Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Mituri despre cancerul la sani

Mituri despre cancerul la sani

image
 1. Doar femeile care au cancer la sani in familie risca sa dezvolte aceasta conditie
 2. A purta un sutien cu balena mareste sansa de a dezvolta cancer la sani
 3. Majoritatea nodulilor de la sani sunt maligni
 4. Expunerea tumorii la aer, in operatie, duce la raspandire
 5. Implanturile pot maresc riscul de aparitie a cancerului
 6. Toate femeile au o sansa din 8 sa dezvolte cancer mamar
 7. Antiperspirantul mareste sansa de a dezvolta cancer mamar
 8. Femeile cu sanii mici au sanse mai mici sa dezvolte cancer mamar
 9. Cancerul la sani vine intotdeauna in forma unui nodul
 10. Nu poti dezvolta cancer la sani dupa o masectomie
 11. Istoria tatalui, cu privire la cancerul mamar, nu afecteaza la fel de mult ca cea a mamei
 12. Cafeina cauzeaza cancer la sani
 13. Daca risti sa ai cancer la sani, nu poti face nimic
 14. Femeile care au sani plini de "cocoloase" au un risc marit
 15. Faci camcer de la radiatiile mamografiilor anuale
 16. Biopsiile luate cu un ac pot pot cauza raspandirea cancerului
 17. Dupa bolile de inima, cancerul la sani este motivul principala cauza de deces
 18. Placile de par cauzeaza cancer la sani
 19. Indepartarea intregului san iti ofera o sansa mai buna de a supravietui
 20. Femeile supraponderale au acelasi risc de cancer la sani ca alte femei
 21. Tratamentele de fertilitate maresc sansa cancerului la sani
 22. A trai langa liniile electrice poate cauza cancer la sani
 23. A avea un avort mareste sansa de a dezvolta cancer la sani
 24. Cancerul la sani poate fi prevenit

Mit 13: Daca risti sa dezvolti cancer la sani, nu poti face nimic decat sa urmaresti semnele

Realitate: Sunt multe lucruri pe care femeile le pot face pentru a scadea riscul, inclusiv pierderea in greutate daca sunt obeze, exercitii regulate, scaderea sau eliminarea consumului de alcool, a se examina, ca o rutina, la sani si de a efectua teste si mamografii regulate. De asemeni, ajuta si eliminarea obiceiului de fumat.

Unele femei care au un risc mare de a dezvolta cancer la sani aleg sa faca o masectomie profilactica pentru a scadea riscul cu aproximativ 90%. Pot efectua alti pasi proactivi, cum ar fi un test de Imagistica prin Rezonanta Magnetica, chemopreventia, cu tratamente precum tamoxifen, si in a participa in studiile clinice.

Mit 14: Femeile care au sani plini de "cocoloase" (conditie stiuta, de asemeni, ca „schimbari fibrochistice mamare”) au un risc mai mare de a dezvolta cancer la sani

Realitate: In trecut, femeile care aveau sani care se simteu plini cocoloase, densi sau fibrochistici erau crezute a avea un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar, dar se pare ca nu exista vreo legatura intre aceste doua lucruri. Cu toate acestea, atunci cand ai sani cu "cocoloase", poate fi mai dificil de a diferentia tesutul normal de cel malign, deci rezultatele pot fi inconcludente si te pot speria. Femeile care au sani fibrochistici efectueaza, de obicei, dupa o mamografie, un test cu ultrasunete.

Mit 15: Mamografiile anuale te expun la atat de multe radiatii incat se mareste sansa de a dezvolta cancer la sani

Realitate: In timp ce este adevarat ca e folosita radiatia in mamografii, cantitatea este atat de mica incat orice risc asociat este infim, comparat cu beneficiile imense de prevenire culese de la test. Mamografiile pot detecta noduli cu mult inainte de a fi palpabili sau descoperiti cu vreo alta metoda, iar cu cat sunt descoperiti mai devreme, cu atat de mult se maresc sansele ca persoana in cauza sa supravietuiasca. Doctorii recomanda ca femeile de 40 ani sau mai in varsta sa efectueze o mamografie o data la unul sau 2 ani.

Mit 16: Biopsiile luate cu un ac pot perturba celulele maligne si le poate cauza sa se raspandeasca spre celelalte parti ale corpului

Realitate: Nu este nici o dovada concludenta pentru acest lucru. In ciuda unor ingrijorari din trecut, un studiu efectuat in anul 2004 a descoperit ca nu s-a raspandit cancerul la pacientii care au efectuat un test de biopsie cu un ac, in comparatie cu cei care nu au facut acest procedeu.

Mit 17: Dupa bolile de inima, cancerul la sani este motivul principal pentru care femeile mor

Realitate: Cancerul la sani omoara aproximativ 40.000 de femei pe an in Statele Unite ale Americii, dar accidentele vasculare cerebrale (96.000 de decese pe an), cancerul la plamani (71.000) si boala cronica respiratorie inferioara (67.000) sunt responsabile pentru mai multe decese decat cancerul mamar.

Mit 18: Placile de par cauzeaza cancer la sani

Realitate: Un studiu mare, efectuat in anul 2007 si condus de Institutul National de Cancer, nu a descoperit vreo marire a riscului de aparitie a cancerului la sani din cauza placilor sau solutiilor care indreapta parul. In acest studiu au participat si femei de origine africana, care au folosit de 7 sau de mai mult ori placile de par, decat in mod normal, intr-un an, timp de 20 de ani sau mai mult.

Mit 19: Indepartarea intregului san iti ofera o sansa mai buna de a supravietui cancerului, decat a avea o lumpectomie cu terapie cu radiatii

Realitate: Ratele de supravietuire sunt aproximativ aceleasi la femeile care au facut o mastectomie si la cele care au ales optiunea de a isi conserva sanii si de a inlocui doar o parte din ei, urmarind o interventie chirurgicala cu tratament prin radiatie. Cu toate acestea, exista unele cazuri – cum ar fi cu boala DCIS extensiva, prezenta mutatiilor de gene BRCA, sau, in special, tumorilor mari – cand lumpectomia si radiatia nu pot reprezenta o optiune de tratament adecvata.

Mit 20: Femeile supraponderale au acelasi risc de cancer la sani ca alte femei

Realitate: A fi supraponderala sau obeza mareste sansa de a dezvolta cancer la sani – in special daca esti la menopauza/perimenopauza si/sau ai castigat in greutate mai tarziu in viata.

Mit 21: Tratamentele de fertilitate maresc sansa cancerului la sani

Realitate: Din cauza conexiunii pe care estrogenul il are cu cancerul la sani, tratamentul de fertilitate a fost sub semnul intrebarii. Dar mai multe studii au descoperit faptul ca viitoarele mame nu sufera de un risc mai mare de a dezvolta cancer la sani. Deoarece, pana in prezent, nici un studiu, efectuat pe termen lung, nu a eliminat aceasta posibilitate, pe deplin, ea merita sa fie cercetata, pe viitor, mai mult, pentru a se gasi un raspuns definitiv.

Mit 22: A trai langa liniile electrice poate cauza cancer la sani

Realitate: Un studiu efectuat in anul 2003, axat pe a explica o incidenta ridicata de cancer la sani in anumite zone din Long Island, New York, nu a gasit nici o legatura intre aceasta boala si campurile electromagnetice emise de liniile electrice. Un studiu, efectuat in zona Seattle, a avut aceeasi concluzie. Totusi, cercetarile cu privire la potentialii factori de risc de medi sunt in desfasurare.

Mit 23: A avea un avort mareste sansa de a dezvolta cancer la sani

Realitate: Desi se crede ca avortul perturba ciclurile de hormoni in timpul sarcinii si cancerul la sani este legat de nivelurile de hornoni, multe studii au investigat o legatura de cauza – dar nu a fost gasita vreo dovada pentru nici una dintre ele.

Mit 24: Cancerul la sani poate fi prevenit

Realitate: Nu. Desi este posibil sa se identifice factorii de risc (cum ar fi istoria familiala si mutatiile de gene mostenite) si sa se faca schimbari in stilul de viata, care pot micsora riscul (reducere sau eliminarea consumului de alcool, a scadea in greutate, efectuarea de exercitii fizice, in mod regulat, si de teste si de a renunta la fumat), aproximativ 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sani nu au vreun factor de risc identificabil, insemnand ca nu se stie cu exactitate de ce apare.