inseamna „gat rasucit”, iar congenital inseamna ca este prezent la nastere.
Cum arata?
- De obicei, torticolis este depistat la cateva saptamani dupa nastere, atunci cand se observa ca, de obicei, capul copilului sta inclinat intr-o singura parte si este dificil ca acesta sa fie inclinat in cealalta.
- Capul copilului este, de obicei, inclinant, in asa fel incat acesta poate sa se uite sus, dar si intr-o parte. Aceasta inclinare se datoreaza muschiului scurtat din partea cealalta a gatului.
- Muschiul se simte ca si cum ar fi incordat si este posibil ca in mijlocul acestuia sa apara o umflatura, care arata ca o maslina.
Cauzele torticolisului
- Cel mai des, muschiul dintr-o parte a gatului este mai scurt decat celalalt, deoarece capul copilului a fost tinut intr-o pozitie rasucita in pantec, inainte de nastere.
- Pentru unii copii, este posibil sa fi aparut o leziune asupra muschiului, in timpul nasterii. Pe masura ce leziunea se vindeca, se dezvolta un tesut cicatricial care „strange” muschiul.
- Un copil poate sa dezvolte aceasta conditie, de asemeni, atunci cand capul lui este inclinat in aceeasi parte in majoritatea timpului, cum ar fi cand doarme. Aceasta conditie nu este congenitala, dar tratamentul este acelasi.
- Rareori, torticolisul este cauzat de anormalitati a unuia sau mai multe oase din gat.
Aproximativ 20% dintre bebelusii care au torticolis congenital sufera, de asemeni, de o anormalitate a dezvoltarii soldului sau au picioarele incrucisate. Aceste anormalitati sunt, de asemeni, cauzate, adeseori, de pozitia pe care o are copilul inaintea nasterii.
Tratamentul torticolisului
O examinare a gatului copilului va fi, de obicei, indeajunsa pentru diagnosticarea acestei conditii. Razele X sau alte teste nu sunt, de obicei, necesare.
Muschiul incordat trebuie sa fie intins.
- Muschiul este intins, in mod pasiv si delicat, prin a inclina capul copilului in asa fel incat barbia sa se miste inspre zona afectata. „Pasiv” inseamna ca intinderea este efectuata de catre un parinte sau o alta persoana, dar nu de catre copil. Un fizioterapeut sau un doctor va putea sa iti arate exact cum se face acest lucru.
- Bebelusul poate, de asemeni, sa fie incurajat sa isi intinda muschiul (intindere activa) prin a pune lucruri in partea neafectata, fapt care ii starneste interesul.
De obicei, vor aparea imbunatatiri in 2 – 3 luni, iar copilul va fi in stare sa isi miste gatul cum doreste in mai putin de 12 luni. Rareori, este necesara interventia chirurgicala pentru a intinde muschiul.
Problemele cauzate de torticolis
- Daca muschiul nu este intins, atunci acesta poate deveni, in mod permanent, incordat.
- Deoarece capul este tinut, intotdeauna, pe o parte, fata copilului poate deveni asimetrica, iar craniul poate deveni plat pe o parte (plagiocefalie). Atunci cand muschiul devine mai intins si copilul este in stare sa isi intoarca gatul si capul dintr-o parte in alta, fata si capul vor dobandi, de obicei, o forma mai normala.
Torticolis acut (gat deformat)
- Torticolis poate, de asemeni, sa apara in mod brusc la copii si adulti, datorita spasmelor de la nivelul muschilor.
- De obicei, acest lucru este cauzat de o leziune mica, datorata unei miscari bruste sau, uneori, din cauza unei infectii de la nivelul gatului sau leziuni asupra oaselor din aceasta zona.
- Orice dureri ale gatului, care apar, in mod brusc, necesita o examinare din partea unui doctor.